»

Apple prenovil MacBooke Air

Slo-Tech - Apple je danes predstavil prenovljena MacBooka Air s 13- in 15-palčnim zaslonom in novimi procesorji M3. Nekoliko večja 14- in 16-palčni MacBook Pro sta bila prenovljena že oktobra, zato je bila posodobitev serije Air le vprašanje časa. Nova prenosnika bosta dobavljiva od petka dalje.

Po zunanjosti se prenosnika ne razlikujeta od predhodnikov, na voljo pa sta v štirih barvah (Midnight, Starlight, Space Gray, Silver). Pod pokrovom pa je glavna novost čip M3, ki je zgrajen v 3-nm litografiji in ima torej na manjšem prostoru še več tranzistorjev. S tem je čip hitrejši, hkrati pa tudi varčnejši, ker so komponente pač manjše. Novi čip podpira nekaj novih funkcij, denimo ray tracing, mesh shading in dynamic caching. Procesor ima osem jeder (CPU) in do deset grafičnih jeder (GPU) - manjši model ima osem ali deset, večji le deset - ter podporo do 24 GB. Za podporo umetni inteligenci pa ima 16-jedrni Neural Engine, ki je namenjen strojnemu učenju. Druge novosti so na primer še Wi-Fi 6E in...

16 komentarjev

Skrivnostne razpoke na Apple Vision Pro

Slo-Tech - Nekateri lastniki Applovih futurističnih očal Vision Pro poročajo o skrivnostnih razpokah, ki so se pri vseh prizadetih kompletih pojavile na skoraj enak način. Več prizadetih uporabnikov je potožilo tudi na Redditu. Vsi poudarjajo, da jim očala niso padla na tla ali se kako drugače poškodovala zaradi udarcev.

Enako se je zgodilo tudi preizkuševalcem pri Endgadgetu. Nenavadno je, da so se razpoke v vseh primerih pojavile na istem mestu, to je v navpični smeri nad nosom. Trenutno vodilna razlaga je pokanja zaradi krčenja in širjenja materiala ob segrevanju, kar se dogaja ob polnjenju očal v zaščitnem etuiju. Uporabniki sicer poročajo, da pokanje večjih težav pri uporabi ne povzroča, ker ne prekriva ali moti nobene izmed kamer. A 4000 dolarjev drago napravo je tudi kozmetična napaka - pri čemer počeno steklo to ni - preveč.

Popravilo očal stane 800 dolarjev, kdor pa je kupil zavarovanje Apple Care Vision Pro, ki stane 500 dolarjev, pa ima odbitno franšizo 300 dolarjev. A nekaterim...

21 komentarjev

Apple Vision Pro prihaja prihodnji mesec

Slo-Tech - Po pompozni predstavitvi na WWDC lanskega junija je sedaj Applov Vision Pro dokončan in pripravljen na prodajo. Prednaročila bodo začeli zbirati 19. januarja, prodaja pa se bo čez Lužo začela 2. februarja. V Evropi bomo morali na novinca še nekoliko počakati. Apple Vision Pro bo stal 3500 dolarjev (brez davka). Doplačila bodo potrebna za Zeissove leče z dioptrijo, in sicer 150 dolarjev, medtem ko bodo bralne leče stale 100 dolarjev. Na že vgrajene leče se bodo pritrdile magnetno, da bodo fiksne. Za uporabo leč z dioptrijo bo potreben recept, vse možnosti pa ne bodo na voljo.

Vision Pro z 256 GB prostora bo imel torej traka Solo Knit in Dual Loop, Apple Vision Pro pokrov, krpo, baterijo, kabel USB-C in adapter. Vse skupaj je standardna oprema in nič posebnega. Ločljivost, ki jo nudi, znaša 4K in jo lahko uporabljamo v dveh načinih: obogatena resničnost (AR) ali navidezna resničnost (VR). Poganjata ga dva čipa: že uveljavljeni Apple M2 in novi Apple R1 za obdelavo vhodnih podatkov...

10 komentarjev

Apple predstavil čip M3

vir: Apple
Apple - Pri Applu so predstavili tretjo generacijo svojih sistemskih čipov M, ki je precej premočrtna nadgradnja predhodne.

V Cupertinu so dan pred nočjo čarovnic priredili dogodek z imenom Scary Fast, kar naj bi ponazorilo novo serijo njihovih domačih sistemskih čipov, M3 (skrajšan video povzetek). V resnici ne gre za posebno prelomno zadevo, temveč pričakovano evolucijsko nadgradnjo čipa M2 ... ki je bil prav tako evolucijska nadgradnja izvirnega in utemeljeno razburljivega M1. Rast zmogljivosti gre tako pretežno na račun arhitekturnih pridobitev, ki jih lahko vidimo tudi v telefonskem čipu A17 Pro za iPhone 15 Pro, in pa prehodu na TSMCjev 3-nanometrski (N3B) proizvodni proces. Konkretno; po besedah inženirjev naj bi bila rast hitrosti P-jeder 15-odstotna, E-jeder četrtinska, grafičnega vezja pa tretjinska ... se pravi precej podobno skoku z M1 na M2.



Za razliko od preteklih sezon so tokrat v enem zamahu prenovili tako osnovnega M3 kakor tudi različici Pro in Max; ostane še Ultra,...

119 komentarjev

AirPods Pro z USB-C na voljo

Slo-Tech - Apple je kot obljubljeno danes začel prodajati osveženo drugo generacijo brezžičnih slušalk AirPods Pro, ki imajo prvikrat za polnjenje priključek USB-C in ne Lightning. Pričakovali smo, da bo to edina sprememba, a so dobile slušalke tudi zaščito pred prahom, medtem ko so bile vodoodporne že doslej. Tretja novost je podpora za zvok brez izgub (lossless audio) v povezavi z Vision Pro, ki prihaja prihodnje leto. V ostalih pogledih so slušalke enake prejšnjim predstavnikom te generacije, zato močne potrebe po nadgradnji ni.

Vsi lastniki obstoječih AirPods Pro bodo namreč dobili programsko posodobitev na iOS 17, ki bo prinesla Adaptive Audio, Personalized Volume in Conversation Awareness. To sicer niso nove ideje, saj jih na primer Samsung in Sony že imata, a so dobro izvedene. Adaptive Audio je inteligenten način za odstranitev hrupa, ki odfiltrira moteče in nepotrebne zvoke, medtem ko še vedno prepusti pomembne zvoke - denimo, če nas kdo pokliče. V praksi je nekoliko manj celovit...

52 komentarjev

Apple na WWDC 23 predstavil kopico novosti

Slo-Tech - V Cupertinu se je začel letošnji WWDC (Worldwide Developer Conference), na katerem Apple vsako leto predstavlja novosti, ki se obetajo v bližnji prihodnosti. Običajno se na dogodku vijejo ure napovedi, čemur se niso izneverili niti letos. Poglejmo, kaj bomo dobili v naslednjih mesecih.

Novi Applov prenosnik s 15 palci je po besedah podjetja najtanjši prenosnik na svetu, hkrati pa Applov največji. Za 1300 dolarjev dobimo MacBook Air, ki sicer uporablja lanski čip M2 in torej vsebuje osem procesorskih jeder in deset grafičnih kartic. Pomnilnika lahko vanj stlačimo do 24 GB, diskov pa do 2 TB. Baterija nudi avtonomijo 18 ur, nima ventilatorja (in je torej tih) ter ima zgolj dva priključka Thunderbolt/USB-C.

Na drugi strani je nova delovna postaja Mac Pro s čipoom M2 Ultra. Nov procesorski čip M2 Ultra je v bistvu dva čipa M1 Max skupaj. Zgrajen v 5-nm tehnologiji ima 134 milijard tranzistorjev, 24 jeder (šestnajst hitrih in osem varčnih), 76 grafičnih jeder in 32-jedrski Neural...

66 komentarjev

Apple predstavil naprave s čipi M2 Pro in M2 Max

vir: Apple
Apple - Pri Applu so najavili nove MacBooke Pro in Mace mini, ki so zgrajeni na najnovejših sistemskih čipih M2 Pro in M2 Max.

Izvirni različici Applovega sistemskega čipa M1 sta sledili močnejši Pro in Max, zato je bilo logično pričakovati, da bodo v Cupertinu strategijo ubrali tudi z drugo generacijo čipa, M2. Recept so res povzeli, z manjšimi spremembami. M2 Pro in M2 Max po osnovnem modelu vnovič pobereta procesorska jedra, v konfiguraciji do 8+4, imata pa močnejši odsek za grafiko. Izrisovalnih enot je v M2 Pro do 19 (tri več kot v predhodniku), v M2 Max pa do 38, oziroma štiri več. M2 Pro lahko kot predhodnik nosi do 32 GB Rama, M2 Max pa kar do 96 GB, kar je še največja razlika glede na M1 Max, ki jih je vseboval do 64 GB. Obenem so posodobljeni tudi ostali segmenti sistemskega čipa, kot je vezje za pospeševanje strojnega učenja Neural Engine.



Pri karakteristikah čipov je predlog "do" z razlogom: inženirji jih lahko močno prikrojijo posameznim napravam. 14-palčni MacBooki Pro se...

105 komentarjev

Apple predstavil čip M2

vir: Apple
Apple - Strojni del Applove predstavitve na WWDC 2022 je bil osrediščen okoli računalniškega čipa M2, na njegovi osnovi stoji tudi letošnji prenovljeni Macbook Air.

Applov dogodek Worldwide Developers Conference (WWDC) običajno poteka v znamenju programskih novosti in podpore razvijalcem, letošnjo izvedbo pa sta spremljali tudi dve pomembni strojni najavi. Za razliko od govoric, ki so zadnje mesece vztrajno silile v smer obogatene resničnosti, se je dejanski dogodek odvil po bolj treznih pričakovanjih: Apple je predstavil drugo generacijo, oziroma naslednika svojega prelomnega sistemskega čipa za računalnike M1, ter novega Macbooka Air, ki je na njem zgrajen. To se pravi: medtem ko je podjetje od prvotnega M1 zasnovalo še tri njegove podizvedbe - Pro, Max in Ultra - do katerih so prišli z na videz preprostim množenjem osnovne inačice v večje čipe, je M2 dejanska naslednja generacija tehnologije.

Poreklo je zanimivo, saj je videti, da je M2 bolj izpeljanka telefonskega čipa A15 kot pa M1....

159 komentarjev

Apple predstavil nov iPhone SE in procesor M1 Ultra

novi iPhone SE

vir: Apple
Apple - Prvi Applov dogodek v letu 2022 je postregel s pričakovano najavo prenovljenega iPhona SE, a tudi rahlim presenečenjem, v obliki pošastnega procesorja M1 Ultra.

Včerajšnji Cupertinov virtualni dogodek Peak Performance (krajši video povzetek) je bil bržkone eden najmanj skrivnostnih doslej; precej natančno smo vedeli, da se lahko nadejamo novih iPhona SE in iPada Air ter neke sorte novega procesorja. Zmotili so se zgolj tisti, ki so pričakovali, da bo Apple že predstavil M2, oziroma drugo generacijo svojih računalniških sistemskih čipov. Izkazalo se je, da so držala šušljanja, da bo serija M1 dobila še četrtega člana, ki se imenuje M1 Ultra. Gre za milo rečeno gigantski čip s 114 milijardami tranzistorjev, ki so ga dobili z na videz preprostim spajanjem dveh M1 Max. To pomeni, da so podvojene tudi karakteristike: 16 hitrih in 4 počasnejša računska jedra ter 64 grafičnih jedrc, pa do 128 GB skupnega delovnega pomnilnika. Povezovalno vodilo med polovicama imenujejo UltraFusion in...

32 komentarjev

Apple predstavil čip M1

Slo-Tech - Apple je predstavil svoj novi čip M1, ki ga bomo našli v novih macih na arhitekturi ARM. Prvi čip, ki je dizajniran posebej za mace in ga drugod ne bo, bo tiktakal v napravah MacBook Air, Mac mini in MacBook Pro.
Gre za enega prvih čipov, ki je zgrajen v 5-nm tehnologiji (podobno kot A14 v novih iPhonih) v TSMC-jevih tovarnah. Ima 16 milijard tranzistorjev, štiri hitra in štiri počasna jedra, osemjedrni grafični čip z zmogljivostjo 2,6 teraflops ter 16-jedrni nevronski procesor (neural engine) z 11 teraflops. Vključena je tudi podpora za Thunderbolt, ki je združljiv z USB 4.

Ena izmed ključnih prednosti naj bi bila tudi nizka poraba energije. Neodvisnih podatkov še ni, Apple pa trdi, da bo novi MacBook Air zmogel 18 ur predvajanja videoposnetkov, medtem ko stari MacBook Air z Intelovim procesorjem preživi 12 ur. Poraba energije je tako nizka, da procesor ne potrebuje aktivnega hlajenja - ventilatorja, torej je računalnik praktično neslišen. Iz spanja se zbudi v trenutku.

Na novih...

1130 komentarjev

Osveženi iPad Pro z lidarjem in tipkovnico s sledilno ploščico

vir: Apple
Apple - Apple je včeraj v spletne trgovine poslal prenovljene inačice iPada Pro. Dve kameri v spregi z lidarjem sta namenjeni učinkovitejši rabi obogatene resničnosti, poleg pa bo mogoče dokupiti tipkovnico Magic Keyboard z drsno ploščico, ki jo podpirajo novitete v prav tako prispeli posodobitvi iPadOSa.

Apple se je pri svojih tablicah iPad že nekaj časa obotavljal okoli prihoda kazalke, s čimer bi naprave (še) bolj potisnil v smeri delovnega orodja in se odločno sprehodil v zelje Microsoftovim hibridom Surface. Z novo inačico iPadOSa, 13.4, ki je prispela včeraj, se je to naposled zgodilo. (Od lani je bilo že mogoče uporabljati zasilni kurzor iz nabora pripomočkov za invalide, a je bil precej neroden.) V koraku sledi strojna posodobitev iPadov Pro v 11- in 12,9-palčni različici, toda v precej dragi obliki, če se ne poslužimo miške. Sledilna ploščica je namreč vgrajena v novo pritiklino: tipkovnico/ovitek Magic Keyboard, ki bo stala kar tristo evrov, hkrati pa prispe šele maja. V zameno...

7 komentarjev