»

Amazonova spletna tržnica odhaja iz Kitajske

Slo-Tech - Amazon je sporočil, da bo julija na Kitajskem ugasnil svojo spletno tržnico z aplikacijami, potem ko so že lani prenehali prodajati e-knjige za Kindla. Amazon Appstore, ki deluje od leta 2011, bo prenehala delovati 17. julija, kar predstavlja še en umik zahodnega tehnološkega velikana s kitajskega trga. Same aplikacije ni možno več naložiti že sedaj.

Uradnega razloga za umik Amazon ni navedel, a ugibati ni treba prav daleč. Čeprav je kitajski trg največji po številu uporabnikov, se tuja podjetja tam čedalje teže znajdejo. Kitajska povečuje nadzor in omejitve, tako z vidika zasebnosti in iznosa podatkov, kakor tudi zaradi ščitenja lastne konkurence, ki je ni malo in ne počiva. Amazon Appstore pa ni imel le kitajske konkurence, temveč tudi Googlovo in Applovo. Tudi na zahodu njegova tržnica zato ni nikoli predstavljala prave konkurence.

Amazon je na Kitajsko prispel leta 2004, ko je kupil trgovca Joyo.com, a nikoli ni dosegel priljubljenosti kakor na Zahodu. Zato so že leta 2019...

8 komentarjev

Airbnb odhaja iz Kitajske

Slo-Tech - Velikan ekonomije na poziv Airbnb je sporočil, da zaradi negotovih in nepredvidljivih razmer do nadaljnjega zapušča Kitajsko. Do poletja bodo odstranili vse oglase za nastanitve na Kitajskem. Podjetje, ki je na Kitajskem nudilo svoje storitve od leta 2016 in ima kar precej konkurence domačih ponudnikov, bo sicer ohranilo pisarne v tej državi, saj bo še vedno nudilo storitve rezervacije prenočevanja v tujini za prebivalce Kitajske.

Za Airbnb sicer Kitajska predstavlja približno en odstotek prihodkov, zato odhodi iz države ne bo povzročil večjih pretresov. Na Kitajskem se je namreč Airbnb že sedaj spoprijemal z močno konkurenco, zato ni ustvarjal veliko dobička. Glavnino prihodkov so prinašale rezervacije Kitajcev v tujini in ne v lastni državi. A glavni razlog za odhod iz Kitajske so ukrepi proti covidu, ki jih strogo in iznenada uvaja Kitajska v zasledovanje politike nič covida. Ker ni možno dolgoročno napovedati, kakšni bodo ukrepi in kaj bo dovoljeno, po 30. juliju rezervacije...

6 komentarjev

Google in Apple bosta kitajske podatke iz oblaka hranila na Kitajskem

Slo-Tech - Google se želi na vsak način vrniti na Kitajsko, kar seveda pomeni, da se bo moral ukloniti zahtevam kitajskih oblasti, do katerih je bil še nedavno zelo kritičen. Da bo lahko ponovno ponudil iskalnik, bo Google očitno pristal na kitajsko cenzuro, o čemer smo že pisali. Da pa bo lahko ponudil svoje Google Cloud, bo moral podatke skladiščiti nekje na Kitajskem. Podobno kot to počne Apple.

Apple je ob postavitvi svojega iClouda na Kitajskem že lani sporočil, da bo sodeloval (beri: podatke bo hranil) s podjetjem GCBD (Guizhou-Cloud Big Data Industry Development). Februarja letos je Apple najavil, da bo podatke skladiščil na kitajskih tleh v provinci Guizhou, ker to pač zahtevajo kitajski zakoni. Apple je dejal, da so si...

9 komentarjev

Poceni kitajski telefoni vohunijo za uporabniki

Slo-Tech - Da so poceni pametni telefoni kitajskih korenin dvomljivega slovesa, ni nič novega. A vseeno nismo pričakovali, da so celo v takih, namenjeni zahodnemu tržišču, stranska vrata, ki na Kitajsko pošiljajo vsebino vseh sporočil, podatke o klicih, zgodovino uporabe aplikacij, številke IMSI in IMEI ter ostale podrobnosti o uporabniku. Kryptowire je pri preiskavi več kitajskih telefonov (npr. BLU R1 HD), ki jih v ZDA (in drugod) prodaja Amazon, odkril omenjena stranska vrata.

Gre za firmware podjetja Adups iz Šanghaja, ki je pisalo firmware in je stranska vrata na...

86 komentarjev

Amazon bo na Kitajskem prodajal prek Alibabe

qz.com - Amazon spoznava, kako težko je prodreti na sicer ogromen kitajski trg. Čeprav njihova kitajska stran obratuje že štiri leta, je v tem času uspela pridobiti le 1,3-odstotni delež na kitajskem trgu. Prva je stran Tmall s 57,6-odstotnim deležem, ki jo upravlja Alibaba. Zato je Amazon stisnil zobe in začel ponujati izdelke prek - Tmalla.

Alibaba je največji svetovni spletni prodajalec, ki je lani tudi izvedel nadvse uspešno javno ponudbo delnic. Večinoma poslujejo na Kitajskem, a so se letos začeli širiti tudi v ZDA, saj v Silicijevi dolini odpirajo nov podatkovni center, s katerim želijo ponuditi storitve v oblaku za Američane.

Na Kitajskem je za podjetja lažje, da svoje izdelke kupcem prodajajo prek Tmalla. Stroški pri tem znašajo 4000-8000 evrov letno ter...

13 komentarjev

Alibaba večja od Amazona in Ebaya skupaj

Forbes - Amazon je doslej veljal za največjega spletnega trgovca na svetu, a je primat izgubil. Internetni mastodont, ki je pohrustal vrsto navadnih prodajaln in trgovin, letno proda za več kot 50 milijard dolarjev izdelkov (lani 48 milijard dolarjev, v prvem letošnjem polletju pa že 26 milijard). A Amazon deluje na zahodnih trgih, medtem ko ima na Kitajskem absolutno prevlado Alibaba. In ta bo letos, če bo šlo tako naprej, zasenčila Amazon in vso ostalo konkurenco.

Kot so povedali v Alibabi, naj bi v prihodnjih petih letih prodali za tri bilijone juanov izdelkov (350-400 milijard evrov). Izračunali so, da so lani prodali približno toliko kot Amazon, letos pa naj bi ga s bilijonom juanov krepko presegli. Levji delež k tem prihodkom predstavlja Taobao, ki je Alibabina glavna znamka. Taobao ima na področju prodaje med fizičnimi...

12 komentarjev