»

Microsoftov Copilot pride tudi v Windows 10

Slo-Tech - Microsoftov pomočnik z umetno inteligenco Copilot, ki je na voljo v najnovejši posodobitvi Windows 11, bo po poročanju Windows Central na voljo tudi v starejšem bratu. Več kot milijarda uporabnikov, ki še vedno poganja Windows 10, bo v prihodnji posodobitvi po neuradnih podatkih dobila Copilota.

V Windows 11 je Copilot prispel z verzijo 23H2 in je sedaj na voljo neposredno v orodni vrstici. Sprva Microsoft ni nameraval novosti vgraditi tudi v Windows 10, a je njegov tržni delež tako pomemben, da so spremenili stališče. Kot napovedujejo, bo tudi v Windows 10 Copilot na voljo na povsem enak način, torej kot gumb v orodni vrstici. S tem Microsoft strateško razmišlja že o prihodnosti, saj je glavni cilj integracija Copilota v druga orodja. Če bodo uporabniki z njim zadovoljni, bodo njegovo kodo prisiljeni dodati tudi razvijalci drugih aplikacij, namesto da bi posegli po kakšni alternativi.

Po še manj preverjenih podatkih pa naj bi Microsoft razmišljal, da bi morda podaljšal podporo...

15 komentarjev

Posodobitev Windows 11 23H2 je tu

Slo-Tech - Te dni se naše računalnike namešča nova verzija Windows 11 23H2, če to seveda dovolimo. Ker Microsoft razume Windows 11 kot storitev, je 23H2 periodična posodobitev in ne nova verzija operacijskega sistema. Windows 11 22H2 in 23H2 imajo enako jedro in sistemske datoteke. Novosti v posodobitvi, ki je na voljo od včeraj zvečer, so tako predvsem dodatne funkcionalnosti. Posodobitev je brezplačna.

Glavna novost je kakopak Windows Copilot, kakor so poimenovali prihod umetne inteligence v Windows. Gre za enak jezikovni model, kot ga najdemo v Bing Chatu in Microsoft 365 Copilotu. V operacijskem sistemu bo nadomestil pomočnico Cortano, ki je bila bolj kratkega veka. Z njim lahko enostavno iščemo nastavitve v sistemu in jih spreminjamo, pripravljamo povzetke besedil in pogovorov ter vse ostalo, kar veliki jezikovni modeli zmorejo. Copilota zaženemo z gumbom v orodni vrstici (taskbar).

Prenovljen je tudi raziskovalec (File Explorer), ki je še bolj podoben spletnim brskalnikom kot...

26 komentarjev

Nova verzija Windows 11 prihaja v torek

Slo-Tech - Posodobitev oziroma nova verzija Windows 11 bo izšla v torek, so sporočili iz Microsofta. Novosti bo več - Microsoft jih omenja kar 150 - a najpomembnejše so vključitev pomočnika umetne inteligence Copilot v Windows, prenovljen Raziskovalec, podpora za RAR in 7-zip itd.

Copilot prinaša enako pogovarjanje z umetno inteligenco, kot ga ima Bing Chat, še v Windows 11. Na voljo v stranski vrstici (sidebar), kjer bo omogočal upravljanje z računalnikom, denimo spreminjanje nastavitev, zaganjanje aplikacij, odgovarjanje na vprašanja, iskanje datotek ipd. Zmore tudi kompleksnejša opravila, denimo pisanje sporočil s podatki iz koledarja ali pametno sestavljanje elektronske pošte v Outlooku. Copilot je s tem naslednik Cortane, ki jo je Microsoft prisilno upokojil iz Windows minuli mesec. Ob tem omenimo, da bo Copilot počasi prilezel še do drugih Microsoftovih izdelkov. V pisarniški paket Microsoft 365 bo prispel 1. novembra, ko nam bo lajšal delo v Wordu, Excelu in drugih programih.

Poleg Copilota bo imela nova verzija Windows 11 še precej drugih novosti. To so prenovljeni Raziskovalec, izboljšano orodje za varnostne kopije, Ink Anywhere za imetnike peres, Snipping Tool s podporo za OCR, Beležnica, ki si zapomni vsebino in druge....

108 komentarjev

Windows 11 dobiva umetno inteligenco v obliki Copilota

Slo-Tech - Microsoft je sporočil, da bodo pametnega pomočnika Copilot vgradili neposredno v Windows 11. Gre za robota, ki je že povezan z brskalnikom Edge, pisarniškim paketom Office in najbolj razvpito s platformo za upravljanje s programsko kodo GitHub, zaradi česar si je Microsoft prislužil celo tožbo zaradi domnevnih kršitev avtorskih pravic. Sedaj pa bo Copilot živel kar v orodni vrstici.

Windows Copilot bo znal, kar obvladajo običajni jezikovni pomočniki. Lahko bo povzel vsebino, ki jo prikazujejo aplikacije. Lahko bo razlagal in pojasnjeval z dodatnimi informacijami. Lahko se bo obnašal kot iskalnik (iskalna vrstica sicer ostaja, saj bomo lahko izbirali). Lahko bo izvajal opravila, denimo enostavno spremenil ločljivost na zaslonu ali nastavil alarm.

Konceptualno Copilot deluje enako kot Bing Chat, zato večjih presenečenj tu ni pričakovati. Novosti prihajajo zaradi dejstva, da bo integriran v sistem in zato vplivnejši, ne pa pametnejši. Prvi uporabniki ga bodo lahko preizkusili junija, kasneje pa bo v splošni posodobitvi na voljo vsem.

14 komentarjev

Apple zaposlenim prepovedal uporabo ChatGPT

Slo-Tech - Medtem ko so šole v New Yorku ugotovile, da se nima smisla boriti z mlini na veter, in so preklicale prepoved uporabe ChatGPT na svojih omrežjih, je v podjetjih seveda drugače. Apple je zadnje v vrsti podjetij, ki so zaposlenim prepovedale uporabo tovrstnih orodij, da podatki ne bi odtekali v svet.

Apple ni prepovedal le uporabe ChatGPT, temveč vseh sorodnih orodij umetne inteligence. Istočasno razvijajo lastnega pomočnika z umetno inteligenco, tujih pa ne marajo, ker bi tako lahko pobegnile interne in zaupne informacije. Poleg sogovornikov, kakršna sta Bing Chat ali ChatGPT, Apple ne dovoli uporabe niti GitHubovega Copilota, ki poenostavlja pisanje kode.

Ključni problem je, da ChatGPT in ostali komunicirajo z avtorji. Da bi se učili, si shranjujejo vnose uporabnikov. V preteklosti smo že videli napake, ko so v nekaterih primerih to celo razkrivali tudi drugim uporabnikov. OpenAI je sicer izdal plačljivi ChatGPT, ki omogoča izklop deljenja podatkov. A tudi brez tega je...

15 komentarjev

Microsoft predstavil 365 Copilot, algoritemskega pomočnika za pisarniške pakete

Microsoft - Microsoft je po pričakovanjih pokazal še izvedbo z GPTjem podprtih pisarniških storitev: Microsoft 365 Copilot zna ustvarjati naprednejše vzorčne dokumente in analizirati podatke. Ni pa še prosto na voljo uporabnikom.

Vse odkar so se v Redmondu januarja še tesneje povezali z laboratorijem za razvoj strojnih algoritmov OpenAI, so se vrstile napovedi, da bodo z GPTjem podprte rešitve kar se da hitro našle mesto v vsem od Worda do Excela. Po tem, ko so februarja pričeli z Bingom, je sedaj res na vrsti še širši Microsoftov pisarniški ekosistem, ki so ga okrepili z algoritemskim pomočnikom, imenovanim Microsoft 365 Copilot. Gre za asistenta - chatbota, ki ždi ob robu pisarniških orodij in ga lahko pobaramo, naj ustvari predloge za poštna sporočila, dokumente in razpredelnice, povzame smisel konferenčnega pogovora ali iz oblaka potegne primerno sliko za prezentacijo. Če smo malo hudomušni - Clippy je končno postal uporaben. Je pa treba omeniti, da storitev še ni odprta, kajti v tem...

15 komentarjev

Kolektivna tožba zoper Microsoft zaradi piratstva

Slo-Tech - Microsoft je lani predstavil orodje, ki se je v teoriji zdelo kot nalašč za programerje, saj bi jim lahko prihranilo obilico časa in truda. Github Copilot je pomočnik v obliki umetne inteligence, ki so ga razvili skupaj z GitHubom in OpenAI. Piscem v Pythonu, JavaScriptu, TypeScriptu, Rubyju in Goju pomaga tako, da piše delce kode samostojno, saj je bil prebral vso kodo v javnih repozitorijih na GitHubu in se naučil programirati. V teoriji se to sliši čudovito, v praksi pa ljudje niso najbolj navdušeni, če njihovo avtorsko delo uporabljajo drugo, pri čemer jih niti nič ne vprašajo.

Zato je Github Copilot že od začetka tarča kritik, ki so se še okrepile junija letos, ko je postal komercialno dostopen vsakomur, ki plača 10 dolarjev mesečno. Zaradi tega je bila minuli teden proti Microsoftu, OpenAI in Githubu vložena kolektivna tožba, ki jo vodi Matthew Butterick. V njej Microsoftu očitajo, da nezakonito uporablja odprtokodno programsko opremo, ki je objavljena pod različnimi...

26 komentarjev