»

Superračunalnik na dražbi

Slo-Tech - Če ste želeli kdaj kupiti svoj superračunalnik, ste imeli med prazniki odlično priložnost. Ameriška vlada se je odločila, da proda superračunalnik Cheyenne, ki je bil novembra 2016 20. najzmogljivejši superračunalnik na svetu. Deloval je od leta 2016 do leta 2023, nato pa so ga upokojili. Stroj, ki zmore 5,3 petaflops, so prodali za 480.000 dolarjev. Kupec ga bo moral sam prevzeti v Cheyennu v Wyomingu.

Življenjska doba superračunalnikov ni prav dolga, ker tehnološko hitro zastarijo. Cheyenne je imel predvidenih pet let delovanja, na koncu pa so ga obdržali pri življenju sedem let. Ves čas je drsel po lestvici najhitrejših superračunalnikov, ki so bili čedalje hitrejši, predvsem pa učinkovitejši. Cheyenne je trošil 1,7 MW, medtem ko so današnji sistemi od 10- do 15-krat učinkovitejši. Vzdrževanje in poganjanje Cheyenna ni bilo več gospodarno, zato so ga konec minulega leta izključili.

Zato so Cheyenne poslali na dražbo. Kupec je torej dobil 8064 procesorjev E5-2697x4 Xeon, ki...

19 komentarjev

Med prvimi 500 superračunalniki nekaj novincev

Top 500 - Izšla je nova lestvica najhitrejših superračunalnikov na svetu, kjer ni večjih sprememb. Na prvem mestu vztraja Frontier, ki je tam že od lanskega junija. Na drugo mesto se je uvrstil novinec Aurora, od katerega smo pričakovali več, tj. prvo mesto. Razlog je preprost: Aurora je na drugem mestu, ker so teste zaenkrat pognali zgolj na polovici predvidenega končnega sistema.

Frontier ima deklarirano zmogljivost 1,194 Eflop/s, ki jo zagotavljajo procesorji AMD Epyc 64C na arhitekturi HPE Cray EX235a. Skupno ima 8,7 milijona kombiniranih jeder CPU in GPU. Aurora se je na drugo mesto zavihtela s polovično močjo, in sicer je dosegla 585 Pflop/s. Ko bo superračunalnik dokončno sestavljen in povezan, naj bi dosegel osupljiva 2 Eflop/s, kar bi moralo zadostovati za gladek prevzem vodstva. Gradi se na Intelovih procesorjih na arhitekturi HPE Cray EX, ki uporablja povezave Slingshot-11.

Tudi na tretjem mestu je novinec, in sicer je to Eagle, ki ga ima Microsoft v infrastrukturi Azure Cloud....

15 komentarjev

Najzmogljivejši superračunalnik Aurora je nared

Slo-Tech - Novo zarjo med superračunalniki ponazarja Aurora, ki bo na novembrski lestvici najhitrejših sistemov Top500 prevzela prvo mesto. Iz laboratorija Argonne so sporočili, da je končana gradnja Aurore, ki jo je dobavil HPE. Sedaj ko je strojna oprema na svojem mestu, sledi namestitev programske, že jeseni pa bi lahko Aurora začela poizkusno obratovati.

Sestavlja jo 1,2 milijona jeder (1.189.888), ki imajo 10,9 PB pomnilnika DDR5. Vsak procesor ima 64 GB lokalnega pomnilnika, vsak GPU pa 128 GB. Pomnilnika HBM2e za CPU-je je 1,36 PB, za GPU-je pa 8,16 PB. Za shranjevanje podatkov je 230 PB prostora. V praksi je torej v Aurori 21.248 procesorjev Xeon Max iz družine Sapphire Rapids (Xeon Max 9480) ter 63.744 grafičnih kartic (Ponte Vecchio).

Pričakujejo, da bo Aurora zlahka pometla s konkurenco in zasedla prvo mesto na lestvicah. Na Top500 ima trenutni rekord 1,1 eksaflop/s (Frontier), kar bi Aurora presegla za sto odstotkov.

17 komentarjev

Na lestvici Top500 nič novega, AMD se vzpenja

Slo-Tech - Izšla je nova, že 61. izdaja lestvice najhitrejših superračunalnikov na svetu Top500. Na vrhu sprememb ni, saj je Frontier iz Nacionalnega laboratorija Oak Ridge še vedno najzmogljivejši superračunalnik na svetu. Njegova zmogljivost se je nekoliko povečala z 1,02 na 1,19 eflop/s, čeprav ima še vedno istih 8.699.904 jeder. Njegova učinkovitost znaša 52,59 gigaflops/watt. Tudi na drugem mestu ostaja Fugaku, ki zmore 442 pflop/s, tretji pa je finski LUMI s 309 pflop/s. Ta je v zadnjem letu doživel precejšnjo nadgradnjo, ki je podvojila njegovo hitrost. Gre sicer za del evropske kolaboracije EUROHPC/CSC, ki je nameščen na Finskem, na voljo pa je vsej evropski raziskovalni skupnosti.

Četudi na vrhu ni videti nič novega, pa je analiza nove lestvice vseeno poučna. AMD-jevi procesorji poganjajo že 121 sistemov, kar je 29 odstotkov več kot pred letom dni. Seveda je tudi prvi na lestvici plod AMD-jevih komponent. Med prvimi desetimi pa ima AMD kar sedem predstavnikov. Spomnimo, da je imel...

16 komentarjev

ZDA ponovno prevzele superračunalniški primat

Slo-Tech - Izšla je nova lestvica najhitrejših superračunalnikov na svetu, na kateri je po dveh letih sprememba na vrhu. Kitajski superračunalnik Fugaku se je moral umakniti ameriškemu superračunalniku Frontier, ki v ORNL (Oak Ridge National Laboratory) brni z 8,7 milijona jedri iz procesorjev AMD EPYC 64C 2GHz. Z učinkovitostjo 52,23 gigaflops/vat zmore 1,102 eksaflops. S tem je prvi superračunalnik, ki je resnično prebil mejo eksaflopa. Na drugem mestu je dosedanji prvak Fugaku, ki zmore 442 petaflops v standardnem testu. Naslednjega novinca imamo na tretjem mestu, kamor se je zavihtel sistem Lumi, ki je v okviru kolaboracije EUROHPC/CSC nameščen na Finskem. Zmore 151,9 petaflops.

Na seznamu je tudi slovenski predstavnik VEGA HPC CPU, ki je postavljen v Mariboru. Z izmerjenimi 3,82 petaflops je uvrščen na 131. mesto. Njegov grafični del VEGA HPC GPU je s 3,1 petaflops na 172. mestu. S seznama razberemo tudi, da je AMD-jeva arhitektura prehitela Intelovo. Novejši sistemi skoraj izključeno...

8 komentarjev

Slovenski superračunalnik Vega predan v uporabo

Slo-Tech - V Mariboru so v uporabo predali superračunalnik Vega, ki bi bil z računsko zmogljivost 6,8 PFLOPS na lestvici Top 500 uvrščen okrog 40. mesta. Novi superračunalnik so postavili v okviru projekta HPC RIVR, ki ga je 80-odstotno sofinancirala Evropska unija iz kohezijskih sredstev, preostanek pa je primaknilo slovensko resorno ministrstvo. Predlani pa so se uspešno prijavili še na projekt javno-zasebnega partnerstva Evropske unije EuroHPC, od koder so pridobili še dodatna sredstva, zaradi katerih je računalnik trikrat zmogljivejši, kot bi bil sicer.

Računalnik BullSequana XH2000 ima 122.800 procesorskih jeder v 1920 procesorjih AMD Epyc 7H12, 240 kartic Nvidia A100 in 288 TB pomnilnika. Za shranjevanje podatkov je na voljo 24 PB prostora (1 PB na NVMe Lustre, preostanek na Cephu). Projekt vodijo Univerza v Mariboru, IZUM in Fakulteta za informacijske študije Novo mesto. Za razliko od običajnih raziskovalnih projektov, ki se končajo, je HPC RIVR, ki ga poleg Vege sestavljata še...

27 komentarjev

Japonci pognali najhitrejši superračunalnik na svetu Fugaku

Slo-Tech - Najhitrejši superračunalnik na svetu, japonski Fugaku, ki je žezlo prevzel v junijski izdaji lestvice Top 500, je začel delovati v popolnosti. Po začetnih testih, s katerimi se je zavihtel na prvo mesto lestvic, je bilo delovanje v celoti načrtovano za letošnji april. Eden izmed razlog je tudi epidemija, v boj proti kateri so želeli čim prej vreči tudi novi superračunalnik.

Poimenovan je po gori Fuji, stoji pa v računalniškem centru RIKEN v Kobeju. Trenutno zmore 442 petaflops v LINPACK-u. Vodilni na svetu je tudi po metrikah Graph 500, HPL-AI in HPCG. Na voljo bo pretežno japonskim raziskovalcem, ki ga bodo uporabljali za simulacije podnebja, umetno inteligenco, izračune v (bio)kemiji in druge potrebe, kjer potrebujejo veliko računske moči. Za razliko od večine drugih superračunalnikov je Fugaku zgrajen na arhitekturi ARM, a je še vedno uporaben za široko paleto problemov. Sestavlja ga 7,6 milijona jeder v procesorjih Fujitsu A64FX (to so 48-jedrni procesorji na 64-bitni...

12 komentarjev

Na novi lestvici superračunalnikov Top500 sprememba na vrhu

Top 500 - Na lestvici najhitrejših superračunalnikov na svetu, ki jo objavijo dvakrat letno, se je na vrhu zgodila sprememba. Dosedanjega rekorderja superračunalnik Summit je izpodrinil japonski sistem Fugaku. Z rezultatom 415,5 petaflops je starega rekorderja prehitel za 2,8-krat, hkrati pa je prvikrat na prvem mestu superračunalnik na arhitekturi ARM. Novi superračunalnik stoji v centru RIKEN v japonskem Kobeju. Fugaku poganjajo 48-jedrni procesorji A64FX, na njem pa teče Red Hat Enterprise Linux (RHEL). Konična moč, ki jo je uspel prikazati pri izračunih v enojni natančnosti, pa je presegla celo 1 eksaflop (in sicer 1450 petaflops). Sistem ima 158.976 vozlišč, skupno pa 7.299.072 jeder.

Drugi je dosedanji vodilni Summit, ki zmore 148,8 petaflops. Ta ima procesorje Power9 in grafične procesorje Nvidia Tesla V100. Tretji je Sierra, ki stoji v ZDA (LLNL) in za zmogljivost 94,6 petaflops uporablja enako vrsto strojne opreme. Kitajskega prvaka najdemo na četrtem mestu, in sicer je to Sunway...

2 komentarja

Nova lestvica superračunalnikov brez večjih sprememb, Kitajska se vzpenja

Slo-Tech - Na novem seznamu 500 najhitrejših superračunalnikov na svetu, ki ga že tradicionalno posodobijo dvakrat letno, v zadnji inačici ni večjih sprememb na vrhu. Na prvem mestu je še vedno superračunalnik Summit, ki ga imajo v Oak Ridgeu in zmore 148 petaflops, medtem ko drugi ostaja Sierra iz Lawrence Livermore Nationa Laboratory, ki doseže 95 petaflops. V resnici je vseh 10 najzmogljivejših računalnikov enakih kakor pred pol leta.

Prvi novinec AiMOS je šele na 24. mestu, za kar je zadoščalo 8 petaflops. Na lestvici se močno vzpenja Kitajska, ki ima že 227 najhitrejših superračunalnikov, skupaj pa imajo 32 odstotkov računske moči na lestvici. ZDA imajo sicer le 118 sistemov, a skupaj prinesejo 38 odstotkov moči, ker so v povprečju hitrejši. Tudi v tem pogledu se Kitajska približuje ZDA. Tretja je Japonska, sledijo pa Francija, Nemčija, Nizozemska, Irska in Združeno kraljestvo. Zanimivo je, da je najbolj zastopan proizvajalec Lenovo, sledita pa mu Sugon in Inspur. Kar 470 računalnikov...

15 komentarjev