»

OpenAI predstavil Voice Engine za ustvarjanje govora

Slo-Tech - OpenAI je izdal orodje Voice Engine, ki ga razvijajo od konca leta 2022 in omogoča rekonstrukcijo glasu in izdelavo zvočnih posnetkov, za kar potrebujemo le 15-sekundo posnetek govora osebe. To zadostuje, da ustvari posnetke, na katerih oseba bere poljubno besedilo. Možnosti sta dve.

Posnetek je lahko v istem jeziku, torej v angleščini. Druga možnost pa so prevodi, saj lahko posnetek pripravijo tudi v španščini, nemščini, francoščini, kitajščini in japonščini. OpenAI pojasnjuje, da v tem primeru govorec obdrži naglas iz izvirnika. Če je torej vhodno besedilo v brezhibni francoščini, bo tudi ob prevodu in branju v angleščini govorec obdržal francoski akcent. Ponujajo še nekaj drugih možnosti, ki so vse namenjene pomoči uporabnikom.

Ker je tehnologijo možno tudi zlorabiti - ali bomo sploh še kdaj lahko zaupali "posnetkom" - bodo novo storitev javno razgrnili previdno in odgovorno, poudarjajo. Interno jo že uporabljajo, denimo v ChatGPT Voice in Read Aloud. Ob tem velja poudariti,...

6 komentarjev

Google z umetno inteligenco povsod: v iskanju, Gmailu, Docs ...

Slo-Tech - Po preobratu, ki ga je na trgu povzročil OpenAI s svojim pomočnikom ChatGPT, si Google še vedno ni opomogel. Njihov poizkus, ki je sledil marca letos, se je imenoval Bard in je – milo rečeno – pogorel. Sedaj prihaja umetna inteligenca v Googlove izdelke pompozno in na velika vrata.

Bard je bil pač preslab, za nameček pa si je Google ob splavitvi privoščil hudo površnost, ko je Bard napačno odgovoril na enostavno preverljivo faktografsko vprašanje. Javnosti niso več prepričali, uprli pa so se tudi zaposleni, ki so vodstvu očitali prehitevanje in predstavitev nedokončanega polizdelka. Sedaj poizkušajo znova.

V sredo je Google za novinarje v Mountain Viewu organiziral dogodek, na katerem je največ pozornosti požela napoved novega prihoda umetne inteligence. Google je odločen, da žezlo iztrga iz rok OpenAI-ja in Microsofta, pri čemer resne alternative nima. V nasprotnem primeru mu grozi, da bo po dveh desetletjih izgubil primat na področju iskanja, kar bi bilo zanj katastrofa.

Zato...

10 komentarjev

Nevidne mravljice, brez katerih ni umetne inteligence

Slo-Tech - Umetno inteligenco v modernih inkarnacijah si radi predstavljamo kot vsemogočno, ki enostavno prebere vsa besedila in pregleda vse slike, da se nauči nadčloveške pameti. To je morda končni cilj, a trenutno poleg inženirjev, ki jo sestavijo, potrebuje še ogromno ročnega dela. To delo opravljajo slabo plačani označevalci (taggers) vsebin, na katerih se trenira umetna inteligenca. Proizvajalci o tej nebleščeči plati neradi govorijo. Le Googlov DeepMind uradno komentira položaj ljudi, ki opravljajo tako imenovano bogatenje podatkov (data enrichment).

NBC piše o Alexeju Savreuxu iz Kansas Cityja, ki za 15 dolarjev na uro počne prav to. Kot podizvajalec za OpenAI brez dodatnih pravic in zavarovanj označuje posnetke, pripravlja stavke in ostale informacije, ki so nujno potrebne za učenje ChatGPT. Kot pravi, je to neugledno in skrito delo, ki pa je nujno za obstoj umetne inteligence v trenutni obliki. Opravlja se v nestandardiziranih oblikah, po potrebi, običajno prek posrednikov,...

11 komentarjev

Microsoft in AMD bosta združila moči pri umetni inteligenci

Slo-Tech - Pri treningu in uporabi umetne inteligence ključno vlogo igrajo grafični čipi, kjer ima ta hip veliko prednost Nvidia. Microsoft na platformi Azure na primer uporablja več tisoč Nvidiinih GPU-jev, s čimer ni nič narobe, je pa priklenjenost na enega proizvajalca vedno neprijetna. Nvidiini čipi, programska oprema vključno s knjižnicami CUDA in jedri Tensor, so pač dobri. A Microsoft se povezuje tudi z AMD-jem, da bi pripravila alternativo.

Bloomberg piše, da bosta AMD in Microsoft združila moči, kar še ni uradno potrjeno. Microsoft bo prispeval inženirje, znanje in lasten procesor Athena. Slednji je čip, ki ga razvija Microsoft za umetno inteligenco. Microsoft ima že približno tisoč zaposlenih v oddelku za razvoj polprevodniških čipov, ki ga vodi nekdanja intelovka Rani Borkar. Več sto jih dela na Atheni, v katero je Microsoft vložil že dve milijardi dolarjev. Razvoj Athene poteka brez AMD-ja, trdi Microsoft, je pa AMD vključen v širšo zgodbo in bo Atheno uporabljal.

Ob tem ne...

19 komentarjev

Kitajski Baidu predstavil svoj ChatGPT in razočaral

Slo-Tech - Zlobni jeziki bi dejali, da je Baidu končno dosegel Googlov nivo. Predstavitev njihovega jezikovnega modela v obliki sogovornika, ki se imenuje Ernie, jim je uspela v enaki meri, saj so tudi Baidujeve delnice takoj zatem padle kot kamen. Desetodstotno znižanje tečaja je sledilo manj kot navdušujoči premierni predstavitvi izdelka, ki je potekala danes. Težko pričakovani dogodek je obljubljal predstavitev izdelka, ki naj bi revolucijsko predrugačil iskanje po spletu, poslovanje in številne druge izdelke. A po splavitvi sploh ni jasno, ali bo Ernie kos ChatGPT-ju.

Ustanovitelj Baiduja Robin Li je danes pred zaslonom narekoval vprašanja, ki so bila predhodno vtipkana v Baidu. Če smo pričakovali razumevanje govorjenega besedila in odgovarjanje v realnem času, smo se zmotili. Baidu je pokazal le vnaprej posnet primer delovanja Ernieja. Tod bi celo lahko rekli, da se je nekaj naučil od Googla, ki je poizkusil v živo in se osmešil. Ernie še ni na voljo javnosti, temveč bo sprva namenjen...

4 komentarji

OpenAI naznanil GPT-4

openai.com - Kot smo že nekaj časa pričakovali, so v OpenAI naposled najavili veliki jezikovni model GPT-4. Za rahlo presenečenje pa so obenem poskrbeli v Microsoftu, s priznanjem, da novi Bing Chat v bistvu na njem sloni že od začetka testiranja.

Skoraj 3 leta nas že ločijo od prvih vnašanj ukazov generativnemu jezikovnemu algoritmu, oziroma velikemu jezikovnemu modelu (LLM) GPT-3. Umotvor laboratorija OpenAI je postal eden od sinonimov za eksplozijo generativne strojne inteligence, ki je lani dosegla nove nivoje z generatorji slik in jesenskim lansiranjem pogovornega bota ChatGPT, letos pa z nebrzdano naglico poganja novo tekmo med tehnološkimi velikani. Posledica norije je bilo seveda mrzlično čakanje na novo različico GPTja, ki so ga sicer inženirji medtem iterativno nadgrajevali, tako da je bila lani v bistvu aktualna različica 3.5. Tudi šef OpenAIja, Sam Altman, je večkrat opozoril, da so pričakovanja bržkone prevelika in da bo GPT-4 nova evolucijska stopnja ter še daleč od kakšne...

27 komentarjev

Jezikovni modeli so nova črna

Slo-Tech - Po velikanskem uspehu jezikovnega modela ChatGPT so se novosti oklenili vsi večji igralci na tem področju. Ta teden je Microsoft že predstavil integracijo v svoj iskalnik Bing, ki se je leta neuspešno kosal z Googlom, sedaj pa je morda našel svojo nišo. ChatGPT v sodelovanju z Bingom omogoča enostavnejše iskanje, kjer z iskalnikom komuniciramo kot s človekom in mu postavljamo vprašanja. Novo sodelovanje ni presenetljivo, saj je Microsoft med večjimi vlagatelji v OpenAI, ki so napisali ChatGPT.

Sledil je Google, ki je s svojim konkurentom Bard zaostal za pričakovanji. V reklami je med drugim Bard dejal, da je teleskop James Webb poskrbel za prvi posnetek eksoplaneta, kar še zdaleč ne drži, saj so prvi posnetki že iz leta 2004. Ko se je spodrsljaj razširil po spletu, so delnice podjetja padle za 10 odstotkov. Seveda razlog ni zgolj en spodrsljaj - spomnimo, da je Windows 98 med uradno predstavitvijo Plug and Play pokazal modri zaslon - temveč Googlov zaostanek na tem področju. Sredi...

28 komentarjev

Turnitin bo prepoznaval generativna besedila ChatGPT in podobnih

Slo-Tech - Čeprav se zdi, da je ChatGPT nenadoma revolucionarno spremenil nastajanje besedil in storil, se to ni zgodilo čez noč niti ni edini. Nekateri strokovnjaki, denimo vodja umetne inteligenci pri Meti Yann LeCun, poudarjajo, da gre za lep paket, a ni nič pretresljivega, česar ni bi znali narediti tudi drugod. Podobno počnejo tudi Meta, Google in številna zagonska podjetja, dodaja.

To je sicer res, a dokler izdelek ni dostopen javnosti, težko spremeni svet. Zato se javnost največ ukvarja s ChatGPT, ki je pač dostopen sleherniku. Na sloviti univerzi Stanford imajo podobne težave kot po vseh šolah v svetu, saj so študentje začeli množično uporabljati ChatGPT. Nekateri profesorji so že prilagodili svoje predmete novi tehnologiji, prilagodili so se tudi študentje. Njegove uporabe še niso opredelili v disciplinskih pravilih, se bo pa to kmalu zgodilo. Ena izmed anket je namreč pokazala, da je vsaj 17 odstotkov študentov uporabljalo ChatGPT pri opravljanju študijskih obveznosti. Večina ga je...

26 komentarjev