»

Nintendo Game Boy praznuje 30 let

Slo-Tech - Na današnji dan pred 30 leti je Nintendo na Japonskem začel prodajati ročno konzolo Game Boy, ki se je kasneje zapisala med legende. Naprej na Japonskem za 12.500 jenov (približno današnjih 200 evrov), kasneje pa tudi drugod po svetu je bil možno dobiti konzolo s štirimi igrami: Super Mario Land, Baseball, Alleyway in Yakuman. Osembitna konzola z enobarvnim zelenim zaslonom tudi 30 let ostaja enako popularna.

Zanimivo je, da niti ob svojem izidu Game Boy ni bila tehnološko najnaprednejša konzola....

45 komentarjev

Hekerji napadli Nintendo, podatki na varnem

The Wall Street Journal - Japonski Nintendo je včeraj popoldne objavil, da so bili žrtev hekerskega napada na svoje strežnike, s katerim so napadalci pridobili nepooblaščen dostop do vsaj enega strežnika. Napad naj bi se zgodil pred nekaj tedni, meril pa je na strežnike ameriške podružnice Nintenda, kar je prvi večji in uspešnejši napad na Nintendo. Nevarnosti za podatke uporabnikov naj kljub vdoru ne bi bilo, je pojasnil Nintendov predstavnik za odnose z javnostmi Ken Toyoda.

Kdo je napadel Nintendo, še ni znano. Odgovornost za napad je prevzela skupina po imenu Lulz Security, ki je zagrešila tudi napad na strežnike FBI. Trdijo, da so Nintendu ukradli "strežniško konfiguracijsko datoteko", to pa je tudi vse. Podatki o Nintendovih strankah pa jim očitno niso prišli pod roke. Sicer je Lulz Security dejal, da Nintendo ni na seznamu njihovih...

4 komentarji

Game Boy star 20 let

engadget - Daleč je že leto 1989, ko je Nintendo predstavil revolucionarni, prenosni igralni sistem. Game Boy, ki je šel skozi 9 med seboj bolj ali manj kompatibilnih inkarnacij, je svojčas imel podoben status, kot ga imajo danes iPodi - skorajda standard, h kateremu je stremela vsa konkurenca, tako po uspešnosti kot po uporabniškemu vmesniku oz. celotnemu paketu. S prihodom zmogljivih mobilnih telefonov je celoten trg zamrl, vseeno pa je Nintendov naslednik, DS, prav tako že v drugi inkarnaciji in trenutno prav tako kot Game Boy najuspešnejša prenosna igralna konzola na trgu.

Oglejte si še eno izmed prvih televizijskih reklam za Game Boy:


Nintendo pač zna.

23 komentarjev

Playstation pred Xboxom

The Register - Sony je potrdil namero o splavitvi spletnoigralnega sistema, ki bo konkuriral Microsoftovi storitvi 'Live' za Xbox. Izdelek, predvidoma ocenjen na $40, bo vseboval modem ter mrežni vmesnik, bo na ameriškem trgu v količini 250.000 kosov na voljo 27. avgusta (2 meseca pred Microsoftom), do konca leta pa želijo prodati vsaj 400.000 enot. Klik!

Poleg tega, da bo sam paket nemalo cenejši od ameriškega konkurenta, pa ta prav tako ne bo zahteval mesečne naročnine, kar zna predstavljati nemajhno prednost. No, je pa res, da je percepcija naročnine v ZDA verjetno drugačna kot bi bila v naši deželici. Igrovja takisto ne bo ravno manjkalo -- 27. avgusta bo tako na voljo 5 podprtih naslovov, več jih bo sledilo, med drugim tudi PCjevski znanec Everquest ter Final Fantasy XI, ki nas (jih) imata ugledati naslednje leto.

1 komentar

3D igre na Gameboy Advance

Slo-Tech - Če gre verjeti temu članku, potem se lahko lastniki prenosne konzolice Game Boy Advance veselite igranja napravi prirejenega Quakea. Tehnologija WFR naj bi Game Boyu Advance omogočila renderiranje 100.000 poligonov v sekundi. Z aplikacijo efektov, kot so senčenje in teksturiranje ta številka pade na 7.000, kar je še vedno impresivno. Kmalu boste zmožni igranja (sicer estetsko komprimiranega) Quakea, kar lahko vidite tudi na slikah, priloženih članku. Sicer se pa WFR ni predstavil z upodobitvijo te igrice. Ljudje imajo, vsaj tako izgleda, raje nogomet [:D].

6 komentarjev

Playstation še vedno vodi

Short News - Kljub temu, da je Playstation 2 končno dobil pravo konkurenco v obliki X-boxa, Game Boy Advanca in Gamecuba, Sonyjeva konzola še vedno kraljuje po prodaji najbolj priljubljenih iger. Tako je izmed 20 najbolj prodajanih naslovov decembra, Playstationu 2 pripadalo 8, Playstationu 1 4, Game Boy Advancu 4, Gamecubu 2 in GB Colorju 1 naslov. Res pa je, da si je Sony medtem ustvaril kar dobro zaledje na tržišču, Microsoft in Nintendo pa si ga s svojimi novimi umotvori šele ustvarjata.

0 komentarjev

Nintendo uspešen

The Register - Nintendo je tri dni po predstavitvi dolgo opevanega Gamecuba prodal 300 000 primerkov, kar znaša dve tretjine od 450 000 primerkov, kolikor jih je Nintendo namenil za prvo prodajo. Medtem, ko se Japonci že sladkajo z Gamecubovimi igrami, pa Američani še vedno čakajo na 18 november, ko naj bi Gamecube prišel tudi v Ameriko.
Nintendo je optimističen in upa, da nedavni teroristični napadi ne bodo bistveno vplivali na prodajo, saj napovedujejo, da bodo v ZDA prodali do konca leta kar 1.1 milijona teh konzolic. Wow .

0 komentarjev

GBA + Wonderswan = Wonderswan Advance

Consoles Portables - Že iz naslova ste lahko razbrali, da ne gre za kakšno novo napravo, ampak za kombiniranje dveh naprav. Napravi, ki sta sodelovali v kombiniranju sta bili GameBoy Advance in Wonderswan (precej bedna konkurenca Nintendovemu ustrezniku). Za kaj sploh gre? Nekemu tipu, ki si je lastil ti dve konzoli, je postalo dolgčas, zato se je odločil, da drobovje GameBoy Advanca vstavi v Wonderswana. Rezultate predelave si lahko ogledate tukaj, vendar pa je članek na žalost v nekem romanskem jeziku (italijanščina - španščina - francoščina, ne vem). No, če uspete ugotoviti pravi jezik, potem lahko brez skrbi poženete babelfish in si vse skupaj preberete v precej polomljeni angleščini.

1 komentar

Napovedana astronomska prodaja Gamecubov

The Register - Nintendova konzola Gamecube je na sejmu E3 požela ogromno zanimanje, ki pa se gotovo ne bo usahnilo še dolgo časa. Glede na zanimanje so se pojavile tudi prve napovedi o prodaji same konzole. Samo ob začetku prodaje na Japonskem, ki se bo začela 14. septembra je za pričakovati, da bodo ljudje dobesedno razgrabili prvih 500,000 primerkov. Nintendo pa namerava do konca leta na Japonskem prodati še nadaljnjih 400,000 Gamecubov. Znano je tudi, da bodo prvi serija izključno v vijolični barvi, v drugi seriji pa naj bi se pojavile tudi t.i. "alternativne" barve.
Za ZDA so napovedi povsem drugačne: do novembra, naj bi se na tem trgu prodalo okoli 1.1 milijona Gamecubov, Ameriški oddelek Nintenda pa načrtuje, da bo poleg konzol prodal še 900 000 kosov igre Luigi's Mansion. Do marca 2002 naj bi se število prodanih Gamecubov povečalo na 4 000 000. Ocen za evropsko prodajo še ni.
Tako, počakajmo samo še na uradne podatke, ki bodo potrdili napovedi . ...

0 komentarjev