»

Naprave, ki potrebujejo oblak, v resnici niso naše: lekcija Amazon Halo

Slo-Tech - Amazon je sporočil, da zapirajo oddelek Halo in ukinjajo linijo istoimenskih naprav. To ne bi bila posebna novica, saj podjetja nenehno upokojujejo stare izdelke in predstavljajo nove (ali pa tudi ne), a naprave Halo bodo prenehale delovati. Četudi je najnovejša na trgu manj kot leto dni, bo od 1. avgusta le še neuporaben kos silicija - ki pa ga bo možno reciklirati.

Tiskovna predstavnica podjetja Kristy Schmidt je dejala, da nenehno spremljajo koristnost in potencial, ki ga imajo izdelki za uporabnike in se temu prilagajo. Bolj po domače povedano pa je Amazon ugotovil, da izdelki Halo niso več smiselni, saj ga je konkurenca Apple, Fitbit in Samsung prehitela. Halo Band, Halo View in celo Halo Rise, ki je star vsea pol leta, bodo izgubili povezavo z oblakom, zato bodo nehali delovati. Amazon obljublja, da bodo uporabnikom kupnino povrnili.

Ne sicer čisto vsem, temveč le tistim, ki so naprave kupili v minulih 12 mesecih. Ti bodo dobili nazaj celotno kupnino, vsem pa bodo...

39 komentarjev

Amazon predstavil robotka z Alexo

robotek Astro

vir: Amazon
Amazon - Na tradicionalni jesenski predstavitvi strojne opreme so pri Amazonu pokazali več novih naprav s pametno asistenco, pri čemer pa je bržkone prednjačil robotek Astro.

Naposled je na vrsti za jesenske hardverske osvežitve tudi Amazon (krajši video povzetek). Njihove tiskovke so že več let v znamenju tlačenja Alexe in kamer v vsako mogočo reč v naši okolici in tudi tokratni dogodek se od tega ni bistveno razlikoval - smo pa videli nekaj več dobro izčiščenih in uporabnih izdelkov kot običajno. Družina pametnih zaslonov Echo Show bo tako proti koncu leta dobila 15-palčnega člana, ki je s svojo velikostjo videti prav imenitno in ga bo mogoče obesiti tudi na steno, kjer bo služil kot prikazno središče pametnega doma. Za razliko od manjših članov linije bo mogoče na zaslon postaviti več uporabnih pripomočkov, je pa videti, da bomo pri tem rahlo omejeni, saj bo pol zaslona togo namenjenega tem widgetom, druga polovica pa dinamični vsebini običajnih echov. Cena bo 250 dolarjev (ZDA, brez...

10 komentarjev

Teleskop Webb poleti 18. decembra

vir: ESA
ESA - Po letih zamud je pred naslednikom Hubbla, teleskopom James Webb, prvi trenutek resnice: v vesolje ga nameravajo izstreliti 18. decembra.

Legendarni teleskop Hubble s stalnimi okvarami vse očitneje opominja, da si zasluži naslednika. Tega NASA že dolgo ima: teleskop James Webb, eno najbolj zapletenih vesoljskih naprav v zgodovini. Slednje med drugim botruje dejstvu, da ga še ni tam zgoraj, kajti projekt, kateremu so sprva namenili pol milijarde dolarjev in bi moral vzleteti leta 2007, se je razbohotil na deset milijard in še vedno čepi v Northrop Grummanovi tovarniški hali v južni Kaliforniji. Avgusta je sistem naposled prestal vsa potrebna talna testiranja in iz uradov Nase, Ese ter Arianespacea so sedaj sporočili, da imajo prvi predvideni datum izstrelitve: 18. december. Naprava namreč poleti na raketi Ariane 5, ki je imela tudi lastne težave in med avgustom lani ter letošnjim julijem ni letela. Njena naslednja izstrelitev je 15. oktobra in Webb bo decembra letel samo, če bo ta...

48 komentarjev

Bezos odstopil z mesta direktorja Amazona

Slo-Tech - Ustanovitelj podjetja Amazon in izvršni direktor Jeff Bezos je sporočil, da odstopa s funkcije. Od 1. julija dalje bo izvršni predsednik (executive chair), medtem ko bo njegovo funkcijo prevzel dosedanji vodja Amazon Web Services Andy Jassy. V okrožnici, ki jo je Bezos poslal zaposlenim, je zapisal, da se odstopa, da bi se laže posvetil svojim drugim projektom, kot so Day 1 Fund, Bezos Earth Fund, Blue Origin in The Washington Post. Znotraj Amazon pa se bo posvečal novim izdelkom in zgodnjim iniciativam.

Amazon je star 27 let. Bezos ga je ustanovil kot spletno knjigarno v času, ko internet še ni bil nepogrešljiv del vsakdanjega življenja, e-knjige pa so bile huda eksotika. Do danes Amazon ni postal le spletna trgovina vsega, temveč je postal vodilni igralec na trgu storitev v oblaku (AWS), logistični gigant in celo lastnik lasne letalske družbe, ponudnik pretočnih storitev in celo vidni igralec v razvoju umetne inteligence. Podjetje, ki je trenutno vredno 1700 milijard dolarjev,

11 komentarjev

Amazonova športna zapestnica Halo analizira glas

Slo-Tech - Amazon je v preizkusno obdobje lansiral Halo, skupek športne zapestnice in povezane aplikacije, katerega samosvoji podrobnosti sta, da skuša z analizo glasu izluščiti uporabnikovo čustveno stanje in s fotografiranjem določiti delež telesne maščobe.

Amazon je na zanimiv način zakorakal v zelje Fitbitu, Applu in ostalim, ki so že vkopani na področju pametnih pomočnikov za fitnes, šport in dobro počutje. V zaenkrat še omejeno rabo je lansiral Halo, ambiciozen združek športne zapestnice in telefonske aplikacije za analizo naše fizične aktivnosti, spanca in počutja. Kot konkurenca, na primer v preteklem tednu napovedana Fitbitova ura Sense, skuša s pomočjo merjenja telesne temperature določati kvaliteto spanca in razbirati vzorce v srčnem utripu, čeprav pri slednjem ne gre tako daleč kot Applovi izdelki zadnjih generacij in Amazon za napravo ni vložil uradne prošnje za status medicinskega pripomočka.

Toda Halo se od druščine loči v dveh zanimivih novostih. Prva je določanje deleža...

12 komentarjev

Motorolina proizvodna hala od znotraj

The Verge - Motorola je v začetku preteklega meseca predstavila svoj veliki up Moto X. Gre za prvi mobilni telefon, ki so ga v celoti razvili pod Googlovim okriljem, od kar je ta prevzel Motorolo. Toda Moto X ima še cel kup drugih lastnosti, s katerimi želi Motorola razburkati trg in pridobiti čim več kupcev. Eden izmed teh bonbončkov, s katerimi vabijo, je možnost popolne prilagoditve. Izračunali so, da lahko dobimo telefon v več kot tisoč kombinacijah, saj ima 18 barvnih različic, sedem barv za gumbe na robu naprave in različne barve obroča okrog leče. Vse to pa je mogoče zaradi proizvodnje v ZDA.

Da se razumemo, Moto X ni v celoti proizveden v ZDA. V njem še vedno sedijo na Kitajskem proizvedeni sestavni deli, kot je, recimo,...

24 komentarjev