»

Acer kljub zavezam nadaljeval prodajo v Rusijo

Reuters - Tajvanski proizvajalec računalnikov Acer je med 8. aprilom 2022 in 31. marcem 2023 v Rusijo prodal za vsaj 70 milijonov dolarjev računalnikov in komponent, čeprav se je formalno pridružil sankcijam in napovedal prekinitev dobave komponent v Rusijo. Acerjevo početje ni bilo nezakonito, je bilo pa v nasprotju s potezami drugih zahodnih dobaviteljev (Dell, HP), ki so aprila lani prenehali dobavljati v Rusijo, in tudi v nasprotju z javnimi navedbami. Acer je za prodajo v Rusijo uporabljal svojo podružnico v Švici.

Čeprav je Tajvan uvedel sankcije proti Rusiji, v tem primeru ni šlo za kršitve, ker so pošiljke izvirale iz Švice. Prav tako tedaj Švica ni prepovedovala izvoza računalniških komponent v Rusijo, zato je bila prodaja povsem zakonita. A Acer je 8. aprila lani dejal, da so zaradi nedavnih dogodkov ustavili poslovanje z Rusijo. Formalno je to držalo, v resnici pa so poslovanje nadaljevali prek švicarske podružnice. Acer je sedaj dejal je, da je Acer Sales International SA...

29 komentarjev

Zacvetel izvoz čipov v Rusijo prek Kitajske in Hongkonga

Slo-Tech - Čeprav veljajo stroge omejitve izvoza elektronskih izdelkov v Rusijo, s katerimi so želeli državi preprečiti dostop do modernih čipov in s tem procesorjev, grafičnih kartic, pomnilnika in podobno, v praksi uvoz še vedno poteka. Nikkei Asia ugotavlja, da se je ruski uvoz ameriških čipov prek Hongkonga in Kitajske v zadnjem letu podeseteril.

ZDA so izvoz čipov blokirale takoj po napadu na Ukrajino 24. februarja lani. Z omejitvijo dostopa do polprevodnikov so želeli hitro zlomiti rusko tehnološko podporo za vojno, a se je ta izkazala za trdoživejšo. Odtlej pa do konca leta 2022 je uvoz ameriških čipov v Rusijo dosegel 740 milijonov dolarjev, od česar je 75 odstotkov steklo prek Kitajske in Hongkonga. Večinoma gre za majhna podjetja, ki imajo kvečjemu kakšnega zaposlenega.V letu 2021, torej pred sankcijami, je izvoz ameriških čipov iz Hongkonga v Rusijo znašal 51 milijonov dolarjev. Predlani so zabeležili 230 transkacij, lani že 2358 (večjih od 100.000 dolarjev).

Eno večjih podjetij...

19 komentarjev

Nvidia in AMD ne smeta prodajati GPGPU čipov na Kitajsko in v Rusijo

Slo-Tech - Nvidia in AMD sta razkrila, da so jima ameriške oblasti pred kratkim prepovedale prodajo grafičnih čipov za superračunalnike na Kitajsko in v Rusijo.

Politično-trgovinski spopad med ZDA na eni strani in Kitajsko ter sedaj tudi Rusijo na drugi se ne umirja. Ravno nasprotno, saj sta ruska invazija na Ukrajino in ojačane kitajske grožnje Tajvanu v zadnjem času še prilila olje na ogenj. Posledice je mogoče med drugim videti v ukrepu, ki ga je pretekli teden razkrila Nvidia v poročilu, ki ga je oddala ameriškemu Zveznemu uradu za trg vrednostnih papirjev (SEC). V njem piše, da so ji oblasti naložile nove izvozne omejitve; natančneje, na Kitajsko in v Rusijo ne sme več prodajati modernih čipov za pospeševanje strojnega učenja. To konkretno pomeni zadnji dve generaciji GPGPU izdelkov, kot sta liniji A100 in H100. Mediji so takoj odhiteli še do AMDja, kjer so potrdili, da se s takšnim ukazom soočajo tudi sami, v njihovem primeru za družino izdelkov MI200.

Uradna razlaga ameriških organov...

76 komentarjev

ZTE po preobratu spet pred propadom

Slo-Tech - Saga o ZTE se spreminja v telenovelo in je dosegla nov preobrat, saj je ameriški senat zavrnil dogovor, ki ga je sprejel Trump in ki bi podjetje rešil. Ameriški Senat je prepričljivo s 85 glasovi za in 10 proti potrdil ponovno uvedbo sankcij zoper kitajsko podjetje ZTE - sankcije so zapakirali v zakon National Defense Authorization Act - ki ameriškim podjetjem prepovedujejo prodajo izdelkov in komponent ZTE-ju. Ta je življenjsko odvisen od njih in bo v primeru prepovedi bržkone zaprl vrata.

Spomnimo, da je pred mesecem dni ZTE doletela tako huda sankcija, ker so v ZDA ocenili, da podjetje krši ameriške gospodarske sankcije zoper Iran in Severno Korejo. ZTE naj bi svoje izdelke, ki vsebujejo tudi ameriške komponente,...

43 komentarjev

ZTE zaradi ameriških sankcij v hudih škripcih

vir: Reuters
Reuters - Drugi največji kitajski proizvajalec telefonov ZTE je sporočil, da ustavlja mednarodno poslovanje. Podjetje je močno prizadela odločitev Trumpove administracije, ki je prejšnji mesec vsem ameriškim podjetjem prepovedala poslovanje z ZTE-jem za dobo sedmih let. To pomeni, da ZTE ne more več legalno kupovati nobenih komponent ali intelektualne lastnine, ki jih potrebuje za proizvodnjo pametnih telefonov.

ZTE se je lani znašel v škripcih, ko se je izkazalo, da so dobavljali tudi ameriške izdelke Iranu, proti kateremu veljajo ameriške gospodarske sankcije. Petletna preiskava je pokazala, da je ZTE kupoval ameriške komponente in jih vgrajeval v svoje izdelke, ki jih je potem prodajal Iranu in Severni Koreji. ZTE se je tedaj poravnal s plačilom 900 milijonov...

32 komentarjev

Uber Yandexu v Rusiji priznal poraz

The New York Times - Uber poizkuša izpodriniti tekmece in postati de facto taksi prevoznik v mestih, kamor pride, a mu v Rusiji in sorodnih državah to ne bo uspelo. Namesto tega je moral priznati premoč Yandexu, s katerim bosta prevoze ponujala skupaj, Uber pa bo imel v novoustanovljenem podjetju manjšinski delež.

Uber je v Rusiji začel delovati leta 2014, medtem ko je ruski gigant Yandex (ruski Google, ki obvladuje vse od iskanja do družbenih omrežij) svoje taksi storitve ponujal že od leta 2011. Čeprav je Uber v Rusijo, Azerbajdžan, Belorusijo in Kazahstan v zadnjih treh letih vložil več kot 170 milijonov dolarjev, je bil še vedno dvakrat manjši od Yandexa. Podjetji sta se zapletali v cenovno vojno, jasno pa je bilo, da Uber Yandexa ne...

9 komentarjev

Škoda pri vdoru v Target v stotinah milijonov dolarjev

Krebs On Security - Programsko orodje BlackPOS, ki so ga za zdaj še neznani napadalci uporabili pri kraji številk kreditnih kartic in magnetnih zapisov ameriškemu trgovcu Target, so varnostni strokovnjaki prečesali podolgem in počez. Ugotavljajo, da gre za zelo sofisticiran kos programske opreme.

Sprva se je v medijih pisalo, da je BlackPOS memory scrapper, torej da spremlja vsebino pomnilnika in shranjuje uporabne informacije. To je načeloma res, a BlackPOS je zelo dodelan in izbirčen (tehnične podrobnosti). Verzija, ki so jo napadalci uporabili v Targetu, je bila prilagojena tamkajšnji programski opremi, saj je točno vedela, kje v pomnilniku so podatke s kartice in je shranjevala izključno številke kreditnih kartic in magnetni zapis z...

1 komentar