»

Microsoft tožen zaradi imena Bing

The Register - Majceno podjetje Missourija v ZDA je z zamudo ugotovilo, da se Microsoftov iskalnik v bistvu imenuje enako. Podjetje ima namreč skrajšano firmo Bing! in polno ime Bing! Information Design, kar je sumljivo podobno Microsoftovemu iskalniku. Čeprav sta John Telford in Brian Williamson podjetje ustanovila že leta 2000, sta zahtevek za zaščito blagovne znamke vložila šele 26. maja 2009, kar sumljivo sovpada z datumom, ko so v Redmondu dorekli končno ime iskalnika, tedaj kodno imenovanega Kudo.

Zahtevek so avgusta na patentnem uradu zavrgli, ker se je Microsoft prijavil že dva meseca prej z imenom Bing, en sam klicaj pa ni dovolj velika razlika. V tožbi, ki sta jo nesrečna lastnika missourijskega podjetja vložila, Microsoftu očitata, da so dobro vedeli za njihovo blagovno znamko in namerno začeli na veliko propagirati lasten iskalnik, da bi vnesli zmedo na to področje. Od giganta sedaj zahtevata prenehanje uporabe imena Bing, plačilo odškodnine in financiranje popravne reklamne...

12 komentarjev

Dve pomembni zmagi za Lindows.com nad Microsoftom

Slashdot - Že pred dvema letoma je Microsoft z ovadbami napadel Lindows.com, ker naj bi ime podjetja preveč spominjalo na paradnega konja podjetja iz Redmonda. Vendar je sodišče Microsoftove očitke zavrnilo, Lindows.com pa je v obrambi navadel obsežno dokumentacijo, ki dokazuje, da je beseda "windows" bila razširjena že mnogo pred Microsoftovo odličitvijo, da tako poimenuje svoj izdelek. Sledilo je dolgotrajno zavlačevanje s strani Microsofta in pritiski na prodajalce izdelkov Lindows.com, ki so pripomogli k nastanku iniciative ChoicePC, razsodbe pa še vedno ni.

Očitno pa se ji le približujemo, saj je sodišče dokončno odločilo v prid Lindows.com in to kar dvakrat. Microsoft trdi, da je v propagando Windowsa vložil 1,2 milijarde dolarjev in ima tako velik delež na trgu, da je beseda "windows" dobila povsem nov pomen. Sodišče pa pravi, da je neka splošna beseda splošna za vse čase in kot taka ne more biti blagovna znamka. Poleg tega je časovni okvir za ugotavljanje splošnosti besede...

15 komentarjev

LindowsOS še bolj zastonj

ZDNet - Začetki podjetja Lindows.com so dvignili veliko prahu. Zaradi zlorabe blagovne znamke je protestiral (in še protestira) Microsoft, zaradi izrojenosti njihove distribucije Linuxa pa tudi večina zagovornikov Linuxa. Toda v zadnjih mesecih je podjetje Michaela Robertsona postalo precej bolj ugledno, saj podpira najvidnejše odprtokodne projekte in tudi nove različice distribucije LindowsOS so mnogo bolj zadovoljile obstojče uporabnike Linuxa in hkrati pritegnile nove.

Lindows.com je pred dnevi ponudil možnost brezplačnega preskusa LindowsOS za zelo kratko časovno obdobje, a zdaj se je odločil, da gre še korak naprej. LindowsLive!, LindowsOS, ki teče s CD-ja, je namreč odslej uradno in leglno na voljo za prenos preko omrežij P2P.

Slo-Tech GNU/Linux pa dobiva novo konkurenco ...

0 komentarjev

Lindows: Informacijski Gospodinjski Aparati, IGA

Slo-Tech - Podjetje Lindows je tako izdelalo svoj prvi IGA™; sistem WebStation temelji na Viinem 733 MHz C3 procesorju, ki mu druzbo dela 256 MB PC133 DDR (opsa!) pomnilnika, cdrom pogon in pripadajoči paket vhodno-izhodne periferije.

Zanimivo pa je dejstvo, da računalo nima trdega diska -- sistem se tako naloži neposredno s cedeja (virus-proof!); upoštevajoč to dejstvo je vprašljiva tudi uporabnost priloženega paketa OpenOffice (ki na sodobnem sistemu pač mora biti nameščen; če ne iz uporabnostnih pa iz verskih razlogov). Poleg že omenjene hecnosti s pomnilnikom lahko opazimo tudi neprisotnost kakršnegakoli komunikacijskega vmesnika, ki naj v WebStationu načeloma imel svoje mesto -- pogled na spletne strani preprodajalcev vseeno omenja mrežno kartico. Olajšanje.

Sistem je za običajnega uporabnika sicer precej neuporaben, česar pa ne bi mogel trdit za ozkonamenska okolja, kjer bi lahko služil kot informacijski kiosk oz. poceni in delujoč delovni terminal (ali pa za potrjevanje kartic...

3 komentarji

LindowsOS: licenčnine za proizvajalce

News Forge - Lindows.com so oznanili, da je bil odziv na zastavljene pogoje preprodajalcem računalniške opreme pozitiven. V nasprotju z Microsoftom, kjer plačujemo licenčnino na sistem oz. uporabnika, so pri Lindowsu poskusili drugačen pristop: prodajalec plača članarino $500 ter vsak mesec nadaljnih $500 pavšala, nakar lahko izvede toliko inštalacij omenjenega sistema, kolikor pač potrebuje ali želi. Klik!

Osebno bi bil verjetno zadovoljen, če bi bilo enako tudi pri Microsoftu. Vprašanje pa je, če bi bilo to sploh dobro za sam Microsoft, da trga ne omenjam.

4 komentarji

Zlorabljanje tržne znamke?

Slo-Tech - Po dolgem času smo spet priča toženju, ki se odvija okrog neupravičene uporabe tržne znamke ali vsaj tržne znamke, ki je sumljivo podobna originalu. Tožbo je sprožil Microsoft, ki mu kar nekako ne gre v račun, da se konkurenčni Linux operacijski sistem, ki je namenjen poganjanju Windows aplikacij, imenuje Lindows. Lahko rečemo, da je zmagovalec v tej sodbi Microsoft, saj se majhno podjetje, ki izdeluje distribucijo Lindows enostavno ne more meriti s softverskim velikanom. To je pred kratkim spoznalo tudi podjetje, ki si je sprva lastilo pravice do imena X-box.
Sicer pa se prerekanja okrog tržnih znamk ne pojavljajo samo v Ameriki, ampak tudi pri nas. Pred časom se je pri nas odvijala pravda glede monitorjev Sonix, ki so kar preveč spominjali na originalno ime SONY. SONY je pritisnil na slovensko podjetje in odslej na prej omenjenih monitorjih piše samo še Onix.
Skratka, Microsoft naj toži še AMD zaradi domnevne kraje delčka imena njihovega najnovejšega operacijskega sistema. Zeh....

4 komentarji

Ime X-box v rokah Microsofta

The Register - Zadnje čase je vse v znamenju X-boxa. Zakaj pa ne, saj je Microsoft organiziral dobro oglaševalsko kampanjo. Prišlo je že celo do tega, da so se našli zagovorniki, ki X-box kujejo v oblake, čeprav na vse viže opevana konzola sploh še ni izšla. Ampak to je že druga zgodba. Kmalu pa se je zgodilo nekaj neverjetnega. Microsoft je naletel na mino, ki ga je kar precej pretresla - X-box je bila že blagovna znamka floridskega podjetja Xbox Technologies. Kaj sedaj? Star ljudski pregovor pravi: denar je sveta vladar. To je veljalo tudi v tem primeru. Podjetje se Microsoftu ni upiralo in je prodalo blagovno znamko v zameno za (zaenkrat še) neznano količino denarja. Tako, blagovna znamka je v Microsoftovih rokah, zato se lahko prodaja konzole začne

7 komentarjev