»

Apple ponudil varčevalni račun s 4,15-odstotno obrestno mero

Slo-Tech - Apple je, za zdaj v ZDA, ponudil varčevalni račun s 4,15-odstotno letno obrestno mero. Čeprav je podjetje tehnološki gigant, nudi že nekaj finančno-tehnoloških izdelkov, denimo Apple Pay in Apple Card, nedavno pa še možnost odloženega plačila. Nova storitev pa uporabnikom omogoča, da do 250.000 dolarjev sredstev shranijo pri Goldman Sachsu, za kar so solidno nagrajeni.

Račun lahko uporabniki odprejo kar z Apple Card v aplikaciji Wallet, njihova sredstva z Daily Casha pa se bodo avtomatično prenašala na varčevalni račun. Daily Cash so sredstva, ki jih uporabniki dobijo vrnjena od vsakega nakupa s plačilno kartico (cashback). Poleg tega lahko na varčevalni račun prenesejo dodatna sredstva. Minimalnega časa odležanja ni.

Apple je že lani oktobra najavi nove finančne storitve, potem pa je marca letos le predstavil Pay Later, ki je v bistvu kreditna storitev. Uporabnikom omogoča plačilo izdatkov v štirih obrokih v šestih tednih, kjer Apple zagotavlja kreditno linijo. To zagotavljajo z...

42 komentarjev

Apple Pay uvaja plačevanje na obroke

Slo-Tech - Apple je zagnal storitev Apple Pay Later, ki uporabnikom omogoča plačilo zneskov od 50 do 1000 dolarjev v več obrokih. Zneske je možno razdeliti na štiri obroke, ki jih uporabnik brez obresti ali stroškov poravna v šestih tednih. Da Apple Pay Later zares prihaja, je Apple predstavil lani junija na WWDC. Storitev smo pričakovali že septembra v novem iOS 16, a so jo morali zaradi tehničnih težav prestaviti. Sedaj je tu.

Uporaba Apple Pay Later ne bo vplivala na bonitetno oziroma kreditno oceno posameznika, so povedali v Applu. Bo pa uporaba lahko znana agencijam, ki izdelujejo te ocene, piše v drobnem tisku. Če bodo uporabniki zaprosili za posojilo in jim bo odobreno, bodo videli možnost Pay Later pri plačevanju v aplikacijah in na spletu, če uporabljajo iPhone ali iPad. Storitev je za zdaj omejena na ZDA, na iOS ali iPadOS 16.4 in na nekatere naključno izbrane uporabnike. Sčasoma se bo razširila.

Formalno storitev nudi podružnica Apple Financing LLC, ki se ukvarja s financiranjem...

13 komentarjev

Programske novosti iz Appla: macOS 13, iOS 16, iPadOS 16

Slo-Tech - Na včerajšnjem WWDC 2022 je Apple predstavil kopico programskih in strojnih novosti, zato se bomo najprej osredotočili na prve. Applovi računalniki bodo v prihodnjih tednih dobili novo verzijo operacijskega sistema macOS 13, ki sicer ne prinaša fundamentalnih sprememb, bo pa osvežila uporabniški vmesnik in lastnike starejših računalnikov prisilila v strojno nadgradnjo. Namestiti ga bo namreč moč le na mace, ki so izšli po letu 2017. To so med drugim iMac in iMac Pro (2017), MacBook (2017), MacBook Pro (2017), MacBook Air (2018), Mac mini (2018), Mac Pro (2019) in Mac Studio (2022). V praksi to pomeni, da potrebujemo naprave s čipom Apple T2 ali Apple Silicon, medtem ko so starejši Intelovi maci odpisani. Prvi beta preizkuševalci so beta verzijo dobili v teh dneh.

Kaj se torej skriva pod pokrovom? Najprej bomo opazili nov grafični vmesnik za večopravilnost, ki se imenuje Stage Manager. Ko ga zaženemo, bo izbrano okno lebdelo na sredini zaslona, vsa ostala okna pa se bodo kot ikone...

55 komentarjev

Apple razvija lastno plačilno infrastrukturo

Bloomberg - Apple nikoli ni skrival želje po vstopi v finančno-tehnološki sektor, pri čemer med tehnološkimi velikani sploh ni osamljen. Bloomberg piše, da Apple že razvija lastno tehnologijo za procesiranje plačil in infrastrukturo za prihodnje finančne storitve. S tem želijo pridobiti neodvisnost od ostalih fintech partnerjev. Projekt se, kako povedno, interno imenuje Breakout.

Gre za dolgoročen projekt, ki bo naposled omogočal, da Apple sam nudi vrsto finančnih storitev, ki jih sicer razvijajo in ponujajo fintech zagonska podjetja. Med njimi so procesiranje plačil, analiza zlorab, preverjanje bonitetnih ocen, ocenjevanje tveganosti posojilojemalcev, razreševanje sporov in podobno. Ob najavi so delnice Applovih konkurentov pošteno zgrmele, in sicer sta CoreCard in Green Dot izgubila po več kot 10 odstotkov. Apple Card trenutno uporablja CoreCard za procesiranje plačil, druge storitve pa zagotavlja Goldman Sachs. Ti partnerji bodo za zdaj ostali, saj Apple sam razvija prihajajoče storitve.

...

4 komentarji

Amazon vendarle pomilostil kartico Visa

Ars Technica - Amazon in Visa sta stopila korak nazaj od lanske napovedi, da od 19. januarja letos na britanskem Amazonu ne bo več možno plačevati z Visinimi kreditnimi karticami. Podjetji delata na morebitni rešitvi, zato v sredo na Otoku še ne bo mrka Visinih kartic.

Razlog so provizije. Odkar je Velika Britanija zapustila Evropsko unijo, provizije pri kartičnih plačilih niso več strogo regulirane, zaradi česar sta jih Visa in Mastercard pošteno dvignila. Visa zaračunava v povprečju 1,3-1,5 odstotka, kar je nekajkrat več od preteklih provizij (0,2-0,3 odstotka). Amazon se je zato odločil, da izkoristi svojo moč in ukine to možnost plačevanja. Ker gre za največjega trgovca na svetu, bi imelo to otipljive posledice za Viso, ki se je takoj pričela pogovarjati.

MasterCard in American Express v Veliki Britaniji v sodelovanju Amazonom nudita tudi posebni kartici, Visa pač ne. Zato ni presenetljivo, kaj je Amazon sprva predlagal kot alternativo. MasterCard ima že sedaj 62-odstotni tržni delež, Visa...

1 komentar

Square bo za 25 milijard evrov prevzel avstralski Afterpay

vir: Pixabay

Slo-Tech - Digitalna platforma Square, katere soustanovitelj je Jack Dorsey, izvršni direktor Twitterja, bo prevzela pionirja novodobnih plačilnih storitev, avstralsko podjetje Afterpay. Gre za posojilno platformo, ki deluje po načelu "kupi zdaj, plačaj pozneje" oz. buy now pay later (BNPL) in ima 16 milijonov uporabnikov med kupci, platformo pa kot plačilno opcijo pri svoji spletni prodaji uporablja tudi na tisoče podjetij. 25 milijard evrov sicer predstavlja največji prevzem v avstralski zgodovini, odkupna cena delnic pa je postavljena približno 30 odstotkov nad njihovo trenutno tržno vrednostjo.

Poslovni model podjetij BNPL - take storitve ob Afterpayu denimo ponuja tudi švedska Klarna, pa tudi bolj znani PayPal - je postal eksplozivno popularen pred dobrim letom dni. BNPL družbe trgovcem zaračunavajo določeno nadomestilo, ti pa lahko nato pri svojih transakcijah nudijo manjša potrošniška posojila, ki jih kupci poravnajo v več obrokih, a brez obresti, predvsem pa brez preverjanja kreditne...

10 komentarjev

Applove novosti: Smart Watch, iPhone 6 in iPhone 6 Plus, Apple Pay in iOS 8

Slo-Tech - Potem ko je bil Apple letos bolj skop s predstavitvami novih izdelkov kot v minulih letih, so zvečer včeraj v Flintovem centru za upodabljajoče umetnosti v kalifornijskem Cupertinu, nedaleč stran od sedeža podjetja, predstavili zvrhan koš novosti. Iz Appla prihajajo pametna ura, nova in večja iPhona ter nov način plačevanja.

Pametnih ur smo letos videli že precej (recimo Samsung Gear S in LG G Watch R), zato Apple ni imel druge izbire, kakor vključiti se v tekmo. In tako smo danes dočakali pametno uro, ki so jo precej neizvirno poimenovali Apple Watch. Najprej od daleč.

Zaslon je iz safirja, ki je zelo odporen na praske in ga razi le diamant. Zaslon je pravokotne oblike, uro pa na zapestje pričvrstimo s pasom, ki ga...

227 komentarjev