»

Twitter izgubil še drugo vodjo enote za varnost in zaupanje

Slo-Tech - V Twitterju je odstopila Ella Irwin, vodja skupine za varnost in zaupanje, ki se je podjetju pridružila junija lani in novembra prevzela vodenje te skupine. Svoje poteze javno ni želela pojasniti, jo je pa potrdila. Prav tako ni komentarja iz Twitterja.

Ella Irwin je nasledila Yoela Rotha, ki je podjetje zapustil takoj po Muskovem prevzemu. Roth je zapustil podjetje, ko je postalo jasno, da si Elon Musk svobodo govora in moderiranje na Twitterju predstavlja močno drugače od dotedanje prakse in da bo to počel na lastno pest. Ella Irwin podjetje zapušča dan po Muskovem komentarju v zadevi s kontroverznim dokumentarcem What is a woman?, ki so ga avtorji želeli brezplačno deliti na Twitterju. Dokumentarec, ki ga obtožujejo transfobnih sporočil, je Twitterjeva skupina najprej zavrnila, nato pa je Elon Musk kot deus ex machina odločitev spremenil. Musk je video začel celo promovirati na svojem profilu.

Do svojega odhoda je bila Ella Irwin med najbolj zvestimi Muskovimi podporniki,...

55 komentarjev

Twitter po prevzemu izgubil že dve tretjini vrednosti

Bloomberg - Po oceni podjetja Fidelity je Twitter vreden le še tretjino zneska, ki ga je zanj lani jeseni odštel Elon Musk. Ta se je pred dvema mesecema pridušal, da je njegova investicija izgubila že polovico vrednosti, a je očitno še slabše. Fidelity sicer ni javno razkril, na podlagi katerih podatkov so oblikovali novo oceno niti ali imajo dostop do kakšnih nejavnih infromacij. To ni prva tovrstna napoved iz Fidelityja, ki je že novembra lani objavil oceno, da je Twitter vreden pol manj.

V Twitterju je stanje vse od prevzema kaotično. Musk ni prinesel le 13 milijard dolarjev svežega dolga, ki ga mora podjetje odplačati tako rekoč zase, temveč predvsem nov način vodenja. Zaradi sprememb v načinu moderiranja, ki so povzročile razrast ekstremnih vsebin, kot jih včasih ni bilo, so Twitter začeli množično zapuščati oglaševalci. Musk je pričel radikalno krčiti stroške, kar je več kot razpolovilo število zaposlenih. Nekatere oddelke je v celoti poradiral, denimo za moderiranje vsebin.

Po drugi...

47 komentarjev

Twitterjevi prihodki decembra strmoglavili

Slo-Tech - Odkar je Twitter v večinski lasti Elona Muska, podjetje ne objavlja več javno svojih poslovnih izidov. A po neuradnih podatkih, ki jih je izbrskal The Wall Street Journal, so prihodki lanskega decembra strmo padli. Po Muskovem prevzem podjetja so številni veliki oglaševalci prenehali sodelovati s platformo, ker jih je skrbelo, kakšne vsebine so bodo zaradi novih pravil moderiranja tam pojavljale. Prihodki so bili lanskega decembra 40 odstotkov nižji kot v enakem obdobju leto pred tem.

Čeprav je bil Twitter decembra 2021 še v javni kotaciji, ni objavil poslovnih izidov za posamezni mesec. V celotnem zadnjem kvartalu tistega leta pa je podjetje ustvarilo 1,57 milijarde dolarjev prihodkov in 182 milijonov dolarjev dobička. Celotno leto 2021 je sicer Twitter sklenil z 221 milijoni dolarjev izgube. V zadnjih desetih letih je Twitter le dvakrat posloval z dobičkom, nazadnje leta 2019.

Izgubo Twitterja je Musk začel izpostavljati že takoj po prevzemu, med drugim z znamenito izjavo, da...

7 komentarjev

Twitter pod Muskom v težavah

Slo-Tech - Ko je Twitter uvedel storitev Twitter Blue kot naročnino, ki stane osem dolarjev mesečno, so naročniki dobili modro kljukico. Ta je videti enako kot kljukica, ki je v prejšnjih časih označevala le preverjene račune vplivnih posameznikov, podjetij in institucij. Sledil je pričakovani kaos, saj so se razširili lažni računi. Čeprav jih je izurjeno oko lahko prepoznalo po čudnih imenih računov (handle) - pa tudi če smo z miško počakali na kljukici, se je izpisal drugačen opis - je večina uporabnikov sklepala, da so avtentični.

Čeprav so bile v nekaterih primerih posledice zabavne (vsaj Musku se je zdelo tako), mestoma celo poučne, kakršna je bila debata o ceni inzulina, je Musk sprevidel zmoto. Twitter je storil korak nazaj in ukinil modre kljukice za osem dolarjev, tako da jih imajo sedaj spet samo preverjeni računi. Za zdaj, saj uradnih pojasnil še ni.

Manj zabavno je nadaljevanje eksodusa direktorjev v podjetju in pravne težave. Podjetje se je odločila zapustiti direktorica za...

55 komentarjev

Musk kupil Twitter

Slo-Tech - Elon Musk je danes dokončal 44 milijard dolarjev težak prevzem Twitterja, ki se je vlekel vse od aprilske napovedi. Čeprav se je vmes Musk poizkusil izogniti prevzemu, zaradi česar ga je Twitter celo tožil, je obljubo sedaj vendarle izpolnil. Takoj po nakupu podjetja je odpustil izvršnega direktorja Paraga Agrawala, finančnega direktorja Neda Segala, vodjo pravne službe Vijayo Gadde in pomočnika direktorja za pravne zadeve Seana Edgetta.

To ni zelo presenetljivo, saj je Twitterjev upravni odbor tožil Muska, ko je ta želel preklicati nakup podjetja. Agrawal je Muska avgusta celo pozval k javni razpravi o problematiki neavtentičnih računov na omrežju, kar je Musk izpostavljal kot glavni razlog za odstop od prevzemne namere. Musk je med tem močno kritiziral Twitterjevo politiko moderiranja vsebin. Čeprav so krožile govorice, da kani odpustiti tri četrtine zaposlenih, jim je med včerajšnjim obiskom sedeža zagotovil, da se to ne bo zgodilo.

Twitter je postal podjetje v zasebni lasti,...

129 komentarjev

Twitterjev odbor naj bi motril Muskovo prevzemno ponudbo - in jo sprejel

Slo-Tech - Kljub začetnemu odločnemu zanikanju je upravni odbor Twitterja po neuradnih podatkih naklonjen Muskovemu prevzemu podjetja, ki že ima skoraj 10-odstotni delež v podjetju. Včeraj so se začela pogajanja, poroča Reuters. Na mizi je še vedno 44 milijard dolarjev oziroma 54,2 dolarja na delnico, kar je danes njen tečaj dvignilo za pet odstotkov (na 52 dolarjev).

Začetek pogajanj ne pomeni, da se bo prevzem resnično zgodil. A intenzivno sestankovanje med Elonom Muskom in največjimi Twitterjevimi delničarji kaže, da je Musk v nameri odločen. Po neuradnih podatkih naj bi številni delničarji za tem stopili v stik s Twitterjevim vodstvom in jih pozvali, naj ne zamudijo dobre priložnosti. Muskova ponudba je namreč zelo velikodušna. Musk sicer vztraja, da je njegova ponudba resna in finančno vzdržna, a hkrati tudi zadnja in nespremenljiva. Twitterjev upravni odbor mora sicer preveriti tudi pravno ozadje, zlasti ali je Musk kršil pravila z nerazkritim nakupovanjem velikih količin delnic...

132 komentarjev

Musk kupil skoraj desetino Twitterja

Slo-Tech - Elon Musk, ki ga poznamo med drugim kot ustanovitelja in direktorja podjetij SpaceX in Tesla, je kupil 9,2 odstotka Twitterja. V poročilu ameriški agenciji za trg vrednostnih papirjev (SEC) je razkril, da je 14. marca kupil 73.486.938 delnic Twitterja, ki so vredne okrog 2,9 milijarde dolarjev. S tem je Musk postal največji individualni delničarja podjetja. Sklad Vanguard ima v lasti 8,8 odstotka podjetja, Twitterjev ustanovitelj Jack Dorsey pa ima v lasti 2,3 odstotka.

Delnica Twitterja je danes po razkritju te informacije poskočila za dobro četrtino. Od nakupa do danes je Musk zaslužil že 1,1 milijarde dolarjev, če bi delnice sedaj prodal, so izračunali pri Bloombergu. To pa pomeni, da bi Musk lahko v prihodnosti pomembno vplival na politiko podjetja, saj za razliko od drugih tehnoloških velikanov v Twitterju ustanovitelji nimajo več glasovalnih pravic, kot znaša njihov delež lastništva (v Googlu imajo na primer ustanovitelji poseben razred delnic z več glasovalnimi pravicami).

...

15 komentarjev

Twitter vreden med osem in deset milijardami dolarjev

The Wall Street Journal - Konec preteklega leta je bil Twitter dokapitaliziran po ceni, ki vrednoti celotno podjetje na 3,7 milijarde dolarjev. To je zavidljiva vrednost, če upoštevamo da je bil pred poldrugim letom vreden zgolj milijardo dolarjev. Le tri mesece pozneje je Twitter vreden od osem do deset milijard dolarjev.

Predstavniki Facebooka, Googla in nekaterih drugih podjetij so se pogovarjali s predstavnika Twitterja o morebitnem prevzemu in ocenili vrednost na omenjenih osem do deset milijard dolarjev. Viri blizu vseh strani pravijo, da so pogajanja za zdaj v slepi ulici in da se prevzem ne zdi verjeten v bližnji prihodnosti. Lani je imel Twitter zbral 45 milijonov dolarjev prihodkov in zaradi visokih stroškov širjenja podatkovnih...

22 komentarjev