»

Intel bo omogočil programsko pohitritev nekaterih modelov procesorjev

AnandTech - Intel je na svojih spletnih straneh objavil, da bo ponovno ponudil programsko nadgradnjo nekaterih svojih procesorjev za doplačilo. Izboljšati bo mogoče karakteristike treh modelov, ki bodo po nadgradnji imeli višjo frekvenco delovanja, eden pa tudi več predpomnilnika.

Core i3-2312M se bo po nadgradnji predstavljal kot i3-2393M, saj bo frekvenca dvignjena z 2,1 GHz na 2,5 GHz, predpomnilnika pa bo po novem 4 MB in ne več 3 MB. Model i3-2102 bo po novem i3-2153, njegova nova frekvenca pa bo 3,6 GHz (prej 3,1 GHz). Najvišje pohitritve bo deležen Pentium G622, ki bo pridobil 600 MHz in tiktakal s 3,2 GHz.

Ni še znano, koliko bo Intel za nakup kode, ki bo po prenosu ustreznega programa z njihove spletne strani odklenila...

25 komentarjev

HP resnično toži Oracle zaradi opustitve podpore za Itanium

vir: ZDNet
Ars Technica - Hewlett-Packard je po ostrem pismu, ki so ga Oraclu zaradi opustitve podpore za procesorje Itanium poslali prejšnji teden, svoj odziv še stopnjeval. Uresničili so napoved in vložili so tožbo zoper Oracle, saj naj bi bila prekinitev razvoja programske opreme za platforme Itanium kršitev pogodbenih obveznosti.

HP se je za tožbo odločil, ker se Oracle sploh ni odzval na poziv iz prejšnjega tedna. To je Oracle vzpodbudilo, da so se urno odzvali na včeraj vloženo tožbo. Zapisali so, da se Intel že dlje časa pripravlja na ukinitev platforme Itanium (uradno Intel to zanika), kar je bojda poznano tudi HP-ju. Zato naj bi bil HP septembra lani od Oracla zahteval podpis pogodbe o dolgoročni podpori platforme, ki je Oracle po lastnih navedbah ni podpisal. Šele pol leta pozneje so...

21 komentarjev

Bo Kittson zadnji Itanium?

X-Bit Labs - Oraclova ukinitev razvoja programske opreme za arhitekturo IA-64, ki je srce procesorjev Itanium, bi v resnici znala biti poteza, ki bo ubila to serijo Intelovih procesorjev, razvitih skupaj s HP-jem. Prihodnje leto sicer pričakujemo izid procesorjev s kodnim imenom Poulson, katerim bo čez dve leti, v letu 2014, sledil izid procesorjev Kittson, ki bodo še nekoliko izboljšani v primerjavi s Poulsoni. Kot smo že povedali imajo trenutno aktualni procesorji Tukwilla do štiri jedra, Poulson bo to podvojil na osem, za Kittson pa se pričakuje še ena podvojitev na do 16 jeder. Pred časom so krožile tudi govorice, da je bila večina inženirjev iz Itaniumove ekipe že prestavljena na projekte, osredotočene na procesorje Xeon, ostala pa je le osnovan ekipa, ki razvija čip...

0 komentarjev

Prihodnost Itaniuma znana 26. aprila?

Itanium Tukwilla

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - 26. aprila se bo očitno zgodila predstavitev, na kateri bosta Intel in HP družno predstavila svoje načrte za naslednjo generacijo procesorjev Itanium. Že prihodnje leto naj bi sicer izšla naslednja generacija procesorjev, označena s kodnim imenom Poulson, ki naj bi po pričakovanjih prinesla znatne izboljšave glede na trenutno še aktualne procesorje s kodnim imenom Tukwilla, predstavljene lanskega februarja. Aprila naj bi Intel in HP, ki skupaj arhitekturo IA64 razvijata že od leta 1989 (Intel se je HP-ju pridružil leta 1994), predstavila naslednika čipov Poulson, ki bodo očitno nosili ime Kitsson. Pričakujemo jih lahko v letu 2014, v skladu z dvoletnim razvojnim ciklom arhitekture Itanium. Glede na izjave Kirga Skaugena, vodje Intelovega strežniškega oddelka, naj bi...

7 komentarjev

Oracle ukinja razvoj za Itanium, Intel in HP razočarana

vir: ZDNet
ZDNet - Oracle je napovedal, da bo prenehal razvijati programsko opremo za Intelovo platformo Itanium, ker da "se bliža izteku življenjske dobe". Čeprav se Intel trudi pokazati, da je Itanium še vedno v dobri kondiciji in popularen - navsezadnje so prejšnji mesec predstavili novo serijo Itaniumov Paulson - izgubljajo podpornike. Lani jo je odrekel Microsoft, Red Hat pa že leto pred tem.

V izjavi za javnost je Oracle zapisal, da so se po več pogovorih z vodstvom Intela odločili ustaviti razvoj programske opreme za Itanium, saj je Intel dal jasno vedeti, da je prihodnost v platformi x86. Intel medtem pravi, da se Itanium ne poslavlja. Nasprotno, delo na platformi poteka z nezmanjšano intenzivnostjo naprej. Nedavno predstavljenemu Paulson namreč sledi Kitson, v načrtih pa so že nove...

47 komentarjev

Intel predstavil Itanium Paulson

HotHardware - Intel je ta teden na konferenci ISSCC (International Solid-State Circuits Conference) predstavil novo generacijo procesorjev Itanium, ki nosijo kodno ime Paulson. Kot pravijo, gre za največjo prenovo v družini Itanium, s katero želijo znamki povrniti sijaj.

Procesorji Paulson so zgrajeni v 32 nm-tehnologiji, imajo osem jeder, 54 MB predpomnilnika (od tega 32 MB deljenega) in 3,1 milijarde tranzistorjev. Nazaj so popolnoma združljivi s predhodniki Itanium 9300 (kodno ime Tukwila). Imajo več cevovodov ter dvakrat večjo širino izvajanja (12 niti namesto šestih). Pričakovati je, da bo Intel sčasoma ponudil tudi verzije z manj jedri in predpomnilnika, ki bodo namenjene kupcem s plitvejšim žepom.

Podatkov o ceni, dobavljivosti in dejanski zmogljivosti še ni.

5 komentarjev

Itanium še miga

Ars Technica - Intel je v četrtek malce bolj obširno komentiral prihodnost procesorja Itanium. Večina bralcev ga najbrž pozna kot poraznega, saj je njegovo (sicer dokaj revolucionarno) 64-bitno arhitekturo IA-64 povozila manj napredna konkurenca z imenom x64, tako da prodajne številke niso nikoli dosegle vrtoglavih višin, a pri Intelu so potrpežljivi.

Povedali so, da se vsako leto proda več procesorjev iz omenjene serije in da obstajajo trdno zastavljeni načrti za prihodnji razvoj. Kmalu naj bi izšlo jedro Montevale, manjša posodobitev dvojedrnega Montecitea, prihodnje leto pa si lahko obetamo jedro Tukwila, katerega glavna novost bo možnost uporabe Xeonov in Itaniumov na istih matičnih ploščah. Več podrobnosti o prihajajočih novostih lahko najdete na Ars Technici.

Izvorna novica.

8 komentarjev

Novi Itaniumi

News.com - Intel namerava v naslednjem letu poslati na trg devet novih modelov Itanium procesorjev, ki so namenjeni najzahtevnejšim strankam. Procesorji so znani pod imenom Montecito, pomenijo pa tudi prvo večjo posodobitev Itaniumov v zadnjih nekaj letih.

Novi izdelki bodo tako nekoliko hitrejši od predhodnikov, zahvaljujoč tehnologiji Foxton, ki dopušča delovanje jedra pri višji frekvenci, dokler se to ne začne preveč greti - točneje - dovoljuje delovanje jedra pri 200 Mhz višji frekvenci od privzete. Obenem so Itaniumi pridobili še drugo procesorsko jedro, postopek izdelave pa je 90nm. Zaenkrat bodo na voljo trije modeli - enojedrni Itanium 9010, ki bo deloval pri 1.6 GHz in imel 6Mb predpomnilnika, ter dvojedrna 9020 (1.4 GHz) in 9040 (1.6 GHz), oba z 18Mb predpomnilnika. Sledil jim bo še hladnejši, 1.2 GHz dvojedrni 9018 z 12Mb predpomnilnika, najmočnejši napovedani model pa bo pretikal tranzistorje pri 1.8 GHz, pomagal pa si bo s 24Mb predpomnilnika. Za podrobnejši opis in informacije...

12 komentarjev

Novi PA-RISC 8800 procesorji

The inquirer - Hewlett-Packard je nekam potiho (verjetno zato, da ne bi preveč razjezil svojega Itanium pajdaša Intela), poslal na trg nove strežnike, osnovane na procesorju PA-8800.

Da vam osvežimo spomin, PA-8800 ima 1,5 MB L1 predpomnilnika (od tega pol za podatke in pol za inštrukcije) ter kar 32 MB L2 predpomnilnika, ki pa seveda ni na samem procesorju. Poleg tega ima vsak procesor dve jedri (kar v teh sferah resda ni novost, IBM Power4 ju premore že od leta 2001). Delovna frekvenca se giblje med 800 in 1000 MHz.

Seveda se s tem odpira vprašanje, kakšna bo prihodnost Itaniuma, ki se na trgu nikakor ne prime do te mere, da bi vsaj približno pokril destletne razvojne stroške. Z uvedbo AMD-jevih Opteronov, ki prinašajo poceni 64 bitnost, bo Itanium še toliko težje opravičeval astrononmsko ceno. Mimogrede, HP načrtuje tudi strežnike z Opteroni.

0 komentarjev

Intel spreminja načrte

X-Bit Labs -

Intel ponovno spreminja načrte. Po tem, ko smo že pred časom poročali, da nameravajo v prihodnosti predstaviti procesorje z dvema jedroma, so si očitno premislili. Procesor kodno poimenovan Chivano se bo tako pojavil šele proti koncu leta 2005. Chivano bo v resnici dvojedrna verzija procesorja Monteico, ki ga bo Intel predstavil že leto poprej -- 2004. leta. Procesorja bosta zgrajena v 0.09-mikronski tehnologiji.

Tudi Itanium 2 se še vedno prodaja odlično, predvsem na račun velikega L3 predpomnilnika ter visokim delovnim frekvencam. To leto bodo predstavili tako še Itaniume2 s čipi Madison ter Deerfield, ki bodo tiktakali pri 1.5 GHz ter več, opremljeni pa bodo s 3-6 MB L3 predpomnilnika. O velikosti predpomnilnika ter delovnih frekvencah Chivana ter Monteica Intel zaenkrat ostaja še skrivnosten. Novica.

0 komentarjev

Več podatkov o McKinleyu

The Register - O McKinleyu sem obširno poročal že včeraj, vendar pa je medtem pricurljalo še nekaj zanimivih podatkov, ki jih zaradi strokovnosti in aktualnosti Slo-Techa enostavno moram pripisati. Ob splošno znanem dejstvu, da bo Itaniumov naslednik McKinley 64 bitni čip, bi bilo pametno opozoriti, da bo v procesor vključenih 32 kB L1, 256 kB L2 in kar 3 MB L3 predpomnilnika, kar je sicer nekoliko manj kot ga je bilo v Itaniumih, vendar dovolj za tržišče, kateremu je procesor namenjen. Novost je novo izboljšano 400 MHz vodilo, ki bo 128 bitno in bo omogočalo pasovno širino 6,4 GB/s. Da pa bi hitrost samega čipa prišla bolj do izraza, je Intel zmanjšal število stopenj cevovoda iz 10 na 8 in mu dodal dve novi izvršni enoti. Ravno zaradi tega posega se lahko kaj hitro zgodi, da bo McKinley pri isti frekvenci hitrejši od Hammerja, ki bo (vsaj mislim tako) imel 12 stopenjski cevovod. Vendar pa moramo na to dejstvo gledati z malo premisleka, saj sta pristopa obeh podjetij precej različna. Intel se...

0 komentarjev

McKinley - orjak in pol

CNet - Intelov procesor McKinley še vedno veselo buri duhove, saj je o njem znano le malo podatkov. Ne ve se, ali bo procesor uspešen na tržišču, in ne ve se, kakšna bo njegova končna zmogljivost. Vsi pa se strinjajo, da bo nov procesor ogromen, saj bo njegovo jedro zasedlo kar 464 kvadratnih milimetrov. Nekateri zato upravičeno pravijo, da bo McKinley eden izmed največjih čipov, kar jih je bilo narejenih v računalniški zgodovini. Intel si bo lahko na ta način ustvaril reklamo, ki pa ne bo ravno preveč vzpodbudna, saj ogromna velikost čipa pomeni, da bodo silicijski vaferji (to so tisti svetleči krogi, ki jih nasmejani znanstveniki držijo v rokah, ko so slikani) slabše izkoriščeni kot pri ostalih procesorjih, kar bo povečalo stroške izdelave. Vendar pa bo čip izjemno drag, zato bo Intel z dobro prodajo lahko hitro nadoknadil visoke stroške proizvodnje. Cene vam raje ne izdam, lahko pa vam povem, zakaj bo McKinley tako zelo drag. Najpomembnejši razlog je zagotovo velika količina...

2 komentarja

Prihaja McKinley!

X-Bit Labs - Intel s starim Mercedom (kodno ime za Itaniume) ni naredil ravno velikega vtisa na kupce, saj so bili prodajni rezultati precej mlačni. Intel je z Itaniumi hotel odščipniti delček tržišča Sunu, vendar mu to ni pretirano uspelo, saj je Sun na tem področju precej bolj ugledno podjetje od Intela, ki šele vstopa na ta del tržišča. No, kljub mlačnim rezultatom, se je Intel odločil, da nadaljuje z razvojem Itaniumov in jih v kratkem posodobi z novimi McKinley jedri, ki naj bi Itaniumov vdihnili nekaj tako potrebne svežine. Prve slike McKinleyev so se pojavile že jeseni, prve inženirske primerke pa bomo dočakali že januarja prihodnje leto. Tehnologija izdelave bo še vedno 0.18 mikronska, prvo masovno proizvodnjo procesorjev pa lahko pričakujemo v drugi četrtini leta 2002. Najprej bomo ugledali tri modele teh procesorjev: 1GHz Itanium s kar 3MB L3 predpomnilnika, 1 GHz Itanium z 1.5 MB L3 predpomnilnika in še 900 MHz različica z enako velikim predpomnilnikom.
Ker zmogljivi procesorji...

0 komentarjev

Problemi z Itaniumi

The inquirer - Intel letos res nima sreče. Potem, ko so že mislili, da bodo AMD končno pustili daleč zadaj s predstavitvijo 0.13 mikronskih Northwood procesorjev, se jim je vsa računica zaradi nam neznanih problemov podrla in predstavitev svojih adutov so morali prestaviti na januar, kar je samo voda na mlin AMD-jevcem, ki se z vsakim novim AthlonXP procesorjem že prav nevarno bližajo tudi najvišjim frekvencam, ki jih trenutno zmorejo doseči Intelovi Penitumi4. Vendar pa Intel nima samo težav z najnovejšimi Northwoodi, ampak tudi z Itaniumi in delno s Xeoni. Pri prvih sta kritična predvsem 733 in 800 MHz Itaniuma, ki jih je zelo težko dobiti. Intel vzrokov za pomanjkanje sicer ne navaja, vendar naj bi po nekaterih podatkih šlo za probleme pri izdelavi. Manjše težave ima Intel tudi s svojimi 900 MHz Xeoni, ki so pred kratkim trpeli zaradi pregrevanja, vendar pa jih je le-ta že "popravil". No, procesorji so sedaj sicer dobri, vendar pa tudi njihova dobavljivost ni ravno najboljša. ...

0 komentarjev

Intelovi strežniški procesorji

X-Bit Labs - Intel je aprila moral odstaviti svoje Pentium III Xeon procesorje z 2 MB predpomnilnika, ki so delovali s frekvenco 900 MHz, zaradi pregrevanja, sedaj pa jih je spet poslal na tržišče. Do sedaj so jih nadomeščali Pentium III Xeon procesorji s taktom 700 MHz, ki so bili na voljo z 1MB ali 2 MB predpomnilnika. Kljub srečnemu koncu za 900 MHz različico, pa se je Intel odločil, da bo pred koncem leta izločil iz prodaje svoje Pentium III Xeone. Zakaj? Intel bo poizkusil namesto P3 Xeonov ponuditi svoje 2MB/4MB L3 Itaniume, ki pa jih bo v drugi polovici leta 2002 nasledil nov procesor s kodnim imenom McKinley. Ker pa so Itaniumi 64 bitni procesorji in ker še vedno kar nekaj aplikacij deluje na 32 bitnih procesorjih, pa bo Intel kot dopolnilo ponudil tudi Fosterje, ki bodo imeli 512KB/1MB L3 predpomnilnika. Ti bodo s proizvodnih trakov začeli prihajati zgodaj leta 2002 z začetno frekvenco 1.6 GHz. Ker pa so predstavitve novih strežniških procesorjev še sorazmerno daleč, pa se bo zaenkrat...

0 komentarjev

Cena Itaniuma

X-Bit Labs - Intel je končno objavil ceno za svoj Itanium procesor (izšel je že 30 maja). Spodaj navedene cene so se pojavile na Intelovem uradnem ceniku, tako da jim kar gre zaupati.
  • 800 MHz, 4MB L3 predpomnilnika, 0.18 mikronska tehnologija izdelave, cena=$4227
  • 800 MHz, 2MB L3 predpomnilnika, 0.18 mikronska tehnologija izdelave, cena=$1980
  • 733 MHz, 4MB L3 predpomnilnika, 0.18 mikronska tehnologija izdelave, cena=$4227
  • 733 MHz, 2MB L3 predpomnilnika, 0.18 mikronska tehnologija izdelave, cena=$1177
Kar precej zaslojeno, ne? To je cena za EN procesor na 1000 kosov. Itanium je očitno elitno blago, ki si ga bodo privoščili res le veliki in močni...

7 komentarjev

Še Itanium Benchmarki

Slo-Tech - Senitel je poročal o tem, da je Itanium sedaj "uradno na voljo", slycer pa poroča o prvih benchmarkih:

Ni minilo dolgo časa, ko so na Ace's Hardware že objavili prve benchmarke Intelovega Itaniuma. HP je naredil nekaj SPEC CPU2000 testov za svoj rx4610 Itanium server. Ta je vseboval 800 Mhz Itanium z 2 MB L3 cacha. Itaniuma so primerjali še z drugimi procesorji: od Pentiuma 3, preko Athlona, do UltraSparca. Kakšni so rezultati, povprašate? Nekje se bolje odreže konkurenca, nekje pa Itanium. No, na Ace's Hardware so se za lažjo (in hitrejšo :)) primerjavo potrudili še s tabelo in kratko obrazložitvijo. Prvi rezultati so tukaj, Itanuim je izšel. Kje je problem? Problem je še vedno v tem, ker je posebej za Itaniuma napisanih zelo malo programov. Za to je v določeni meri kriv tudi Intel, ki razvijalcem ni dal na voljo svojih orodij. Če pa programi niso posebej optimizirani, potem Itanium pač ne more pokazati vseh svojih odlik. Right? ...

0 komentarjev

Itanium zunaj

X-Bit Labs - Intelov 64bit-ni procesor, Itanium, je v prodaji. Samo ne prosti, seveda. Intel je danes začel s prodajo tega procesorja proizvajalcem strežnikov in delovnih postaj. Intel predvideva, da se bodo prvi strežniki in delovne postaje z Itanium procesorji začeli prodajati v juniju. Procesor je že kupilo 25 podjetij, ki bo do konca leta izdalo (vsaj) 35 različnih verzij računalnikov z Itaniumi.
Itanium je prvi 64bit-ni procesor za splošno uporabo. Izšel bo v dveh verzijah, z 2MB ali 4MB tretjestopenjskega predpomnilnika, in pri dveh frekvencah, 733MHz in 800MHz. Cena procesorja se giblje ob $1,177 do $4,227. Itanium podpira tudi sinhrono delovanje 4 procesorjev. V resnici pa Intel računa predvsem na naslednika Itaniuma, McKinleya, ki bo imel veliko več funkcij kot Itanium. Naprimer: izdelan bo v 0.13 mikronski tehnologiji (manjše segravanje), podpiral bo sinhrono delovanje 8 procesorjev in še vrsta drugih izboljšav. McKinley je pričakovan v drugi ali tretji četrtini prihodnjega leta....

1 komentar

Intel Itanium kmalu

X-Bit Labs - Intel že zelo dolgo načrtuje izdajo 64bit-nega procesorja. Nameraval ge je izdati že pred letom, a je ugotovil, da programska oprema še ni pripravljena na tak tehnološki skok. Vsi današnji procesorji so namreč 32bit-ni in jih podpira naša programska oprema (Windowsi?). 64bit-ni procesorji bi torej potreboval svoje programe, da bi lahko normalno delovali.
Očitno je čas za izdajo pravi, saj bo Intel (verjetno) izdal Itanium procesor 29. maja. Procesor bo seveda namenjen predvsem strežnikom in delovnim postajam. Na začetku bo izšel v štirih verzijah:
  • 800MHz z 4MB L3 predpomnilnika
  • 800MHz z 2MB L3 predpomnilnika
  • 733MHz z 4MB L3 predpomnilnika
  • 733MHz z 2MB L3 predpomnilnika
Cena 4MB L3 800MHz Itaniuma bo vrtoglava. Tam okoli $4227. Cena 2MB različice bo malo bolj normalna. Čeprav bo na začetku okoli $3500, bo kmalu padla na $1000 - $2000.
Kmalu po izidu Itaniuma bodo izšli tudi prvi strežniki s temi procesorji. Izdelovali jih bodo Dell, HP in IBM, izšli pa bodo v 2, 4 in 16 procesorskih...

0 komentarjev

Intelovi serverski načrti

X-Bit Labs - Kljub velikim zaostankom z Itanium procesorjem in verjetni skorajšnji opustitvi proizvodnje matičnih plošč (tudi za strežnike...), ostaja strežniški trg za Intela še vedno zelo pomemben del pogače. To kažejo tudi njihovi načrti za prihodnost... Konec tega leta (4. četrtletje) bomo tako ugledali McKinley čip, ki bo zamenjal Itaniume (čeprav ti še sedaj niso uradno na voljo...). Po vsej verjetnosti bo šlo za prvi Intelov dejansko končan 64 bitni procesor in je Itanium bil le prvi poskus. Podporo procesorju bo zagotavljalo i870 čipovje, namenjen pa bo ogromnim 4- in 8- procesorskim strežnikom. Skupaj z McKinleyem bo na voljo tudi Foster, izboljšana različica Pentiuma4 z 1MB L3 predpomnilnika. Ta procesor bo zamenjal precej uspešne Xeone, na začetku pa bo na voljo pri 1.6GHz. Podprt bo s strani ServerWorks GC-HE čipovja. Zgodaj leta 2002 bo FOsterja zamenjal procesor z (meni precej smešnim) imenom Prestonia. Prestonia bo na voljo z Plumas DDR čipovjem, kaj kmalu pa naj bi prevzel(a?)...

0 komentarjev

Pozabite na Itanium

Heise - Saj ne, da se kdo kaj prevec sekira glede Itaniuma, ampak vseeno... na Heise lahko preberete zanimive informacije o tem 64 bitnem Intelovem procesorju. Nekateri so namreč upali, da bo trenutna B3 različica procesorja končno finalna, toda očitno ni tako. Neimenovani viri namreč trdijo, da procesor še zdaleč ni nared za masovno proizvodnjo in da bo pred le-to moral preživeti še serijo ali dve izboljšav. Tako se je datum izida Itaniuma (nekoč Merceda) s tega četrtletja premaknil na (po optimističnih napovedih) drugo, jaz pa ne bi bil preveč presenečen, če bi ga ugledali komaj koncem tega leta...

0 komentarjev

Itanium... kaj je že to?

The Register - Huh, že samo ponovna omemba Itaniuma v današnjem toku računalniških novic me je dovolj presenetila, da zadevo delim z vami. Mogoče se najstarejši med vami še spomnite prve omembe naslednjega Intelovega strežniškega superprocesorja, takrat imenovanega Merced ( ok, vem, da sem ironičen [0:)]). Zadeva se je medtem preimenovala, pojavljalo se je ogromno špekulacij in obljub, potem pa je vse vtihnilo. Sedaj pa na The Registerju poročajo, da kar nekaj interesentov za Itanium sisteme ( veliki znanstveni centri, banke... ) te imajo že kar nekaj časa, okoli 6000 pa jih bodo še razposlali. Gre za testne sisteme, toda v končni prodajni produkti se ne bodo kaj prida razlikovali. Dejanski izid Itaniuma je sedaj postavljen na marec 2001, prva modela pa bosta na voljo pri 733 in 800MHz z 2 ali 4MB predpomnilnika. To bi pa res imel za SETI [>:D]. Več lahko preberete tukaj.

0 komentarjev