»

Ranljivost v čipih Exynos prizadela več pametnih telefonov

Google Project Zero - V pametnih telefonih, ki uporabljajo Samsungove čipe Exynos, so Googlovi raziskovalci v okviru Project Zero odkrili hude varnostne ranljivosti. Napadalcem za izrabo zadostuje poznavanje telefonske številke uporabnika, ki mu ni treba obiskati nobene spletne strani ali odpreti kakšnega sporočila. Delni popravki so že na voljo, a še niso dosegli vseh naprav. V vmesnem času zato svetujejo izkop VoLTE in VoWiFi.

Ranljivi so čipi Exynos Modem 5123, Exynos Modem 5300, Exynos 980, Exynos 1080, Exynos Auto T512, ki najdemo v Samsungovih pametnih telefonih in urah, pa tudi marsikod drugod. Exynos Auto T512 imajo številna vozila s podporo za posodobitve OTA, Exynosi pa poganjajo tudi telefona Pixel 6 in 7. V vseh teh je vrsta povezanih ranljivosti, med katerimi so štiri resne. Ena je že dobila oznako CVE-2023-24033, druge tri pa še ne. Ker jih je možno izkoristiti sorazmerno enostavno, tehničnih podrobnosti niso razkrili.

Skupno so torej prizadete Samsungove naprave S22, M33, M13, M12, A71,...

21 komentarjev

Motorola in Bullitt s satelitsko povezljivostjo v telefonih

Slo-Tech - Satelitska povezljivost pametnih telefonov postaja pravi hit, saj jo imajo novi iPhoni 14, medtem ko v androidnem taboru čedalje več ponudnikov napoveduje podobne izdelke (Samsung, MediaTek, Qualcomm, Huawei). Pridružuje se jim tudi Motorola, ki skupaj z britanskim podjetjem Bullitt predstavlja telefon Defy 2 s podporo za satelitsko komunikacijo.

Bullitt, ki je sicer najbolj znan po znamki Caterpillar, izdeluje pa tudi posebej okrepljene in robustne telefone, je pripravil storitev Bullitt Satellite Connect. Ta vsebuje aplikacijo Bullitt Satellite Messenger in telefon Cat S75, ki omogočata komuniciranje prek satelitov. Podobno bo z isto infrastrukturo nudila tudi Motorola Defy 2 (telefona sta praktično enaka) in aplikacija Motorola Defy Satellite Link. Cene bodo odvisne od paketa. Infrastrukturo zagotavlja ponudnik Skylo, ki najema pasovno širino na Inmarsatovih satelitih.

Osnovni paket bo za pet dolarjev mesečno omogočal do 30 sporočil na mesec, ki jih bo možno pošiljati in...

3 komentarji

Samsung razvija satelitsko povezljivost za svoje telefone

Slo-Tech - Apple je prvi predstavil komunikacijo prek satelitov v svojem mobilnem telefonu iPhone 14, nato pa smo pričakovali Samsungov odgovor v Galaxyju S23, saj je bil Qualcomm predstavil Snapdragon Satellite v Snapdragon 8 Gen 2 z modemom X70, ki ju Samsungov telefon ima. A podpore za satelitski internet vseeno ni imel. Sedaj vemo, zakaj in da se to kani spremeniti v prihodnosti, saj je Samsung prestavil novo tehnologijo 5G-NTN (non-terrestrial networks), ki omogoča točno to. Možno bo pošiljati sporočila, prenašati podatke in celo klicati, četudi ne bo v dosegu nobenega prizemnega omrežja, temveč le sateliti.

Nova tehnologija je združljiva s 3GPP Release 17, zato bo delovala tudi s tradicionalnimi komunikacijskimi storitvami v pametnih telefonih. Praktični preizkus pričakujemo v Barceloni na MWC-ju konec meseca, a le v obliki simulacije. Konstelacijo satelitov bodo ponazorili s Keysight PROPSIM Channel Emulatorjem, povezavo 5G s Keysight E7515B UXM 5G Wireless Test Platform in pametni...

4 komentarji

Tudi Android dobiva kratka sporočila prek satelitov

Slo-Tech - Apple je telefonom prvi dodal možnost komuniciranja prek satelitov, sicer le za pošiljanje sporočil v sili, a jasno je bilo, da ne bo ostal edini. Podobno funkcijo, a še nekoliko bolj razširjeno, dobivajo tudi androidni telefoni. Qualcomm v sodelovanju z Iridiumom pripravlja Snapdragon Satellite, ki bo nudil pošiljanje sporočil prek satelitov, in to celo v obe smeri.

Nova storitev bo uporablja nič kaj novo konstelacijo Iridium, ki že četrt stoletja s 66 sateliti zagotavlja pokritost zemeljske oble. Doslej smo te satelite uporabljali z namenskimi telefoni, ki so imeli ogromne antene in astronomske stroške, a so omogočali telefoniranje od koderkoli. Sedaj pa bodo z njimi lahko komunicirali tudi običajni telefoni, ki se znajo pogovarjati v pasu L (1-2 GHz). Nekaj nove strojne opreme bodo potrebovali, a bo Qualcomm vse skupaj zapakiral v standardni paket RF, zato ne bomo dobili dodatnih, velikih, grdih anten. Telefoni bodo videti enako.

To seveda pomeni, da bo povezava nekoliko...

24 komentarjev

Applovi novi iphoni začeli podpirati satelitski klic na pomoč

Slo-Tech - Applovi velikopotezni načrti za satelitski internet izpred dveh let se sicer (še) niso uresničili, so pa novi iphoni vendarle dobili omejeno satelitsko povezljivost. Za zdaj je na voljo le v ZDA in Kanadi, decembra pa pride tudi na zahodnoevropske trge. Namenjena je le komunikaciji v sili.

Če želimo priklicati pomoč v sili (112 v EU in 911 v ZDA), bo telefon najprej uporabil katerokoli prizemno omrežje. Za klice in sporočila na številke za pomoč v sili ni treba biti naročnik, v resnici v telefon sploh ni treba imeti vstavljene kartice SIM. Ti klici so vedno možni, dokler je dostopno katerokoli omrežje. Zaplete pa se v gorah, na morju in drugod, kjer signala sploh ni. Tedaj nas lahko reši le satelitski telefon (ali pa stacionarni).

Novi iPhone 14, 14 Plus, 14 Pro in 14 Pro Max imajo sedaj podporo za komunikacijo s sateliti. Apple na primer v ZDA sodeluje s ponudnikom satelitskega interneta Globalstar, ki omogoča dostop do svojih satelitov. V sili se aktivira funkcija Emergency...

17 komentarjev

Apple predstavil iPhone 14

Slo-Tech - Apple je na današnjem dogodku predstavil novo generacijo pametnih telefonov iPhone, ki nosi oznako 14. Kot je že v navadi, bosta spočetka na voljo iPhone 14 in iPhone 14 Plus. Umanjkal je iPhone mini, ki se v prejšnji generaciji ni prodajal prav dobro. Tako imamo običajni model, ki ima zaslon s 6,1-palčno diagonalo, ter Plus s 6,7 palci. Izvzemši večji zaslon sta oba telefona enaka. Razlik pa tudi v primerjavi s prejšnjo verzijo ni mnogo.

Procesor je še vedno Applov A15 Bionic, ki ima pet grafičnih jeder (GPU) in šesti procesorskih jeder (CPU), med katerimi so dve hitri in štiri počasna, ter 16-jedrna enota za umetno inteligenco. Dizajn je podoben kot pri trinajstici, spremembe pa so pod pokrovom, pravi Apple. Primer sta nova pospeškomer in žiroskop. Tako naj bi se telefon manj segreval zaradi pametnejše postavitve komponent. V ZDA na primer telefon sploh nima več ležišča za SIM - uporabljali bodo eSIM. Telefon je dobil tudi Emergency SOS, ki deluje prek satelitov. Glavna kamera...

113 komentarjev

Delta preizkuša Starlink na letalih

Slo-Tech - Satelitski internet Starlink, ki je namenjen zlasti krajem brez obstoječe infrastrukture, bo lahko z internetom povezal tudi letala. Ameriški prevoznik Delta se že pogovarja s SpaceX-om o uvedbi Starlinka na svojih letalih, kar so v pilotnih testih že preizkusili. Izvršni direktor Delte Ed Bastian je preizkuse potrdil, več pa ni želel razkriti. Starlink ima v orbiti že več kot 1900 satelitov in obratuje že v nekaj državah, denimo v Severni Ameriki, v Zahodni Evropi, Ukrajini, Čilu, delih Avstralije in na Novi Zelandiji.

Na letalih internet že obstaja, če so seveda opremljena s sprejemniki. Na kopnem lahko uporabljajo prizemni dostop, ki pa se ni prijel, nad morjem pa prek satelitov v visokih orbitah. S konstelacijami satelitov v nizkih orbitah pa je postal to prevladujoč način dostopa, prav tako so se normalizirale tudi cene. SpaceX-ov Starlink je tako še eden izmed načinov, kako pripeljati podatke v potniško kabino.

SpaceX-ov šef Elon Musk je že lani dejal, da si prizadeva za...

27 komentarjev

Qualcommov prvak Snapdragon 845 odličen tudi v praksi

Slo-Tech - Konec minulega leta je Qualcomm predstavil prihajajoč procesor za mobilne naprave Snapdragon 845, s katerim je obljubljal veliko. Sedaj imamo pred seboj tudi prve rezultate testov, ki so zelo vzpodbudni. Čip, ki je izdelan v novem postopku 10-nm LPP FinFET, je počasnejši le od Applovega A11 Bionic, ki ga najdemo v iPhonu X. Res pa je, da je od tega opazno počasnejši. Vse ostale starejše tekmece pa bolj ali manj...

21 komentarjev