»

Švica ukinja davčne odpustke za električne avtomobile

Bloomberg - Švicarska vlada je ukinila davčne olajšave za električne avtomobile, ki so veljale vse od leta 1997. Doslej so bila električna vozila, ki so bila proizvedena v Švici ali uvožena, oproščena 4-odstotnega davka. S 1. januarjem prihodnje leto bo ta ugodnost prenehala veljati.

Razlog za spremembo je naraščajoče število električnih avtomobilov, kar je povzročilo znatne primanjkljaje pri davčnem zajemu. V letu 2022 so ocenili, da zaradi te ugodnosti niso pobrali 78 milijonov frankov davka, letos pa naj bi znesek dosegel 150 milijonov frankov. Če bi ugodnost ostala, bi se do konca desetletja zneski približali milijardam, so ocenili. Hkrati je ugodnost dosegla svoj namen in ni več potrebna, saj je število električnih avtomobilov že visoko.

Od leta 2018 do leta 2022 se je število uvoženih električnih avtomobilov pošesterilo z 8.000 na 45.000. V prvi polovici letošnjega leta jih je bilo registriranih še 30.000, kar je 66 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Od vseh uvoženih avtomobilov...

35 komentarjev

Tesla z rekordnimi rezultati

Slika: Statista.com, CC

NPR - Tesla je včeraj zvečer objavila poslovne rezultate za zadnje četrtletje in minulo leto, s katerimi so navdušili investitorje. V zadnjih treh mesecih je podjetje ustvarilo 24,3 milijarde prihodkov, kar je 37 odstotkov več kot leto pred tem. Čisti dobiček po računovodskih standardih (GAAP) je presegel 3,7 milijarde dolarjev, kar je 59 odstotkov več kot v primerljivem obdobju leta 2021. V celotnem letu 2022 je prodaja Teslinih avtomobilov zrasla za 51 odstotkov na 71,5 milijarde dolarjev, celotni prihodki pa na 81,4 milijarde dolarjev. Čisti dobiček je znašal 12,6 milijarde evrov, denarni tok pa se je razpolovil na 1,4 milijarde dolarjev. Investitorji so bili nad izkazi navdušeni, zato je delnica poletela za 10 odstotkov. A še vedno je 60 odstotkov pod vrhom izpred poldrugega leta.

V letu 2022 je Tesla izdelala 1,37 milijona vozil. Od teh je bilo 1,299 milijona modelov 3 ali Y, kar predstavlja 43-odstotno rast. Prodali so 1,31 milijona avtomobil, trenutne neprodane zaloge pa znašajo...

37 komentarjev

Amazonove delnice po izvrstnih rezultatih poletele

Slo-Tech - Teden razglašanja četrtletnih poslovnih izidov v tehnološkem sektorju nadaljuje Amazon, ki so ga investitorji danes zjutraj že pokopali. A po zaključnem zvoncu na borznem parketu je podjetje razkrilo, da so prihodki v zadnjem četrtletju poleteli za devet odstotkov na 137 milijard dolarjev, prodaja pa za 10 odstotkov. Čisti dobiček se je v primerjavi z enakim obdobjem lani praktično podvojil s 7,2 na 14,3 milijarde dolarjev. V celotnem letu 2021 so ustvarili 470 milijard dolarjev prihodkov, kar je 22 odstotkov več kot leto poprej, in 33 milijard dolarjev dobička, kar je 56 odstotkov več kot leta 2020. Delnica je po objavi rezultatov poskočila za 15 odstotkov.

Izvršni direktor podjetja Andy Jassy je ob predstavitvi rezultatov izpostavil veliko rast AWS (Amazon Web Services), ki je dosegla 40 odstotkov in je z 18 milijardami dolarjev prihodkov presegla vsa pričakovanja. Sicer je podjetje v skoraj vseh kategorijah potolklo rekorde. Konec tedna po črnem petku je bil rekorden, saj je...

6 komentarjev

Apple sklenil najuspešnejše leto v zgodovini

Apple - Apple je objavil rezultate zadnjega četrtletja v fiskalnem letu 2015, ki se je končalo 26. septembra, s katerimi so razveselili svoje delničarje. Prihodki od prodaje so se v zadnjih treh mesecih povzpeli na 51,5 milijarde dolarjev, dobiček pa na 11,1 milijarde dolarjev. V enakem obdobju lani so ustvarili 8,5 milijarde dolarjev dobička (30-odstotna rast) ob 42 milijardah dolarjev prihodkov (22-odstotna rast). Bruto marža se je dvignila za dve odstotni točki na 40 odstotkov.

Če potegnemo črto pod celo leto 2015, je lahko Apple več kot zadovoljen. Rekordne prihodke v višini 234 milijard dolarjev, kar je 28 odstotkov več kot v letu 2014, so nadgradili s 53,4 milijardami dolarjev dobička. To je...

91 komentarjev

Apple ustvaril največji dobiček v zgodovini vseh podjetij

Apple - Apple je v minulem četrtletju ustvaril največji dobiček v zgodovini, so sporočili iz Cupertina. V treh mesecih so zabeležili 18 milijarde dolarjev čistega dobička, česar ni doseglo še nobeno drugo podjetje v zgodovini. Dosedanji rekord je držal ruski naftni Gazprom s 16,2 milijardami dolarjev dobička v prvem kvartalu leta 2011.

Zadnje četrtletje v koledarskem letu je tradicionalno najboljše, ker je v ZDA (pa tudi marsikod drugod) prisotna predbožična nakupovalna mrzlica, a 37-odstotne rasti v primerjavi s četrtletjem leto poprej nismo pričakovali. Celotni prihodki podjetja so znašali 74,6 milijarde dolarjev, kar je 30 odstotkov več kot v enakem obdobju leto pred tem. Glavni motor prodaje je seveda novi iPhone, ki je šel...

185 komentarjev

Microsoftovo četrtletje brez večjih presežkov

Microsoft - Izteklo se je drugo četrtletje v fiskalnem letu 2015 za Microsoft, ki je danes razkril svoje poslovne rezultate za minule tri mesece. Prihodki so v primerjavi s preteklim letom zrasli, dobiček pa je malo padel. Prodaja strojne opreme je bila Microsoftova najmočnejša karta, medtem ko je Windows razočaral.

V zadnjem kvartalu so prodali za 26,5 milijarde dolarjev blaga in storitev, kar je osem odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja pa se je zmanjšal za dva odstotka in je znašal 7,8 milijarde dolarjev. Glavni razlog za upad so stroški zaradi reorganizacije in nakupa dela Nokie, ki so čisti dobiček potisnili na 10 odstotkov nižjo raven kot lani, torej na 5,6 milijarde dolarjev.

Prodaja Surface 3 teče odlično, saj so prihodki iz te skupine (vse...

3 komentarji

Dobiček Microsofta nespremenjen, kupci čakajo na Windows 8

Microsoft - Microsoft je drugi kvartal v fiskalnem letu 2012, ki se je končal konec decembra, sklenil z rahlo rastjo prometa in nekoliko nižjim dobičkom, so sporočili iz Redmonda. Čisti dobiček je znašal 6,62 milijarde dolarjev, kar je za manj kot odstotno točko slabše kot leto pred tem. Promet se je zvišal za pet odstotkov in dosegel 20,9 milijarde dolarjev. Rezultati so torej tik pod rekordnimi ravnmi, dasiravno jih je izvršni direktor Steve Ballmer označil le kot trdne. Še boljše pa pričakujejo letos, saj bodo predstavili kopico novih izdelkov, med katerimi je najteže pričakovan Windows 8, ki bodo poganjali povpraševanje v drugi polovici koledarskega leta (začetek fiskalnega leta 2013).

Poglejmo si rezultate po petih divizijah, v katere je...

35 komentarjev