»

Steam ne bo več delal na Windows 7 in 8.1

vir: Steam
Steam - Pri Valvu so pojasnili, da se s koncem letošnjega leta končuje podpora servisa Steam operacijskim sistemom Windows 7, 8 in 8.1, ki tako z januarjam 2024 največje spletne trgovine za igre ne bodo več mogli poganjati.

Kakor zapišejo, je glavni vzrok v spletnem brskalniku, okoli katerega je Steam Client zgrajen, saj ta bazira na Chromiumu, ki je podporo za omenjene operacijske sisteme izgubil v začetku tega leta, ko so potekli še zadnji programi Microsoftove podpore tem Oknom. Spomnimo: z januarjem 2023 v Redmondu ne podpirajo več Windows 7 in 8.1, kar je bilo v primeru sedmice že tako podaljšano za tri leta, in to zgolj za poslovne uporabnike. V končni fazi ti operacijski sistemi sedaj niso več primerno zakrpani in tako predstavljajo varnostna tveganja, zato je nadgradnja priporočljiva tudi v splošnem.

Po Valvovem zbiranju podatkov Steam Survey je uporabnikov, ki trenutno vztrajajo s sedmico in osmico, še slaba dva odstotka, medtem ko pretežen del ljudi poganja Okna 10 in 11, saj...

7 komentarjev

Zbogom, Windows 7 in Windows 8.1

Slo-Tech - Microsoftovi operacijski sistemi imajo zaradi kompleksnega cikla vzdrževanja več koncev, a za Windows 7 in Windows 8.1 je danes napočil dokončni konec. Danes se je iztekla plačljiva podaljšana podpora za Windows 7, ki je za Windows 8.1 tako ali tako sploh ne bo. S tem je skrajni čas za nadgradnjo na novejše sisteme.

Windows 7 je svoj prvi resen konec dočakal že pred tremi leti, a je Microsoft podjetjem ponudil plačljivo triletno podporo, ko je še zagotavljal nujne varnostne popravke. Navsezadnje je sistem že precej v letih, saj je Windows 7 izšel 22. oktobra 2009. Pred tremi leti je bilo podporo moč dobiti le še v okviru programa Extended Security Updates (ESU). Sedaj se je iztekel. Za Windows 8.1 te možnosti sploh ne bo, ker ni bil nikoli tako zelo priljubljen kot Sedmica.

Po statistikah poganjata Windows 7 in 8.1 še približno sedmino računalnikov, v razvitem svetu pa je ta delež še nižji. Na računalnikih, ki jih poganjata, verjetno ne bo možno poganjati Windows 11, bi pa moralo...

12 komentarjev

Leto dni pozneje Windows 7 še noče umreti

Slo-Tech - Kmalu bo minilo eno leto, odkar je Microsoft prenehal podpirati Windows 7. Operacijski sistem, ki je izšel pred enajstimi leti, je svoj konec dočakal 14. januarja 2020. Izteka se tudi prvo leto plačljive podaljšane podpore (Extended Security Update), ko Microsoft plačljivim naročnikom še izdaja kritične popravke. Pričakovati je bilo, da bodo nekateri uporabniki vztrajali na starem sistemu, a jih je bistveno manj kot lani. Naročnina na ESU se vsako leto podvoji in bo v letu 2021 znašala 100 dolarjev na računalnik z Windows 7 Professional in pol manj za Enterprise.

Natančnih podatkov ne moremo dobiti, imamo pa bolj ali manj ustrezne približke. Na NetMarketShare vidimo, da je delež Windows 7 v zadnjem letu padel s 30 odstotkov na slabih 20 odstotkov. Razlika se je praktično v celoti pretočila k Windows 10, ki ima že 64-odstotni delež. Vse verzije Mac OS X držijo slabih 10 odstotkov, medtem ko Linux ostaja pri dveh odstotkih. StatCounter je nameril podobno. Windows 7 in Windows 10 sta...

136 komentarjev

Windows 7 dobil dodatna tri leta razširjene plačljive podpore

Microsoft - Osnovna podpora (mainstream support) za Windows 7 se je iztekla januarja 2015 in dotlej je Microsoft ponujal varnostne popravke, dograditve funkcionalnosti, spremembe dizajna, nove lastnosti itd. Sedaj je Windows 7 v fazi podaljšane podpore (extended support), ko Microsoft ponuja le še varnostne popravke in tuintam odpravo kakšnega hrošča. Ta faza bi se morala končati januarja 2020, a je Microsoft sporočil, da bo ponudil dodatna tri leta plačljive podpore. Windows 7 bo torej na smetišče zgodovine romal januarja 2023.

To ni tako presenetljiva odločitev, saj je bil Microsoft v podobno zapletenem položaju že v preteklosti. Windows 7 je še vedno najpriljubljenejši operacijski sistem za namizne računalnike, ki teče na okrog 45 odstotkih naprav. Na drugem mestu je Windows 10, ki ima...

36 komentarjev

Starejše strežniške verzije Windows bodo podpirale nove procesorje

Microsoft - Minuli mesec je Microsoft dvignil nekaj prahu z najavo, da bo v prihodnosti nove generacije Intelovih procesorjev podpirala le najnovejša verzija Windows 10. Intelovi procesorji Skylake in novejši imajo namreč številne arhitekture novosti, ki jih v starejših Windows 7 in Windows 8 ni enostavno ali smiselno implementirati, so sporočili iz Redmonda, zato bodo 17. julija 2017 enostavno prenehali podpirati ta sistema na novih procesorjih (generalna podpora za Windows 7 in Windows 8 ostaja, a le na starejših procesorjih). Sedaj pojasnjujejo, da strežniške verzije ne bodo delile iste usode.

Po eni strani so strežniške verzije Windows grajene na isti arhitekturi kot namizne, po drugi strani pa upravljavci strežnikov gotovo ne...

10 komentarjev

Konec podpore za Windows 8 in Internet Explorer 10

Microsoft - Medtem ko sta se Internet Explorer 6 in zlasti Windows XP izjemno dobro upirala zobu časa, je pri njunih naslednikih Microsoft precej manj milosten. Podpora za Windows 8 in za Internet Explorer verzije 8 do 10 se je ta teden iztekla, pa čeprav omenjeno programsko opremo najdemo še na številnih računalnikih.

Kar se tiče brskalnika, to pomeni, da je uradno podprt le še najnovejši Internet Explorer 11 ter seveda Edge, ki ga najdemo v Windows 10. Starejše verzije brskalnika bodo sicer še vedno normalno delovale, a ne bodo več prejemale ne posodobitev in ne popravkov. Sčasoma, ko bodo sprejeti kakšni novi spletni standardi, bodo imele težave takih prikazovanjem strani. Bistveno večji problem pa so varnostne luknje, saj Microsoft...

28 komentarjev

Microsoft pokazal Windows Blue in nove telefone

vir: ZDNet
ZDNet - Microsoft je danes ob 18. uri po našem času organiziral veliko novinarsko konferenco v San Franciscu, tako imenovani dogodek Build, kjer so prvi dan predstavili novo verzijo operacijskega sistema Windows 8.1 oziroma Blue. Prvo besedo pred 6000 glav veliko množico udeležencev je imel Steve Ballmer.

Povedal je, da je Windows 8.1 prva verzija, ki jo označujemo kot hitro verzijo (rapid version), saj je Osmica izšla pred vsega osmimi meseci. To politiko v še radikalnejši obliki izvajata Google s Chromom in Mozilla s Firefoxom, Ballmer pa pravi, da bo nova norma tudi za Windows, Office, strojno opremo in vse izdelke iz Redmonda.

Najprej je beseda tekla o telefonih. Lumia 521 bo naprodaj povsod tam, kjer subvencioniranje...

33 komentarjev