»

Microsoft in AMD bosta združila moči pri umetni inteligenci

Slo-Tech - Pri treningu in uporabi umetne inteligence ključno vlogo igrajo grafični čipi, kjer ima ta hip veliko prednost Nvidia. Microsoft na platformi Azure na primer uporablja več tisoč Nvidiinih GPU-jev, s čimer ni nič narobe, je pa priklenjenost na enega proizvajalca vedno neprijetna. Nvidiini čipi, programska oprema vključno s knjižnicami CUDA in jedri Tensor, so pač dobri. A Microsoft se povezuje tudi z AMD-jem, da bi pripravila alternativo.

Bloomberg piše, da bosta AMD in Microsoft združila moči, kar še ni uradno potrjeno. Microsoft bo prispeval inženirje, znanje in lasten procesor Athena. Slednji je čip, ki ga razvija Microsoft za umetno inteligenco. Microsoft ima že približno tisoč zaposlenih v oddelku za razvoj polprevodniških čipov, ki ga vodi nekdanja intelovka Rani Borkar. Več sto jih dela na Atheni, v katero je Microsoft vložil že dve milijardi dolarjev. Razvoj Athene poteka brez AMD-ja, trdi Microsoft, je pa AMD vključen v širšo zgodbo in bo Atheno uporabljal.

Ob tem ne...

19 komentarjev

Evropska unija in ZDA bosta sodelovali pri umetni inteligenci

Slo-Tech - Evropska unija in ZDA sta v petek najavili dogovor o sodelovanju pri razvoju umetne inteligence. Sodelovali bosta na področjih izrednih vremenskih dogodkov in podnebnih napovedi, upravljanja odziva na izredne dogodke, izboljšanja zdravstva, optimizacije električnega omrežja ter kmetijstva. To bo prvi večji dogovor med ZDA in Evropo o področju umetne inteligence, ki jo želi Evropska unija resneje regulirati.

Evropski svet je že decembra lani sprejel tudi osnutek uredbe o določitvi harmoniziranih pravil o umetni inteligenci, s katero želijo urediti, regulirati in na nekaterih področjih tudi omejiti umetno inteligenco. Evropski parlament bo o uredbi glasoval marca letos, veljati pa bo verjetno začela prihodnje leto, čemur bo sledilo 18-mesečno prehodno obdobje. Pripravlja se tudi direktiva o odgovornosti, ki bo opredeljevala odgovornost in zavarovanja za morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe umetne inteligence.

Dogovor z ZDA o skupnem razvoju bo predvsem olajšal sodelovanje...

2 komentarja

Tudi Adobe Stock bo ponujal izdelke umetne inteligence

Slo-Tech - Adobe je bo po Shutterstocku drugo podjetje, ki bo prodajalo grafike, ki jih ustvarja umetna inteligenca. V svoji storitvi za prodajo komercialni posnetkov za nadaljnjo rabo (stock) bodo po novem ponujali tudi izdelke storitev Dall-E in Stable Diffusion.

Pojasnili so, da bodo odslej sprejemali tudi prispevke avtorjev, ki so uporabili ti storitvi, če bo to jasno označeno in bodo avtorji jamčili, da imajo ustrezne avtorske pravice za prodajo tovrstnih del. Prve poizkuse so že izvedli, rezultati pa so pokazali dovolj visoko kakovosti izdelkov, da jih bodo vključili v redni program. Podobno je spoznal tudi Shutterstock, medtem ko Getty Images za zdaj vztraja, da so pravna vprašanja še prevelika neznanka, da bi si to upali storiti.

Adobe pojasnjuje, da je ustvarjalna umetna inteligenca (generative AI) velik korak naprej za ustvarjalce, ki omogoča ustvarjanje z besedami, skicami in gestami. Zato bo Adobe Stock omogočil njihovo uporabo. Hkrati je Adobe vodil CAI (Content Authenticity...

2 komentarja

Nvidia in Microsoft gradita računalnik v oblaku za umetno inteligenco

Nvidia H100 Tensor Core GPU

Slo-Tech - Microsoft in Nvidia sta sporočila, da bosta zgradila enega najzmogljivejših superračunalnikov, ki bo namenjen uporabi umetne inteligence. Na Microsoftovi oblačni arhitekturi Azure bosta iz več deset tisoč grafičnih kartic H100 in A100, ki bodo povezane s Quantum-2 InfiniBandom (do 400 Gb/s), zgradila zmogljiv superračunalnik. Namenjen bo razvoju, treningu, uporabi in rasti modelov umetne inteligence. Del projekta bo tudi razvoj programskega okolja DeepSpeed za optimizacijo globokega učenja. Microsoft bo prispeval še virtualne stroje ND in NC. Vse skupaj pa bo povezala Nvidiina platforma za AI Enterprise.

V zadnjih letih se uporaba in razvoj umetne inteligence hitro povečujeta. Končni rezultati so vidni in na voljo tudi že splošni javnosti, saj lahko vsakdo preizkusi modele za ustvarjanje besedila (GPT-3) ali grafike (DALL-E, Stable Diffusion). Umetna inteligenca lahko tudi prepoznava slike, sintetizira glasove, zapisuje besedilo po nareku itd. Hkrati je to zelo živahno okolje, v...

0 komentarjev

Shutterstock bo prodajal grafiko umetne inteligence DALL-E

Slo-Tech - Shutterstock je sklenil dogovor z OpenAI, ki je razvil algoritem DALL-E 2 za računalniško ustvarjanje posnetkov iz besedilnega opisa in ki je že mesec dni dostopen vsem, da bodo stvaritve umetne inteligence na voljo v plačljivih galerijah. Poleg vsebin, ki jih izdelajo ljudje, bo DALL-E 2 edini vir vsebin umetne inteligence. Nalaganje drugih vsebin, ki jih ustvari umetna inteligenca, je sicer prepovedano, ker avtorske pravice (še) niso jasno določene. To je legitimen razlog, ki pa seveda koristi tudi partnerstvu z OpenAI. Iz istega razloga Getty Images ne dovoli posnetkov umetne inteligence.

Izvršni direktor Shutterstocka Paul Hennessy je ob tem dejal, da se načini izražanja in ustvarjalnosti nenehno spreminjajo, čemur morajo slediti. Tak primer je tudi generativna tehnologija, ki stoji za DALL-E 2. Izvršni direktor OpenAI Sam Altman je dodal, da so navdušeni nad novim partnerstvom. Uporabniki Shutterstocka bodo namreč lahko nove fotografije generirali neposredno ob iskanju, saj...

9 komentarjev

ZDA omejile izvoz naprednih čipov na Kitajsko

Slo-Tech - Ameriška administracija je napovedala dodatne omejitve izvoza čipov in polprevodnikov za proizvodnjo čipov na Kitajsko, če bi se lahko uporabili v vojaški industriji. Ministrstvo za gospodarstvo je na seznam dodalo opremo, ki bi Kitajski omogočila razvoj lastne industrijske najzmogljivejših čipov in procesorjev. Za izvoz bo odslej treba pridobiti posebno dovoljenje ameriške vlade.

Državna sekretarka na ministrstvu Thea Rozman Kendler je ob tem dejala, da Kitajska razvija strojno opremo za gradnjo superračunalnikov brez zahodne tehnologije. Do leta 2030 želijo postati vodilna sila na področju umetne inteligence, s tem pa bi nadzorovali, opazovali in sledili lastnim državljanom, hkrati pa tudi nadgrajevali svoje vojaške sposobnosti. To je za ZDA nesprejemljivo.

Omejitve veljajo za opremo in čipe, ki so zgrajeni v 16-nanometrski tehnologiji ali manjši. Omejitve veljajo tudi za tuje izdelke, ki so nastali z uporabo ameriške programske ali strojne opreme. Prav tako sta prepovedana...

30 komentarjev

ARNES dobil nov superračunalnik

Arnes - ARNES je dobil nov superračunalnik, ki je trenutno najzmogljivejši v Sloveniji. Svojo superračunalniško gručo so nadgradili, tako da sedaj ponuja novih 4256 jeder (170 TFLOPS) in 48 grafičnih procesorjev Nvidia V100s (350 TFLOPS). Imajo 62 procesorjev AMD Epyc 7702P (64 jeder) in 24 procesorjev Epyc 7272 z 12 jedri, ki pa imajo po dve grafični kartici Nvidia V100s. Na diskovnem polju je 3 PB prostora na diskih in 320 TB na SSD-jih (bruto), na voljo pa je še 18 TB pomnilnika. Novi superračunalnik je na voljo tudi raziskovalcem, saj je del vseslovenskega omrežja SLING.

Superračunalniki so v moderni znanosti in inženirstvu čedalje pomembnejši. Uporabljajo jih tako pri algoritmih globokega učenja oziroma umetni inteligenci kakor pri "običajnejših" problemih v računski kemiji, fiziki osnovnih delcev, meteorologiji, prometu, biomedicini in biologiji (npr. v kriomikroskopiji), mehaniki, obdelavi velikih količin podatkov (big data) itd. V preteklosti so bile računske kapacitete v...

73 komentarjev

Microsoft vlaga milijardo dolarjev v OpenAI

Slo-Tech - Microsoft in OpenAI sta se odločila za tesnejše sodelovanje: Microsoft bo v enega glavnih laboratorijev za razvoj strojnega učenja na svetu vložil milijardo ameriških dolarjev, medtem ko bo OpenAI v celoti prešel na platformo Azure in zanjo razvijal programje.

Laboratorij za strojno učenje OpenAI iz San Francisca so konec leta 2015 ustanovili Elon Musk, Sam Altman in drugi vplivni investitorji z namenom odgovornega razvoja umetne inteligence (Musk je sicer zaradi potencialnega konflikta interesov lani zapustil vodstvo). Doslej je poskrbel že za vrsto odmevnih objav, saj tamkajšnja strojna pamet tepe najboljše ljudi v Doti 2, navdušuje z rokovanjem predmetov in sama piše novinarske članke ... vsaj v grobem. Ustanova je bila dolgo...

13 komentarjev