»

Sam Bankman-Fried obsojen na 25 let zapora

Reuters - Ustanovitelja in direktorja propadle kriptomenjalnice FTX, Sama Bankmana-Frieda, so ameriški zvezni pravosodni organi obsodili na 25 let zapora in zaseg 11 milijard dolarjev.

Vrhunec je dosegel eden od najbolj razvpitih sodnih procesov s področja novih tehnologij, sojenje vodilnim v propadli kriptomenjalnici FTX, ki se je sesula jeseni 2022. Med preiskavo dogodka je prišlo na dan, da propad ni bil posledica nesrečnih razmer na trgu, temveč nelagalnih praks, zavajanja in malomarnosti vodstva družbe, ki je sredstva strank pretakalo v vse mogoče druge smeri. Na čelu je bil ustanovitelj in izvršni direktor Sam Bankman-Fried, ki je skušal organe pregona in javnost na mnoge načine prepričati, da se mu dogaja krivica in je zgolj žrtev slabih poslovnih potez. Sodišče njegovih izgovorov ni kupilo in ga je lanskega novembra spoznalo za krivega po vseh sedmih točkah obtožnice, pri čemer je porota za odločitev potrebovala zgolj 4 ure. Izrek kazni je bil predviden za 28. marec.

Teoretična...

52 komentarjev

Ustanovitelj Binancea kriv

Slo-Tech - Soustanovitelj in izvršni direktor kriptomenjalnice Binance se je pred ameriškem sodiščem izrekel za krivega, odstopil in privolil v plačilo 50 milijonov dolarjev globe. Podjetje bo v poravnavi plačalo 4,3 milijarde dolarjev. Dogodki so posledica obtožnice, s katero ZDA kriptomenjalnico in njenega šefa Changpenga Zhaa bremenijo kršitve sankcij in zakonodaje o finančnih storitvah. Binance ni imela ustrezne sheme za preprečevanje pranja denarja, delovala je brez dovoljenja za opravljanje finančnih storitev ter kršila sankcije proti nekaterim državam. Zhao se je izrekel za krivega kršitev zakona o bančni tajnosti (Bank Secrecy Act).

Zhao se je s tem manevrom izognil zaporni kazni, prav tako pa bo lahko obdržal večinski lastniški delež v kriptomenjalnici. Poravnava s pravosodnim ministrstvom v kazenskem postopku vključuje tudi spor s Komisijo za trgovanje s terminskimi pogodbami, ne bo pa vplivala na postopek, ki ga zoper Binance vodi agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC).

...

16 komentarjev

FTX-ov ustanovitelj Bankman-Fried spoznan za krivega

Slo-Tech - Newyorško sodišče je Sama Bankmana-Frieda spoznalo za krivega po vseh sedmih točkah obtožnice. Ustanovitelj in nekdanji direktor kriptomenjalnice FTX je bil obsojen v enem najodmevnejši procesov zaradi finančnih prevar. Porota je za odločitev potrebovala le štiri ure, da ga je spoznala za krivega dveh kaznivih dejanj finančne prevar in petih kaznivih dejanj zarotništva. Bankman-Fried se je bil sicer izrekel za nedolžnega.

Kazen mu bo sodišče izreklo 28. marca prihodnje leto, je sporočil okrožni sodnik Lewis Kaplan. Grozi mu več desetletij za rešetkami. Njegov odvetnik Mark Cohen je izrazil razočaranje nad razsodbo in napovedal nadaljevanja boja z vsemi razpoložljivimi pravnimi sredstvi. Prihodnje leto marca se bo začel še en sodni postopek, saj je Bankman-Fried obtožen tudi nekaterih drugih kaznivih dejanj s področja podkupovanja in bančne prevare.

Postopek proti Bankman-Friedu se je začel po propadu njegove borze FTX. Med stečajnim postopkom so na dan privreli zaskrbljujoči...

20 komentarjev

Ameriška državna agencija toži Binance

Slo-Tech - Ameriški urad CFTC je sprožil tožbo proti največji svetovni kriptomenjalnici Binance in njenim vodilnim ljudem, katere obtožuje nespoštovanja zakonov.

Četudi so kriptovalute v popularnem smislu že bolj ali manj postale mainstream, pa je njihova pravna situacija v večini razvitih držav še vedno precej neurejena. Nov primer v sagi dvobojevanja med državnimi regulatorji in vseh trikov vajenimi lastniki kriptomenjalnic je najnovejši proces ameriškega urada CFTC (Commodity Futures Trading Commission), ki se ukvarja z nadzorom izvedenih finančnih instrumentov, kot so zamenjave, opcije in terminske pogodbe. Urad je na okrožnem sodišču v Illinoisu sprožil tožbo proti kriptomenjalnici Binance in njenim vodilnim ljudem, med drugim ustanovitelju Changpeng Zhau in nekdanjemu vodilnemu pravniku Samuelu Limu.

V obsežnem spisku obtožb Binancu očita najprej to, da še vedno posluje z ameriškimi državljani, čeprav delovanja v ZDA nima prijavljenega, kar je v nasprotju z zakoni. Od tu dalje pa se...

8 komentarjev

Ustanovitelj FTX se je izrekel za nedolžnega

Sam Bankman-Fried

Slo-Tech - Sam Bankman-Fried, ki je ustanovil in vodil propadlo kriptomenjalnico FTX, se je pred newyorškim sodiščem izrekel za nedolžnega. pravzaprav se ni izrekel sam, temveč so to v njegovem imenu povedali odvetniki. Obtožnica ga bremeni osmih kaznivih dejanj, med drugim pranja denarja, poneverb in prevar z vrednostnimi papirji. Sojenje se bo sicer pričelo šele oktobra. Bankman-Fried si lahko vmes še premisli in vsaj za kakšno točko obtožnice izreče za krivega.

Obtoženega so na sodišče pripeljali, saj je bil decembra izpuščen proti varščini. Za sojenje vlada velikansko zanimanje, saj ga je pred sodiščem pričakal množica ljudi, skozi katero se je moral prebiti. Na zaslišanju sta govorila njegova odvetnika, sam pa je sedel med njima in se občasno posvetoval z njima.

Za veliko hude krvi pa je v zadnjih tednih poskrbela vest, da naj bi Bankman-Fried sodeloval pri premikih kriptopremoženja z računov, ki so pod nadzorom njegovega podjetja Alameda Research (kamor se je pretakalo premoženje iz...

6 komentarjev

Ustanovitelj FTX-a izpuščen za 250-milijonsko varščino

Sam Bankman-Fried

Slo-Tech - Sam Bankman-Fried, ki so ga včeraj Bahami izroči ZDA, je bil izpuščen iz pripora proti plačilu varščine. Na prvem zaslišanju pred sodiščem se ni izrekel o krivdi, zato je sodnik določil varščino v višini 250 milijonov dolarjev za izpustitev v hišni pripor. To seveda ne pomeni, da je moral toliko plačati, saj so s precej manj vredno vilo v Kaliforniji jamčili njegovi starši, sicer profesorja na Stanfordu.

Bankman-Fried je v izjavah za medije poudarjal, da ni želel nikogar oškodovati in da bo storil vse, da vlagateljem oziroma komitentom poplača izgubljeno. Dva njegova sodelavca sta se pred sodiščem izrekla za kriva. Bankman-Frieda obtožnica bremeni več kaznivih dejanj, med drugim tudi pranja denarja, prevare, kršitve finančne zakonodaje o donacijah in nezakonite uporabe sredstev komitentov. FTX je namreč s premoženjem komitentov pomagal podjetju Alameda Research, ki je prav tako v lasti Bankman-Frieda. Svoj čas je bil FTX vreden 30 milijard dolarjev, a je novembra letos propadel.

...

52 komentarjev

Sodišče odobrilo izročitev Bankman-Frieda

Sam Bankman-Fried

Slo-Tech - Sodišče na Bahamih je odobrilo izročitev Sama Bankman-Frieda v ZDA, kjer ga obtožujejo več kaznivih dejanj v zvezi z njegovim vodenjem in kasnejšim potopom kriptomenjalnice FTX, ki je nasedla zaradi posojanja denarja vlagateljev. Bankman-Fried se je na Bahamih odrekel izvedbi celotnega postopka presoje o izročitvi in dejal, da želi komitentom povrniti izgube. Sodišče je lahko zato hitro odločilo, da se Bankman-Fried izroči.

Na Bahamih so ga aretirali prejšnji teden, potem ko so ZDA izdale tiralico zaradi formalnih obtožb v zvezi s FTX. Bremenijo ga osmih kaznivih dejan, med drugim prevare, pranja denarja in zarote. Bankman-Fried odgovarja, da nikoli ni želel nikogar prevarati, da ni natančno poznal dogajanja v svojem drugem podjetju Alameda Research, kamor so odtekala posojila iz FTX, in da bo napake popravil. Zakaj je pristal na izročitev, ni jasno niti odvetnikom, saj osumljenci tega po navadi ne storijo, razen če si izpogajajo kakšno ugodnost. Bankman-Fried tega ni storil. To...

30 komentarjev

Ustanovitelj FTX-a aretiran na Bahamih

Sam Bankman-Fried

Slo-Tech - Sam Bankman-Fried, ki je ustanovil in vodil propadlo kriptomenjalnico FTX, je bil danes ponoči aretiran na Bahamih zaradi ameriškega pripornega naloga. V ZDA poteka preiskava propada njegovega podjetja FTX, ki po mnenju tožilstva ni poslovalo po pravilih. V javnost že tedne kapljajo informacije o kaosu, nepreglednem prelivanju denarja in posojanju denarja svojim drugim podjetjem za lastne potrebe, kar naj bi bistveno prispevalo k razpadu FTX, ki ga malodane označujejo za piramidni sistem.

Ameriško tožilstvo je potrdilo, da je bil Bankman-Fried ponoči pridržan na Bahamih, kar se je zgodilo mirno in brez incidentov. Danes tekom dneva bodo javnosti pokazali tudi obtožnico, čeprav večjih presenečenj ni pričakovati. Najverjetneje je obtožen prevare, zarotništva in pranja denarja. Če bo obtožnica potrjena, bo po sporazumu med Bahami in ZDA izročen. Bankman-Fried in njegovi odvetniki po aretaciji še niso dali izjavi, je pa pred tem v intervjujih ves čas poudarjal, da ni zanalašč prekršil...

32 komentarjev

FTX dolguje več kot tri milijarde dolarjev

Slo-Tech - Propad kriptomenjalnice FTX je pustil vsaj tri milijarde dolarjev globoko luknjo, kažejo uradni podatki, ki jih je FTX prijavil v postopku prisilne poravnave (Chapter 11). Največjih 50 upnikov z nezavarovanimi terjatvami od FTX terja 3,1 milijarde dolarjev. Največjemu upniku dolgujejo 226 milijonov dolarjev, desetim pa več kot 100 milijonov. Imen javnosti niso razkrili. V postopku prisilne poravnave morajo podjetja razkriti, koliko in komu dolgujejo. Upniki potem sodelujejo v postopku, ko se odloča o najučinkovitejšem načinu za rešitev podjetja.

Skupno naj bi bilo vseh upnikov več kot milijon, zato bo postopek trajal dlje. FTX naj bi imel sicer 10 milijard dolarjev težko bilanco, a skrbi povzročajo nezavarovana posojila drugemu podjetju istega ustanovitelja Alameda Research, ki naj bi prav tako znašala okrog 10 milijard dolarjev. To ni le slaba praksa, temveč zelo verjetno tudi nezakonito, saj s sredstvi komitentov menjalnice ali banke ne smejo razpolagati na tvegan način. FTX je...

45 komentarjev

BlockFi prva žrtev implozije FTX

Sam Bankman-Fried

Reuters - Implozija FTX-a je povzročila kaskadno reakcijo v ekosistemu kriptovalut, saj so bila FTX-u izpostavljena številna podjetja. Med njimi najdemo tudi velikane, kot so Binance, Nicehash, Coinbase in druge. Prva žrtev je očitno BlockFi, ki je zaradi težav z likvidnostjo že zamrznil izplačila strankam. Sporočili so, da so močno izpostavljeni FTX-u in povezanim družbam.

BlockFi je julija podpisal sporazum s FTX, po katerem naj bi mu slednji zagotavljal likvidnostna sredstva v obliki 400-milijonskega revolving kredita. Ker so FTX, FTX.US in Alameda vložili zahtevek za začetek prisilne poravnave, je sedaj v težavah tudi BlockFi. Zavrnili so govorice, da imajo večino sredstev pri FTX, a so priznali veliko izpostavljenost. Od strank zato pričakujejo razumevanje, medtem ko urejajo situacijo, prosili pa so jih tudi, da na BlockFi ne nalagajo novega denarja. Zatrjujejo, da imajo še dovolj sredstev, da prevetrijo več možnosti in se odločijo za najboljšo. Ali to drži, bomo videli kmalu.

Medtem...

29 komentarjev

FTX gre v prisilno poravnavo

Sam Bankman-Fried

Slo-Tech - Implozija FTX-a se odvija z veliko naglico, saj je podjetje manj kot teden dni po začetku težav, o katerih smo pisali včeraj, že vložilo zahtevek za začetek prisilne poravnave (Chapter 11). V zahtevku je poleg FTX-a še 130 povezanih podjetij, ki so del konglomerata, denimo Alameda Research in FTX.us. Sam Bankman-Fried je odstopil z mesta izvršnega direktorja, da ga je nadomestil John J. Ray III. V zahtevku lahko preberemo, da ima FTX aktivo in pasivo v velikostnem razredu 10-50 milijard dolarjev, kar je primerljivo z Enronom (60 milijard dolarjev), ki ga je prav tako reševal isti človek.

FTX Group je insolventna, zato druge izbire ni imela. Nadaljnje poslovanje bi namreč škodovalo strankam in investitorjem, zato mora v prisilno poravnavo. FTX ima tudi zamrznjeno premoženje na Bahamih, kjer je posredoval tamkajšnji regulator. Poleg tega sta podjetje začela preiskovati Agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) in Komisija za trgovanje s terminskimi pogodbami (CFTC). Preiskavo...

42 komentarjev

Kriptomenjalnica FTX v škripcih

Sam Bankman-Fried

Slo-Tech - FTX, ena največjih kriptomenjalnic, je prejšnji vikend zašla v hude likvidnostne težave, ki se v tem tednu niso razrešile, in to kljub odmevnemu poskusu prevzema s strani menjalnice Binance, ki pa je od njega odstopila. Dogodek ima širši vpliv na tržišče in je spodnesel večino tečajev kriptovalut.

Kriptoscena je pahnjena v novo afero, v njenem središču pa je tokrat četrta največja kriptomenjalnica na svetu, FTX. Preteklo nedeljo jo je nenadoma obremenilo zelo visoko število prodajnih zahtevkov, ki so dosegli višino 5 milijard ameriških dolarjev. Ker je FTX uspel zadostiti zgolj okoli 80 odstotkom zahtevkov, je to sprožilo krizo zaupanja, ki se je nadaljevala v tekoči teden. In čeprav je še v ponedeljek razvpiti šef menjalnice, Sam Bankman-Fried, zagotavljal, da imajo sredstev dovolj, je že dan pozneje udarila novica, da je moral za pomoč poprositi svojega večnega tekmeca, Changpeng Zhaa iz menjalnice Binance, sicer največjega igralca na trgu. Toda Zhao je manj kot 48 ur pozneje od...

47 komentarjev

Hekerski vdor v Binance odnesel pol milijarde

Slo-Tech - Včeraj zjutraj je ena največjih svetovnih kriptomenjalnic Binance sporočila, da je bila tarča hekerskega vdora, v katerem so nepridipravi odtujili večjo količino kriptovalut. Sprva se je govorilo o 100-110 milijonih dolarjev, do danes pa je bila ocena popravljena na 570 milijonov dolarjev.

Ukradli so žetone BNB. Napadalci so merili na most BSC Token Hub, ki je omogočal prenos BNB z ene verige blokov na drugo (BNB Beacon Chain (BEP2) in BNB Smart Chain (BEP20 ali BSC)), in tam preusmerili BNB z omrežja. Šlo je za dva milijona žetonov. Binance je zato potrjevalce transakcij (network validators) pozval k moratoriju na ustvarjanje novih blokov na BSC, medtem ko poteka intenzivna preiskava incidenta. Kasneje je izvršni direktor Changpeng Zhao komitente pomiril, da so njihova sredstva varna in da Binance nadaljuje normalno poslovanje.

Z vzpostavitvijo stika s 44 potrjevalci transkacij, ki so razpršeni po vsem svetu, so uspeli omejiti škodo. Večina sredstev je zamrznjenih v denarnici...

19 komentarjev

Na internetu se ponuja največja ukradena baza osebnih podatkov

Slo-Tech - Na temnem delu spleta se je pojavila 22 TB velika baza, ki po besedah preprodajalca z vzdevkom ChinaDan vsebuje podatke o približno milijardi kitajskih državljanov. Prodaja se za 10 bitcoinov, kar je trenutno vredno 190.000 evrov. Podatki so pobegnili šanghajski policiji, vključujejo pa imena, naslove, nacionalne identifikacijske številke, kontaktne podatke, mobilno številko in policijske kartoteke. ChinaDan je javno delil 750.000 zapisov, s čimer lahko potencialni kupci preverijo avtentičnost baze.

Kitajske oblasti se na navedbe, da podatki izvirajo iz šanghajske policije, še niso odzvale. Yi Fu-Xian z Univerze Wisconsin-Madison je dejal, da je prenesel in analiziral vzorec in potrdil pristnost. V vzorci so podatki o prebivalcih iz vseh delov Kitajske, tudi oddaljenih tibetanskih vasi. O arhivu se govori tudi na kitajskih družbenih omrežjih, kjer so termin "Shanghai data leak" v nedeljo blokirali. Za zdaj sicer še ni neizpodbitnega dokaza, da baza resnično vsebuje milijardo...

16 komentarjev

Kriptovalute še naprej padajo, podjetja odpuščajo

The Verge - Kriptomenjalnica Coinbase je odpustila več kot tisoč zaposlenih, kar je sicer le eden od drastičnih ukrepov večjih akterjev v kriptoindustriji, ki po vnovičnem občutnem padcu valut režejo število zaposlenih in omejujejo poslovanje.

Padanje tečajev kriptovalut, ki se je sicer pričelo že konec lanskega leta, enega od vrhuncev pa doseglo v prvi polovici maja s propadom algoritemskega stabilnega dvojca Terra-Luna, se nadaljuje in podjetjem v tej industriji povzroča vse hujše težave. V ponedeljek je kriptobanka Celsius, ki si je ime ustvarila z bizarno ugodnimi posojili, onemogočila dviganje sredstev; kmalu zatem je dviganje bitcoina ustavila še menjalnica Binance, kar je sprožilo novo paniko. Žeton CEL je od sredine aprila sicer izgubil več kot devet desetin svoje vrednosti. To je bitcoin prvič po decembru 2020 pognalo pod 25.000 dolarjev, s tem pa je vrednost kriptovalut prvič po januarju 2021 globalno padla pod tisoč milijard dolarjev. Trenutno bitcoin niha nekje med 20.000 in...

229 komentarjev

V Južni Koreji več deset kriptomenjalnic zapira vrata

Slo-Tech - Prihodnji petek bo v Južni Koreji začela veljati nova zakonodaja, ki bo zahtevala registracijo vseh kriptomenjalnic pri finančnem regulatorju ter partnerstvo z bankami. Medtem ko so največje štiri menjalnice, med njima tudi Upbit in Bithumb, to uspele postoriti, jih bo dobrih 40 prenehalo delovati, 20 pa jih bo moralo omejiti poslovanje. Ocenjujejo, da bo izpuhtelo za 2,6 milijarde dolarjev kriptovalut, predvsem tako imenovanih kimči kovancev, kakor imenujemo alternativne južnokorejske digitalne kriptovalute, s katerimi se trguje na teh manjših menjalnicah. Oteženo bo tudi unovčevanje ali dvigovanje drugih kriptovalut.

Pričakovati je ekvivalent navala na banke (bank run), saj bodo imetniki teh kovancev skušali te na vsak način unovčiti, kar bo bržkone vodilo v padce vrednosti. Menjalnice, ki sploh niso pridobile licence - postopek traja od 3 do 6 mesecev - bodo morale prenehati poslovati. Druge, ki licenco sicer imajo, a nimajo ustreznega bančnega partnerja, pa ne bodo smele več...

22 komentarjev

Vdor v Binance hekerje obogatil za 7000 bitcoinov

vir: Pexels

vir: TechCrunch
TechCrunch - Binance, gre za eno večjih kriptomenjalnic, ki za svoje člane tudi hrani bitcoine in druge kriptovalute, je minuli torek doživela obsežen vdor, pri katerem so nepridipravi v enem zamahu odnesli za 41 milijonov dolarjev bitcoinov. Upravljavci so se takoj odzvali s prepovedjo dvigov sredstev, napovedali pa so tudi, da bodo škodo krili iz lastnega sklada za izredne dogodke.

Napadalci so za napad uporabili več tehnik, med drugim phishing in namestitev zlobne kode, s čimer so si pridobili gesla za dvostopenjsko avtentikacijo in API ključe. Vse to jim je dalo dostop do vroče denarnice, ki je tedaj za potrebe transakcij med člani vsebovala približno 2 % vsega kripto-premoženja menjalnice....

30 komentarjev