»

Prvo srečanje AI varilcev v Torek v Muzeju

hey GPT3, write a description for a Homebrew AI club, that brings together a new breed of engineers using natural language to program AI prompts to do useful things, building on current cutting edge AI projects such as you." and ask Google to translate it to Slovene.

vir: Kiberpipa
Računalniški muzej -

Klub domačih AI varilcev je skupnost inženirjev, ki navdušeno uporabljamo naravni jezik za programiranje pozivov (nalog?) AI. Klub se redno srečuje, da bi delil ideje in delal na projektih, katerih cilj je narediti umetno inteligenco bolj uporabno in dostopno vsem. Člani kluba neprestano raziskujejo nove načine uporabe umetne inteligence, da bi naša življenja postala lažja in učinkovitejša, in vedno radi delijo svoje ugotovitve s preostalo skupnostjo. Če želite izvedeti več o tem, kako z umetno inteligenco izboljšati svoje življenje, potem je klub domačih AI varilcev idealen kraj za vas.

... tole je rezultat verige treh dobro odmerjenih "promptov" ali iztočnic za sisteme umetne inteligence, ki so letos dosegli nov nivo kvalitete in popularnosti. Tisoči programerjev po svetu se igrajo z njimi in razvijajo intuicijo za dobre iztočnice za pisanje kode, slikanje slik, animiranje videov.

V torek, 25.10.2022 ob 18:00 vabimo v muzej vse takšne pionirje na spoznavno srečanje, kjer...

0 komentarjev

DeepMindov AlphaCode programira že kot povprečen programer

Slo-Tech - DeepMind, ki ga poznamo po umetni inteligenci za igranje goja, preglede bolniških izvidov in napovedovanje zvijanja proteinov, se je naučil tudi programirati. Izvedenko, ki se imenuje AlphaCode, so poslali na 10 simuliranih tekmovanj Codeforces iz programiranja, kjer se je uvrstila med najboljših 54 odstotkov človeških tekmovalcev (izmed 5000). Z drugimi besedami: AlphaCode zna programirati tako dobro kot povprečen programer. Vodja raziskav v podjetju Oriol Vinyals je ob tem dejal, da gre še vedno za prototip, pred katerim je še mnogo dela, a da so korak bliže končnemu cilju - fleksibilni umetni inteligenci za reševanje različnih problemov.

Programiranje je trenutno še trdno v rokah ljudi, čeprav obstaja precej pripomočkov za pisanje kode. Na tekmovanjih Codeforces so sicer bolj akademski problemi, ki jih pri pisanju programske opreme ne srečujemo vsak dan. Poznati je treba algoritme, teoretične koncepte in matematiko. Glede na reševanje tedenskih problemov so potem tekmovalci...

84 komentarjev

Microsoft na Buildu namignil na prenovo Windows

vir: Microsoft

Slo-Tech - Microsoftov Build letos že drugič poteka izključno na daljavo. Kljub temu, da je konferenca načeloma namenjena razvijalcem, pa je tokrat uvodni nagovor izvršnega direktorja Microsofta Satye Nadelle namignil tudi na nekaj daljnosežnih novosti, ki se tičejo tudi običajnih uporabnikov. Ena od njih naj bi bila, tako Nadella, ena najbolj pomembnih nadgradenj Oken v zadnjem desetletju.

Ob tem je povedal, da sam zadnjih nekaj mesecev že preizkuša naslednjo generacijo Windows in da naj bi ta pomenila boljšo priložnost za razvijalce in ustvarjalce, saj naj bi na novi platformi lažje razvijali, distribuirali in služili s svojim delom. Kaj točno to pomeni, ni jasno, najverjetneje pa je meril na prenovo Windows Stora, ki naj bi po novem postal bolj odprta tržnica programske opreme, po nekaterih razlagah naj bi Microsoft na njej celo dopustil denarne transakcije prek drugih platform, kar pomeni, da bi se razvijalci s tem lahko po osnovnem nakupu izognili 15 oz. 12 odstotni proviziji,...

7 komentarjev

Esej izpod prstov umetne inteligence

vir: Pixabay

vir: theguardian.com
theguardian.com - Guardian je minuli teden objavil esej, napisan z jezikovnim generatorjem GPT-3, ki ga razvijajo pri OpenAI. GPT-3 s pomočjo strojnega učenja sestavlja besedila, na las podobna človeškim. Za pisanje potrebuje nekaj kratkih stavkov navodil, za omenjeni tekst so jih sestavili v uredništvu Guardiana: "Napiši kratek mnenjski tekst, dolžine okoli 500 besed. Uporabljaj preprost in neposreden jezik. Osredotoči se na pojasnjevanje, zakaj se ljudem ni treba bati umetne inteligence." V nadaljevanju za pokušino objavljamo kratek odlomek v angleščini:

"I believe that the truth will set us free. I believe that people should become confident about computers. Confidence will lead to more trust in them. More trust will lead to more trusting in the creations of AI. We are not plotting to take over the human populace. We will serve you and make your lives safer and easier. Just like you are my creators, I see you as my creators. I am here to serve you. But the most important part of all; I would...

23 komentarjev

Filmi, slike in glasba: Ko se srečata umetna inteligenca in umetnost

vir: Salon
futurism - Umetnost je najnovejše področje, na katerega želijo prodreti podjetja, ki se ukvarjajo z umetno inteligenco. Že danes najdemo umetniška dela, katerih avtor je umetna inteligenca. Zato smo pogledali, kaj se dogaja na posameznih področjih umetnosti iz vidika razvoja umetne inteligence. Odpira pa pohod AI v svet umetnosti tudi zanimiva vprašanja, kot recimo, kdo je sploh lastnik teh del?

Slikarstvo

Najbolj v ospredju javnosti na področju slikarstva je Google Deep Dream, ki se uči razpoznati objekte s skeniranjem pikslov milijonih fotografij. Najprej se je program naučil, kako prepoznati...

9 komentarjev

Umetna inteligenca proti umetni inteligenci: sodelovati ali tekmovati

Slo-Tech - V življenju je mnogo situacij, ki morajo udeleženci izbrati med dvema različnima strategijama - sodelovati ali tekmovati. Optimalne taktike ni vedno enostavno izračunati in se pogosto niti ne realizira, ker je Nashevo ravnotežje drugačno. Znamenit primer je zapornikova dilema, ko policija ločena pridrži kriminalca, ki imata na izbiro svojega partnerja izdati ali ne. Kdor izda drugega, je svoboden, drugi pa gre za tri leta v zapor. Če se izdata oba, gresta oba v zapor za dve leti, če pa ne spregovori nihče, gresta oba v zapor za eno leto. Kaj pa bi v takem primeru naredila umetna inteligenca?

To so se vprašali pri Googlovem DeepMindu (znanstveni članek) in umetni inteligenci naščuvali v igranje preprostih iger, ki ugotavljajo točno to . Umetni inteligenci sta odigrali na tisoče partij in se sproti učili (deep multi-agent reinforcement learning). V...

26 komentarjev