»

Intel upokojuje serijo K 13. generacije Raptor Lake

Slo-Tech - Intel je sporočil, da bodo 24. maja letos prenehali prodajati procesorje iz serije K iz 13. generacije (Raptor Lake). Konec prodaje pomeni, da bodo prenehali sprejemati naročila, nato pa bodo 28. junija odpremili še zadnje pošiljke. Odtlej teh procesorjev ne bo možno več kupiti od proizvajalca. V praksi to pomeni, da jih bo še vedno možno dobiti, a bo zaloge čedalje manj, kar lahko vodi tudi v povišanje cen.

Procesorji iz serije K so znani navijalcem, saj so odklenjeni in namenjeni prav navijanju. Zanimivo je, da Intel še vedno ni upokojil 12. generacije Alder Lake, ki je na spletni strani še vedno navedena kot dosegljiva in ne kot opuščena (discontinued).

Procesorji Raptor Lake so izšli leta 2022 in so v primerjavi s prejšnjo generacijo prinesli višje takte, več predpomnilnika, več jeder E in s tem boljšo zmogljivost, s čimer so presegli AMD-jeve Ryzne 7000. Sedaj se Raptor Lake poslavlja in prodaja se bo osredotočila na novo, 14. generacijo. Običajni Raptor Lake (ne K) sicer še...

4 komentarji

Intel lansiral procesorje Core 14. generacije

vir: Intel
Intel - Pri Intelu so v torek lansirali štirinajsto generacijo procesorjev Core za namizne računalnike, ki pa je pravzaprav zgolj prepakirani Raptor Lake.

Ko so sredi septembra v Intelu predstavili svojo naslednjo arhitekturo centralnih procesorjev, Meteor Lake, je bilo poleg pojasnjeno tudi, da bo sprva rezervirana za prenosne naprave, medtem ko bodo imetniki namiznih v štirinajsti generaciji izdelkov Core dobili zgolj osveženega Raptor Laka. Napoved so sedaj izpolnili z lansiranjem serije, ki ima povsem pošten delovni naziv Raptor Lake Refresh. Skorajda v celoti gre za čipe prejšnje generacije, ki so jih spričo izkušenj in izboljšav proizvodnega procesa - še vedno je to Intel 7 - sedaj lahko navili za 100 do 200 MHz več. Izjema je zgolj novi Core i7-14700K, ki ima 4 E-jedra več od predhodnika in je s tem bržkone najbolj mamljiv od predstavljenih čipov. Tudi ti procesorji sedejo v obstoječe matične plošče serij 600 in 700 (podnožje LGA 1700).

Med posebnostmi je treba omeniti, da paradni...

18 komentarjev

Nvidia predstavila RTX 4060

Slo-Tech - Nvidia je uradno predstavila novo družino grafičnih kartic RTX 4060, ki so namenjene tistim, ki želijo najnovejšo tehnologijo, a imajo plitvejše žepe. Najcenejša izvedenka ima priporočeno maloprodajno ceno 300 dolarjev.

RTX 4060 Ti z 8 GB VRAM bo tako na prodaj od 24. maja in bo stala 400 dolarjev, verzija RTX 4060 Ti s 16 GB pomnilnika bo stala 500 dolarjev. Ali je smiselno imeti kartico z 8 GB, je žgoča tema, saj so novejše igre v višjih ločljivostih potratne. Za 1440p ali celo 4K bo to verjetno premalo, za 1080p pa niti ne. In tem je šibkejši model tudi namenjen. Najcenejša RTX 4060 pa bo s 300 dolarji cenejša tudi od RTX 3060 ob njenem izidu. S temi cenami je sedanja družina RTX xx60, ki velja za najpopularnejšo med igralci na Steamu, najcenejša doslej. K temu je gotovo prispeval tudi Intel s svojo A750, ki stane 290 dolarjev.

Pravih testov še ni, je pa Nvidia razkrila nekaj - nedvomno skrbno izbranih - rezultatov. Že ti kažejo, da bistvene pohitritve v primerjavi z RTX 3060...

26 komentarjev

Intelov Core i9-13900KS dosega šest gigahercev

vir: Intel
Intel - Pri Intelu so lansirali procesor Core i9-13900KS, ki prvi med namizniškimi doseže 6 GHz brez navijanja, seveda v načinu turbo za P-jedra.

Intelov šef Pat Gelsinger je že lansko leto namignil, da nas letos čaka čip iz Santa Clare s 6 gigaherci turbo frekvence iz škatle. Predvčerajšnjim so model z nazivom Core i9-13900KS prvič pokazali v predstavitvenem videu, danes pa ga je že mogoče najti v prvih trgovinah, kjer ima v ZDA nazivno ceno 700 dolarjev (brez davka). Verjetno pa ga bo težko pridobiti, kajti kot velja že za prejšnje različice s pripono KS (kjer S pomeni special edition), gre za razmeroma omejene serije, saj so čipi skrbno izbrani (binned). Glede postopka za tokratnega prvaka se v podjetju še niso razgovorili, toda običajni i9-13900K se prek šestih gigahercev ne navijajo tako zlahka. Iz pokazanega je že razvidno, da so precej zrahljali omejitve porabe: tista pri osnovni frekvenci se je s 125 W dvignila na 150 W, ona s turbom pa kar na 320 W. Mrcina zato vsekakor potrebuje...

11 komentarjev

Intel predstavil trinajsto generacijo procesorjev Core za prenosnike

vir: Intel
Intel - Sejem CES so pri Intelu izrabili za lansiranje dveh novih linij procesorjev: mobilnih izvedenk platforme Raptor Lake in pa namizniških inačic brez odklenjenega množilnika takta.

Lansko jesen so v Intelu splovili 13. generacijo procesorjev Core, na osnovi arhitekture Raptor Lake. Pričeli so z najmočnejšimi modeli za namizne računalnike, na Cesu 2023 pa spisek popolnjujejo še s preostankom in pa izvedenkami za prenosne računalnike, ki jih bodo proizvajalci na sejmu tudi množično najavljali. V prvem primeru to pomeni namizniške modele brez pripone K, s katero v Santa Clari tradicionalno označujejo odklenjen množilnik frekvenc in so deklarirano namenjeni navijanju ... kar pa s seboj v novejših časih nosi še druge pomembne podrobnosti. Spisek novih čipov namreč kaže, da so različice "ne-K" počez po spisku šibkejše, saj imajo precej nižje takte v osnovnem režimu delovanja in posledično tudi nižjo porabo. Medtem ko ima na primer Core i9-13900K osnovno frekvenco P-jeder pri 3300 MHz in...

4 komentarji

Nov svetovni rekord v navijanju je 8,812 GHz

Slo-Tech - Dolgo že nismo poročali o navijaških rekordih, ker se je ustroj procesorjev spremenil, namesto takta pa so proizvajalci začeli navijati število jeder. A skupnost še živi in ta teden je dobila novega rekorderja. Navijalec z vzdevkom Elmor je svojega 24-jedrnega Intelovega Core i9-13900K navil na 8,812 GHz, s čimer je podrl osem let star rekord za pičlih 90 MHz. Pri hlajenju si je pomagal s tekočim dušikom.

Da bo Core i9-13900K primeren kandidat za navijanje, je bilo jasno že spočetka. Tovarniško lahko vsa njegova jedra tečejo s frekvenco 5,5 GHz, v posameznih primerih pa lahko pospeši do 5,8 GHz, če se ukvarja z malo nitmi. Prejšnji rekord je imel v lasti AMD-jev FX-8370, ki teče s 4,0 ali 4,3 GHz. S tega vidika je dosežek na Intelovem procesorju v resnici precej skromen, a velja poudariti, da je bil dosežen prvi dan po izidu. Gotovo lahko v prihodnjih tednih pričakujemo izboljšanje tega rezultate.

Naslednjo prelomnico pa bo predstavljal Core i9-13900KS, ki bo že iz tovarne...

4 komentarji

Sredi meseca prispejo novi Intelovi procesorji in grafične kartice

vir: Intel
Intel - Čez slab teden na police trgovin naposled prispe prva od Intelovih diskretnih grafičnih kartic Arc - A770, še teden dni zatem pa naslednja, 13. generacija procesorjev Core.

Prejšnji teden je čipovni velikan Intel priredil strokovni dogodek Innovation Day 2022, ki ga je izkoristil za najavo lansiranj najnovejših procesorjev in prvič tudi lastnih diskretnih grafičnih kartic za namizne računalnike. Najprej bomo v bistvu 12. oktobra videli slednje, in sicer v obliki prve članice serije Arc A700: A770. Kot smo doslej že vedeli, jo podjetje postavlja nasproti Geforcu RTX 3060 Ti, pri čemer skuša kupce prepričati tudi s ceno, saj je priporočeni znesek s 330 dolarji (ZDA, brez davka) nekaj nižji od Nvidiinih opcij, kar je dobrodošel odmik od rasti cen v zelenem taboru. Strojno gledano A770 nosi 4096 senčilnih procesnih enot pri 2100 MHz in pozna različici z 8 in 16 GB pomnilnika. Približno ob istem času bomo videli tudi šibkejšo sestro, A750, ki naj bi bila konkurenca RTX 3060, s ceno 290...

25 komentarjev

Grafičnih kartic Arc letos še ne bo na pretek

vir: Intel
Intel - Na sestanku z vlagatelji so Intelovi vodje razgrnili nekaj napovedi, med katerimi so bile za potrošnike še najbolj zanimive tiste okoli grafičnih kartic Arc.

Konec tedna je procesorski gigant iz Santa Clare pripravil predstavitev za investitorje, na kateri so pojasnili splošne usmeritve glede izdelkov v bližnji prihodnosti. Podjetje za letos napoveduje promet v višini 76 milijard ameriških dolarjev, pomenljiv v tem oziru pa je predvsem podatek, da po odštetih investicijah in dividendah načrtujejo negativno ničlo, saj bodo za razvoj namenili 27 milijard, predvsem za nove proizvodne zmogljivosti v Arizoni in Ohiu. Intel je trenutno v zgodovinsko hitrem razvoju novih proizvodnih tehnologij in kapacitet, toda o tem kaj bistveno novega tokrat niti niso povedali. Kar se tiče produktov, je bil fokus tokrat manj na procesorjih Core in toliko bolj na grafični tehnologiji Xe ter strežniških procesorjih Xeon.

Raja Koduri je potrdil, da bodo grafično linijo Arc lansirali z modeli na...

20 komentarjev

Intel predstavil alder lake za prenosnike

vir: Intel
Intel - Intelova tiskovka na letošnjem Cesu se je v glavnem osredotočala na lansiranje večine modelov najnovejše družine procesorjev Core dvanajste generacije, tako na namizniškem kot prenosniškem področju.

Ko so pri Intelu v začetku novembra splovili dolgo pričakovano hibridno arhitekturo procesorjev Alder Lake, so pričeli z zgolj šestimi najmočnejšimi primerki družine Core dvanajste generacije za namizne računalnike. Sedaj je na vrsti preostanek repertoarja, širom spektra različnih naprav. Na sejmu CES so tako predstavili 22 modelov za namizne računalnike in 28 modelov za prenosnike (krajši video povzetek). V prvi skupini to zvečine pomeni primerke brez pripon K(F), ki jih torej ni mogoče navijati. So pa za hip omenili tudi modele KS, ki naj bi prispeli konec marca; tu gre očitno za izbrane (binned) kose, ki bodo iz škatle dosegali vsaj 5,5 GHz enojedrni turbo, oziroma 5 GHz večjedrnega.

Intel za konstrukcijo namizniških izvedenk čipov uporablja dve silicijski osnovi: večjo z bazično...

5 komentarjev

Procesorji Alder Lake prispejo 4. novembra

vir: Intel
Intel - Intel bo procesorje Core dvanajste generacije za namizja, s težko pričakovano hibridno zasnovo arhitekture Alder Lake, lansiral 4. novembra, in sicer s šestimi primerki; ostali sledijo prihodnje leto.

Boj med Intelom in AMDjem se bo na samem koncu leta pošteno razplamtel, kajti le še kak teden nas loči od prve zanimive Intelove družine čipov po dolgem času. Procesorji Core 12te generacije, s kodnim imenom Alder Lake, namreč stojijo na hibridni zasnovi, s kombinacijo hitrih (P) in pa varčnih (E) jeder, podobno kot Armovi sistemski čipi v telefonih ali Applovi M1. Kaj takšen pristop v praksi pomeni za delo na namiznih računalnikih in z zahtevnim programjem, kot so delovna orodja ter igre, bomo lahko videli 4. novembra, ko prispe prvih šest primerkov nove družine. V bistvu jih sestavljajo tri konfiguracije jeder, nakar se delijo še na inačici z (K) in brez (KF) vgrajenega grafičnega vezja. To so: Core i9-12900K(F) s konfiguracijo 8P+8E; pa i7-12700K(F) z 8+4 in i5-12600K(F) s 6+4....

92 komentarjev

Alder Lake ali Intelovo žuganje Applu M1

vir: Intel
Intel - Druga poglavitna tema Intelovega dogodka Architecture Day 2021 je bil centralni procesor Alder Lake. Ali nemara bolje rečeno sistemski čip, kajti to bo prvi bolj razširjen hibridni procesor iz Santa Clare, ki v več kot enem elementu spomni na Applovega M1.

Čeprav je Intel postal malone sinonim za proizvajalca CPUjev, ki se iz generacije v generacijo komaj kaj razlikujejo, pa navdušenci nad področjem vendarle z radovednostjo čakamo na konec letošnjega leta - takrat naj bi namreč prispeli čipi arhitekture Alder Lake, ki bodo temelj družine izdelkov Core 12-te generacije za namizne in prenosne računalnike. Zanimivost alder lakov je, da so hibridni sistemski čipi, ki vsebujejo jedra dveh velikosti: večja, hitra jedra (p-core, za performance) arhitekture Golden Cove in pa manjša, varčnejša jedra (e-core, za efficiency) arhitekture Gracemont. Samo večja podpirajo hyperthreading. Zaenkrat so predvidene tri osrednje konfiguracije, ki bodo temelj za posamezne platforme. Namizni računalniki...

15 komentarjev

Intel lansiral prenosniške procesorje Tiger Lake-H

vir: Intel
Intel - V Intelu so razširili ponudbo procesorjev Core enajste generacije za prenosne računalnike s šest- in osemjedrniki poddružine Tiger Lake-H.

Aktualna Intelova družina procesorjev za prenosnike je prispela lansko jesen, s splovitvijo enajste generacije Core, s kodnim imenom Tiger Lake. Gre za štiri- in dvojedrnike, kar je videti nekam neugledno, ko jih postavimo ob konkurenčne AMDjeve Ryzene Mobile 5000, ki imajo dvakrat toliko jeder. Sedaj so v Santa Clari spisek naposled razširili z različicami za zmogljivejše prenosnike - z linijo Tiger Lake-H, ki jo sestavljajo osem- in šestjedrniki z nazivno močjo med 35 in 65 vati. Spisek obsega peterico modelov za domače uporabnike in še prav toliko za profesionalna okolja. Ti zadnji podpirajo pomnilnik ECC in so vpeti v program vPro, se pravi storitve, kot je Intel Hardware Shield. Med primerki je izpostavitve vreden predvsem paradni Core i9-11980HK, ker ga je mogoče navijati, celo prek 65 W, s čimer gre v bistvu za prvi Intelov nativni...

23 komentarjev