»

Apple odstranil aplikacijo VKontakte

Slo-Tech - Apple je iz svoje spletne trgovine App Store odstranil aplikacijo za dostop do ruskega družbenega omrežja VKontakte. To de facto onemogoča uporabo aplikacije za uporabnike iOS, saj na Applove telefone brez odklepanja ni možno nameščati aplikacij mimo App Stora. Kdor je aplikacijo že namestil, jo lahko še naprej uporablja, a je ne more posodabljati in jo po odstranitvi ne bo mogel obnoviti. V Googlovi spletni trgovini Play Store aplikacija za zdaj ostaja.

Iz podjetja VK sporočajo, da aplikacijo normalno razvijajo in še vedno podpirajo iOS. Kako jo bodo distribuirali odslej, še niso sporočili, saj na iOS ni možno nameščati zunanjih aplikacij (če telefona ne odklenemo z jailbreakom). Zanimivo je, da je Apple lani VKontakte dodal med priljubljene aplikacije, ki se uporabnikom ponudijo ob nastavitvi novega telefona, ker je tako zahtevala Rusija. VK je drugo največje rusko internetno podjetje, prvi pa je Yandex. Poleg VKontakte upravlja tudi Mail.ru, VK Music, Youla in druge storitve.

...

52 komentarjev

Ukrajina v vojni uporablja Clearview AI

vir: Pixabay

vir: TechCrunch
Reuters - Ukrajinsko obrambno ministrstvo je v soboto začelo uporabljati programsko opremo Clearview AI za prepoznavanje obrazov in avtomatično identifikacijo ljudi, je za Reuters potrdil izvršni direktor podjetja. S programom želijo odkrivati ruske vohune, se boriti proti dezinformacijam in identificirati umrle. S programom na primer preverjajo mimoidoče na kontrolnih točkah. Dostop do Clearview AI je Ukrajina dobila brezplačno, so še povedali v podjetju.

Clearview je podjetje, ki ima za svojo aplikacijo megalomanski cilj. Sposobni želijo biti prepoznati vsakega človeka, česar so se lotili z ustvarjanjem ogromne baze podatkov. V bazi imajo že več kot 10 milijard posnetkov ljudi, kar omogoča prepoznavanje večine ljudi iz razvitega sveta. Zaradi tega proti podjetju tečejo številni sodni postopki, tako v ZDA kakor v Evropi. Francija je na primer že jasno povedala, da je uporaba Clearview AI nezakonita. Tudi nezakonita uporaba v Evropi ni nič nenavadnega.

Sedaj pa je jasno, da je aplikacija...

23 komentarjev

Rusija prepovedala prodajo naprav brez ruske programske opreme

Slo-Tech - Ruska Duma je včeraj sprejela zakon, ki prodajalce strojne opreme obvezuje, da nanjo naložijo tudi ruske ekvivalente programske opreme, pri čemer dovoljuje, da je ob njej še vedno naložena tudi originalna, v nasprotnem primeru pa tvegajo visoke denarne kazni. Zakon za zdaj govori o osebnih računalnikih, pametnih telefonih in televizorjih, seznam bo v bodoče dopolnjevala vlada, pričakovati pa je da bo veljal samo za naprave s kompleksnejšimi operacijskimi sistemi. Veljati bo začel z julijem prihodnjega leta, še prej pa ga mora potrditi zgornji dom parlamenta in podpisati predsednik Vladimir Putin.

Podporniki zakona pravijo, da je njegov cilj promocija domačih tehnologij, pa zmanjšanje odvisnosti od tujih podjetij ter da bo ukrep uporabnikom omogočil pravico do izbire, predvsem pa olajšal rabo naprav navadnim ljudem.

Na drugi strani so kritiki, ki se v prvi vrsti bojijo povečanja nadzora s strani države, spet drugi pa opozarjajo, da bo predpis povzročil umik nekaterih ponudnikov...

15 komentarjev

Izšel macOS 10.14 Mojave

Apple - Danes je izšla nova verzija Applovega namiznega operacijskega sistema macOS 10.14, ki nosi kodno ime Mojave. Nova različica precej izboljšav v drobovju operacijskega sistema - še vedno je dolgoročen Applov cilj poenotiti macOS in iOS - nekaj pa je tudi vidnih novosti. Novi macOS 10.14 tako v namizni svet prinaša nekaj novih aplikacij iz iOS-a. Apple News, Home, Stocks in Voice Memos so odslej prilagojeni tudi za macOS. Prinašajo seveda nekaj dodatnih funkcionalnosti, a imajo pomembnejšo dolgoročno nalogo. Gre za Applov interni preizkus iniciative Marzipan, s katero bodo v prihodnosti omogočili enostaven prenos aplikacij za iOS tudi na macOS.

Najočitnejša vizualna sprememba je Dark Mode, ki uporabnikom omogoča preklop uporabniškega...

19 komentarjev

V Rusiji začel veljati zakon o cenzuri interneta

The Wall Street Journal - V Rusiji je danes začel veljati kontroverzni zakon o cenzuri interneta (strojni prevod članka na Wikipediji), ki je po besedah oblasti namenjen zaščiti otrok pred škodljivimi vsebinami, nevladne organizacije in neodvisni mediji pa se bojijo, da bo vladi omogočil samovoljno cenzuriranje politično nezaželenih strani.

Ruska duma je zakon sprejela 11. julija letos, zgornji dom ruskega parlamenta (svet federacije) pa ga je potrdil teden dni pozneje. Še deset dni pozneje, torej 28. julija, ga je podpisal tudi ruski predsednik Putin, in zakon je danes začel veljati.

V njem je predvidena vzpostavitev črnega seznama strani in domen, ki posredujejo otrokom škodljive vsebine, zato jih bodo morali ponudniki dostopa do interneta...

18 komentarjev

Skupina Mail.ru največje evropsko internetno podjetje

Finance - Rusko podjetje Digital Sky Technoglogies, ki upravlja največjega ruskega ponudnika elektronskih naslovov Mail.ru, je oktobra razpisalo prvo javno ponudbo delnic (IPO). Naprodaj so postavili 17 odstotkov podjetja, zbrati pa so nameravali 876 milijonov dolarjev (27,70 dolarja na delnico). Investitorji so planili po podjetju in poslali kar 20-krat več ponudb od ponujenega deleža, najvišja ponudba pa je bila 1,1 milijarde dolarjev za 17-odstotni delež.

Delnice bodo uradno na Londonski borzi začele kotirati v četrtek, trenutno pa se z njimi trguje pogojno. Njihova vrednost je na borzi poletela vse do 39 dolarjev na delnico in se ustalila pri 35 dolarjih. To postavlja tržno kapitalizacijo podjetja na 7 milijard dolarjev, s čimer je Skupina Mail.ru največje evropsko internetno podjetje.

Zbrani denar od javne ponudbe delnic nameravajo med drugim porabiti za nakup 7,5-odstotnega deleža v podjetju Vkontakte, ki upravlja ruski družabni servis. Mail.ru že ima četrtinski delež v Vkontaktu,...

4 komentarji