»

TikTok bo v EU omogočal pobeg od algoritma

Slo-Tech - TikTok je potrdil, da bodo lahko njegovi evropski uporabniki izklopili zloglasni algoritem, ki prikazuje posnetke glede na predhodno zgodovino brskanja uporabnika. Poteza je neposredna posledica akta o digitalnih storitvah (DSA), ki ga je sprejela Evropska unija ter daje uporabnikom veliko pravic na področju upravljanja osebnih podatkov in varovanja zasebnosti. Podobno je za oglase na omrežju Facebook obljubila tudi Meta.

DSA od velikih spletišč zahteva, da imajo uporabniki možnost izpisa (opt out) iz prejemanja personaliziranih vsebin. To so vsebine, ki jih algoritmi podjetij prikazujejo glede na informacije o preteklih interakcijah uporabnikov in njihovih osebnih podatkih. Poenostavljeno: kdor si je ogledal veliko videoposnetkov mačk, mu jih TikTokov algoritem kaže še več. TikTok sporoča, da bodo zahteve spoštovali tako, da bodo uporabniki lahko izbrali nepersonalizirani pogled. V njem bodo vsebine ustvarjalcev, ki jim sledimo (Following), oziroma prijateljev (Friends) prikazane...

28 komentarjev

Težave za TikTok se kopičijo

Reuters - Čedalje več držav svari pred uporabo TikToka, ponekod pa ga že prepovedujejo in grozijo z ultimati. V ZDA je predsednik Joe Biden zagrozil s prepovedjo delovanja TikToka v državi, če ne bodo kitajski lastniki podjetja izstopili iz lastniške strukture. To je najresnejše opozorilo izmed mnogo, ki so jih ZDA izrekle TikToku. Najbliže so bile sicer grožnje minule administracije, ki je leta 2020 takisto rožljala s prepovedjo, kar pa so tedaj preprečila sodišča.

ByteDance, ki ima v lasti TikTok, ima 60 odstotkov mednarodnih delničarjev, 20 odstotkov zaposlenih in 20 odstotkov ustanoviteljev. Odbor za tuje investicije v ZDA (CFIUS) je že leta 2020 svetoval, da se kitajski lastniki umaknejo iz podjetja. Sodišča so kasneje presodila, da je bila zahteva neutemeljena, sledili pa sta dve leti pogajanj. TikTok je tedaj obljubil uvedbo vrste varovalk, med drugim shranjevanje podatkov v ZDA, Oraclov nadzor nad algoritmi in ustanovitev odbora za varnost.

TikTok je na najnovejše zahteve, da se...

53 komentarjev

Zaposleni v TikToku zaradi vohunjenja odpuščeni

Slo-Tech - V ZDA še vedno potekajo žgoče debate o prihodnosti TikToka, ki ga zvezne in lokalne oblasti že precej omejujejo, grozi pa mu celo prepoved delovanja. Podjetje ByteDance, ki TikTok upravlja, je danes sporočilo, da so nekateri zaposleni letos poleti nepooblaščeno dostopali do osebnih in lokacijskih podatkov uporabnikov, tudi dveh ameriških novinarjev (Emily Baker-White iz Forbesa in Cristina Criddle iz Financial Times). Storilci niso več zaposleni v podjetju.

Kot so pojasnili, so omenjeni zaposleni preiskovali odtekanje podatkov iz podjetja, še posebej so jih zanimale povezave med dvema novinarjema in zaposlenimi. Zaradi tega so spremljali dva novinarje in nekaj drugih uporabnikov, ki bi lahko bili z njima povezani. Skušali so ugotoviti, ali so bili v stiku z zaposlenimi v ByteDanceu, kar bi lahko pojasnilo odtekanje podatkov. Forbes je že pred dvema mesecema poročal, da je podjetje uporabljalo svojo storitev za sledenje lokaciji uporabnikov, kar je sprožilo tudi interno preiskavo,...

0 komentarjev

V ZDA bodo zveznim uslužbencem prepovedali TikTok

Slo-Tech - V ZDA se čedalje glasneje govori o prepovedi družbenega omrežja TikTok, ker so oblasti sumničave do kitajskih avtorjev in upravljavcev. Za zdaj ga bodo najverjetneje prepovedali na vseh mobilnih telefonih v lasti zveznih oblasti, saj je tak zakon v zgornjem domu že dobil zadostno podporo.

Zamisel ni nova, saj je TikTok želel prepovedati že prejšnji predsednik. Kasneje je ameriški del TikToka prešel pod ameriško podjetje, Oracle pa je podjetje skoraj kupil, a je posel blokiralo sodišče. Zato ni presenetljivo, da se nadaljujejo poizkusi obrzdati TikTok. Obe največji ameriški stranki namreč podpirata zakon, ki bi prepovedal uporabo TikToka na službenih telefonih, ki jih imajo v uporabi uslužbenci zvezne vlade. Senat je zakon že potrdil, prihodnji teden pa ga mora potrditi še predstavniški dom. To se mora zgoditi, preden se konča trenutno obdobje, sicer bo romal v koš. Podoben zakon so predlagali že leta 2020, lani pa so ga oživili.

Že sedaj je TikTok prepovedan v posameznih delih...

17 komentarjev

V EU več preiskav TikToka zaradi osebnih podatkov

Slo-Tech - Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyden je potrdila, da trenutno poteka več preiskav zoper kitajsko podjetje TikTok, ki upravlja družbeno omrežje za deljenje videoposnetkov. TikTok preiskuje tudi irski informacijski pooblaščenec, na Nizozemskem pa poteka več sodnih postopkov. V postopkih preverjajo sploštovanje Splošne uredbe (GDPR) pri čezmejnih prenosnih osebnih podatkov. GDPR namreč dovoljuje iznos osebnih podatkov izven EU le, če podjetje dokaže, da bodo tu tam varovani enako močno. TikTok podatke prenaša na Kitajsko. Drugi pomisleki se nanašajo na ciljano oglaševanje na mladoletne, ki v EU ni dovoljeno.

TikTok je imel tudi v ZDA pestro zgodovino, saj ga je prejšnja administracija skoraj prepovedala. Naposled je TikTok lahko obstal, a bo moral podatke hraniti v ZDA, spoštovanje nad varovanjem osebnih podatkov pa bo nadziral tudi Oracle. Skrbi je vzbujala domnevna povezava TikToka s kitajskimi oblastmi, kar podjetje še vedno zanika. Tudi evropski poslanci zato...

1 komentar

TikTok bo v ZDA vendarle ostal

Slo-Tech - V ZDA že dve leti tuhtajo, kaj bi storili s TikTokom, ki so ga vmes hoteli že prepovedati, češ da naj bi podatke posredoval neposredno kitajski vladi. Promet so kasneje začeli preusmerjati na ameriške strežnike, ko je Oracle podjetje skorajda napol kupil, a potem posel ni uspel, sodišče pa je prepovedalo blokado TikToka. Sedaj smo blizu dokončnega dogovora, ki ga pripravlja Bidnova administracija in bo TikToku omogočil trajen obstanek v ZDA.

Po poročanju The New York Timesa sta TikTok in ameriška vlada že pripravili osnutek sporazuma, ki obravnava bojazni ZDA in daje ustrezna zagotovila. TikToka ne bo treba prodati novim lastnikom, bodo pa morali uvesti spremembe pri delu z osebnimi podatki in uporabniškimi vsebinami. TikTok je namreč še vedno v lasti ByteDancea, čeprav je pred dvema letoma tedanji ameriški predsednik grozil s prepovedjo poslovanja v ZDA. Kakršenkoli dogovor je pred jesenskimi volitvami v ZDA težko skleniti, saj ga obe stranki vidita kot politično bojišče. Odnosi...

14 komentarjev

Ameriška administracija pozabila na TikTok

Los Angeles Times - Medtem ko se v ZDA predsednik ukvarja z volilnim rezultatom, so vsi pozabili na TikTok. Čeprav je predsednik naprej grozil, da mora biti podjetje prodano novim, ameriškim lastnikom, TikTok sedaj ne dobi nobenih informacij. V podjetju ugotavljajo, da že več tednov niso imeli nobene komunikacije z Odborom za tuja vlaganja (CFIUS), ki je del vlade. Zaradi tega je podjetje vložilo pritožbo na prizivno sodišče (US Court of Appeals).

Rok, do katerega bi moral TikTok prodati ameriški del, se izteče jutri. V odredbi, ki jo je izdal CFIUS, pa je navedena možnost 30-dnevnega podaljšanja tega roka, za kar je TikTok zaprosil. Kaj se zgodi, če TikTok ukaza ne bi spoštoval, ni zapisano. A potem od CFIUS-a ni bilo nobenega odziva več, zato so se sedaj obrnili na sodišče. Že minuli mesec je TikTok dobil začasno odredbo, ki je zaustavila učinkovanje tega ukaza.

TikTok je predlagal partnerstvo z Oraclom, za kar so dobili neuradno potrditev. Nato so CFIUS-u poslali podrobno dokumentacijo, kaj in...

10 komentarjev

Trump potrdil TikTokov prisilni prevzem

vir: Pixabay

vir: Reuters
Reuters - Ameriški predsednik Donald Trump je včeraj izrazil podporo dogovoru, po katerem bo TikTok prevzelo podjetje TikTok Global s sedežem v ZDA. V njem bo 12,5 odstotni delež dobil Oracle, 7,5 odstotnega Walmart in 80 odstotnega Bytedance, dosedanji lastnik TikToka. Ker imajo v slednjem že sedaj približno 40 odstotni delež ameriški vlagatelji, bo lastništvo TikToka Global v posredni 53 odstotni lasti Američanov, s čimer bodo zadostili Trumpovi avgustovski odredbi. ByteDance bo ostal lastnik izvorne kode TikToka, Oracle pa bo dobil pravico, da jo pregleduje, prav tako bodo uporabniški podatki državljanov ZDA shranjeni v njihovem oblaku. V petčlanski upravi bodo večino dobili ameriški direktorji, Walmart je že napovedal, da bo sedež v njihovem imenu zasedel CEO Doug McMillon.

ByteDance se je še zavezal v TikToku ustvariti 25.000 novih delovnih mest (sedaj jih je 1000), Donald Trump pa je omenil tudi donacijo v višini 5 milijard ameriških dolarjev, ki naj bi jo vsa tri podjetja prispevala...

17 komentarjev

Oracle in TikTok v nenavadni rešitvi ameriškega ultimata

The Verge - Oracle je zmagovalec v boju za prevzem ameriškega dela omrežja TikTok, kjer je bil Microsoft najresnejši protikandidat. Dogovor, ki je bil sprejet med vikendom, pa je nekoliko drugačen od preproste prodaje, saj bo Oracle namesto lastnika postal zaupanj vreden tehnološki partner. Transakcijo morata potrditi še Bela hiša, ki je sploh zahtevala odprodajo ameriškega dela TikToka, in Committee on Foreign Investment (CFIUS). Finančni minister Steven Mnuchin je potrdil, da so prejeli predlog, ki ga bodo na CFIUS preučili še ta teden. Lastnik TikToka, kitajsko podjetje ByteDance, je Microsoftov predlog zavrnil. To niti ni bilo tako presenetljivo, saj je Kitajska tik pred tem prepovedala izvoz algoritmov, s čimer je onemogočila prodajo TikToka.

Podrobnosti transakcije še kapljajo v javnost, a za zdaj vemo, da bo TikTok še naprej deloval v ZDA, kjer bodo tudi vsi zaposleni obdržali zaposlitve. To pomeni, da si skoraj 100 milijonov uporabnikov v ZDA in okrog 1400 zaposlenih lahko malce...

20 komentarjev

Medtem ko Trumpi grozi z blokado TikToka, ga je Microsoft želel kupiti

Slo-Tech - Že pred mesecem dni smo pisali, da ameriško administracijo resnično jezi kitajska platforma TikTok, saj bi jo najraje blokirali. Obtožbe so kakopak predvidljive: Kitajska aplikacija naj bi bila v resnici orodje kitajske države, s katerim vohuni za Zahodnjaki, kar seveda razvijalec še bolj predvidljivo ostro zanika. Po Mikeu Pompeu se je tokrat oglasil še sam Trump in dejal, da bodo aplikacijo morda blokirali. V Beli hiši trdijo tudi, da je TikTok grožnja ameriški nacionalni varnosti.

Kaj bo Trump storil, še ni jasno. Z izvršnim ukazom bi lahko prepovedal distribuiranje TikToka prek ameriških spletnih trgovin, kar vključuje tudi Googlov Play Store in Applov App Store. Medtem ko bi uporabniki Androidov aplikacijo še vedno naložili iz neuradnih virov, na Applovih napravah brez jailbreaka to ne bi šlo. V vsakem primeru pa bi to močno zmanjšalo število uporabnikov po celem svetu, brez česar aplikacija ni uporabna. TikTok lahko uvrstijo tudi na seznam podjetij, ki ne smejo kupovati...

15 komentarjev

ZDA želijo blokirati TikTok

Slo-Tech - Kitajska aplikacija TikTok, ki je namenjena deljenju videoposnetkov med znanci, je tarča kritik, češ da jo kitajske oblasti uporabljajo za množično prisluškovanje. Ne glede na resničnost teh trditev ni presenetljivo, da ameriške oblasti resno razmišljajo o prepovedi uporabe te aplikacije. Zunanji minister Mike Pompeo je včeraj dejal, da resno razmišljajo o blokadi te aplikacije. Poleg ZDA so do aplikacije sumničavi tudi v drugih državah.

Indija jo je v paketu z 58 drugimi aplikacijami prepovedala minuli teden. Skupna točka vseh blokiranih aplikacij je kitajsko poreklo, saj se bojijo, da bi aplikacije predstavljale grožnjo državni varnosti in obrambi, kar je lahko kršitev indijske suverenosti in celovitosti. Seveda to ni edini razlog, saj je dva tedna pred tem izbruhnil omejen spopad na indijsko-kitajski meji, v katerem je življenje izgubilo 20 indijskih vojakov in neznano število kitajskih. Blokada kitajskih aplikacij je eden izmed protiukrepov, piše BBC.

TikTok medtem poudarja,...

45 komentarjev