»

Evropska komisija Intelu izrekla tretjino globe izpred poldrugega desetletja

Slo-Tech - Evropska komisija je Intelu izrekla 376 milijonov evrov globe zaradi kršitve protimonopolne zakonodaje na trgu procesorjev x86. Gre za epilog odločitve iz leta 2009, ko je Intel dobil 1,06 milijarde evrov težko kazen. Intelu so tedaj očitali, da je imel skrite dogovore s proizvajalci sestavljenih sistemov o popustih na procesorje, če sestavljavci niso nudili (veliko) računalnikov z AMD-jevimi procesorji. Podobne dogovore so imeli tudi z nekaterimi prodajalci.

Zgodba se je začela že leta 2000, ko se je AMD prvikrat pritožil nad nezakonito prakso. Intel se je na odločitev Komisije leta 2014 pritožil, a je bil na prvi stopnji na Splošnem sodišču EU sprva neuspešen. Nato pa je leta 2017 na drugi stopnji Sodišče EU odločitev razveljavilo in vrnilo v ponovno odločanje. Lani je potem sodišče odločilo, da Intelu ni treba plačati globe. Komisija naj bi bila napak ugotovila dejansko stanje, saj je globo izrekla na podlagi napačne ekonomske analize. Z njo ni bilo moč potrditi, da je Intelovo...

3 komentarji

Google izgubil proti Evropski komisiji

Reuters - Google je izgubil tožbo na Splošnem sodišču EU, s katero je izpodbijal odločitev Evropske komisije, ki mu je pred štirimi leti izrekla 4,34 milijarde visoko globo zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu operacijskih sistemov za mobilne naprave. Sodišče je globo znižalo na 4,12 milijarde evrov, sicer pa večinoma pritrdilo Komisiji.

Komisija je postopek začela leta 2015, ko je ocenila, da obstaja utemeljeni sum, da Google namenoma blokira konkurenco. Google v Androidu omejuje proizvajalce drugih iskalnikov in brskalnikov, saj od proizvajalcev telefonov zahteva namestitev Chroma in Google Searcha, če želijo naprave poln dostop do tržnice Google Play. Prav tako je Google zahteval, da proizvajalci telefonov ne nameščajo verzij Androida, ki jih Google ne potrdi.

Pričakovano se Google ni sprijaznil z globo, saj je bil že med postopkom vztrajal, da ni počel nič nezakonitega, zato je zoper odločitev vložil tožbo. Splošno sodišče EU je danes odločilo, da je Google kršil zakonodajo....

15 komentarjev

Qualcomm uspel s pritožbo in izničil milijardno globo EU

Slo-Tech - Ameriški proizvajalec čipov Qualcomm se je uspel s pritožbo izogniti plačilu 997 milijonov evrov visoke globe, ki mu je zaradi zlorabe prevladujočega položaja pred štirimi leti izrekla Evropska komisija. Tedaj je ocenila, da je Qualcommovo razmerje z Applom, s katerim je leta 2011 podpisal pogodbo o dobavi čipov za LTE v iPhonu, nezakonito. Applu je obljubil velikanske popuste, če se je ta odpovedal nakupu katerihkoli drugih čipov LTE. Kakor bi Apple naročil čipe še pri katerem drugem proizvajalcu, četudi ne bi zmanjšal naročil pri Applu, bi cena poskočila. Apple bi celo moral vračati popuste.

A Splošno sodišče EU, na katero se je Qualcomm pritožil, je drugačnega mnenja. Ugotovilo je vrsto postopkovnih nepravilnosti, ki so Qualcommu onemogočile primerno obrambo in zaradi katerih so sklepi Komisije nepravilni. Komisija ni izvedla analize, ki bi dokazali, da so popusti dejansko povzročili, da Apple ni kupoval čipov pri drugih dobaviteljih. Komisija je napovedala, da bo razsodbo...

0 komentarjev

Splošno sodišče EU: Intelu ni treba plačati milijardne globe iz leta 2009

Slo-Tech - Splošno sodišče Evropske unije je razglasilo delno ničnost odločbe, s katero je Evropska komisija Intelu pred dobrimi dvanajstimi leti izrekla globo zaradi domnevne zlorabe prevladujočega položaja na trgu. Na 1,06 milijarde evrov visoko globo se je Intel že tedaj pritožil, a je sodišče na prvi stopnji pritožbo leta 2014 zavrnilo. Intel je vztrajal in na drugi stopnji je Sodišče Evropske unije Intelu pritrdilo, sodbo razveljavilo in postopek vrnilo v ponovno odločanje na prvo stopnjo. Sedaj je prvostopenjsko sodišče ugotovilo, da je bila globa izrečena na podlagi napačne ekonomske analize, zato je odločitev Komisije odpravilo.

Analiza Evropske komisije je bila nepopolna in ne omogoča z ustrezno gotovostjo potrditi, da je Intelovo ravnanje oviralo konkurenco. Šlo je kontroverzni program, ki je tekel med leti 2002-2007. Proizvajalci in sestavljavci računalnikov - šlo je za Dell, Lenovo, Hewlett-Packard (HP) in NEC -, ki so v vsaj 80 odstotkov svojih namiznih računalnikov vgrajevali...

23 komentarjev

Google izgubil pritožbo proti EU, mora plačati 2,4 milijarde evrov

Reuters - Google je izgubil bitko proti Evropski komisiji zaradi leta 2017 izrečene globe v višini 2,42 milijarde evrov. Komisija je takrat ugotovila, da je Google zlorabil prevladujoč položaj na trgu iskalnikov, ko je dajal neupravičeno prednost svoji storitvi za primerjavo cen. To je bila prva izmed treh visokih glob za Google, ki so skupaj nanesle 8,25 milijarde evrov. Google se je seveda nanje redno pritoževal, sedaj pa je prvi postopek izgubil.

Splošno sodišče v Luksemburgu je zavrnilo Googlove navedbe, s katerimi je ugovarjal globi. Sodišče je potrdilo, da je Google zlorabljal prevladujoč tržni položaj, in meni, da je izrečena globa primerna. Sodišče je pritrdilo ugotovitvam Komisije, da je Google ravnal namerno in zavestno, zato je kršitev še posebej resna. Komisija je izrazila zadovoljstvo z odločitvijo.

Manj navdušen je Google, ki kljub trditvam, da ni šlo za kršitve, dodaja, da je po odločitvi Komisije sporne prakse takoj ustavil. Sodbo bodo preučili in se odločili, ali se bodo...

20 komentarjev

Google na sodišču v boj z EU 27. septembra

Reuters - Več kot štiri milijarde težko globo, ki jo je Evropska komisija Googlu naložila julija 2018 zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu operacijskih sistemov za pametne telefone, bodo Američani izpodbijali na sodišču. Reuters poroča, da bo prvo zaslišanje 27. septembra, česar Google uradno ne komentira. Zaslišanja bodo potekala pet dni, česar pa na Splošnem sodišču niso želeli potrditi.

Proti Googlu so sicer potekali trije postopki, a je prav omenjeni najpomembnejši in tudi povezan z najvišjo globo. Zato ni presenetljivo, da se bo Google pritožil in odločitev Komisije izpodbijal na prvostopenjskem sodišču. Komisija je namreč mnenja, da je Google nezakonito oviral konkurenco, ko je v Androidu, ki ga najdemo v 80 odstotkih mobilni telefonov, vzpostavil omejitve glede izbire iskalnika ter obvezno vključitev Google Searcha in Chroma, sicer proizvajalci telefonov ne bi mogli računati na dostop do tržnice Play Store. Brez nje pa so Androidni telefoni zgolj na pol uporabni.

Ne glede...

4 komentarji

Google se je pritožil zoper milijardno globo v EU

Slo-Tech - Po pričakovanjih se je Google pritožil na visoko globo, ki mu jo je Evropska komisija izrekla konec junija. Zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu iskalnikov je dobil 2,42 milijarde evrov kazni, kar je najvišja kazen za kršitev protimonopolne zakonodaje v zgodovini EU. Google je bil takoj napovedal pritožbo, ki jo je formalno vložil včeraj. Zanimivo je, da Google ni zahteval začasne odredbe, ki bi odložila zahtevo Komisije, da Google preneha sporno prakso, temveč je predlagal spremembe lastnih praks.

Sporna praksa je previsoko rangiranje lastnih storitev za primerjavo cen in podobno, ki jih je Google v iskalnih rezultatih prikazoval više, kot bi bilo to upravičeno glede na njihovo ustreznost. Google je torej svoje storitve izpostavljal bolj kot ostale...

3 komentarji