»

SWIFT preizkuša veriženje blokov

Bloomberg - V finančnem sistemu SWIFT, ki ga za komunikacijo uporabljajo banke širom sveta, začenjajo preizkuse tehnologije veriženja blokov (blockchain). SWIFT je projekt začel s tehnološkim podjetjem (fintech) Symbiont, v njem pa sodelujejo številni velikani, med drugim Citigroup, Vanguard in Northern Trust. Nove tehnologije ne nameravajo uporabiti za sprovajanje transakcij, kot to počne bitcoin, temveč za učinkovito komuniciranje pomembnih poslovnih dogodkov, kar so na primer izplačila dividend ali združevanje in prevzemi.

SWIFT je vodilni komunikacijski sistem, v katerem sodeluje več kot 11.000 pravnih oseb iz več kot 200 držav, s čimer omogoča izvajanje nepregledne množice transakcij. O SWIFT-u se v medijih poroča redko, recimo ob hekerskih napadih ali izključitvi nekaterih ruskih bank iz sistema zaradi aktualne vojne.

Veriga blokov, ki jo preizkušajo, bo vsebovala sporočila, ki se morajo prenašati med člani sistema. Vodil jo bo Symbiont, posebna orodja pa bodo skrbela za prevod in...

25 komentarjev

Google Labs dobiva enoto za veriženje blokov

Bloomberg - Google je svoj čas že imel enoto Google Labs, v kateri so se med leti 2002-2011 valili bolj ali manj uspešni eksperimentalni projekti. Po desetletnem premoru so ime oživili lanskega novembra, a z nekoliko drugačnim namenom. Vanj so zapakirali navidezno, umetno in obogateno resničnost, Starline, inkubator Area 120 in ostale projekte z velikim potencialom z uspeh in polom. Skratka, dobili smo Google X. Po novem je tam tudi veriženje blokov, piše Bloomberg.

Novi odsek bo vodil dolgoletni googlovec Shivakumar Venkataraman. Da Google dobiva odsek, ki se bo ukvarjal z veriženjem blokov (blockchain) in drugimi tehnologijami distribuiranega računalništva in shrambe podatkov, ni presenetljivo. Google je letos v svoje vrste pripeljal tudi Arnolda Goldberga iz PayPala, ki bo vodil enoto za plačila. Potem ko je Google lani opustil idejo o bančnih računih, želi svoj angažma v tem segmentu vnovič premisliti. Google želi postati vezivo za celotno finančno industrijo, ne le partner posamezni...

0 komentarjev

HSBC uvaja tehnologijo veriženja blokov

Slo-Tech - Tehnologijo veriženja blokov (blockchain) so sicer prve uporabljale kriptovalute, sedaj pa čakamo na uresničitev napovedi, da se bo široko uporabljala še drugod. Poizkusov je bilo že nekaj in novega je to pot predstavil bančni velikan HSBC, ki bo do marca začel veriženje blokov uporabljati za nadzor nad 20 milijardami sredstev.

Zgradili so platformo Digital Vault, ki bo investitorjem omogočala dostop do podatkov o vrednostnih papirjih na zasebnih trgih v realnem času. HSBC bo s tem digitaliziral papirne evidence za nejavne ponudbe delnic. Trenutno imajo v hrambi za 50 milijard dolarjev takšnega premoženja, kar je težko voditi na papirju. Ker se količina tovrstnih vrednostnih papirjev povečuje, saj investitorji mrzlično iščejo načine, kako vendarle dobiti nekaj donosa na svoje premoženje, je veriženje blokov na tem področju pravi odgovor, menijo v HSBC. Zato bodo 40 odstotkov evidenc prenesli v veriženje blokov.

Do leta 2022 naj bi se tržna kapitalizacija nejavnih ponudb delnic...

3 komentarji

Podajanje krivde za vdor v bangladeško centralno banko se nadaljuje

Slo-Tech - Še vedno ni popolnoma jasno, kako in predvsem zakaj so hekerji uspeli vdreti v bangladeško centralno banko in ukrasti 81 milijonov dolarjev, se je pa že začela igra podajanje žogice, kdo je kriv za na stežaj odprta vrata v sistem. Bangladeška centralna banka obtožuje SWIFT, slednji pa vsakršno krivdo zavrača.

Dejstvo je, da so napadalci pridobili dostop do sistema SWIFT in pri newyorški podružnici ameriške centralne banke FED naročili prenos skoraj milijarde dolarjev, kar predstavlja približno petino tam deponiranih rezerv bangladeške centralne banke. Po prenosu 81 milijonov dolarja denarja je posredniška banka Deutsche Bank našla tipkarsko napako pri imenu upravičenca (Fandation namesto Foundation), zato so nakazila...

6 komentarjev

Za napadom v bangladeško centralno banko napad na SWIFT

Slo-Tech - Kar se je začelo kot zgodba o malomarnosti bangladeške centralne banke in nepismenosti hekerjev, je preraslo v bistveno resnejši problem. Izkazalo se je, da so napadalci izdelali namenska orodja za napad na mednarodni plačilni sistem SWIFT, s katerimi bi lahko teoretično ukradli neopaženo ukradli večje vsote denarja, čeprav po dosedanjih podatkih orodja razen v bangladeškem napadu še niso uporabili. SWIFT je v ponedeljek že nadgradil računalniški sistem.

Zgodba se je začela 5. februarja letos
, ko je z računa bangladeške centralne banke pri newyorški podružnici Federal Reserve na račune na Filipinih nekdo prenesel 81 milijonov dolarjev. Izkazalo se je, da so skušali prenesti 950 milijonov dolarjev, a Deutsche Bank kot posredniška nakazila zaustavila, ker je bil kot prejemnik naveden Shalika Fandation. Zmotila jih je pravopisna...

26 komentarjev

Bodo ZDA lahko prisluškovale evropskim transakcijam ali ne?

Sedež SWIFT-a

Slashdot - SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) je mednarodni medbančni sistem istoimenskega belgijskega podjetja, ki omogoča hitro in poceni izmenjavo sporočil med različnimi bankami in drugimi finančnimi ustanovami. Vzpostavljen je bil leta 1973 in do danes v EU prevzel hrbtenično vlogo pri varni komunikaciji. Sam sistem sicer ne omogoča kliringa in poravnave transakcij, saj so za to v uporabi drugi sistemi, a je kljub nujen za poslovanje, saj se prek njega prenašajo potrebne informacije za obdelavo transakcij. Tako so vse slovenske banke članice omrežja SWIFT.

Leta 2006 je izbruhnila afera, ko sta časnika The New York Times in Washington Post objavila, da vse od napadov na ZDA 11. septembra 2001 pod pretvezo boja proti terorizmu Američani prisluškujejo...

27 komentarjev