»

Qimonda ima še štiri tedne življenja

X-Bit Labs - Nesrečna Qimonda je po propadlem dogovoru o državni pomoči sicer priglasila nesolventnost, s čimer so se nekoliko razjasnila vremena konkurentom, ki se borijo s (pre)nizkimi cenami pomnilnika, a proizvodnje še ni ustavila. Poskušali bodo nadaljevati, kolikor dolgo bo šlo. Po ocenah imajo približno štiri tedne časa, da najdejo rešitev za nastalo situacijo. Konkurentje naj bi pokazali prve znake zanimanja za obubožano podjetje, ki je v zadnjem času intenzivno vlagalo v razvoj novih čipov, zaradi česar je kljub finančnim tegobam privlačno.

Prevzem v trenutni situaciji gotovo ne bo drag, a nadaljevanje razvoja utegne bodočega lastnika stati od pol do cele milijarde evrov. Med kandidati se omenjajo Samsung, Hynix, Elpida in Micron, ki jim pomoč obljubljata tudi Saška in Portugalska, če seveda obdržijo evropski del podjetja pri življenju brez odpuščanj.

0 komentarjev

Hynix Micronu "ne"

ARNet - 22. 4. je bila objavljena novica dneva, saj smo zvedeli, da je Micron s Hynixom podpisal Memorandum of understanding, saj sta se odbora podjetij strinjala z Micronovo namero o nakupu Hynixa. Danes, le nekaj ur pred iztekom pogodbe, je Hynix zavrnil Micronovo pogodbo. Razlog? Načrt naj bi znatno precenil vrednost Micronove delnice, ki naj bi odkupila celotno Hynixovo pomnilniško proizvodnjo. Veselo na branje!

0 komentarjev

Micron bo kupil Hynix

CNN - Micron in Hynix sta podpisala predpogodbo, ki naj bi stopila v veljavo tridesetega aprila, po kateri naj bi Micron kupil Hynixov oddelek pomnilniških ćipov za 3.4 milijarde amerikanerjev in s tem vzel zastavico podjetju Samsung kot največjemu proizvajalcu pomnilniških modulov, kar za nas pomeni samo eno stvar - Micron si bo lahko sam postavljal cene. Klik! Pa ravno so začele padati cene...

2 komentarja

Hynix se ne bo prodal Micronu

The inquirer - Vodilni pri pomnilniškem velikanu Hynix, ki se še vedno otepa velikanskih dolgov in trenutno ni niti slučajno v ugodnem položaju, so se odločili, da se ne bodo prodali Micronu. Do te odločitve naj bi prišlo zaradi tega, ker naj bi si bili podjetji preveč različni, po nekaterih drugih napovedih pa je za vse skupaj kriv Micron, ki ni hotel kupiti Hynixa. Očitno se bo drama okoli pomnilniške krize nadaljevala še dolgo časa, mi uporabniki pa lahko samo upamo, da se bo pomnilnik zopet drastično pocenil.

0 komentarjev

Nepričakovano sožitje velikanov

X-Bit Labs - Očitno si lahko proizvajalci pomnilnika oddahnejo, saj cene pomnilnika spet ustaljeno potujejo na običajno raven. To pa še ne pomeni, da je čas za spanje. Ne, če poslušamo podjetje Micron, ki ga zahtevnejši uporabniki po vsem svetu poznajo kot proizvajalca, ki ne razočara in izdeluje izjemno kvaliteten pomnilnik, potem je čas, ko cene pomnilnika rastejo, čas, ko se sklepajo nova zavezništva. Tako nas je pred kratkim presenetila novica o sodelovanju med podjetjema Hynix in Micron. To je preprosto povedano kar presenetljivo, saj sta Hynix in Micron največja tekmeca na tem področju in kar tekmujeta med sabo, kdo bo prevzel več tržišča. No ja, izgleda, da je krizno in postkrizno obdobje čas, ko se začnejo povezovati tudi najhujši konkurenti. Biznis, kaj hočemo .

0 komentarjev

Micron kupuje Hynix?

EETimes - Micron, eden največjih proizvajalcev pomnilniških modulov, ki ima pod kapo več kot eno milijardo ameriških dolarjev sredstev za nakup konkurentov, se pogovarja s podjetjem Hynix o poslovnem sodelovanju. Hynix je podjetje (njihove pomnilniške module boste našli na ATIjevih produktih), ki se ponaša z zelo neprofitnim delovanjem, saj svoje izdelke prodaja dobesedno po dumpinških cenah. Medtem ko podjetje druge proizvajalce prisiljuje v nižanje cen, se podjetje ukvarja z ogromnimi izgubami (okoli sedem milijard dolarjev jih že ima). Micron se pogovarja o nakupu Hynixa, a problem je, da čisto noben od borznih analitikov ne vidi večje koristi v tem početju. Je to odgovor na grožnje, da se bosta združila Infineon ter Toshiba? Sicer ima pa najbrž Micron nekaj drugega v načrtu: Nakup podjetja Hynix dobesedno za drobiž, s čimer si posledično zagotovi višje cene ter posledično večji profit na trgu, ker Hynix ne bo več imel pogojev nižanja cen. Micron nato samo še razproda ter zapre podjetje....

0 komentarjev

Micron nad vsemi

The Register - Podjetje Micron je res od sile, saj poizkuša narediti vse za pomnilniško industrijo. Pred kratkim pa so se preizkusili še pri izdelavi chipseta. Bo Micron sedaj izdeloval chipsete? Ne, vendar pa je z izdelavo chipseta, ki podpira 166 MHz DDR SDRAM Micron samo hotel pokazati, kako preprosto je podpreti ta tip pomnilnika. Sicer 166 MHz DDR SDRAM modulov še ne bomo ugledali tako kmalu (po nekaterih podatkih naj bi jih na prodajnih policah zagledali v začetku leta 2002), vendar pa lahko proizvajalci naborov, kot so SiS, ALi in VIA tačas mirno promovirajo ta tip pomnilnika s tem, da ga podprejo v svojih najnovejših produktih. Nove module so že predstavili pri Micronu, Samsungu in Hynixu.

5 komentarjev

Proizvajalci RAM-a se puntajo

The inquirer - Nekateri proizvajalci RAM-a kot sta Samsung in Hynix (Hyindai) ne prenesejo več tako nizkih cen, zato razmišljajo o umetnem zvišanju cen. Samsung in Hynix naj bi ustvarila umetno pomanjkanje tako, da bi preprosto izklopila proizvodnjo. Kar se proizvodnje samega RAM-a tiče imata prav, saj so dobički precej ubogi v primerjavi z "zlatimi" časi dragega pomnilnika. Kar pa se nas uporabnikov tiče, pa ugašanje proizvodnje ne bo naletelo ravno na kake prijateljske odzive. No, čeprav Hynix še vedno razmišlja o izklopitvi proizvodnje, je Samsung najavil, da v prihodnosti nima takih namenov (kakšen preobrat ). Na dogodke se je odzval še Micron, ki je najavil, da ga nizke cene RAM-a ne motijo in da tudi on ne bo zmanjševal proizvodnje (yeah, long live Micron ). Več na The Inquirerju.

3 komentarji