»

Nvidia: Grafičnih kartic imamo preveč

Slo-Tech - Minili so časi, ko je primanjkovalo grafičnih kartic, ki so jih rudarji razgrabili domala še pred izidom. Kriptovalute so polovico nižje kot v začetku leta, prodaja računalnikov pada zaradi strahu pred recesijo, kar je položaj na trgu obrnilo na glavo. Grafičnih kartic je sedaj preveč, zato Nvidia krči prodajo in znižuje cene.

Nvidiin izvršni direktor Jensen Huang je povedal, da se soočajo s presežnimi zalogami kartic iz serije RTX 3000, medtem ko bo jeseni izšla nova serija RTX 4000. Zaradi tega bodo skrčili prodajo čipov proizvajalcem grafičnih kartic in prenosnikov, da se bodo ti počasi znebili svojih zalog. Prav tako bodo v pričakovanju nove generacije trenutni znižali cene, kar bi se lahko prelilo tudi v končne cene. To se dogaja že več mesecev, saj cene vztrajno polzijo.

Zaradi znižanega povpraševanja so tudi poslovni rezultati slabši. Nvidia je že napovedala, da bodo v tem četrtletju vsaj 1,4 milijarde nižji od napovedi. Koliko je k temu prispeval upad rudarjenja, pa je...

24 komentarjev

Pomnilnika je preveč in se cení

Slo-Tech - Na začetku leta se je napovedovalo, da bo cena pomnilnika letos upadla, k čemur prispeva več dejavnikov. Ob polletju so zaradi znižanega povpraševanja pričakovali vsaj 10-odstotne pocenitve v tretjem kvartalu, a bo padec še večji. Cene so že za približno 20 odstotkov nižje kot maja, v tem četrtletje pa je pričakovati še padec za 13 do 18 odstotkov. Do konca leta bodo še 20 odstotkov nižje, ocenjujejo v TrendForceu.

Povpraševanje je namreč zelo šibko, zato morajo proizvajalci - zlasti južnokorejska Samsung in SK Hyni - nižati cene. Gre za cene pomnilniških čipov, ki se ne prevajajo neposredno v cene komponent, ki jih kupujejo končni uporabniki, nakazujejo pa trend. Trenutno je 32 GB pomnilnika DDR4 v Evropi že moč dobiti za manj kot sto evrov, DDR5 pa za okoli 135 evrov. Ceniti se je začel tudi DDR3, ki je lani dosegal rekordne cene. Lanske visoke cene pomnilnika so bile posledica splošnega pomanjkanja čipov, zaradi česar so proizvajalci kopičili velike zaloge. A povpraševanje je...

42 komentarjev

AMD, Intel in Nvidia napovedujejo izvitje iz primeža za leto 2023

Slo-Tech - Že dlje časa pišemo o pomanjkanju čipov, ki hromi različne gospodarske panoge, ne le proizvodnje računalniške opreme, redkeje pa o napovedi, kdaj se bo to obdobje končalo. Napovedi so resda nehvaležne, a vsi trije velikani za prihodnje leto še niso optimistični. AMD, Intel in Nvidia nastavke za sprostitev krča vidijo v letu 2023, torej čez dobro leto dni.

AMD-jev tehnični direktor Mark Papermaster je v nedavnem intervjuju dejal, da bo polprevodniška industrija na nogah spet leta 2023, ko pričakujejo uravnoteženje povpraševanja in ponudbe, s tem pa tudi stabilizacijo cen. Že v drugi polovici prihodnjega leta torej pričakujemo grafične kartice po bolj dosegljivih cenah, kasneje pa še ostale komponente.

Ali se bo to res zgodilo, Intelov izvršni direktor Pat Gelsinger sicer ne. Že pred meseci je ocenil, da bo pomanjkanje vztrajalo nekaj let. Medtem Nvidiin izvršni direktor Jensen Huang dodaja, da bo prihodnje leto povpraševanje še vedno močno presegalo ponudbo, izboljšanje pa...

46 komentarjev

Nvidia predstavila grafične kartice Geforce RTX 30

vir: Nvidia
Nvidia - Nvidia je po vsem draženju in pobegih informacij naposled pokazala prve tri članice naslednje serije grafičnih kartic Geforce, na arhitekturi Ampere: RTX 3090, RTX 3080 in RTX 3070. V resnici gre za pošastne naprave z nenavadno visokim številom jedrc CUDA.

Kot je za koronačase sedaj v navadi, Nvidijin šef Jensen Huang iz svoje kuhinjske pečice ne vleče več peciva, temveč zadeve, ki bolj kot stare mame zanimajo navdušence nad računalniško grafiko. Po napovedi izpred tedna dni je bila v ponedeljek na redu predstavitev novih Geforcov, tokrat iz serije RTX 3000 - ali skrajšano, RTX 30. Marsikatera od pobeglih podrobnosti, ki smo jih ujeli v preteklem mesecu, se je izkazala za resnično, ne pa vse. Prezentacija (skrajšan video povzetek) je v resnici obsegala tri kartice: RTXe 3090, 3080 in 3070. Tudi pri pomnilniku so napovedi ujele pravilne količine: RTX 3090 bo nosila 24 gigabajtov, 3080 deset gigabajtov, 3070 pa osem. Toda število CUDA jeder je precej višje, kot je kdorkoli...

33 komentarjev

Nvidia oznanila Geforce RTX 2060 in podporo Adaptive Syncu

vir: Nvidia
Slo-Tech - Letošnji Consumer Electronics Show v Las Vegasu je otvorila Nvidia s povsem igričarsko usmerjeno tiskovko, na kateri so napovedali grafično kartico Geforce RTX 2060, prvo serijo prenosnikov s čipi RTX in končno sprejeli standard spremenljivega osveževanja zaslona Adaptive Sync.

Največji svetovni sejem zabavne elektronike, lasvegaški CES, letos poteka med 8. in 11. januarjem, tradicionalno pa se že pred začetkom odvijejo tiskovne konference večjih podjetij. Nvidijina je tokrat odzvanjala v povsem igričarskih notah, brez kakršnekoli omembe avtonomnih vozil, strežnikov ali kakšne druge rabe strojnega učenja.

Najočitnejša napovedana noviteta je namizniški Geforce RTX 2060, še zadnji manjkajoči člen v nizu RTX 20. Nima...

48 komentarjev

Nvidia: prodaja grafičnih kartic za rudarjenje zanemarljiva

Slo-Tech - Lepo je bilo, dokler je trajalo, a kriptomrzlice je konec. Cene grafičnih kartic, ki so lani poletele v nebo zaradi rudarjev, so se že pred časom začele zniževati. Logično pada tudi obseg prodaje, kar je v zadnjem poslovnem poročilu potrdila tudi Nvidia. V poročilu za drugi kvartal, ki ga je objavila včeraj, ugotavlja, da je povpraševanje za namene rudarjenja strmoglavilo. Večino povpraševanja spet predstavljajo domači igralci, sestavljavci podatkovnih centrov in pa razvijalci umetne inteligence.

Že pred zadnjim četrtletjem je Nvidia ocenila, da bo rudarjem prodala le še za 100 milijonov dolarjev specifične strojne opreme, medtem ko so celotni prihodki znašali 3,12 milijarde dolarjev. V resnici pa je povpraševanje rudarjev upadlo na vsega 18 milijonov...

34 komentarjev