»

Amazon se odreka nakupu iRobota

Slo-Tech - V Amazonu so obupali nad poskusom nakupa proizvajalca robotskih sesalnikov iRobot, ki bo posledično moral konsolidirati posel in odpuščati.

Avgusta 2022 so pri Amazonu napovedali prevzem iRobota, tedaj najbolj poznanega med proizvajalci robotskih sesalnikov. Skoraj hipno se je usul plaz pomislekov iz različnih smeri, ki so jih v mnogočem napajale številne resnične Amazonove afere. Posel je začel preiskovati ameriški trgovinski urad FTC ob strahovih, da bodo roombe na skrivaj pošiljale kartirane tlorise stanovanj neznanokam, ali da jih bo Amazon favoriziral na svoji spletni tržnici. Slednjega so se bali tudi na tej strani Atlantika, kjer je Evropska komisija s preiskavo pričela lansko poletje (medtem ko so Britanci nakup mesec dni pred tem odobrili). Sredi letošnjega januarja so se pričele širiti govorice, da je ameriški velikan nad prevzemom obupal, saj se je prenehal pogajati s komisijo, in sedaj je ustavitev postopka tudi uradna.

Nakup, v predvideni višini 1,7 milijarde...

5 komentarjev

Evropska komisija preiskuje Amazonov prevzem Roombinega iRobota

Slo-Tech - Evropska komisija je začela poglobljeno preiskavo načrtovanega Amazonovega prevzema podjetja iRobot, ki proizvaja robotske sesalnike, med katerimi je najbolj znana znamka Roomba. Komisijo skrbi, da bi prevzem Amazonu omogočil omejevanje konkurence na področju robotskih sesalnikov in nadaljnjo krepitev položaja ponudnika spletne prodajalne.

V Amazonovi spletni trgovini (Amazon Stores) oglašujejo in izdelke ponujajo tudi drugi proizvajalci, med njimi tudi prodajalci robotskih sesalnikov. Komisija je v preliminarni preiskavi ugotovila, da je Amazonova spletna trgovina eden najpomembnejših prodajnih kanalov za robotske sesalnike. Amazon ima sposobnost in morda tudi razloge, da bi konkurenčnim proizvajalcem sesalnikov omejeval ali onemogočal prodajo na svoji straneh. To lahko stori na več načinov, denimo z višjo pozicijo iRobotovih izdelkov v iskalnih zadetkih ali reklamah, onemogočanjem oglaševanja konkurence ali dvigovanjem cen. Druga nevarnost je pomočnica Alexa, ki je tudi v...

1 komentar

Amazon kupuje iRobot

Amazon - V Amazonu skušajo svojo ponudbo pametnih domačih naprav razširiti z novim velikim nakupom: za 1,7 milijarde dolarjev prevzemajo vodilnega proizvajalca robotskih sesalnikov, družbo iRobot.

Ob omembi robotskih sesalnikov bržkone vsi najprej pomislimo na roombe, naprave firme iRobot, ki so postale sinonim za tiste okoli poveznjene posode, ki potujejo po stanovanju in nadlegujejo domače živali. V iRobotu so pač glavni igralec na tem trgu, v zadnjih letih pa se skušajo pririniti še na področje robotskih kosilnic, kjer začuda še niso bili prisotni. Letošnjega maja so na rastočo konkurenco med samodejnimi sesalniki odgovorili z razvojem operacijskega sistema iRobot OS, skozi katerega naj bi pamet roomb postopno nadgrajevali s programskimi posodobitvami. Sedaj pa utegne njihov položaj še okrepiti prevzem s strani samega Amazona, ki namerava za proizvajalca sesalnikov odšteti 1,7 milijarde dolarjev. Videti je, da bo iRobot ostal podružnica z lastno znamko in tudi direktor ostaja dosedanji,...

35 komentarjev

IRobot predstavil robotsko kosilnico

IEEE Spectrum - Pri podjetju iRobot, izdelovalcih najbolj znanega robotskega sesalnika Roomba, so naposled pokazali robotsko kosilnico z imenom Terra, ki bo za razliko od drugih avtomatskih naprav te vrste za orientacijo uporabljala radijsko tehnologijo.

Vse odkar so Američani leta 2002 predstavili Roombo, so se vrstila ugibanja, kdaj bodo nadaljevali na zeleni trati pred hišo. Toda pri samodejnih kosilnicah se je firma močno obotavljala in prehitevale so jo druge z lastnimi rešitvami, tako da imamo robotskih urejevalnikov trate ta hip že kar nekaj. Vsi za zamejevanje področja delovanja uporabljajo žico, ki jo je potrebno ročno namestiti na mejah in robotu pove, do kam sme potovati. Tu bo iRobot s kosilnico Terra napravil korak naprej.

Terra bo za navigacijo uporabljala...

33 komentarjev

Sesalnik ali vohun na kolesih

Slo-Tech - Še en zgovoren primer, zakaj internet stvari ni vedno najpametnejša izbira, je pametni sesalnik Diqee 360, ki ga proizvajajo v kitajskem Dongguanu. Samodejni robotski sesalnik ima 360-stopinjsko kamero, ki jo potrebuje za avtonomno sesanje, povezavo na Wi-Fi za krmiljenje in mikrofon. Ker se naprava povezuje v internet, se lahko vprašamo, ali jo je mogoče predelati v prisluškovalno napravo na kolesih. Odgovor je - da.

Raziskovalci Positive Technologies so že pred časom ugotovili, da ima robotski sesalnik dve resni ranljivosti. Eno izmed njih lahko zlorabimo le, če imamo fizični dostop do sesalnika, drugo pa tudi na daljavo. Sesalnik ima pač privzeto uporabniško ime in geslo (admin/888888), ki omogoča administratorski dostop vsakomur, ki pozna njegov MAC-naslov in ima dostop do...

12 komentarjev

Začel se je Innorobo

Heise - Od srede do petka poteka v Lyonu mednarodno srečanje robotikov iz svega sveta. Prireditev Innorobo sestoji iz sejemskega in konferenčnega dela, ki ju organizira francosko združenje robotikov Syrobo. Želijo si, da bi se na tem mestu srečali vsi, ki v robotiki kaj pomenijo, in predstavili trende v svetu robotov.

Na sejmu je okoli 80 razstavljavcev iz 12 državah, ki predstavljajo različne robote, nekatere izmed njih prvikrat v Evropi. Tako najdemo tamkaj humanoidne robote, robote za poučevanje, robote hišne pomočnike (npr. sesalnike) itn. Tudi predavanja so zanimiva, piše Heise, saj izpostavljajo uporabo robotov za različne naloge. Noel Sharkey z Univerze v Sheffieldu je predaval o uporabi v vojni, kjer so brezpilotna letala zgolj prvi korak. Če te dandanes krmili še vsakega en pilot, bodo v prihodnosti ljudje namesto posameznih upravljali cele jate robotov, ki bodo v fini...

10 komentarjev

Nadzor sesalnika z mobilnim telefonom

Hack A Day - Robotski sesalniki prahu so onkraj luže doživeli večjo popularnost kot pri nas, lotili pa so se jih tudi tehnični navdušenci. Eden izmed njih je tako svojo Roombo predelal za nadzor s pomočjo mobilnega telefona, kot ste najbrž razbrali že iz naslova novice, predvsem zanimiv pa je način, ki ga je za to izbral. Pričakovali bi, da je vgradil zmožnost za vključevanje ali izključevanje s klicem oziroma SMS-om, ko ga ni doma, ampak dečko je šel še korak dlje. Ker je sesalnik podpiral Bluetooth, je napisal preprost javanski programček za svoj mobitel, gospodinjski aparat pa pohekal tako, da ga lahko vozi naokrog kot avtomobilček na daljinsko upravljanje! Vsekakor zadeva vredna branja.

3 komentarji

Vojaki imajo radi robote

vir: Reuters
Reuters - Podjetje iRobot, sicer najbolj znano po izdelku Roomba, izdeluje med drugim tudi vojaške robote, ki v Iraku opravljajo za ljudi (pre)nevarne misije, kot so onesposabljanje eksplozivnih naprav, pregledovanje prostorov, polaganje optičnih kablov za komunikacijo...

Trenutno je v Iraku in Afganistanu okoli 300 robotov, ki dnevno opravijo do 700 misij. Zanimivo je tudi, da se vojaki očitno navežejo na naprave - tako je znan primer skupine vojakov, ki je "svojega" robota poimenovala Scooby...

27 komentarjev