»

FIFA tudi z umetno inteligenco iskala avtorje žaljivih komentarjev na spletu

Slo-Tech - FIFA je objavila poročilo o dogajanju med minulim svetovnim prvenstvom v nogometu, ki ga je pripravila njena služba za zaščito na družbenih omrežjih SMPS (Social Media Protection Service). Med svetovnim prvenstvom so analizirali več kot 20 milijonov objav, med katerimi je bilo 20.000 zlonamernih. Največ se jih je usulo med četrtfinalno tekmo, na kateri je Harry Kane zastreljal enajstmetrovko proti Franciji.

SMPS je spremljala vse večje platforme, zlasti Twitter, Instagram, Facebook, TikTok in YouTube. Pri tem si je pomagala tako z umetno inteligenco kakor z ljudmi. Skupno so kot problematične označili 434.000 objav, med katerimi je bilo 20.000 potrjeno zlonamernih. Te so prihajale z 12.600 različnih računov. SMPS avtomatično spremlja objave in v primeru zaznanih kršitev te prijavi upravljavcem omrežij, ki jih odstranijo. Dodatna storitev pa je moderiranje, ki jo FIFA nudi zainteresiranim posameznikom ali ekipam. FIFA lahko v tem primeru z njihovih profilov avtomatično...

12 komentarjev

FIFA bo na svetovnem prvenstvu uporabila izboljšani VAR

Slo-Tech - Na prihajajočem nogometnem svetovnem prvenstvu, ki bo novembra in decembra potekalo v Katarju, bo FIFA premierno uporabljala z umetno inteligenco izpopolnjen VAR, kar bo znatno skrajšalo čas za pregled situacij in sprejem odločitev, kar trenutno v povprečju traja 70 sekund. Sistem za določanja prepovedanega položaja SAOT (Semi-automated offside technology) bo docela prenovljen. Končne odločitve bosta še vedno sprejemala glavni sodnik in stranski sodnik, a jima bo tehnologija v izdatno pomoč.

SAOT je doslej na preizkusih deloval dobro, je dejal Pierluigi Collina, ki pri FIFI vodi odbor za sodnike. Situacije na igrišču bodo spremljali z 12 kamerami in senzorji v žogi. Vse žoge bodo imele senzor, ki bo 500-krat na sekundo oddal natančno informacijo o položaju. To bodo primerjali s položajem igralcev, ki jih bodo spremljali s frekvenco 50 posnetkov na sekundo. Kamere bodo osredotočene na 29 točk na telesih igralcev in na žogo.

Informacije SAOT bo preveril operater tehnologije, nato...

7 komentarjev

Uber opustil razvoj samovozečih tovornjakov

vir: Wikipedia
BBC - Kot so sporočili iz podjetja, se bodo poslej posvetili zgolj svojemu programu samovozečih osebnih vozil. Kot so pojasnili odločitev, bodo namesto, da bi vzdrževali dve skupini, ki vzporedno delata na različnih platformah vozil, raje vse skupaj poenotili. Zaposlenim, ki jih potrebujejo, bodo ponudili premestitev iz San Francisca v Pittsburgh - tam je namreč sedež razvoja samovozečih avtomobilov - v nasprotnem primeru pa se lahko nadejajo odpravnine.

S tovornim prometom so se pri Uberju pravzaprav začeli ukvarjati pred dvema letoma, ko so si za 680 milijonov dolarjev pripojili podjetje Otto. Ustanovitelj Otta je bil Anthony Levandowski, inženir, ki je dotlej pri Googlu...

11 komentarjev

Mnenje: omrežna nevtralnost ne obstaja

Misliš, da imaš nevtralno omrežje? Matrica, (c)1999 Warner Bros.

Slo-Tech - Operaterji so kot zainteresirana javnost predlagali umik vseh določb o omrežni nevtralnosti iz osnutka novega Zakona o elektronskih komunikacijah. S temu se postavi vprašanje o resničnih vzgibih za takšen predlog in tudi širši vprašanji na kaj se pojem “omrežna nevtralnost” lahko nanaša in kakšne so lahko nezaželjene stranske posledice tudi za operaterje same.

Ali omrežna nevtralnost obstaja?

Najprej težje vprašanje: kaj je “omrežna nevtralnost”? Ne glede na vse različne definicije, ki se pojavljajo na medomrežju, je rdeča nit pojma nevtralnost operaterja do vsebine, ki se je prenaša preko njegove infrastrukture. Nevtralnost v smislu, da operater ne sprejema odločitev o posameznih paketih podatkov glede na lastnosti teh paketov, če to ni nujno za posredovanje paketa do ciljnega naslova.

Tukaj se že pojavi prva...

11 komentarjev

Assangov pobeg v ekvadorsko veleposlaništvo drago stal njegove podpornike

Slashdot - Z aprilskim pobegom v prostore ekvadorskega veleposlaništva v Londonu je Assange prekršil dogovor z angleškim sodiščem, po katerem mu je bilo dovoljeno ostati na prostosti (tj. v hišnem priporu) do sprejema odločitve glede izročitve Kraljevini Švedski zaradi zaslišanja v zadevi spolnega nadlegovanja dveh žensk.

V potrditev poštenih namenov in svoje (zdaj očitno) prelomljene zaveze, da se ne bo skril pred organi pregona, je moral decembra 2010, kmalu po aretaciji, zagotoviti položitev 340.000 funtov varščine. Toliko denarja sam seveda sam ni imel, so se pa našli posamezniki, ki so zavoljo podpore njegovi vlogi v Wikileaks založili zahtevani denar. Med večjimi donatorji so nastopili Jemima Khan (pisateljica, urednica in borka za človekove pravice), britanska...

59 komentarjev

ITC: Apple ne krši Nokiinih patentov

Ars Technica - Oktobra 2009 je Nokia vložila tožbo zoper Apple, ker naj bi slednji kršil 10 patentov, ki so povezani s tehnologijami GSM, UMTS in WLAN v mobilnih telefonih. Kmalu zatem je Nokia svojo tožbo stopnjevala tudi s pritožbo pri ameriških Komisiji za mednarodno trgovino (ITC), od katere je zahtevala odredbo o prepovedi prodaje iPhonov v ZDA. Apple ni čakal dolgo, ampak je odgovoril s protitožbo, v kateri so Nokii očitali kršitve Applovih patentov, in pritožbo pri ITC, od katere so zahtevali prepoved prodaje nokij v ZDA.

ITC je pregledal gradivo in odločil (PDF-dokument), da Apple ne krši Nokiinih patentov ter da ni razlogov za...

1 komentar

Ti nori Japonci

Vnunet - To novico sem na raznih spletnih straneh zasledil že pred časom, a se mi je zdela enostavno preveč bosa, da bi jo objavil. Namreč, po tem, ko so Rusi ne preveč klavrno pogoreli proti Japoncem, je njihov ponos, zelo očitno, trpel. Če ne zaradi zgodovinskih nesporazumov med tema državama, pa zaradi tega, ker Rusi enostavno igrajo boljši nogomet (tako pravijo Rusi, ne jaz [:D]). No, tekma se je odigrala na stadionu v Yokohami, taistem, na katerem bo odigrano finale svetovnega prvenstva, na katerem bo sodil dobri stari Pierluigi Collina, katerega moramo vsi imeti radi [:D]. Da preidem k bistvu: Ruski hekerji so vdrli v računalniški sistem yokohamskega štadiona ter imeli možnost upravljati z osvetlitvijo štadiona, zalivanjem le-tega, in tako dalje. Naleteli so tudi na nek čuden skupek lastnosti, za katerega so inicialno mislili, da gre za gretje objekta. Ker se jim je pa zdelo čudno, zakaj vraga rabi ta štadion sistem za ogrevanje, so se poglobili malo dlje ter nato (ne vem kako)...

5 komentarjev