»

Facebookove kriptovalute uradno konec

Slo-Tech - Pred tremi leti se je Facebook pridružil vsesplošnemu navdušenju nad kriptovalutami in najavil lastno kriptovaluto. Konzorcij je kmalu razpadel, sedaj pa bo pokončal še zadnje ostanke nesojenega poizkusa. Kriptovaluta Novi, ki jo je pilotno vodila Meta (prej Facebook), se 1. septembra poslavlja.

Ko so se velikopotezni načrti o kriptovaluti sesuli, je ostal projekt Novi. Pilotni projekt Novi je od oktobra 2021 deloval v delu ZDA in v Gvatemali, a je bilo ves čas jasno, da prihodnosti nima. V začetku leta je Facebook (Meta) ukinil kriptovaluto diem, v katero se je pretvorila prvotna zamisel Libre. Diem ne bi bil klasična kriptovaluta, temveč bolj finančna ustanova, ki bi nudila storitve 1,7 milijarde ljudem brez bančnega računa. Facebook tega seveda ne bi počel iz golega altruizma, temveč ker so v bančništvu podatki o komitentih in uporabnikih, kar je možno monetizirati. Facebook je lastno virtualno valuto Credits imel že leta 2011, a je bila namenjena plačevanju v igrah. A z Libro...

15 komentarjev

Facebook obupal nad lastno kriptovaluto

Bloomberg - Po neuradnih podatki se Facebookova digitalna valuta ne bo zgodila. Bloomberg je minuli teden poročal, da konzorcij, ki se je oblikoval za to valuti, razmišlja o odprodaji vsega premoženja in ukinitev. Diem Association, ki se je nekoč imenoval Libra, se z investicijskimi bankami dogovarja o načinu prodaje intelektualne lastnine in novih lastnikih za inženirje, ki so razvijali tehnologijo.

Facebook je sedaj sporočil, da se projekt valute diem ustavlja. Razlog naj bi bila nesoglasja z regulatorji, s katerimi niso uspeli najti skupnega jezika o novi valuti. Zaradi pomanjkanja zaupanja so dali Facebooku jasno vedeti, da mu ne bodo dovolili vzpostaviti plačilnega sistema in lastne valute. Tehnologijo, ki je obsegala infrastrukturo ter orodje za plačilni promet prek blockchaina, je za 200 milijonov dolarjev kupil sklad Silvergate Capital Corporation.

Ko je Facebook leta 2019 napovedal svojo digitalno valuto, tedaj imenovano še libra, je bil konzorcij velik. A kmalu so nekateri vidni...

6 komentarjev

Google vendarle ne bo nudil bančnih računov

Slo-Tech - Pred dvema letoma je Google najavil, da bodo uporabniki digitalne denarnice Google Pay lahko dobili tudi pravi tekoči račun in debetne plačilne kartice. Novi računi Plex bi se avtomatično sinhronizirali z Google Payem in bi jih podjetje ponujalo v sodelovanju z obstoječimi bankami. Nič od tega se ne bo zgodilo, je sedaj sporočil Google. Projekt bi bil moral zaživeti že lani, a je po več zamudah projekt sedaj preklican. Iz Googla so sporočili, da bodo raje omogočali digitalno delovanje bankam in drugim finančnim ustanovam, ne bodo pa sami nudili teh storitev.

Google sploh ni edini tehnološki gigant, ki ga mika pohod v segment fintecha. Amazon je podobno skušal ponuditi bančne račune, iz česar na koncu ni bilo nič. Apple ponuja plačilno kartico Apple Card, Facebook pa je najprej želel lastno kriptovaluto libra, sedaj pa je tik pred izdajo nekoliko okleščene, a vendarle svoje kriptovalute.

Da tehnološki velikani želijo prodreti v fintech, ni nič čudnega. Predvsem je to zakladnica...

0 komentarjev

Facebookova Libra naletela na zid skepse svetovne politike

Slo-Tech - Facebookova napoved uvedbe lastne kriptovalute, s kateri bi lahko plačevali njihovi uporabniki in za katero stojijo nekatera znana podjetja, med njimi Mastercard, Visa, Spotify, Uber in Lyft, že poraja kanček panike v ključnih svetovnih gospodarstvih. Zlasti, ker bi lahko Facebookovi dobri dve milijardi uporabnikov Libro precej hitro povzdignili v upoštevanja vredno globalno finančno silo.

Ameriška kongresnica Maxine Waters, ki vodi parlamentarno komisijo za finančne storitve, je tako izjavila, da bi Facebook moral počakati z uvedbo svoje kriptobvalute Libra in dodala: "Sklicujoč se na problematično preteklost Facebooka, podjetje pozivam naj se z moratorijem na uvedbo strinja, in to...

29 komentarjev

Facebook napovedal novo kriptovaluto libra

Financial Times - Kot smo napovedovali, je Facebook danes napovedal svojo kriptovaluto libra. Kriptovaluto, ki bo skupaj z ustrezno verigo blokov (blockchain) zaživela prihodnje leto, podpira več deset velikih podjetij, med njimi tudi Visa in MasterCard.

Čeprav o libri pogosto govorijo kot o veliki konkurenci bitcoinu, Facebook poudarja, da ne bo šlo za špekulativno valuto, temveč ohranjevalec vrednosti oziroma pravi digitalni denar. Libra bo podprta z realnimi valutami. Najprej bo libra namenjena prenosu denarja med uporabniki v državah v razvoju, ki pogosto nimajo dostopa do klasičnih bank. Kasneje naj...

79 komentarjev

Facebookova kriptovaluta s pomembnimi podporniki čisto blizu izida

Slo-Tech - Facebookova prihajajoča kriptovaluta, ki se napoveduje že nekaj časa, ima že cel kup podpornikov in bo vsak hip izšla. Kot poroča The Wall Street Journal, je med podporniki več kot deset podjetij. Med njimi najdemo tudi Viso, Mastercard, PayPal in Uber. Podporniki, med katerimi so še skladi tveganega kapitala, telekomunikacijski giganti in finančna podjetja, bodo vložili vsak približno 10 milijonov dolarjev. Denar, ki se bo nabral v nastalem konzorciju, bodo uporabili za financiranje izdaje nove kriptovalute. Ta bo imela vrednost, ki bo določena v razmerju do košarice mednarodnih valut (dolarji, evri itd.).

Iz Facebooka uradnih informacij ne dajejo. Znano je, da se bo nova kriptovaluta verjetno imenovala libra....

29 komentarjev