»

Google v Mehiki v zasebni tožbi obsojen na 187 milijonov evrov odškodnine

Slo-Tech - Običajno so milijonske globe tehnološkim velikanom, kakršen je Google, izrečene v kazenskih ali prekrškovnih postopkih, to pot pa mora Google v Mehiki plačati štiri milijarde pesov (187 milijonov evrov) v zasebni tožbi. Pred osmimi leti se je na platformi blogspot.com, ki sodi pod Google, znašel prispevek, ki je mehiškemu odvetniku Ulrichu Richterju Moralesu brez dokazov očital pranje denarja, ponarejanje dokumentov in preprodajo drog. Blog je še danes dostopen, čeprav je Morales od Googla zahteval umik. Zato je giganta tožil.

Morales je zato leta 2015 proti Googlu vložil tožbo zaradi obrekovanja, saj avtor bloga Ulrich Richter Morales y sus chingaderas a la patria (Ulrich Richter Morales in njegova odvratna dejanja proti domovini) ni javno znan. Blog sicer od leta 2014 ni dobil nobenega novega prispevka, je pa še vedno dostopen. Mehiško višje sodišče je ta teden razsodilo, da je Google odgovoren zaradi razžalitve, saj je dovolil objavo tega prispevka na svoji platformi. Tako...

8 komentarjev

PS5 prispe nekaj dni za novimi xboxi

Playstation - Včeraj smo dočakali še zadnje poglavje v letošnji sagi skrbnega doziranja podatkov o naslednji generaciji konzol, saj so pri Sonyju razkrili še ceno in datume prihoda Playstationa 5. K nam prispe 19. novembra, teden dni za Ameriko, in sicer v standardni različici za petsto evrov ter digitalni za stotaka manj.

Pred tednom dni so v Microsoftu japonskemu tekmecu pripravili precej grdo presenečenje, v obliki Xboxa Series S, ki nosi cenovno nalepko zgolj tristotih evrov, v zameno za nekaj slabše zmogljivosti od standardne inačice. Oči so bile zato uprte v Sonyjev zadnji napovedni dogodek pred izidom Playstationa 5, na katerem smo naposled izvedeli še zadnje poglavitne podrobnosti, medtem ko podatke o strojni notranjosti poznamo že od prej. PS5 bodo najprej videli v severni Ameriki, na Japonskem, v Avstraliji in Novi Zelandiji ter Južni Koreji, in sicer 12. novembra. Teden dni zatem dospe še drugam po svetu, tudi v Evropo. Osnovna inačica bo stala petsto evrov, digitalna - brez...

31 komentarjev

Snowdnova tiskovka na moskovskem letališču

Medijska gneča na letališču Šeremetjevo.

vir: New York Times
New York Times - Edward Snowden se je po treh tednih v soboto prvič pokazal javnosti, oz. točneje, izbranim ruskim javnim osebnostim, predvsem predstavnikom človekljubnih organizacij, ki so potem odnesla njegovo sporočilo novinarjem. Kot predstavnik človekoljubnih organizacij se je na tiskovno konferenco kot edina novinarka uspela vtihotapiti tudi Delova dopisnica v Moskvi, Polona Frelih. Ponovil je svojo željo za pridobitev azila v Rusiji, kjer bi rad počakal, da bodo razmere ugodne za let v eno od latinsko ameriških držav, ki so mu pripravljene ponuditi trajni azil (Bolivija, Venezuela in Nikaragva). Rusi sicer pravijo, da uradne zahteve še niso prejeli, vendar je to najbrž le še vprašanje časa. Izbranci, s katerimi je govoril na improvizirani...

43 komentarjev

Snowdnu azil ponudili Venezuela in Nikaragva, Islandija razmišlja o državljanstvu

Slo-Tech - Snowdnovo bivakiranje v tranzitni coni letališča Šeremetjevo v Moskvi se vendarle počasi bliža koncu, saj sta dve državi izkazali pripravljenost, da mu ponudita azil. Snowden je za azil zaprosil 21 držav, katerih imena je Wikileaks javno objavil, in šest držav, ki jih zaradi bojazni pred ameriških vmešavanjem niso razkrili.

Venezuelski predsednik Nicolás Maduro je povedal, da so Snowdnu ponudili humanitarni azil. V ostri izjavi je obsodil ravnanje Španija, Italija, Francija in Portugalske, ki so zaprle svoj zračni prostor za bolivijsko predsedniško letalo, tako da je to moralo pristati na Dunaju, kjer so ga zaradi suma skrivanja Snowdna preiskali avstrijski organi. Diplomatski incident...

14 komentarjev

Podeljene IG Nobelove nagrade za leto 2009

New Scientist - Znani so dobitniki IG Nobelovih nagrad za leto 2009, ki pa niso prave Nobelove nagrade, ampak parodija nanje. Vsako leto jih podeljuje ameriška revija Annals of Improbable research za dosežke, ki te "najprej nasmejijo, šele potem začneš razmišljati".

Srečni dobitniki za letos so:
  • VETERINA: Catherine Douglas in Peter Rowlinson (Velika Britanija) za dokaz, da krave z imenom dajejo več mleka, kot krave brez imena.
  • MIR: Stephan Bolliger, Steffen Ross, Lars Oesterhelweg, Michael Thali in Beat Kneubuehl (Švica) za eksperimentalno raziskavo, ali je bolje nekomu na glavi razbiti polno ali prazno steklenico piva.
  • EKONOMIJA: direktorji, izvršni direktorji in revizorji (Islandija) štirih islandskih bank, ki so pokazali, kako lahko male in nepomembne banke hitro postanejo velike in pomembne banke, za demonstracijo, kako lahko proces poteka tudi v obratni smeri ter za prikaz, kako lahko podoben postopek upeljejo tudi za celotno državno gospodarstvo.
  • KEMIJA: Javier Morales, Miguel Apátiga in...

16 komentarjev

Kako nas nadzorna tehnologija v praksi brani pred teroristi

Schneier.com - Teroristom je potrebno na vsak način preprečiti, da bi nas še naprej ogrožali. In pri tem si različne države pomagajo s tehnologijo. Ena izmed takih tenologij ki jo uporabljajo v ZDA, je tajen seznam oseb, ki se ne smejo vkrcati na letalo, tim. no-fly list. Seznam so ustvarili s pomočjo podatkov različnih obveščevalnih služb in vladnih agencij. S takimi ukrepi naj bi bili vsi bolj varni. Kako pa je v resnici?

Resnica je nekoliko drugačna. Pri CBS so namreč pridobili seznam teh "prepovedanih" oseb in ugotovili nadvse zanimive stvari. Na seznamu se namreč nahaja Saddam Hussein, ki - odkar je v priporu - verjetno ne potuje več pogosto z letalom. Vsaj ne brez spremstva. Na seznamu je tudi bolivijski predsednik Evo Morales - kot kaže z letalom na državniški obisk v ZDA še nekaj časa ne bo mogel. Na seznamu je tudi štirinajst od devetnajstih samomorilskih ugrabiteljev iz 11. septembra. Očitno za vsak primer, če obstaja reinkarnacija.

Na seznamu pa so tudi povsem običajna imena, ki si...

31 komentarjev