»

Apple na WWDC 23 predstavil kopico novosti

Slo-Tech - V Cupertinu se je začel letošnji WWDC (Worldwide Developer Conference), na katerem Apple vsako leto predstavlja novosti, ki se obetajo v bližnji prihodnosti. Običajno se na dogodku vijejo ure napovedi, čemur se niso izneverili niti letos. Poglejmo, kaj bomo dobili v naslednjih mesecih.

Novi Applov prenosnik s 15 palci je po besedah podjetja najtanjši prenosnik na svetu, hkrati pa Applov največji. Za 1300 dolarjev dobimo MacBook Air, ki sicer uporablja lanski čip M2 in torej vsebuje osem procesorskih jeder in deset grafičnih kartic. Pomnilnika lahko vanj stlačimo do 24 GB, diskov pa do 2 TB. Baterija nudi avtonomijo 18 ur, nima ventilatorja (in je torej tih) ter ima zgolj dva priključka Thunderbolt/USB-C.

Na drugi strani je nova delovna postaja Mac Pro s čipoom M2 Ultra. Nov procesorski čip M2 Ultra je v bistvu dva čipa M1 Max skupaj. Zgrajen v 5-nm tehnologiji ima 134 milijard tranzistorjev, 24 jeder (šestnajst hitrih in osem varčnih), 76 grafičnih jeder in 32-jedrski Neural...

66 komentarjev

Tri leta stari macbooki pro gredo za staro železo

Slo-Tech - Applove naprave imajo varnostne mehanizme, ki odvračajo tatove in preprečujejo nepooblaščen dostop do podatkov, a močno ovirajo trg z rabljeno strojno opremo. Že dve leti stari macbooki s čipom M1 se prodajajo le še za staro železo, ker jih zaradi zaklepa ni nikakor možno zagnati, če nekdanji lastniki ne sodelujejo, piše Vice.

Zamisel ni povsem nova, predvsem pa se sliši uporabno. Začelo se je s čipom T2 leta 2018, ki je preprečeval prijavo v napravo vsakomur, ki ni bil zakoniti lastnik. Minili so namreč časi, ko je bilo možno napravo ponastaviti in formatirati, pa jo je lahko uporabljal kdorkoli. Že nekaj let se ne splača krasti iphonov in ipadov, ker jih lahko lastniki onesposobijo na daljavo in takšna naprava bo uporabna le še kot podstavek. Novi čipi M1 in M2, ki jih najdemo v macbookih, so za zdaj še nezlomljivi. Medtem ko za T2 obstaja neuradni trg načinov za odklep, z M1 to ne gre. Četudi bi to uspeli, je taka naprava shekana, ki bi se ob vsaki ponastavitvi ponovno...

70 komentarjev

Apple predstavil naprave s čipi M2 Pro in M2 Max

vir: Apple
Apple - Pri Applu so najavili nove MacBooke Pro in Mace mini, ki so zgrajeni na najnovejših sistemskih čipih M2 Pro in M2 Max.

Izvirni različici Applovega sistemskega čipa M1 sta sledili močnejši Pro in Max, zato je bilo logično pričakovati, da bodo v Cupertinu strategijo ubrali tudi z drugo generacijo čipa, M2. Recept so res povzeli, z manjšimi spremembami. M2 Pro in M2 Max po osnovnem modelu vnovič pobereta procesorska jedra, v konfiguraciji do 8+4, imata pa močnejši odsek za grafiko. Izrisovalnih enot je v M2 Pro do 19 (tri več kot v predhodniku), v M2 Max pa do 38, oziroma štiri več. M2 Pro lahko kot predhodnik nosi do 32 GB Rama, M2 Max pa kar do 96 GB, kar je še največja razlika glede na M1 Max, ki jih je vseboval do 64 GB. Obenem so posodobljeni tudi ostali segmenti sistemskega čipa, kot je vezje za pospeševanje strojnega učenja Neural Engine.



Pri karakteristikah čipov je predlog "do" z razlogom: inženirji jih lahko močno prikrojijo posameznim napravam. 14-palčni MacBooki Pro se...

105 komentarjev

Apple predstavil čip M2

vir: Apple
Apple - Strojni del Applove predstavitve na WWDC 2022 je bil osrediščen okoli računalniškega čipa M2, na njegovi osnovi stoji tudi letošnji prenovljeni Macbook Air.

Applov dogodek Worldwide Developers Conference (WWDC) običajno poteka v znamenju programskih novosti in podpore razvijalcem, letošnjo izvedbo pa sta spremljali tudi dve pomembni strojni najavi. Za razliko od govoric, ki so zadnje mesece vztrajno silile v smer obogatene resničnosti, se je dejanski dogodek odvil po bolj treznih pričakovanjih: Apple je predstavil drugo generacijo, oziroma naslednika svojega prelomnega sistemskega čipa za računalnike M1, ter novega Macbooka Air, ki je na njem zgrajen. To se pravi: medtem ko je podjetje od prvotnega M1 zasnovalo še tri njegove podizvedbe - Pro, Max in Ultra - do katerih so prišli z na videz preprostim množenjem osnovne inačice v večje čipe, je M2 dejanska naslednja generacija tehnologije.

Poreklo je zanimivo, saj je videti, da je M2 bolj izpeljanka telefonskega čipa A15 kot pa M1....

159 komentarjev

Apple predstavil nov iPhone SE in procesor M1 Ultra

novi iPhone SE

vir: Apple
Apple - Prvi Applov dogodek v letu 2022 je postregel s pričakovano najavo prenovljenega iPhona SE, a tudi rahlim presenečenjem, v obliki pošastnega procesorja M1 Ultra.

Včerajšnji Cupertinov virtualni dogodek Peak Performance (krajši video povzetek) je bil bržkone eden najmanj skrivnostnih doslej; precej natančno smo vedeli, da se lahko nadejamo novih iPhona SE in iPada Air ter neke sorte novega procesorja. Zmotili so se zgolj tisti, ki so pričakovali, da bo Apple že predstavil M2, oziroma drugo generacijo svojih računalniških sistemskih čipov. Izkazalo se je, da so držala šušljanja, da bo serija M1 dobila še četrtega člana, ki se imenuje M1 Ultra. Gre za milo rečeno gigantski čip s 114 milijardami tranzistorjev, ki so ga dobili z na videz preprostim spajanjem dveh M1 Max. To pomeni, da so podvojene tudi karakteristike: 16 hitrih in 4 počasnejša računska jedra ter 64 grafičnih jedrc, pa do 128 GB skupnega delovnega pomnilnika. Povezovalno vodilo med polovicama imenujejo UltraFusion in...

32 komentarjev

Applova pomladna predstavitev: čip M1 v vsako stvar

vir: Apple
Apple - Za nami je Applov Spring Loaded Event 2021, na katerem je velikan predstavil nove iMace in iPade Pro s sistemskimi čipi M1, pa lokacijske obeske AirTags in prenovljen Apple TV 4K.

Sredi aprila je čas za pomladanske novice iz Cupertina in glede na to, da so bili lansko jesen na vrsti telefoni ter MacBooki, smo sedaj lahko pričakovali bolj tablične novosti (skrajšan video povzetek). Te so, povsem logično, osrediščene okoli udarnega sistemskega čipa M1, ki pomeni enega največjih pretresov v računalništvu v zadnjem času. Kombinacija zmogljivosti in kompaktnosti je inženirjem omogočila, da so novo generacijo iMaca skrčili na vsega 11,5 milimetrov debelo ... tablico, zato je ta računalnik sedaj videti kot iPad s stojalom. Kljub prepolovljeni prostornini glede na prejšnjo generacijo naj bi bil hladilnik povsem neslišen, v napravi pa je še sistem s šestimi zvočniki. Najvidnejša odlika pa je gotovo 24-palčni zaslon ločljivosti 4480×2520. Osnovna inačica vsebuje 8 GB pomnilnika in 256 GB...

79 komentarjev

Apple je brez pompa osvežil iMace

Vse spremembe se nahajajo v notranjosti

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Pri Applu so uporabo Intelovih procesorjev Haswell začeli z MacBook Air, ki so bili osveženi predstavljeni že na junijskem WWDC. V primeru MacBook Air sprememb praktično ni bilo, poleg novejših procesorjev so prenosniki dobili še hitrejše SSD-je, ki se s sistemom povezujejo prek PCIe, nekaj več pomnilnika ter brezžične mrežne kartice s podporo standardu IEEE 802.11ac. Rezultat uporabe procesorjev Haswell je sicer tudi bistveno izboljšana avtonomija, a to tukaj ni pomembno.

Popolnoma enako se je zdaj zgodilo še z iMaci, ki jih je Apple osvežil na hitro, zgolj s PR-ovskim sporočilom, brez posebne prireditve. Večinoma torej ostajajo enaki, le da so dobili novejše procesorje, drugačne pogone SSD (povezovanje prek PCIe) in WiFi s podporo hitrejšim omrežjem ac. Za razliko od...

0 komentarjev

Imamo nova iPhona

The Verge - Na današnji Applovi prireditvi se je zgodilo točno to, kar smo pričakovali. Dobili smo dva nova iPhona, nekoliko izboljšanega 5S ter cenejšega 5C, ki je na moč podoben staremu iPhone 5, zapakiranemu v plastično ohišje. Skupaj z mobilnima telefonoma se je, spet po pričakovanjih, predstavilo še iOS 7, to pa je bilo razen majhnih napovedi vse, kar smo izvedeli na bolj privatni prireditvi. Ta je tokrat potekala v eni izmed Applovih stavb in je bila postavljena v temu primerno manjši prostor od nekaterih drugih prireditev.

A brez skrbi, čeprav je bera novosti majhna, predstavitev le-teh ni bila skopa. Popolnoma običajno je, da se ne le Applove, temveč praktično vse podobne prireditve začnejo s statistiko. Danes smo tako izvedeli, da bodo še pred koncem meseca septembra prodali že 700-milijonto napravo, na kateri teče iOS. Za primerjavo, 600-milijonto napravo so prodali komaj letošnjega junija, kar so povedali na konferenci WWDC, ko so npr. predstavili nove prenosnike MacBook Air, beta...

283 komentarjev

Apple WWDC: Mac in OS X

vir: The Verge
The Verge - Kot je običajno za Applove prireditve, na katerih predstavijo obilico novosti, so tokratno otvoritveno predstavitev razvijalske konference WWDC začeli s statistiko. Tokrat so se pohvalili predvsem z odlično predstavo svoje trgovine za mobilni operacijski sistem iOS. Poročali smo že, da so nedavno presegli kar 50 milijard namestitev aplikacij na vseh napravah. To so zdaj ponovno poudarili in z veseljem povedali, da so v petih letih, kolikor let je odprta trgovina, razvijalcem izplačali že 10 milijard dolarjev. Polovico tega zneska so izplačali v zadnjem letu dni. Sicer je v trgovini že 900.000 različnih aplikacij, od tega 375.000 namenjenih izključno iPadom.

Del predstavitve, posvečene Macom in OS X-u, so prav tako začeli...

68 komentarjev