»

Meta odpušča 11.000 ljudi

vir: Meta
Meta - Mark Zuckerberg je objavil, da neugodne razmere na tržišču Meto silijo v rezanje 13 odstotkov delovne sile, oziroma nekaj čez 11.000 zaposlenih. Gre za največje odpuščanje v zgodovini družbe.

Položaj IT velikana Mete (oziroma nekdanjega Facebooka) se je v zadnjem letu vztrajno zaostroval. Pred dvema tednoma je družba že drugič zapored objavila znižanje prometa glede na lansko obdobje in pesimizem vlagateljev je dosegel proporce, v katerih je podjetje izgubilo prek 700 milijard dolarjev tržne vrednosti, oziroma kar 70 odstotkov! Ena prvih žrtev bo nekaj čez 11.000 zaposlenih, kar je bilo že nekaj časa mogoče pričakovati, saj je politika hitrega zaposlovanja firmo odebelila na 87.000 ljudi. Mark Zuckerberg je v objavi deloma prevzel odgovornost za nastalo situacijo - to je, v segmentu prehitrega zaposlovanja, ki ga je sprožilo medpandemično zanašanje ljudi na internetne storitve. Pravi, da se je v predvidevanju, da tudi po koncu pandemije število uporabnikov ne bo bistveno upadlo,...

61 komentarjev

Sheryl Sandberg po 14 letih zapušča Meto

Axios - Sheryl Sandberg, operativna direktorica Mete in eden najvidnejših zaveznikov Marka Zuckerberga, je podala svoj odstop.

Mark Zuckerberg svojemu imperiju podjetja Meta, ki se je nekoč imenovalo Facebook, vlada s trdo roko in je njegova poglavitna maskota. Toda skozi leta se je ena oseba vendarle stalno pojavljala ob njegovem boku: Sheryl Sandberg, operativna direktorica (COO) podjetja. Veljala je za človeka, ki je v resnici finomehanično skrbel, da je firma obratovala, kot je treba, medtem ko je Zuckerberg tuhtal vedno nove trike za večanje denarne pogače. Pridružila se mu je leta 2008, ko je bilo prodornemu možakarju šele 23 let, njej pa 38, in je bila torej v mnogočem njegova mentorica. Tudi Mark v poslovilni objavi na Facebooku poudarja, da sta imela tesen odnos. Toda v zadnjem času naj ne bi bila več tako posvečena podrobnostim, zato notranji glasovi v podjetju pravijo, da njen včerajšnji sestop ni bil presenečenje.

Sandberg zapušča mesto COOja in bo do jeseni še članica...

28 komentarjev

Zaradi afere Cambridge Analytica tožilstvo preganja Zuckerberga osebno

Slo-Tech - Generalni tožilec v ameriškem zveznem okrožju District of Columbia Karl Racine je vložil obtožnico zoper ustanovitelja in izvršnega direktorja Facebooka Marka Zuckerberga zaradi njegovega sodelovanja v aferi Cambridge Analytica. Tožilstvo meni, da je Zuckerberg osebno odgovoren za škandal, zato mora tudi finančno odgovarjati. Tožijo ga zaradi zavajanja uporabnikov in nezadostne zaščitne njihove zasebnosti.

V obtožnici trdijo, da je Zuckerberg leta 2010 predlagal, da se platforma Facebook odpre tretjim stranem oziroma zunanjim partnerjem, kar je omogočilo najprej zbiranje ogromnih količin podatkov prek teh zunanjih aplikacij, potem pa so to agregirali in prodajali. Vrhunec je predstavljal incident Cambridge Analytica, v katerem je istoimensko podjetje zbralo ogromno podatkov o uporabnikih, jih profiliralo in potem to izkoristilo da vplivanje na volitve. Medtem ko je Cambridge Analytica dobro vedela, kakšne podatke lahko pridobiva s Facebooka, in so tudi v podjetju poznali načine za...

7 komentarjev

Facebook priznal, da je najel podjetje za očrnitev nasprotnikov

Sheryl Sandberg in Elliot Schrage

Slo-Tech - Minuli teden je The New York Times objavil daljši članek svojih preiskovalnih novinarjev, kako je Facebook najel PR-agencijo Definers Public Affairs (DPA), da bi očrnil svoje nasprotnike in minimiziral problematiko svojega početja. Ker se je Facebook znašel v neugodnem položaju, ko se je moral hkrati soočati z naraščajočo količino sovražnega govora na strani in z glasnimi očitki, da so njegovo platformo izkoristili za manipulacije javnega mnenja na ameriških volitvah, se je odločil za protinapad. Facebook je sprva zanikal navedbe in jih označil kot veliko pretiravanja in polno nedoslednosti, na praznični večer pa je vendarle priznal, da večina obtožb drži.

Facebook je že v začetku leta 2017 vedel, da na njegovem omrežju...

20 komentarjev

Zuckerberg pričal pred Kongresom

Slo-Tech - Facebookov šef Mark Zuckerberg je včeraj zvečer pričal pred Kongresom, kjer je skoraj pet ur odgovarjal na vprašanja, povezana z afero Cambridge Analytica, zlorabo osebnih podatkov in domnevnim ruskim vpletanjem v volilno kampanjo. Pred senatnima odboroma za pravosodje in trgovine se je Zuckerberg opravičil za fiasko in obljubil, da bo Facebook storil vse, da se to ne bo ponovilo, kar vključuje tudi številne spremembe. Danes ga čaka še zaslišanje pred odboroma za energijo in trgovino v predstavniškem domu.

Zuckerberg je potrdil, da so bili zlorabljeni podatki 87 milijonov uporabnikov in ne 50 milijonov, kot se je poročalo sprva. Zuckerberg je na zaslišanju večkrat poudaril, da Facebook bije bitko z ruskimi operativci, ki platformo skušajo zlorabiti za...

46 komentarjev

Srbi nad hobotnico Marka Zuckerberga in njegovih stricev iz ozadja

Vladan Joler

vir: BBC
BBC - Če bi bil Facebook država, bi bil večji tudi od Kitajske. Ameriško tehnološko podjetje ima danes dve milijardi uporabnikov, več kot 300 petabajtov podatkov in je le lani zabeležilo za slabih 30 milijard dolarjev prihodkov. "Vsi uporabniki Facebooka, ki na platformo nalagamo svoje fotografije, komentiramo objave drugih … pravzaprav na nek način delamo za Facebook. Zato je zelo problematično, da pravzaprav ne vemo, kaj se dogaja znotraj podjetja,", je motivacijo za svoje delo za BBC komentiral Srb Vladan Joler, ki s svojim podjetjem iz Beograda Share Lab analizira ozadje Facebooka.

Joler si je s svojo ekipo že pred leti zadal nalogo, da bo ugotovil, kako podatki prihajajo v svet Facebooka, kaj se z njimi zgodi znotraj platforme, in kaj se z njimi dogaja, ko...

74 komentarjev

Facebook pridelal 157 milijonov dolarjev izgube

Facebook - Včeraj je bil težko pričakovani dan za Facebook in njegove delničarja, saj je podjetje prvikrat po začetku kotacije na borzi razkrilo poslovne rezultate. Novinarska konferenca se je začela ob 22. uri po našem času (povzetek konference), na njej pa so se pojavili vsi glavni, torej ustanovitelj in izvršni direktor Mark Zuckerberg, finančni direktor David Ebersman in operativna direktorica Sheryl Sandberg. V drugem letošnjem četrtletju je Facebook ustvaril 157 milijonov dolarjev izgube, ki pa je posledica računovodskih pravil ob začetku kotacije. Iz poslovanja so ustvarili dobiček.

Prihodki iz poslovanja so znašali 1,18 milijarde dolarjev, kar je za 32 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Od tega je 84 odstotkov prihodkov iz...

22 komentarjev