»

Regulator toži Binance in Coinbase

Slo-Tech - Ameriška agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) se je odločila pobliže pogledati največje kriptomenjalnice. V ponedeljek je vložila tožbo zoper Binance in njenega ustanovitelja Changpenga Zhaa, danes pa še zoper Coinbase. Potem ko je včeraj bitcoin zaradi tega dogodka izgubil približno tri odstotke, se je danes za toliko pobral.

Binance tožijo, ker naj bi poslovali s prevarami. SEC je na washingtonsko sodišče vložil obtožnico s trinajstimi točkami, v katerih Binance, ustanovitelja in ameriško podružnico bremenijo več nepravilnosti, denimo prikazovanje nerealno visokega prometa in umetno napihovanje tečaja bitcoina, preusmerjanja sredstev komitentov, zavajanja vlagateljev itd. Bistvena nepravilnost je tudi mešanje sredstev vlagateljev in podjetja, kar ni dovoljeno. SEC trdi še, da je ameriška podružnica ustanovljena samo zato, da se matično podjetje izogne odgovornosti. Binance se je odzval z besedami, da bodo svojo platformo branili, kaj dosti pa da jim SEC ne more, ker niso...

34 komentarjev

Twitter šele po treh mesecih opazil pobeglo izvorno kodo

Slo-Tech - Uporabnik Githuba z vzdevkom FreeSpeechEnthusiast se je strani pridružil 3. januarja letos in že isti dan nanj priobčil kodo, ki je na spletu neopazno ždela do minulega tedna. V petek pa je Twitter na Github postal zahtevek za umik vsebine po DMCA (Digital Millennium Copyright Act), češ da krši avtorske pravice. Hkrati je zahteval vse identifikacijske podatke o uporabniku, vključno z naslovom IP, zgodovino rabe in kakršnimikoli kontaktnimi podatki. Objavljena je bila namreč izvorna koda, ki poganja del Twitterja.

Vsak tako trdi Twitter, čemur ustrezajo tudi ostali indici. Ime FreeSpeechEnthusiast je neprikrito norčevanje iz Muskovih zaobljub, da je absolutist svobode govore. Kaže, da je uporabnik eden izmed več kot 5000 nekdanjih zaposlenih, ki jih je Musk odpustil kmalu po prevzemu podjetja. Večina izmed njih sicer ni imela dostopa do izvorne kode, kar lahko precej zoži lov na krivca. Ob tem omenimo, da je sicer Musk pred dvema tednoma govoril, da bo odprl kodo, ki izbira...

13 komentarjev

Musk nabira denar za prevzem Twitterja, a oglaševalci so skeptični

Slo-Tech - Zgodba o Muskovem nakupu Twitterja bo še nekaj časa burila duhove, pa čeprav se sploh še ni uradno zgodila. Medtem ko je Twitter uradno priznal, da bi bil zaradi prevzema in nove politike lahko ob precej oglaševalcev, Musk zbira sredstva za 44 milijard dolarjev vreden prevzem.

Več kot dvajset investitorjev je skupaj zbralo 7,1 milijarde dolarjev za prevzem Twitterja, med njimi so tudi Sequoia Capital, Andreessen Horowitz in Binance. Največ je primaknil soustanovitelj Oracla Larry Ellison, ki je tudi vlagal v Teslo. Preostali so prispevali manj, denimo Sequoia 800 milijonov dolarjev, VyCapital 700 milijonov in Binance 500 milijonov dolarjev. Nihče ni prispeval več kot milijarde dolarjev, prav tako pa med vlagatelji še ni največjih imen izmed skladov.

Ben Horowitz iz Andreessen Horowitz je ob tem dejal, da je Elon Musk morda edina oseba svetu, ki ima pogum, sposobnosti in genialnost, da reši probleme v javnem prostoru komunikacije, ki so se nakopičili. Dodaja, da je Twitter zelo...

27 komentarjev

Evropska komisija preventivno opozarja bodočega Twitterjevega lastnika

Slo-Tech - Nad Muskovim skorajšnjim prevzemom Twitterja ni univerzalnega navdušenja, temveč odzivi segajo od velikanskega odobravanja do pozivov uporabnikom k alternativam. Musk je za veliko prahu poskrbel sam s svojimi ekscentričnimi komentarji in vztrajnim ponavljanjem, da se zavzema za svobodo govora v najbolj dobesednem pomenu besede. Medtem ko se Twitter trenutno vsaj na načelni ravni bori proti dezinformacijam, sovražnemu govoru, nadlegovanju in nezakonitim vsebinam, bi bil Musk precej bolj popustljiv, če gre soditi po njegovih izjavah; sebe imenuje absolutist svobode govore (free speech absolutist).

Precej manj pa je Musk toleranten do drugačnih mnenj pri svojih zaposlenih. Ko je Tesla odpuščala, so odslovljeni podpisovali sporazume, ki so vsebovale klavzule s prepovedjo blatenja podjetja (non-disparagement clause). To v industriji ni nič nenavadnega, vsekakor pa ni ravno v slogu absolutne svobode govora. Musk ima na Twitterju blokiranih precej ljudi in organizacij, ki mu sedaj -...

72 komentarjev

Twitterjev odbor naj bi motril Muskovo prevzemno ponudbo - in jo sprejel

Slo-Tech - Kljub začetnemu odločnemu zanikanju je upravni odbor Twitterja po neuradnih podatkih naklonjen Muskovemu prevzemu podjetja, ki že ima skoraj 10-odstotni delež v podjetju. Včeraj so se začela pogajanja, poroča Reuters. Na mizi je še vedno 44 milijard dolarjev oziroma 54,2 dolarja na delnico, kar je danes njen tečaj dvignilo za pet odstotkov (na 52 dolarjev).

Začetek pogajanj ne pomeni, da se bo prevzem resnično zgodil. A intenzivno sestankovanje med Elonom Muskom in največjimi Twitterjevimi delničarji kaže, da je Musk v nameri odločen. Po neuradnih podatkih naj bi številni delničarji za tem stopili v stik s Twitterjevim vodstvom in jih pozvali, naj ne zamudijo dobre priložnosti. Muskova ponudba je namreč zelo velikodušna. Musk sicer vztraja, da je njegova ponudba resna in finančno vzdržna, a hkrati tudi zadnja in nespremenljiva. Twitterjev upravni odbor mora sicer preveriti tudi pravno ozadje, zlasti ali je Musk kršil pravila z nerazkritim nakupovanjem velikih količin delnic...

132 komentarjev

Lyft gre na borzo

Ustanoviteljema Lyfta se bo smejalo

Slo-Tech - Največji Uberjev konkurent Lyft se pripravlja na borzni debi. Še ta mesec namreč pričakujemo borzno kotacijo, ki bo sledila javni ponudbi delnic (IPO). Za IPO so napovedali ceno delnice v razponu med 62 in 68 dolarji, je moč prebrati v prospektu, ki ga je podjetje predložilo agenciji za trg vrednostnih papirjev (SEC). To pomeni, da bo podjetje vredno med 21 in 23 milijardami dolarjev, kar je precej več od trenutne valutacije 15 milijard dolarjev. Če na borzi cena ne bo nižja od prodajne, si lahko obstoječi delničarji obetajo velike zaslužke.

Na prodaj bodo le delnice razreda A, ki imajo manj glasovalnih pravic kakor delnice razreda B. S prodajo 30 milijonov delnic razreda A bodo zbrali okrog dve milijardi dolarjev svežega kapitala. Trenutno ima Lyft 284...

0 komentarjev

Ustanovitelji Skypa tožijo Ebay

The New York Times - Prejšnji mesec je Ebay dosegel dogovor s konzorcijem, ki ga vodi podjetje Silver Lake in vključuje sklada Index Ventures in Andreessen Horowitz ter kanadski pokojninski sklad, o prodaji večinskega deleža v Skypu za dve milijardi dolarjev. Zgodbo pa zapletajo prvotni avtorji Skypa, ki so ga Ebayu prodali leta 2005. Takrat namreč niso prodali celotnega Skypa, marveč so obdržali v lasti majhen del kode za P2P-povezovanje in jo licencirali Ebayu za uporabo.

Sedaj sta Niklas Zennstrom in Janus Friis vložila tožbo na sodišču v Severni Karolini, kjer Ebayu očitata spreminjanje tega dela kode. V njej terjata sodno prepoved prodaje in zakonito odškodnino, ki bi se lahko povzpela do 75 milijonov dolarjev dnevno. Podobno tožbo so vložili že marca na britanskem sodišču, a postopek še ni stekel, je pa takrat prestrašila marsikaterega potencialnega kupca Skypa.

Ebayevi predstavniki so dejali, da ne dvomijo o zmagi, a kljub temu za vsak slučaj razvijajo nadomestno kodo. Prav tako naj bi bila...

4 komentarji

Ebay prodaja Skype

CNet - Napovedi se uresničujejo in Ebay dokončno prodaja Skype. Prodajali so ga sicer že nekaj časa, sedaj pa je čas dozorel za kupčijo. Kupila ga bo skupina investitorjev, ki jo vodi podjetje Silver Lake in vključuje sklada Index Ventures in Andreessen Horowitz ter kanadski pokojninski sklad. Za 65-odstotni delež v Skypu bodo odšteli dve milijardi dolarjev, preostanek pa bo Ebay zadržal v svoji lasti.

Ebayju je tako uspela dobra kupčija, saj so leta 2005 za nakup Skypa odšteli 2,6 milijarde dolarjev. Prevzem so mnogo označili za enega večjih fiaskov v IT-svetu, saj je bila cena tako visoka, da je redko kdo verjel, da ga bo uspel Ebay še kdaj tako drago prodati dalje. Nova cena postavlja vrednost celotnega Skypa na 2,75 milijarde dolarjev. Razlogi za prodajo ostajajo enaki, ponavlja Ebayjev izvršni direktor: Skype je odlično samostojno podjetje, ki pa s preostalim delom skupine Ebay nima mnogo skupnega. V letu 2008 je Skype zbral 551 milijonov dolarjev prihodkov.

2 komentarja