»

Hekerski vdor v Binance odnesel pol milijarde

Slo-Tech - Včeraj zjutraj je ena največjih svetovnih kriptomenjalnic Binance sporočila, da je bila tarča hekerskega vdora, v katerem so nepridipravi odtujili večjo količino kriptovalut. Sprva se je govorilo o 100-110 milijonih dolarjev, do danes pa je bila ocena popravljena na 570 milijonov dolarjev.

Ukradli so žetone BNB. Napadalci so merili na most BSC Token Hub, ki je omogočal prenos BNB z ene verige blokov na drugo (BNB Beacon Chain (BEP2) in BNB Smart Chain (BEP20 ali BSC)), in tam preusmerili BNB z omrežja. Šlo je za dva milijona žetonov. Binance je zato potrjevalce transakcij (network validators) pozval k moratoriju na ustvarjanje novih blokov na BSC, medtem ko poteka intenzivna preiskava incidenta. Kasneje je izvršni direktor Changpeng Zhao komitente pomiril, da so njihova sredstva varna in da Binance nadaljuje normalno poslovanje.

Z vzpostavitvijo stika s 44 potrjevalci transkacij, ki so razpršeni po vsem svetu, so uspeli omejiti škodo. Večina sredstev je zamrznjenih v denarnici...

19 komentarjev

Balonček NFT-jev je počil

Slo-Tech - Na začetku leta so vrhunec svoje popularnosti dosegli nezamenljivi žetoni (NFT), ki so se prodajali v milijardah dolarjev, najdražji pa so stali milijone dolarjev. Januarja letos je lastnika zamenjalo za 17 milijard dolarjev NFT-jev, kar je predstavljalo rekord. A kasneje je postalo jasno, da je balonček začel izgubljati zrak. Prvi objavljeni čivk na Twitterju se je na primer prodal za nekaj sto dolarjev, medtem ko je prodajalec pričakoval milijonski izkupiček. Pogled nazaj kaže, da so NFT-ji vrh resnično dosegli januarja letos.

Odtlej je promet večinoma padal. Septembra je lastnika izmenjalo le še za 466 milijonov dolarjev NFT-jev, kar 97 odstotkov manj kot na vrhuncu januarja letos. To so agregirani podatki z več platform, med drugim OpenSea, NFTX, LarvaLabs, LooksRare, SuperRare, Rarible in Foundation. Trenutno število transakcij je celo nižje kot lanskega julija, preden se je trga polastila mrzila. Zanimivo je, da se je znižalo tako število transakcij kot njihova vrednost, ne...

30 komentarjev

Niso vsi NFT-ji nujno milijonske priložnosti

Slo-Tech - Običajno poročamo o astronomskih vrednostih, za katere se prodajajo nezamenljivi žetoni (NFT) kakšnih digitalnih znamenitosti, denimo prvega smsa. A prvi objavljeni čivk na Twitterju Jacka Dorseya, za katerega je Sina Estavi lani odštel 2,9 milijona dolarjev, je tokrat pošteno razočaral. Medtem ko je prodajalec pričakoval 48 milijonov dolarjev, je najboljša ponudba znašala 277 dolarjev. Estavi ima še nekaj dni časa, da se odloči, ali bo ponudbo sprejel.

Ko je Estavi minuli teden na Twitterju napovedal prodajo, je ob tem dodal, da bo polovico izkupička (25 milijonov dolarjev ali več) namenil dobrodelni organizaciji GiveDirectly. A ko se je včeraj dražba končala, so se ponudbe vrtele od šestih dolarjev do 277 dolarjev (v ethru). Estavi je ob tem dejal, da je formalno rok potekel, a če bo dobil dobro ponudbo, bo NFT prodal. S tem priznava, da za 277 dolarjev tega ne namerava storiti.

To morda že kaže na spuščanje zraka iz balona NFT-jev, ki so v zadnjih mesecih resnično zbezljali....

36 komentarjev

Adidas in Nike se lotevata NFTjev ... in metaversa

vir: Adidas
The Block Crypto - Pri Adidasu so v prvem, eksperimentalnem lansiranju kriptovsebine, prodali 30.000 žetonov NFT, v vrednosti 23,5 milijona dolarjev v ethru. Gre za prve faze vstopa velikih modnih podjetij na to področje, saj je Nike tik za petami.

Norija okoli nezamenljivih kriptožetonov (NFT) ne pojenja - prav nasprotno, kajti nov pogon ji dajejo visokoleteče besede o metaverzumu, kjer naj bi ravno predmeti, vezani na NFTje, predstavljali najvrednejšo vsebino. Za praktičen primer tega bizarnega dogajanja so poskrbeli pri Adidasu, kjer so obe razvpiti krilatici dobili na piko pred nekaj tedni. Najavili so lansiranje svoje prve kriptovsebine pod imenom Into the Metaverse, za katerega so se promocijsko povezali s prav tako razvpitim NFT projektom Bored Ape Yacht Club, zbirateljem GMoneyjem in medijsko skupino PUNKS Comic. Premisa gre nekako takole: imetniki Adidasovih žetonov NFT pridobijo digitalne figurice, nekoč v letu 2022 pa bodo postali tudi lastniki tako fizičnih predmetov, kot so puloverji in...

29 komentarjev

Izvorna koda spleta kot NFT prodana za 5,4 milijona dolarjev

Tim Berners-Lee. Slika: Paul Clarke/CC BY-SA 4.0

Slo-Tech - Zaključila se je dražba, na kateri so od 23. junija z začetno ceno 1000 dolarjev dražili NFT (non-fungible token), ki vsebuje komplet osnovnih dokumentov in kode za postavitev svetovnega spleta. Datoteke z izvorno kodo, animirani video pisanja kode, pismo Tima Berners-Leeja in digitalni poster kode so prodali za 5,4 milijona dolarjev. Izkupiček bo namenjen dobrodelnim organizacijam po izboru prodajalca. Dražbo je vodila znamenita hiša Sotheby’s.

S ceno 5,4 milijona dolarjev je to eden izmed dražjih NFT-jev, ki je presegel tudi prvi tvit v zgodovini, za katerega je Jack Dorsey (ustanovitelj Twitterja) iztržil 2,9 milijona dolarjev. Ni pa to najdražji NFT doslej, saj ta naziv pripada digitalni umetnini, za katero je bil Beeple iztržil 69 milijonov dolarjev. Kdo je kupil izvorno kodo spleta, ni znano.

NFT-ji ali nezamenljivi žetoni so digitalne ustreznice certifikatov istovetnosti. Z njimi je moč enolično označiti in razlikovati digitalne predmete, ki se načeloma lahko kopirajo v...

12 komentarjev

Meme Disaster Girl prodan za pol milijona dolarjev

Slo-Tech - Poznamo jo kot Disaster Girl, a njeno pravo ime je Zoë Roth in sedaj že študira. Na internetu je zaslovela po posnetku, ki je nastal leta 2005, ko so gasilci nadzorovani požgali sosednjo hišo. Tedaj je nastala znamenita fotografija, ki je na internetu zaslovela kot meme. Posnel jo je njen oče in leta 2007 z njo sodeloval na nekem tekmovanju. Ostalo je zgodovina. Danes fotografija na internetu živi svoje življenje, saj je vir neskončnih fotomontaž in predelav, kot se za memeje pač spodobi. In kaj ima od tega Zoë Roth? Pol milijona dolarjev.

Zoë Roth je fotografijo prodala kot NFT (nezamenljiv žeton). Zanj je prejela 180 ethrov, kar znaša 414.000 evrov. Dražba je potekala 17. aprila, zmagal pa je @3FMusic. Poleg zajetnega izkupička Zoë ostajajo avtorske pravice in pravica do 10 odstotkov od vseh bodočih prodaj istega NFT-ja, kar je zagotovljeno s pametnimi pogodbami.

V zadnjem času so NFT-ji izjemno popularni kot način, kako je moč kupiti unikatne digitalne vsebine. Čeprav jih je...

24 komentarjev

Prvi tvit Jacka Dorseya v obliki NFT prodan za skoraj tri milijone USD

Jack Dorsey vir: Flickr

vir: Reuters
Reuters - Jack Dorsey, soustanovitelj in izvršni direktor Twitterja, je svoj premierni čivk postavil na digitalno dražbo kot NFT oz. non-fungible token, trenutno popularen način za prenašanje lastništva umetnin na ethereumovemmu blockchainu. Tvit je sicer nastal 21. marca 2006, glasi pa se precej impresionistično: “just setting up my twttr”.

Dorsey je z dražbo začel 6. marca, najboljši ponudnik pa je na koncu bil Sina Estavi, izvršni direktor blockchain podjetja Bridge Oracle, ki je svojo ponudbo zadnji trenutek zvišal na 1630,5825601 ethrov, kar je pomenilo 2,915.835.47 ameriškega dolarja. Številki, s katerima si spletna skupnost zdaj razbija glave, kaj neki naj bi pomenili.

Estavi je po nakupu prejel digitalni certifikat tvita, ki je menda unikaten zato, ker je potrjen in podpisan s strani avtorja. Dorsey pa je denar pretvoril v nekaj manj kot 51 bitcoinov in jih namenil dobrodelni organizaciji Give Directly Africa.

67 komentarjev

Kriptoumetnost v meteornem vzponu

Beeple

vir: Esquire
Business Insider - Umetnica Grimes je pred dnevi na dražbi svojih izvodov kriptoumetniških del v dvajsetih minutah zaslužila slabih šest milijonov dolarjev. Gre samo za enega od zadnjih odmevnejših primerov v prodaji digitalne umetnosti, ki temelji na tehnologiji nezamenljivih kriptožetonov NFT in je v zadnjih mesecih eksplodirala.

Kdor je menil, da so CryptoKitties samo mimobežna zanimivost s področja blockchaina, se je pošteno zmotil. Klasične kriptovalute namreč niso edina reč, v katero v teh časih investitorji mečejo denar, kajti vrednost prodaje umetniških del, katerih dokazilo lastništva je vezano na verige blokov, se je v samo dobrem leto praktično postoterila. Ena večjih tržnic s kriptoumetnostjo, OpenSea, je imela lani povprečen mesečni promet v višini poldrugega milijona dolarjev, letošnjega februarja pa že prek 86 milijonov. Eden najvidnejših tosortnih umetnikov, Američan Mike Winkelmann - Beeple, ima ravno v tem trenutku prvo dražbo digitalne umetnosti v sloviti hiši Christie, ki obenem...

37 komentarjev