»

Organi pregona uničili RaidForums

Slo-Tech - Ameriški in evropski organi pregona so v usklajeni akciji, ki je trajala več kot leto dni, zasegli domeno ter infrastrukturo hekerskega foruma RaidForums in aretirali ključne administratorje.

Po večini odmevnejših kraj podatkov v zadnjih letih smo bili lahko sigurni, da se bodo v tej ali oni obliki znašli na enem mestu: spletnem forumu RaidForums, ki je postal ena poglavitnih oglasnih desk za malopridneže, ki so se želeli zbarantati za pridobljeno robo. Forum je nastal leta 2015 in kakor pove ime, je bil sprva namenjen organiziranju spletnega ter elektronskega nadlegovanja (raids), nato pa se je preobrazil v bazar za trgovanje z nelegalno pridobljenimi podatki. Struktura in delovanje sta do danes postala zelo dovršena; uporabniki so lahko v zameno za različne ravni naročnin dostopali do zaprtih delov foruma, ki so ponujali privilegiran dostop do oseb visoko v sferah kiberkriminala, administratorji pa so osebno posredovali pri največjih poslih.

Toda v letošnjem februarju je v...

10 komentarjev

Zaprli hekerski forum Darkode in priprli kolovodje, obtožen tudi Slovenec

Europol - V usklajeni akciji so policisti iz več držav zaprli hekerski forum Darkode, kjer so si člani izmenjevali in prodajali varnostne ranljivosti, orodja za vdiranje ter ukradene informacije, obenem pa so pridržali 28 ljudi, so sporočili z ameriškega pravosodnega ministrstva. S tem so odsekali lovke največjemu tovrstnemu nezakonitemu forumu, kjer je občevanje potekalo v angleščini. Na internetu sicer po ocenah preiskovalcev obstaja okrog 800 podobnih forumov, a je bil Darkode med največjimi, najbolj obiskanimi in najbolje založenimi.

Europol je potrdil, da so v operaciji, ki jo je vodil FBI in pri kateri je sodelovala evropska enota EC3 (European Cybercrime Centre), sodelovali organi pregona...

20 komentarjev

V evropsko-ameriški akciji razbili botnet Beebone

Slo-Tech - V usklajeni akciji so Evropolova enota EC3, nizozemska policija, ameriški FBI ter Kaspersky Lab, Shadowserver in McAfee uspeli razbiti botnet Beebone (znan tudi kot AAEH). Omenjeno omrežje je vključevalo vsaj 12.000 aktivnih računalnikov, bržkone pa še bistveno več. Na vrhuncu okužbe septembra lani jih je bilo 100.000. Odkrili so več kot pet milijonov primerov okužb v več kot 195 državah. Najbolj prizadete so bile Japonska, Indija in Tajvan.

Kot so pojasnili za Associated Press, je bila zlonamerna programska oprema v primeru Beebone zelo dovršena. Programska oprema se je posodabljala tudi do 19-krat dnevno, zaradi česar jo je bilo težko prepoznati. Okužbo sta vzdrževala dva modula za...

0 komentarjev

Pridržali skoraj sto prodajalcev in uporabnikov trojanskega konja

Slo-Tech - V usklajeni akciji v 16 večinoma evropskih državah so policisti preiskali 359 prostorov, pridržali 97 oseb in zasegli več kot 1100 kosov računalniške opreme, so sporočili iz Europola. Akcijo sta koordinirala Eurojust in European Cybercrime Centre.

Preiskovali so programsko opremo BlackShades RAT, ki omogoča prevzem nadzora nad oddaljenim računalnikom, kamor smo ga namestili. Tam lahko potem pridobimo dostop do datotek, beležimo pritiske na tipkovnici, zajemamo posnetke z vgrajeno kamero ali zašifriramo vsebino trdega diska. Program se prodaja za manj kot 200 dolarjev, nepridipravi pa so ga uporabili za številna izsiljevanja. V ZDA je znamenit primer 19-letne Miss Teen USA Cassidy Wolf,...

14 komentarjev

Avtor Maripose v Mariboru obsojen na skoraj pet let zapora

Foto: zurnal24.si

RTV Slovenija - V Mariboru je sodišče obsodilo Matjaža Škorjanca, ki je širši javnosti znan kot pisec programske opreme, ki je okuževala računalnike po vsem svetu in jih združila v botnet Mariposa. Zaradi izdelave zlonamernega programa in vdora v informacijske sisteme ter pranja denarja je bil Škorjanc obsojen na štiri leta in deset mesecev zapora, odvzem protipravno pridobljene premoženjske koristi, plačilo 3.000 evrov kazni in stroškov postopka. Njegova nekdanja partnerica Nuša Čoh je bila spoznana za krivo pranja denarja, za kar je dobila osem mesecev pogojne kazni.

To pomeni, da bo Škorjanc, nekdanji študent medicine in kasneje računalništva, izgubil stanovanje in osebni avtomobil, ki si ju je kupil iz nezakonito pridobljenega denarja. Koliko bodo znašali stroški...

28 komentarjev

Prijeti še kolovodje botneta Zeus

Z Zeusom okuženi računalniki

vir: ComputerWorld
The Register - Po usklajeni akciji britanske in ameriške policije, ki sta pretekli torek na obeh straneh Atlantika aretirali več deset vpletenih v spletno kriminaliteto prek botneta Zeus, a za celotno operacijo nepomembnih oseb, je ukrajinska policija konec tedna na prste stopila vodjem. V policijski operaciji Trident Beach sta namreč sodelovali tudi nizozemska in ukrajinska policija, in slednja je aretirala pet oseb, ki so po predvidevanjih odigrali glavne vloge pri širjenju, upravljanju in izkoriščanju botneta Zeus. S tem so si pridobili protipravno korist v višini 70 milijonov dolarjev, medtem ko so neuspešno poizkušali ukrasti trikrat toliko.

Operacija se je začel maja lani, ko so agentje FBI v Nebraski izvedeli za avtomatsko...

6 komentarjev