»

Intel bo za magdeburški tovarni namenil 30 milijard

Reuters - Intel bo v tovarni, ki ju gradi v nemškem Magdeburgu, vložil skoraj dvakrat več od prvotnih načrtov. Čeprav so vmes investicijo skorajda odpovedali - ali pa je bil to del pogajalske strategije - bodo sedaj zanjo namenili 30 milijard evrov. Približno 10 milijard evrov pa bo primaknila Nemčija.

Intel in Evropa imata podobne želje. Intel se želi otresti prevelike odvisnosti od azijskih držav, kjer proizvaja več kot 80 odstotkov svojih čipov, Evropa pa želi več domače proizvodnje. Hkrati se Intel trudi, da mu Samsung, Nvidia, TSMC in AMD ne bi preveč ušli, zato mora širiti proizvodne kapacitete. Evropa je ena izmed treh celin, kjer to intenzivno počno. Poleg nemške investicije v so zadnjem tednu napovedali še dobre štiri milijarde evrov za obrat na Poljskem in kar 25 milijard dolarjev za tovarno v Izraelu.

Spomnimo, da je Intel že lani povedal 80 milijard evrov investicij v Evropi. Širili bodo tovarni na Irskem, v Franciji želijo postaviti nov raziskovalni center, v Barceloni pa...

8 komentarjev

Intelova nova tovarna v Nemčiji se odmika

Slo-Tech - Intel je v prvi polovici tega leta načrtoval začetek gradnje nove tovarne v Magdeburgu, kjer bi od leta 2027 proizvajali čipe. V izgradnjo tovarne bi vložili 17 milijard evrov, še 6,8 milijarde evrov pa bi primaknila država. Od tega je bilo 2,7 milijarde evrov namenjeno neposredno za Intel že v letu 2022, preostanek pa bi v letih 2023 in 2024 predstavljale tudi olajšave. A projekt se zamika, ker Intel od države ne dobi zagotovil, da bo subvencija res izplačana.

Da se zapleta, je Intel prvikrat javno sporočil sredi minulega meseca, ko je citiral spremenjeno dogajanje na trgu in slabše gospodarske napovedi. Zaradi otežene gospodarske situacije se Intel ni več želel zavezati, kdaj se bo gradnja res pričela. Intel je sicer obljubljal 3000 delovnih mest, ko bi tovarna po letu 2027 mesečno proizvajala 40.000 silicijevih rezin v 1,8-nanometrski litografiji (torej v EUV). To tudi pojasni visoke cene, saj en sam stroj za fotojedkanje pri tej valovni dolžini stane 400 milijonov evrov.

28 komentarjev

Tesla v Teksasu odprla svojo četrto tovarno

Slo-Tech - Tesla je v teksaškem Austinu v četrtek z velikim pompom in dogodkom za 15.000 ljudi uradno odprla svojo tovarno Gigafactory, ki predstavlja njihov največji obrat doslej. Ko bo delovala s polno paro, bo to tudi največja tovarna za proizvodnjo avtomobilov na ameriških tleh. Po besedah direktorja Elona Muska ima nova tovarna proizvodne kapacitete za 500.000 vozil letno, kar bodo dosegli že prihodnje leto. Sprva bodo proizvajali model Tesla Y, a glavni cilji so poltovornjak Cybertruck, tovornjak Semi in športni avtomobil Tesla Roadster.

Časi so trenutno naklonjeni investicijam v električna vozila. Podnebne spremembe zaradi uporabe fosilnih goriv in naraščajoče cene naftnih derivatov so podžgale zanimanje javnosti za elektrificiranje osebnega prevoza in tudi delnice Tesle so letos približno polovico višje kot v začetku minulega leta (v petek po odprtju tovarne so izgubile tri odstotke). Tesla sledi trendom in bi lahko prihodnje leto v tovarnah v Šanghaju, Kaliforniji, Teksasu in...

3 komentarji

Tesla dobila uporabno dovoljenje za tovarno v Nemčiji

Reuters - Nemške oblasti so v petek Tesli po več mesecih zamud in odlaganj vendarle izdale dovoljenje za proizvodnjo električnih avtomobilov in baterij v novi tovarni v zvezni državi Brandenburg. Tesla je pet milijard evrov težko investicijo začela, ko še ni bilo jasno, ali bo naposled dobila vsa dovoljenja. Proizvodnja se bi lahko začela že čez dva tedna, če Tesla v tem času izvedla še zadnje potrebne korake.

Premier zvezne države Dietmar Woidke je ob tem dejal, da gre za velik korak v prihodnost, saj da bo Teslina nova tovarna pomemben tehnološki in industrijski dejavnik v Nemčiji in regiji. Na koncu naj bi tovarna nudila 12.000 delovnih mest, doslej pa so zaposlili že 2600 ljudi. To bo tretja velika Teslina tovarna - prvi stojita v Kaliforniji in v Šanghaju, kmalu pa bodo v Austinu postavili še četrto. V nemški tovarni načrtujejo proizvodnjo 500.000 vozil letno.

Približno sto petdeset kilometrov zahodno od tovarne leži Wolsfburg, utrdba Volkswagna, ki je na nemškem trgu največji...

40 komentarjev

Intel bo gradil novi tovarni

AnandTech - Intel je napovedal izgradnjo dveh novih tovarn za proizvodnjo čipov, ki bosta začeli obratovati leta 2025. Postavili jih bodo na novi lokaciji v zvezni državi Ohio, kar bo prva nova lokacija za Intel v zadnjih 40 letih. Že lani je Intel napovedal tudi postavitev dveh novih tovarn na svoji lokaciji v Arizoni.

V Ohiu je na 400 hektarjih velikem zemljišču prostora za skupno osem tovarn. Izgradnja prvih dveh, ki se bo začela letos, bo stala 20 milijard dolarjev. V njih bodo proizvajali tako čipe za lastne potrebe kot tudi za stranke Intel Foundry Services. Tako velik obrat bo po eni strani potreboval tudi ustrezno izobražene zaposlene, zaradi česar je Intel napovedal 100 milijonov dolarjev vložka v izobraževalni sektor, po drugi strani pa bo ustvaril veliko dela za podizvajalce in dobavitelje. Intel ni razkril, po katerem postopku bo tekla proizvodnja v novih tovarnah. Dejali so le, da po najnovejšem, torej lahko pričakujemo Intel 18A (to je štiri generacije naprej od trenutno...

36 komentarjev

Tesla v Nemčiji zaradi zamud brez subvencij

Ars Technica - Prihajajoča Teslina tovarna baterije v okolici Berlina ne bo dobila napovedane 1,1 milijarde evrov subvencij, ker zaradi zamud ne bodo izpolnili vseh pogojev. Nemška vlada je včeraj potrdila, da se Tesla ne poteguje več za obljubljeno subvencijo. Tovarno bodo še vedno zgradili, subvencije pa bodo sedaj namenjene drugim projektom.

Razlog so zamude. Teslin direktor Elon Musk je že večkrat izrazil nezadovoljstvo s hitrostjo postopkov v Nemčiji. Glede subvencij pa je dejal, da podjetje verjame, da je treba vse subvencije ukiniti, kar pa vključuje tudi subvencije za nafto in plin. Doslej je sicer Tesla prav rada izkoristila subvencije, kjer so jim bile na voljo.

V Nemčiji subvencije ne bodo dobili, ker bodo zaradi zamud baterije, ki jih bodo proizvajali v Nemčiji, pred tem že začeli proizvajati v kakšni drugi tovarni. S tem pa ne bodo izpolnili ključnega pogoja, zato so uradno umaknili prijavo. Teslo bo nova tovarna stala pet milijard evrov, so ocenili v nemški vladi.

Poleg tovarne...

9 komentarjev

Tesla se seli iz Kalifornije v Teksas

Slo-Tech - Tesla je preselila svoj sedež iz Kalifornije v Teksas, je v četrtek sporočil izvršni direktor Elon Musk. Sam se je preselil v Teksas že lani, kjer je tudi velik del SpaceX in nova Teslina tovarna v Austinu. Sedaj pa bo tam še sedež podjetje Tesla, čeprav v Teksasu uradno ni dovoljeno prodajati tesel in morajo kupci po vozila v okolico. Zakonodaja namreč proizvajalcem prepoveduje neposredno prodajo vozil kupcem, zato obstajajo številni domiselni obvozi.

V Kaliforniji bo Tesla še vedno obdržala precej obratov. Tovarna v Fremontu bo še naprej delovala, in sicer naj bi celo povečala proizvodnjo za 50 odstotkov. Ni pa Tesla edino podjetje, ki se iz Kalifornije seli na jug. Glavni razlog so nižji davki in manj regulacije, tako na področju okoljskih standardov kot zaščite pravic zaposlenih. Podobno kot Tesla se v Teksas selijo še Oracle, Hewlett Packard Enterprise in Toyota Motor, ki so bili prej vsi v Kaliforniji.

Musk se je lani večkrat prepiral s Kalifornijo zlasti glede...

10 komentarjev

Sodišče v Nemčiji začasno ustavilo gradnjo Tesline tovarne Gigafactory 4 v Berlinu

Slo-Tech - Gradnja nove Tesline tovarne v Berlinu, za katero je Tesla lokacijo razkrila novembra lani, se je ustavila. Tovarno Gigafactory 4, v kateri bi morali leta 2021 proizvajati baterije in vozila, so se odločili umestiti v širši Berlin (natančneje v Gruenheide) zaradi bližine industrije in izobražene delovne sile. Tesla želi zaposliti 12.000 ljudi, ki bodo letno proizvajali 150.000 vozil. A le nekaj dni po začetku pripravljalnih del za gradnjo je višje sodišče v Berlinu odločilo, da je treba najprej razrešiti okoljsko problematiko in pritožbe okoljevarstvenih organizacij.

Pri gradnji tovarne bi namreč morali posekati 91 hekterjev gozda, kar so začeli izvajati v četrtek. Okoljevarstvena organizacija Zelena liga (Grüne Liga Brandenburg) je takoj vložila zahtevek za izdajo začasne odredbe o prepovedi poseka, ki jo je sodišče sedaj izdalo. Sodišče je tako hitro reagiralo, ker bi Tesla v še treh dneh posek dokončala. Agencija za okolje je v četrtek pred začetkom zemeljskih del dala soglasje...

35 komentarjev

Tesla pozitivno presenetila analitike

Slo-Tech - Tesla je objavila podatke o proizvodnji električnih vozil v minulem četrtletju, s katerim je presegla pričakovanja analitikov, in napovedi za tekoče leto. Medtem ko so na Wall Streetu pričakovali, da bo Tesla dobavila 106.000 vozil svojim strankam, kar bi bilo v skladu z letno napovedjo 360.000-400.000, so jih dobavili 112.000. Proizvodnja pa je znašala 104.891 vozil. Po neuradnih ocenah so jih 60.000 prodali v ZDA in Kanadi, preostanek pa drugod. Konkretno so dobavili 92.550 modelov 3 ter 19.450 modelov S in X. Pričakovanih je bilo 87.900 prvih in 19.100 drugih. Delnica Tesle je po objavi rezultati pridobila tri odstotke vrednosti in dosegla rekordno vrednost 443 dolarjev.

S tem je Tesla v primerjavi z letom pred tem (2018) prodajo avtomobilov povečala za 50 odstotkov. Za letos analitiki pričakujejo, da bo proizvodnja presegla pol milijona vozil. Spomnimo, da je bila Tesla pred sedmimi leti skoraj 50-krat manjša! Vrednost delnice pri 443 dolarjih je pomembna tudi, ker je Elon...

75 komentarjev