»

Metino omrežje Threads z eksplozivnim začetkom

vir: Meta
Meta - Družbeno omrežje Threads, Metin tekmec Twitterja, je v zgolj petih dneh privabilo 100 milijonov uporabnikov, kar je najvišja rast uporabnikov spletne platforme doslej. Toda okolje je še močno v povojih in v Evropi še ni dosegljivo.

Akrobacije Elona Muska, ki Twitter vztrajno spreminjajo v greznico sovražnega govora in teorij zarot, skušajo konkurenčna podjetja seveda pridoma izrabiti z lansiranjem lastnih alternativ. Medtem ko je omrežje Jacka Dorseyja Bluesky v zadnjih mesecih pospešilo zaprti preizkus, pa je po desni na področje mikrobloganja sedaj pridivjala še Meta. Prejšnji teden so presenetljivo hitro lansirali Threads, ki bi ga nekdo brez jutranje kave od daleč mimogrede lahko zamenjal za modrega ptička. Podobnost ni presenetljiva, saj se je izkazalo, da so pri projektu bistveno pomagali nekateri inženirji in oblikovalci, ki jih je Musk odpustil iz Twitterja, kar je muhastega milijarderja že pripravilo do groženj s tožbami.

Ljudje so očitno takšnih alternativ lačni, kajti...

26 komentarjev

Nvidia na zgodovinskih rekordih

Slo-Tech - Medtem ko se prodaja osebnih računalnikov ustavlja in imajo proizvajalci težave, ima Nvidia sladke skrbi. Silovit razmah umetne inteligence skrbi, da povpraševanje po njenih izdelkih ni preveč padlo. V minulem četrtletju so se prihodki v primerjavi s prejšnjim četrtletje zrasli za 19 odstotkov na 7,19 milijarde dolarjev. To je sicer še vedno 13 odstotkov manj kot v enakem obdobju leto pred tem, a bistveno bolje od konkurence. Delnica je po najavi poletela za 20 odstotkov.

Nvidia se s tem bliža vstopu v klub podjetij, ki imajo bilijon dolarjev tržne kapitalizacije - to so Apple, Microsoft, Alphabet in Amazon. V enem dnevu je Nvidia pridobila 185 milijard dolarjev - ne pozabimo, to je borza in prav hitro se lahko to poradira - kar je na primer več kot celotna tržna kapitalizacija Intela. Nvidia je po borznih cenah vredna 963 milijard dolarjev, kar je zgodovinski rekord. A situacija se prav hitro lahko obrne, svarijo analitiki.

Trenutno Nvidia jadra na navdušenju nad umetno...

7 komentarjev

Facebookovi rezultati slabši kot predlani, a nad pričakovanji

Slo-Tech - Facebookova mati Meta je včeraj predstavila poslovne rezultate minulega četrtletja, ki so presegli pričakovanja in danes poganjajo kvišku celoten ameriški borzni trg, ne le Metinih delnic. Slednje so pridobile kar petino vrednosti, a so še vedno pol nižje kot pred poldrugim letom.

V zadnjem kvartalu je Meta ustvarila 4,6 milijarde dolarjev dobička, kar je 55 odstotkov manj kot v enakem obdobju leto pred tem. Prihodki so znašali 32 milijard dolarjev, kar ob štiriodstotnem padcu predstavlja boljši rezultati od pričakovanj analitikov. V celotnem letu 2022 so ob nespremenjenih prihodkih pri 117 milijardah dolarjev ustvarili 23 milijard dolarjev dobička, kar je 41 odstotkov manj kot leta 2021. Prihodki bi bili ob nespremenjenih deviznih tečajih lani celo višji kot predlani, dobiček pa so načeli višji stroški. A ključni podatek za investitorji je bila napoved dodatnega odkupa lastnic delnic, za kar bodo namenili 40 milijard dolarjev. Podjetje ima sicer prav toliko denarja in...

4 komentarji

Meta (Facebook) razočaral investitorje

Slo-Tech - Facebookovo matično podjetje Meta je v tretjem letošnjem četrtletju poslovalo bistveno slabše od pričakovanj, kar je delnici podjetja danes zradiralo 22 odstotkov vrednosti, s čimer je izpuhtelo skoraj 80 milijard dolarjev. Podjetje v zadnjih treh mesecih ustvarilo 27,7 milijarde dolarjev prihodkov, kar je štiri odstotke manj kot v enakem obdobju lani. Dobiček pa se je razpolovil in je znašal le še 4,4 milijarde dolarjev.

Ko je ustanovitelj in izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg lani podjetje preimenoval v Meto in napovedal metaverzum, so bila pričakovanja velika. V projekt so vložili več milijard dolarjev, a rezultati so katastrofalni. Oddelek Reality Labs, ki razvija in trži metaverzum, je v tem času ustvaril 3,7 milijarde dolarjev čiste izgube. Napovedujejo, da se bo izguba prihodnje leto še povečala. Po drugi strani podjetje preganjajo višji stroški, pešanje svetovne gospodarske kondicije in krčenje oglaševalskih proračunov pri strankah. Meta je zato upočasnila...

27 komentarjev

Vremena Facebooku so se stemnila

Slo-Tech - Da se nad Facebookom zgrinjajo črni oblaki, kažejo poslovni rezultati in uporabniške statistike za minulo obdobje. Facebook je danes razkril, da so v minulem četrtletju prvikrat v zgodovini zabeležili padec števila dnevnih uporabnikov, kar je torpediralo njegove delnice. Tečaj je zgrmel za 26 odstotkov na najnižjo raven po juliju 2020, ob čemer je izpuhtelo 250 milijard dolarjev tržne kapitalizacije.

Facebook se je nedavno preimenoval v Meta, s čimer želijo bolje ubesediti svoje prihodnje usmeritve (metaverzum). Tudi investitorji bi želeli pomiriti z novim imenom, ki manj izpostavlja družbena omrežja in težav, ki jih ima Facebook na tem področju. In teh ni malo. Mlajši uporabniki nad Facebookom niso več navdušeni, in v minulem četrtletju je število uporabnikov zdrknilo z 1,930 milijarde na 1,929 milijarde dolarjev. Tudi skupno število uporabnikov vseh Facebookovih storitev, torej tudi Instagrama in WhatsAppa, se ni povečalo, temveč je ostalo podobno. To je investitorje pretreslo...

56 komentarjev

Nvidia sklenila rekordno četrtletje, na trgu še vedno pomanjkanje grafičnih kartic

Slo-Tech - Nvidia je v minulem fiskalnem četrtletju, ki se je končalo 31. januarja, ustvarila 5,0 milijard dolarjev prihodkov, kar je 61 odstotkov več kot v enakem obdobju leto pred tem. V primerjavi s predpreteklim četrtletjem pa je rast šestodstotna. Ob tem je čisti dobiček znašal 1,5 milijarde dolarjev, kar je 53 odstotkov več kot leto pred tem in 9 odstotkov več kot v četrtletju pred tem. V celotnem fiskalnem letu, ki se je takisto zaključilo januarja, so prihodki poleteli za 53 odstotkov na 16,6 milijard dolarjev, dobiček pa za 55 odstotkov na 4,3 milijarde dolarjev.

Tudi v trenutnem četrtletju, ki je tradicionalno najslabše za prodajo, Nvidia pričakuje pet milijard dolarje prihodkov. Razloga ni treba dolgo iskati. Na trgu vlada hudo pomanjkanje grafičnih kartic, kar se bo nadaljevalo tudi v prihodnjem četrtletju, ocenjujejo pri Nvidii. Kartice RTX 3080, 3090, 3070 so razprodane in Nvidii vse od izida ne uspeva zadostiti povpraševanju. Maloprodajne cene za več sto dolarjev presegajo...

20 komentarjev

Apple zaključil rekordno četrtletje, a prodaja iPhonov še vedno pada

vir: Apple
Apple - Apple je minulo četrtletje zaključil s 53,8 milijardami dolarjev prihodka, kar je en odstotek več kot v enakem obdobju lani. Še vedno se je nadaljeval trend padanja prodaje iPhona, ki se je skrčila na 26 milijard, s čimer je njegov delež v razrezu prihodkov prvič padel pod 50 odstotkov. To lahko interpretiramo na dva načina: bodisi Apple dobro diverzificira svoj portfelj bodisi se privlačnost paradnega konja podjetja zmanjšuje. Ali kot je dejal izvršni direktor Tim Cook: prodaja iPhona je padla le za 12 odstotkov, kar je precej bolj od 17-odstotnega padca v minulem četrtletju.

V ostalih segmentih pa gre Applu čedalje bolje. Prodaja iPadov presega pet milijard dolarjev, prodaja Macov se je ustavila pri 5,82 milijardah...

30 komentarjev

Applovi poslovni rezultati: prodaja iPhonov še naprej pada

Apple - Prodaja iPhonov se še naprej upočasnjuje, je sporočil Apple v poročilu o poslovnih rezultatih v minulem četrtletju. Prehitel ga je tudi Huawei, s čimer je Apple padel na tretje mesto po tržnem deležu prodanih pametnih telefonov. Prvi je še vedno Samsung s 23,1-odstotnim deležem, sledijo pa Huawei (19,0 %), Apple (11,7 %) in Xiaomi (8,0 %). Največji padec je zabeležil ravno Apple, ki je prodal 36 milijonov telefonov ali 30 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Samsungov padec je 8-odstotni, medtem ko je Huawei prodal za polovico več naprav.

Applovi prihodki v minulem četrtletju so znašali 58 milijard dolarjev, kar je pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Od tega je 31 milijard dolarjev odpadlo na prodajo telefonov (v enakem obdobju lani pa 37,5 milijard...

70 komentarjev

Na Facebooku mesečno že 1,9 milijarde ljudi, investitorji pa vse bolj živčni

Slo-Tech - V minulem četrtletju je na mesečni ravni Facebook aktivno uporabljajo 1,94 milijarde ljudi, je včeraj razkril tehnološki velikan. Številka aktivnih uporabnikov je zrasla za skoraj 100 milijonov v primerjavi s prejšnjim četrtletjem, oziroma za 300 milijonov v primerjavi z enakim obdobjem lani. Še večjo rast pa je modri velikan zabeležil pri uporabnikih, ki so na Facebooku vsak dan. Teh je bilo v prvih treh mesecih 2017 1,28 milijarde oziroma za skoraj petino več kot v enakem obdobju lani.

Prihaja počasnejša rast?

Vendar včeraj Facebook ni javnosti predstavil le številke o uporabnikih, ampak tudi poslovne številke. V prvem letošnjem četrtletju je Facebook tako zabeležil za 8 milijard dolarjev prihodkov in s tem presegel...

64 komentarjev

Google nekoliko povečal dobiček

vir: Google
Google - Google je razkril svoje poslovanje v minulem četrtletju, v katerem so zabeležili višje prihodke od pričakovanj in nekoliko nižji dobiček. Delnica je zato ostala približno tam, kjer je bila.

V zadnjih treh mesecih je Google ustvaril 15,96 milijard dolarjev prihodkov, kar je za 22 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja podjetja se je znašal 4,26 milijarde dolarjev, kar je 23 odstotkov več kot lani, a še vedno tri odstotke manj od napovedi in pričakovanj analitikov. Nekoliko ga je najedla prodaja Motorole Lenovu, saj je moral ob tej transakciji Google navzdol prevrednotiti njeno vrednost za 68 milijonov dolarjev, še za približno 800 milijonov dolarjev pa so razdelili lastnih delnic. Čisti dobiček je tako znašal 3,42 milijarde dolarjev.

Google razdeli svoje prihodke v...

9 komentarjev