»

Applu se v EU obeta polmilijardna kazen

Slo-Tech - Apple v EU še nikoli ni dobil kazni za monopolno delovanje, dasiravno so posamezne države proti njemu že ukrepale. Prihodnji mesec pa bo Komisija izrekla kazen, ki bo znašala okrog 500 milijonov evrov, piše Financial Times. V postopku, ki ga je začela Spotifyjeva pritožba leta 2019, je Komisija po neuradnih podatkih ugotovila, da Apple zlorablja monopolni položaj. Spotify se je pritožil, ker je Apple v aplikacijah na App Storu prepovedoval omembo zunanjih plačilnih sistemov. Ob nakupu naročnine na Spotify prek App Stora je Applu pripadlo 30 odstotkov, čemur se lahko uporabniki izognejo z nakupom neposredno na Spotifyjevi spletni strani - a tega v aplikaciji za iOS sploh ne smejo omeniti.

Komisija bo Applu izrekla visoko globo, ker je njegovo ravnanje nezakonito oviranje konkurence. Prav tako bo od Appla zahtevala, da sporno prakso konča, saj gre za nepoštene poslovne prakse. Z višino 500 milijonov evrov globa sicer ne bo najvišja, bo pa med višjimi. Je pa Apple v Franciji že...

10 komentarjev

Francosko sodišče Applovo milijardno globo znižalo za dve tretjini

Applova trgovina v Parizu

vir: Wikipedia
Reuters - Francosko sodišče je občutno znižalo predlani dosojeno globo Applu zaradi kršitev protimonopolne zakonodaje. Francoski varuh konkurence je Applu tedaj izrekel 1,1 milijarde evrov globe, ki pa jo je sodišče sedaj znižalo na 372 milijonov evrov. Dotlej najvišjo izrečeno globo je sodišče znižalo, ker je razsodilo, da je kršitev manj.

Sodišče je pritrdilo varuhu konkurence, da je Apple izrabljal prevladujoč položaj na trgu in odvisnost prodajalcev od Appla, ni pa potrdilo, da bi se Apple dogovarjal o cenah. Poleg tega je sodišče nižje ocenilo škodo, ki je ob tem nastala, ter obseg kršitev. Zaradi tega je izračunana globa za 728 milijonov evrov nižja in znaša le še tretjino prvotne. Kaznovana sta tudi veletrgovca Tech Data in Ingram Micro, ki morata plačati 76 in 63 milijonov evrov globe.

Apple se je na odločitev odzval pričakovano. Pozdravil je znižanje globe in ugotovitev, da ene kršitve ni bilo. Hkrati pa napoveduje pritožbo, v kateri želi dokazati še neutemeljenost drugega očitka.

0 komentarjev

Nizozemska nadaljuje izrekanje glob Applu

Reuters - Nizozemski varuh konkurence je izpolnil grožnjo in nadaljuje tedensko izrekanje glob Applu. Izrekel je že peto petmilijonsko globo, torej mora Apple skupno plačati 25 milijonov dolarjev. Gre za nadaljevanje kršitev, ki jih je regulator izpostavil decembra.

Jabolko spora so pogoji za zunanja plačila v spletni tržnici. Ponudniki aplikacij za zmenke (dating apps) so se pritožili, da ni pošteno Applovo omejevanje plačilnih sistemov. Uporabljati smejo namreč le Applovega, kar prinaša 30-odstotne provizije, medtem ko zunanjih načinov plačila ne smejo niti reklamirati v aplikaciji, kaj šele ponujati. Apple je odločitev ACM "izpolnil", tako da je omogočil zunanje plačilne sisteme, a še vedno zahteva plačilo provizije. To je znižal na 27 odstotkov, kar da ustreza nižjim stroškom, ker aplikacije ne uporabljajo več njegovega plačilnega sistema. ACM je ocenil, da je takšna rešitev nezadostna.

Dokler Apple ne bo izpolnil zahtev, bodo nadaljevanje izrekanje glob. Apple se vestno pritožuje in...

2 komentarja

Nizozemska stopnjuje globe za Apple

Slo-Tech - Nizozemski varuh konkurence, ki je avgusta ugotovil in decembra odločitev objavil, da Apple krši protimonopolno zakonodajo, in ga januarja oglobil, je globo še povišal. Spremembe, ki jih je Apple uvedel po prvi globi, so nezadostne. Pogoji za ponudnike aplikacij so še vedno nerazumni in predstavljajo nepotrebne ovire, zato nadaljuje izrekanje globe. Vsak teden do odprave nepravilnosti se globa poviša za pet milijonov evrov in trenutno znaša že 20 milijonov evrov. Apple se je sicer tudi pritožil.

Srž problema se skriva v plačilnih sistemih. Apple ni dovoljeval uporabe zunanjih plačilnih sistemov v aplikacijah niti povezav do njih. Razlog so seveda provizije, saj Apple od vseh transakcij v lastnem ekosistemu pobere 30 odstotkov (v nekaterih primerih 15 odstotkov), pri zunanjih transakcijah pa ne bi pobral nič. Hkrati izrecno prepoveduje, da bi bile kjerkoli cene nižje kot v njihovih tržnici. Nizozemski regulator je bil te pogoje ocenil za diskriminatorne.

Apple se je sicer pritožil...

3 komentarji

Apple želi pri eksternih plačilih 27-odstotno provizijo

Slo-Tech - Ko je Nizozemska oglobila Apple zaradi nepoštenih pogojev v App Storu in zahtevala, da v aplikacijah omogoči uporabo eksternih plačilnih sistemov, je kazalo na zmago piscev aplikacij. Applov odziv je vse skupaj negativno presenetil, saj želijo tudi od eksternih plačil zaračunavati 27 odstotkov provizij, kar je le desetinko manj kot provizije za uporabo Applovega plačilnega sistema.

V odzivu je Apple sporočil, da bo v aplikacijah za zmenke na Nizozemskem (zanje velja odločitev) možno izbrati tri možnosti. Poleg uporabe Applovega plačilnega sistema v aplikaciji, kar prinese 30-odstotno provizijo, je možno uporabljati tretji plačilni sistem znotraj aplikacije ali pa vanjo vključiti povezavo do eksternega plačilnega sistema na spletnih straneh proizvajalca. A obe možnosti prinašata 27-odstotno provizijo, ki jo bo Apple ugotavljal in pobiral tako, da bo po pregledu poslovnih izkazov piscem aplikacij preprosto izstavil račun. Znižanje s 30 na 27 odstotkov odraža realni odpustek, ker ne...

161 komentarjev

Nizozemska oglobila Apple zaradi pogojev v App Storu

Slo-Tech - Nizozemska agencija za trg in zaščito potrošnikov (ACM) je Applu izrekla pet milijonov evrov globe, ker je z omejevanjem dostopa do alternativnih plačilnih sistemov v aplikacijah na App Storu nezakonito omejeval konkurenco. ACM je kršitve preliminarno ugotovil že avgusta lani in uradno še decembra lani, ko je sodišče del avgustovske odločbe razveljavilo. Ker Apple kršitev ni odpravil, je ACM sedaj grožnjo uresničil in izrekel napovedanih pet milijonov evrov globe. Če Apple kršitve ne bo odpravil, bo kazen vsak teden zrasla za novih pet milijonov evrov do največ 50 milijonov evrov.

V konkretnem primeru gre za aplikacije za zmenke (dating apps), ki so na voljo v App Storu. Nekatere aplikacije terjajo plačilo naročnine, ki pa jo Apple zahteva prek svojega plačilnega sistema, od katerega vzame 15 ali 30 odstotkov provizije. Ponudniki aplikacij ne smejo v njih niti omeniti, da obstaja možnost plačila izven App Stora, kar je nepošten pogoj, meni Nizozemska. Applove spremembe po...

28 komentarjev

Nizozemska: Applovi pogoji v App Storu nepošteni

Slo-Tech - Nizozemska Agencija za trg in zaščito potrošnikov (ACM) je ugotovila, da Apple s svojo spletno tržnico App Store krši protimonopolno zakonodajo. Za zdaj mu ni izrekla globe, temveč le zahteva odpravo nepravilnosti. Del odločbe je sicer sodišče v začasni odredbo zadržalo, večina pa je obveljala. Apple se je na celotno odločbo sedaj pritožil.

Konkretno gre za ponudnike aplikacije za zmenke (dating apps), ki jih tržijo v App Storu. Založniki teh aplikacij ne morejo prosto izbrati, kateri plačni sistem bodo uporabniki lahko uporabljali, temveč morajo Applovega. Apple ima kot upravljavec unikatne spletne tržnice na platformi iOS obveznost, da svojega prevladujočega tržnega položaja ne zlorablja. Trenutno morajo pisci aplikacij plačati 99 dolarjev letno, da lahko konkurirajo v App Storu. Če pa želijo nuditi še plačljive storitve ali naročnine - takih je okoli 15 odstotkov aplikacij - jim Apple naloži dodatne pogoje. Med njimi je ključni pogoj, da morajo plačati 15 ali 30 odstotkov vseh...

3 komentarji

Apple ne sme omejevati plačil izven App Stora

Reuters - Končala se je dolgotrajna sodna bitka med Applom in založnikom Epic Games, v kateri ni enoznačnega zmagovalca. Sodišče je razsodilo, da Apple ne sme preprečevati uporabe drugih načinov plačevanja poleg Applovega sistema (in-app purchasing), a je povedalo tudi, da Apple ni monopolist.

Apple od vseh nakupov v App Storu in prek uradnega kanala za nakupe v aplikacijah pobira 15- do 30-odstotno provizijo. Hkrati podjetjem, ki aplikacije tržijo prek App Stora, prepoveduje ponujanje alternativnih plačilnih kanalov v aplikacijah. To v praksi pomeni, da če v brezplačni aplikaciji naročnino sklenete neposredno iz aplikacije, bo Apple dobil 30-odstotni delež, če pa naročnino sklenete ločene na internetni strani, Apple tega deleža ne bo dobil. Cena pa bo v obeh primerih enaka, ker Apple to zahteva od založnika. Ko je Epic v Fortnite uvedel mikroplačila mimo App Stora, je Apple aplikacijo izbrisal, Epic Games pa vložil tožbo.

Sodnica Yvonne Gonzalez Rogers je odločila, da je Applovo...

51 komentarjev

Rusija z 10 milijoni evrov kaznovala Apple

vir: FAS

vir: Reuters
Reuters - Ruski zvezni protimonopolni urad (FAS)je zaradi domnevne zlorabe položaja na trgu mobilnih aplikacij izrekel Applu kazen v višini 906 milijonov rubljev, ker je nekaj več kot deset milijonov evrov. Podjetje naj bi z različnimi potezami preferiralo svoje lastne izdelke in na drugi strani oviralo distribucijo tistih od konkurenčnih ponudnikov. Postopek je leta 2019 sprožila ruska družba Kaspersky, potem, ko jim je Apple blokiral nadgradnjo aplikacije za starševski nadzor Safe Kids v trenutku, ko so pri Applu izdali Screen Time, lasten izdelek s tega področja.

Predstavniki Appla so obtožbe že zavrnili in napovedali, da se bodo na odločitev pritožili. Pojasnili so, da so v zadnjih dveh letih v svojem App Storu prepovedali že večje število tovrstnih aplikacij, ki so z invazivno tehnologijo nadzora predstavljale grožnjo varnosti in zasebnosti uporabnikov. Kaspersky ima po njihovih besedah trenutno v App Storu 13 aplikacij, Apple pa je v povezavi z njimi odobril že stotine nadgradenj.

...

8 komentarjev

Italija kaznovala Apple in Samsung zaradi upočasnjevanja telefonov

Slo-Tech - Italijanski varuh konkurence AGCM (Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato) je Applu in Samsungu izrekel 10 in 5 milijonov evrov kazni, ker sta uporabljala nepoštene poslovne prakse. Srž problema je v načrtovanem zastarevanju naprav (planned obsolescence), ki sta ga podjetji dosegali s čedalje požrešnejšimi nadgradnjami programske opreme.

Apple je dobil prvih pet milijonov evrov globe, ker je pri namestitvi iOS 10 na iPhone 6 prišlo do številnih težav, ki so se odrazile tudi kot nepričakovani ponovni zagoni telefona. Težava je bila višja zahtevnost, zaradi česar je zmanjkovalo energije. Da je Apple napako odpravil, je izdal popravek, ki je brez vednosti uporabnikov upočasnil procesor. Drugih pet milijonov evrov je dobil zaradi...

60 komentarjev

Google v Rusiji oglobljen zaradi monopolnega ravnanja

Bloomberg - Google je dobil kazen za kršitve protimonopolne zakonodaje tudi v Rusiji, kjer mu je tamkajšnji varuh konkurence izrekel 438 milijonov rubljev (šest milijonov evrov) globe. Gre za epilog lanske odločitve v postopku zaradi zlorabe monopolnega položaja na trgu pametnih telefonov. Rusko internetno podjetje Yandex se je namreč pritožilo, ker je Google prepovedal prednameščanje Yandexovih aplikacij na telefone, po drugi strani pa zahteval nameščanje lastnih aplikacij za iskanje, navigacijo ipd.

Google je sporočil, da bo odločitev preučil in se odločil o nadaljnjih korakih. Trenutno so namreč še vedno teče pritožni postopek glede popravnih ukrepov, ne glede višine globe. Ker gre za izjemno majhen znesek v primerjavi z Googlovimi prihodki, ki so lani znašali 74...

0 komentarjev