»

Nizozemski športniki na olimpijske igre brez telefonov in računalnikov

Slo-Tech - Nizozemski časnik De Volkskrant poroča, da bodo morali nizozemski športniki na olimpijske igre v Peking prihodnji mesec odpotovati brez pametnih telefonov in osebnih računalnikov. Nizozemski olimpijski komite (NOCNSF) želi s tem preprečiti digitalno vohunjenje, ki bi ga lahko izvajala kitajska država. Tiskovni predstavnik komiteja Geert Slot je dejal, da je ukrep rezultat ocene tveganja za potovanje na Kitajsko. V zadnjih letih se pomembnost računalniške varnosti povezuje, Kitajska pa je ob tem zaprla svoj internet, zaradi česar je poseben primer, je še dodal.

Športniki bodo na olimpijskih igrah dobili sveže, sterilne elektronske naprave, da jim ne bi mogli izmakniti osebnih podatkov ali jim prisluškovati. Tehnični direktor Maurits Hendriks dodaja, da razmišljajo različnih ukrepih, saj spremljajo širši kontekst, ne le računalniške varnosti. Eden izmed glavnih problemov je blokiranje omrežij VPN na Kitajskem, zaradi česar komunikacija z internetom nujno poteka prek kitajske...

27 komentarjev

V nastajanju kar dve slovenski ešportni zvezi

Slo-Tech - V začetku tedna smo bili priče nenavadnemu dogodku: iz dveh različnih smeri sta skorajda istočasno prišli najavi o nameri ustanovitve domače zveze društev, ki bi skušala ešport pri nas uveljaviti kot športno panogo in dogajanje dvigniti na višjo raven. Čeprav imata Slovenska e-športna zveza (SEZ) in E-športna zveza Slovenije (EŠZS) zelo podobne cilje, pa ne gre za isti entiteti, kar boleče kaže na razklanost domače ešportne scene.

Profesionalno tekmovalno igranje računalniških in videoiger, oziroma na kratko ešport, se kot drugod po svetu krepi tudi pri nas in v zadnjih letih raste število tistih, ki so v tej smeri izbrali karierno pot. Že več let zato obstaja potreba po krovni zvezi domačih društev tekmovalcev in organizatorjev dogodkov, ki bi se lahko pri državi in sponzorjih borila za boljši položaj te dejavnosti in navznoter zagotavljala določeno raven profesionalizma. Kot pa je žal že kar preveč značilno za slovenski prostor, nastajanje takšne zveze odzvanja v nesoglasjih,...

28 komentarjev

ZDA obtožujejo Rusijo hekerskih vdorov med olimpijskimi igrami

Slo-Tech - Organizatorji olimpijskih iger so uradno potrdili le, da so imeli težave s hekerskimi napadi ob otvoritveni slovesnosti, a neuradno so bile težave tudi kasneje med igrami. Po podatkih ameriških obveščevalnih služb so hekerji med igrami napadli več sto računalnikov prirediteljev, napadi pa naj bi izvirali iz Rusije. Agencija GRU naj bi imela že v začetku iger dostop do vsaj 300 računalnikov, ki so bili povezani z olimpijskimi igrami.

Napade so izvedli tako, da se je zdelo, kakor da bi izvirali iz Severne Koreje. Strokovnjaki ocenjujejo, da so bili napadi povračilo za izključitev ruskih športnikov z olimpijskih iger, saj so smeli ti nastopati le pod nevtralno olimpijsko zastavo. Prav tako...

38 komentarjev

Težave pri otvoritveni slovesnosti olimpijskih iger povzročil hekerski napad

Slo-Tech - Prireditelji zimskih olimpijskih iger v Južni Koreji so potrdili, da so bili med otvoritveno slovesnostjo tarče hekerskega napada, ki je povzročil nekaj težav. Identiteta napadalcev ali izvor napada še nista znana, vemo pa, kaj je napad povzročil. Posledice niso bile kritične, so bile pa opazne in za nekatere gledalce tudi zelo moteče.

Ko so zaznali napad, so upravljavci ugasnili prizadete strežnike, da ne bi nastajala dodatna škoda. Poleg prenosa televizijske slike prek interneta je zaradi izklopa strežnikov postala nedosegljiva tudi uradna stran olimpijskih iger. To je na primer gledalcem otvoritve, ki so vstopnice rezervirali prek interneta, povzročilo nemalo sivih las, saj niso mogli natisniti svojih vstopnic. Prav tako je ugasnilo brezžično internetno...

16 komentarjev

Beats by dr. Dre in njihovo gverilsko oglaševanje

Ameriška tekačica na 100 metrov z ovirami, Dawn Harper, protestira proti prepovedi omenjanja blagovnih znamk na svojih socialnih profilih.

vir: Tech Report
Tech Report - Olimpijske igre so seveda tudi velik praznik za sponzorje, ki so za ekskluzivno pravico oglaševanja v bližini olimpijskih objektov plačali visoke vsote, nekateri tudi čez milijardo dolarjev. Posledično je Mednarodni olimpijski komite še kako zainteresiran, da bi ne-sponzorjem preprečil izkoriščanje olimpijskega momenta, predvsem v obliki ti. gverilskega oz. ambush oglaševanja. Država je na njihovo teženje sprejela prepoved takšnega oglaševanja in zaposlila...

16 komentarjev

Veliki Brat bo poleg očes v Pekingu dobil še možgane

New York Times - Kot pišejo v New York Timesu, naj bi IBM za potrebe varovanja olimpijskih iger v Pekingu prihodnje leto razvil poseben sistem videonadzora.

Gre za sistem Smart Surveillance System (S3), ki ga je mogoče priključiti na obstoječe videonadzorne kamere, sistem pa s pomočjo različnih analitičnih orodij obdeluje video posnetke ter išče vzorce sumljivega obnašanja.

Sistem zna zaznati oz. razpoznati gibanje (vključno s smerjo gibanja), odvržene predmete, izginotje (krajo) predmetov, onesposobitev varnostne kamere, itd. Seveda zna sistem tudi arhivirati posnetke in iskati po njih, kar je mogoče kombinirati tudi z npr. iskanjem obrazov in lociranjem posameznikov, ki so se v preteklosti pojavili na videonadzorovanem območju.

Formalni razlog za uvedbo sistema v Pekingu je seveda strah pred terorističnimi napadi v času olimpijskih iger. A ko bo olimpijskih iger konec (in teroristične nevarnosti ne bo več), Kitajska sistema zagotovo ne bo prenehala uporabljati.

IBM podoben sistem razvija za...

23 komentarjev