»

Umetna inteligenca francoske davčne uprave našla zatajene bazene

Slo-Tech - Francoske oblasti so uporabile umetno inteligenco, da so odkrile davčne skrivače in v proračun prinesle dodatnih 10 milijonov evrov, če bodo vsi tudi plačali odmerjene dodatke davke. Gre za bazene, ki so obdavčeni, zato jih ljudje radi zatajijo, če niso vidni od daleč. Bazeni niso obdavčeni sami po sebi, temveč gre za spremembo nepremičnine in povišanje vrednosti, kar za povprečen bazen s 30 kvadratnimi metri prinese 200 evrov davka na leto.

So pa seveda vidni na zračnih posnetkih, kar je prečesala umetna inteligenca in odkrila 20.356 neprijavljenih bazenov. Sistem sta pred letom dni postavila Google in podjetje Capgemini v devetih francoskih departmajih. Sistem sedaj nadgrajujejo, da bi zaznal tudi neprijavljene dozidave, kot so nadstreški, verande, balkoni in podobno. Namestnik direktorja finančne uprave Antoine Magnant je poudaril, da morajo biti previdni, da bo sistem res zaznal obdavčljive dodatke, ne na pasjih ut ali otroških igral. V Franciji je sicer 3,2 milijona zasebnih...

73 komentarjev

Francija zaradi piškotkov oglobila Google in Facebook

Slo-Tech - Francoski informacijski pooblaščenec (CNIL) je danes izrekel Googlu 150 milijonov evrov in Facebooku 60 milijonov evrov globe zaradi kršitev francoske zakonodaje na področju piškotkov. Nezakonitosti morata odpraviti v treh mesecih, sicer bodo sledile nadaljnje globe. Ključni očitek se tiče implementacije sprejemanja in zavračanja piškotkov, kar bi moralo biti enako zapleteno, a ni.

Kršitve so odkrili na straneh facebook.com, google.fr in youtube.com. Na teh straneh se obiskovalcem pojavi obvestilo o uporabi piškotkov, ki jih lahko sprejmejo z enim klikom. Za zavrnitev namestitve piškotkov pa je postopek daljši, kar je v nasprotju z 82. členom francoskega zakona o varovanju osebnih podatkov. Na tak način namreč podjetji uporabnike odvračata od zavrnitve piškotkov, zaradi česar so se številni uporabniki tudi pritožili pri CNIL-u.

Podjetji sta bili zato ogobljeni, sedaj pa imata tri mesece časa, da postopek tudi tehnično popravita, sicer bosta za vsak dan zamude kaznovani z...

21 komentarjev

Francija oglobila Google za 220 milijonov evrov

Slo-Tech - Autorité de la concurrence, francoski regulator za konkurenco, je Googlu zaradi zlorab pri spletnem oglaševanju naložil kazen v višini 220 milijonov evrov. V postopku so namreč ugotovili, da Google Ad Manager, njihova platforma za upravljanje oglasov za velike založbe, favorizira Googlovo lastno oglaševalsko borzo Google AdX.

Predstavniki Googla so se z ugotovitvami strinjali in so že napovedali spremembe v načinu upravljanja oglasov, zlasti bodo založnikom olajšali uporabo njihovih orodij in dostop do podatkov. Spremembe naj bi vpeljali že v nekaj mesecih, nekatere med njimi naj ne bi veljale le v Franciji, pač pa globalno. Isabelle de Silva, direktorica francoskega urada za varstvo konkurence, je ob tem povedala, da je tokratna odločba še posebnega pomena, saj gre za prvo tako celostno preiskavo zapletenih algoritmov, ki poganjajo Googlovo oglaševanje.

Francija je preiskavo vpeljala leta 2019, skupno zahtevo zanjo pa so podale tri velike založniške hiše, News Corp, Le Figaro...

2 komentarja

Slovenija medtem za nekaj časa nehala nadzirati rabo piškotkov

Pooblaščenka za piškotke Mojca Prelesnik.

vir: Varen svet
Slo-Tech - Kot smo davi že poročali, je francoski informacijski pooblaščenec Googlu in Amazonu izrekel več desetmilijonske globe zaradi nameščenja sledilnih piškotkov brez uporabnikove privolitve, ob tem pa zagrozil s še dodatnimi dnevnimi kaznimi, če težave ne bi kmalu odpravili.

Ob tej priložnosti smo preverili, kaj na tem področju počne naša pooblaščenka za piškotke informacijska pooblaščenka, Mojca Prelesnik. Konec lanskega leta je namreč na svoji spletni strani napovedala podobno oster pristop do skrbnikov spletnih strani ("Za namestitev piškotkov je potrebna aktivna privolitev internetnih uporabnikov"), obenem pa najavila prenovitev svojih smernic o rabi piškotkov v to smer.

Kot se izkaže, pisarna pooblaščenke dobro leto kasneje še vedno razmišlja, kaj bo naredila.

Novih smernic namreč še niso objavili, oziroma še več, stare smernice so potihoma in brez pojasnila preprosto umaknili s svoje spletne strani. Klik na neposredno povezavo, ki jo je mestoma še mogoče najti v nekaterih...

25 komentarjev

Francija zaradi piškotkov kaznovala Google in Amazon

vir: Pixabay

vir: BBC
BBC - Francoski informacijski pooblaščenec (CNIL) je zaradi kršitev njihovega zakona o varstvu osebnih podatkov Googlu izrekel kazen v višini 100 milijonov evrov. Od tega 60 milijonov matični družbi v ZDA in 40 njihovi evropski izpostavi Google Ireland. Zaradi podobne kršitve so s 35 milijoni evrov kaznovali tudi Amazon oziroma njihovo izpostavo v Luksemburgu.

Preiskovalci CNIL so namreč že marca ugotovili, da v primeru Googla uporabniki po prihodu na google.fr prejmejo oglaševalske piškotke, brez da bi se s tem strinjali. Na dnu strani je sicer pasica “Zasebnostno opozorilo Googla”, z dvema gumboma “Opomni me pozneje” in “Vstopi zdaj”. A pasica po mnenju francoskega regulatorja uporabnikom ne pove ničesar o piškotkih, ki so v tem trenutku že bili nameščeni v njihov sistem. To pa po mnenju posebej zato ustanovljene komisije ni dovolj, da bi bili francoski uporabniki vnaprej in jasno seznanjeni z Googlovimi namerami.

CNIL je v odločbi obema podjetjema še naložil, da morata v treh...

27 komentarjev

Google še vedno proti globalni pravici do pozabe

Reuters - Google je na francoskem sodišču sprožil upravni spor o odločitvi francoskega informacijskega pooblaščenca (CNIL), da mora biti pravica do pozabe za francoske (in s tem v bistvu vse evropske) državljane globalna. Google trdi, da želi s tem Francija doseči, da bi njeno pravo veljalo tudi izven francoskih meja, medtem ko Francija odgovarja, da mora Google spoštovati francosko zakonodajo glede francoskih državljanov povsod.

Gre za razsodbo evropskega sodišča, ki je uzakonila pravico do pozabe. Kadar pri iskanju po osebnem imenu najdeni zadetki vsebujejo povezave do strani, na katerih so podatki o posamezniku netočni, nerelevantni ali pretirano osebno, lahko oškodovanec zahteva umik teh zadetkov iz iskalnih rezultatov....

6 komentarjev

Francija: pravica do pozabe mora zajemati cel svet

Slo-Tech - Francoski informacijski pooblaščenec (CNIL - Commission Nationale de l’Informatique et des Libertés) je odločil, da mora Google pravico do pozabe razširiti na vse svoje domene, ne le evropske. Gre za posledico lanske razsodbe evropskega sodišča, da ima vsak posameznik od iskalnikov pravico zahtevati umik povezav do strani, ki ga poimensko omenjajo, če so podatki netočni, nerelevantni ali pretirano osebni. Google je namreč po evropski zakonodaji upravljavec osebnih podatkov, kar prinaša številne obveznosti.

Google se je moral v Evropi ukloniti in pravico do pozabe že izvaja. Umik povezav med iskalnimi rezultati pa je omejen le na iskanje prek evropskih domen (recimo google.si, google.fr), medtem ko mednarodni...

12 komentarjev