»

Google bo preverjal vsebino na Google Cloudu

Slo-Tech - Google je prenovil pogoje uporabe storitve za hrambo datotek v oblaku Google Cloud, ki odslej uvajajo možnost zaklepa dostopa do datotek, ki kršijo pogoje uporabe. Doslej resnega preverjanja ni bilo, vse naložene datoteke v Cloud pa smo lahko poljubno delili tudi z drugimi uporabniki Googlovih storitev. Novost se bo uvedla postopoma do konca tega leta.

Datoteke, za katere bo Google presodil, da kršijo pravila uporabe in program boja proti zlorabam, ne bodo več dostopne nikomur drugemu razen lastniku. Ta bo obveščen o kršitvi in bo imel možnost vložiti ugovor. Ni še znano, kdo, kako in koliko časa bo ugovor reševal.

Google zlorabo svojih storitev opredeljuje zelo široko, tako da vključuje več vrst kriminalnih dejavnosti, sovražni govor, nezakonite vsebin, pornografijo itd. Prizadeva si, da bi omejil gostovanje teh vsebin na svoji platformi. Pojasnjuje, da bodo ob odkriti kršitvi odločitev sprejeli po morebitnem pregledu vsebine. Nato bodo lahko omejili dostop do vsebine, vsebino...

20 komentarjev

EU začela novo preiskavo Googla zaradi spletnega oglaševanja

vir: Pxhere

Evropska komisija - Evropska komisija je sporočila, da je uvedla preiskavo Googlovih praks na področju spletnega oglaševanja. Preverili bodo, ali ima Alphabet (holdinško podjetje, Googlov lastnik) nepošteno prednost v primerjavi s tekmeci. Ključni problem so podatki o uporabnikih, do katerih tretji oglaševalci nimajo polnega dostopa, Alphabet oziroma Google pa ga ima. Komisarka za konkurenco

Margrethe Vestager je dejala, da je spletno oglaševanje glavni kanal, prek katerega Google in založniki monetizirajo svojo prisotnost na internetu. Google zbira podatke o uporabniki, ki so uporabni za ciljano oglaševanje, hkrati pa prodaja oglasni prostor in tudi deluje kot posrednik za oglaševanje. Te mestoma konfliktne vloge predstavljajo nevarnost, da Google svojo prisotnost na praktično vseh nivojih oglaševalske verige izkorišča v lastni prid na nepošten način. Hkrati bo Komisija preverila še, ali Google podatke o uporabnikih zbira na dovoljen način.

Oglaševanje je izjemno pomemben vir zaslužka za številne...

1 komentar

Parler je ugasnil

Slo-Tech - Konec prejšnjega tedna so ameriški IT velikani pobrisali račune ameriškega predsednika Donalda Trumpa na družbenih omrežjih, saj so presodili, da njegove objave kršijo pogoje uporabe. Čez vikend sta Google in Apple sporočila, da bosta aplikacijo Parler odstranila iz svojih spletnih trgovin z aplikacijami, saj naj bi Parler ne odstranjeval objav, ki so ščuvale k vdoru v stavbo ameriškega Kongresa, s tem pa je je kršil pogoje uporabe spletne trgovine, ki določajo, da je treba uporabniško vsebino, ki spodbuja nasilje odstranjevati.

Trumpovi podporniki so se že lani pričeli seliti na alternativno družabno omrežje Parler, ki je nastalo leta 2018 in se oglašuje kot prostor svobodnega izražanja, ki naj ne bi bil politično opredeljen v nobeno smer. Na Parlerju imajo (oz. so imeli?) račune števili vidni (desni) politiki, tudi slovenski. Parler je te dni zašel v hude varnostne težave, ki pa so se rešile tako hitro kot so se pojavile. Z ugašanjem strežnikov.

Twilio (ponudnik spletne...

160 komentarjev

Google dobil evropski seznam zahtev glede zasebnosti

BBC - Google je prejel seznam zahtev, ki jih mora izpolniti, če se želi izogniti dodatnim preiskavam in globam v EU zaradi sporne politike zasebnosti, ki so jo uvedli marca leta 2012.

Tedaj so združili več kot 60 različnih dokumentov o politiki zasebnosti v različnih Googlovih storitvah in pripravil en sam dokument. Glavni problem je povezovanje podatkov, saj je Google združil podatke iz vseh svojih storitev (recimo YouTuba, iskanja, Gmaila ipd.), ki so bili poprej v ločenih bazah. Evropski regulatorji zasebnosti so takoj skočili v zrak in Google kritizirali zaradi kršitev evropske zakonodaje, kjer je bil eden izmed glavnih očitkov nezmožnost izstopa iz nove politike (uporabniki niso imeli opt-outa). To Googlu ni prineslo le...

5 komentarjev

Evropska komisija Google svari pred uradnim procesom zaradi zlorabe monopolnega položaja

Slo-Tech - Evropska komisija je novembra 2010 na podlagi pritožb več konkurenčnih (specializiranih) ponudnikov iskanja začela preiskavo Googla, v kateri preiskujejo sum zlorabe prevladujočega položaja na iskalniškem trgu, saj v nekaterih državah EU obvladuje več kot 90 odstotkov trga. Google je ves čas preiskave zgledno sodeloval s Komisijo, zato mu je ta sedaj ponudila priložnost, da se izogne pravnemu postopku, je včeraj povedal podpredsednik Evropske komisije Joaquín Almunia. Poudaril je, da so kritične štiri točke, ki jih mora Google nujno odpraviti v roku nekaj tednov, sicer bodo začeli formalni postopek zoper podjetje, ki ga lahko v najslabšem primeru stane 10 odstotkov letnega prometa oziroma do tri milijarde evrov.

Prvi očitek leti na druge Googlove vertikalne...

6 komentarjev

Google za spodrsljaj s Street Viewom namočil enega od programerjev

Avtomobil za Google Street View

Los Angeles Times - Kot smo poročali pred tedni, jo je Google v zadevi Street View precej dobro odnesel; ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je namreč presodila, da z zbiranjem vsebine prenosa na nezaščitenih brezžičnih omrežjih v obdobju dveh let niso kršili ameriškega zakona. Prisodili so jim le 25 tisočakov kazni zaradi mečkanja tekom preiskave.

Komisija in Google sta predvčerajšnjim objavila še končno poročilo v zadevi. Kot je torej zdaj znano, je podjetje krivdo za incident zvalilo na enega od njihovih inženirjev (bržkone programerjev), ki naj bi deloval na lastno pest. Ni bil del Street View ekipe, ampak se ji je le začasno pridružil z enega od drugih oddelkov, specifično z namenom, da tekom...

17 komentarjev