»

Aplikacije prodajajo lokacijske podatke tretjim podjetjem

Slo-Tech - Aplikacija Life360, ki jo zlasti čez Lužo starši radi uporabljajo za sledenje svojim otrokom in ima že 33 milijonov uporabnikov, zbrane geolokacijske podatke množično prodaja, piše The Markup. Industrija zbiranja, preprodaje in obdelovanja agregiranih osebnih podatkov, ki jih zbirajo različne aplikacije, je močno razvita in vključuje na desetine podjetij. To ni nezakonito, ker uporabniki z uporabo aplikacij dajejo soglasje za to početje, česar mnogokrat sploh ne vedo.

Life360 je eden izmed vodilnih virov podatkov, ki se tako zbirajo. Izvršni direktor in ustanovitelj Chris Hulls pravi, da tega ne more potrditi, priznava pa, da so podatki pomemben del poslovnega modela. Velik obseg teh podatkov pa potrjujejo nekdanji zaposleni v Life360 in inženirji iz X-Moda, ki je eno izmed podjetij za zbiranje teh podatkov. Eden izmed inženirjev iz Cuebiqa, ki prav tako zbira in prodaja podatke, je dodal, da brez Life360 sploh ne bi mogli obstajati. Life360 sicer podatke prodaja še več drugim...

12 komentarjev

EU in Velika Britanija uvedli preiskavo Facebooka

Evropska komisija - Po vesteh, da je Evropska komisija pripravljena na preiskavo Facebooka, se je to tudi zgodilo. Evropska komisija je včeraj sporočila, da je formalno začela preiskavo, ali Facebook krši evropsko zakonodajo o zagotavljanju konkurenčnosti. Komisija bo preučila, ali Facebook uporablja podatke, ki jih zbere od zakupnikov oglasov na svoji platformi, da potem tekmuje z njimi na drugih trgih. Preverili bodo tudi, ali storitev Facebook Marketplace krši pravila o pošteni konkurenci.

Podpredsednika Komisije Margrethe Vestager je ob tem dejala, da Facebook uporabljajo več kot tri milijarde ljudi, ki vidijo oglase sedmih milijonov podjetij. Facebook tako zbira ogromne količine podatkov o aktivnosti uporabnikov na družbenem omrežju in drugod, kar omogoča ciljano oglaševanje. Komisija bo preverila, ali ti podatki Facebooku dajejo nepošteno prednost. Facebook namreč tekmuje tudi z nekaterimi podjetji, od katerih zbira podatke pri oglaševanju.

Kamen spotike je storitev Facebook Marketplace, na...

0 komentarjev

Google, vneti sesalnik naših osebnih podatkov

The Hacker News - To, da Google ve praktično vse o nas, smo se praktično vsi zavedali že ves čas. Te dni se je iztekel trimesečni prehodni rok, v katerem morajo ponudniki aplikacij na Applovi tržnici App Store objaviti tabelo s podrobnostmi o tem, katere podatke zbirajo o svojih uporabnikih in kako so ti podatki v nadaljevanju uporabljeni. Apple se, kot vemo, zadnje čase želi pozicionirati kot podjetje, ki stavi na varnost in zasebnost svojih uporabnikov, za razliko od večkratnih "kompromitirancev" tipa Google in Facebook.

Google je s svojimi podatki za tabele na App Storu čakal vse do zadnjega dne, zaradi česar njihove aplikacije ves ta čas niso doživele nobene nadgradnje. Takoj po objavi, pa so jih na Twitterju izzvali predstavniki DuckDuckGo, spletnega brskalnika, ki se orientira na zasebnost, češ, da je zdaj jasno, zakaj Google te podatke skriva in na koncu še zbodli: "Vohunjenja za uporabniki pač nima nič skupnega z razvojem vrhunskega brskalnika ali iskalnika."

Chrome tako zbira celo množico...

181 komentarjev

Pametne aplikacije vedo, kje ste, in to delijo naokoli

The New York Times - Nobena skrivnost ni, da mobilni telefoni poznajo našo lokacijo izjemno natančno. Številne aplikacije zbirajo te podatke, pogosto pod pretvezo nudenja boljših storitev in informacij, kar nam tudi povedo. Precej manj odkrite pa so pri dejstvu, da pogosto lokacijske informacije uporabnikov prodajajo tretjim podjetjem. The New York Times je podrobneje raziskal to početje in ugotovil, da tudi anonimizacija podatkov ne pomeni, da ljudje ne moremo več prepoznati.

Aplikacija namreč zbirajo podatke o lokaciji zelo pogosto, nekatere celo več tisočkrat dnevno. The New York Times je pridobil vpogled v bazo enega izmed podjetij, ki se ukvarjajo s tem. Čeprav so podatki anonimizirani, lahko zelo preprosto ugotovimo, komu pripadajo, saj so natančni na nekaj metrov in minut. Aplikacije točno vedo, po kateri poti se...

71 komentarjev

NSA meri na sistemske administratorje

Ars Technica - V javnost so pricurljali novi dokumenti iz NSA, ki jih je lani iz Fort Meada odnesel Edward Snowden. Ti dokazujejo, da se je NSA sistematično lotila prisluškovanja, sledenja in napadanja skrbnikov računalniških omrežij oziroma sistemskih administratorjev. Slednji namreč držijo v rokah univerzalne ključe za dostop do računalniških omrežij, zato so priročna tarča za NSA.

Gre za dokumente, ki so bili na internem omrežju NSA objavljeni leta 2012 Napisal jih je napisal znani sodelavec NSA, ki je med drugim vodil razbijanje zasebnosti Tora. Identitete tega človeka časnik seveda ni razkril. Dokumenti z naslovom I hunt sysadmins (Lovim upravljavce...

27 komentarjev

Aplikacije Pinch Media za iPhone vohunijo

ComputerWorld - Prejšnji teden se je na spletu bliskovito razširila vest, da operacijski sistem WebOS, ki teče na Palmovih dlančnikih Pre, zbira podatke o geografski lokaciji in uporabniških navadah lastnikov. Kdor je podrobno prebral licenčno pogodbo ob namestitvi (EULA), je to vedel, vseeno pa je občutek, da vas Palm lahko ves čas nadzoruje, neprijeten.

Danes pa je završalo med lastniki iPhonov, saj so podobne aplikacije tudi v njihovem svetu. Odkrili so, da kopica aplikacij vsebuje knjižice podjetja Pinch Media, ki prav tako zbirajo podatke o vašem trenutnem položaju in jih posredujejo avtorjem. Ker je vse skupaj odobrena aplikacija, tega seveda ne more početi skrivoma, tako da pred prvim javljanjem uporabnika pozove, naj dovoli uporabo svoje lokacije. Če odkloni, bo isto vprašanje sledilo čez minuto in tako naprej, dokler se uporabnik končno ne vda.

Kot kaže, se v lokalni podatkovni bazi SQLlite zbirajo sledeči podatki: ID in model telefona, verzija OS, verzija aplikacije, podatek, ali je...

25 komentarjev