»

Windows 11 je možno namestiti tudi na nepodprte računalnike

The Verge - Pravzaprav ni presenetljivo, da lahko Windows 11 namestimo na bistveno računalnikov, kot to dovoljuje Microsoft. Od nekdaj so sicer obstajali minimalni standardi, ki so bili povezani z minimalnimi pogoji, da bo strojna oprema sploh zmogla poganjati operacijski sistem, a Microsoft je šel z novo različico še korak dlje. Nepodprti so starejši procesorji (nujni so Intel Core osme generacije ali AMD Ryzen 3000 s podporo za Secure Boot in TPM 2.0), potrebna sta tudi internetna povezava in Microsoftov račun. A že ko je Microsoft pomotoma pripustil eno izmed beta verzij na vse računalnike, je bilo jasno, da so nekatere omejitve kozmetične narave. In res obstaja kopica načinov, da se omejitvam izognemo.

Če na Windows 11 nadgrajujemo, pritožbe namestitvenega programa o nezdružljivosti strojne opreme niso ovira. Prenesti je treba datoteko ISO z Windows 11, popraviti nekaj ključev v registru ter odpreti ISO in pognati namestitvenega čarovnika. Microsoft teh trikov ne namerava preganjati,...

24 komentarjev

Ali Windows 11 res ne more delovati na starih procesorjih?

Slo-Tech - Do pojava Windows 7 je moral biti procesor le dovolj hiter, pa je bil Microsoft zadovoljen. Windows je deloval na vseh združljivih procesorjih, dokler so zmogli dovolj hitro izvajati ukaze, medtem ko generacija ni bila zelo pomembna. Windows 7 se je prvi, a šele z namestitvijo ene izmed posodobitev, začel pritoževati, da je procesor prestar. Windows 11 pa je že zelo izbirčen. Zahteva Intelove procesorje Core osme generacije ali AMD-jev Ryzen 3000 oziroma novejše ter Secure Boot in TPM 2.0. V praksi to pomeni, da računalniki iz leta 2018 z Windows 11 ne bodo imeli težave, za starejše pa ni nujno, da bodo imeli dovolj novo strojno opremo. Microsoft pojasnjuje, da je to nujno, ker le novejši podpirajo varnostne funkcionalnosti.

V praksi je seveda malce drugače. Windows 11 je možno na silo namestiti na vse računalnike, ki zmorejo poganjati 64-bitni Windows 10. Večjih težav ni, le da nekatere možnosti avtomatičnega nameščenja, recimo obnovitve sistema, če gre kaj narobe, ne delujejo....

59 komentarjev

Windows 11 še ni našel poti do src uporabnikov

Slo-Tech - Minevata dva meseca od izida Microsoftovega najnovejšega operacijskega sistema Windows 11, ki pa med uporabniki ni požel navdušenja, kot so ga v Redmondu pričakovali. Nasprotno, komajda kdo se je odločil za nadgradnjo, kažejo statistike. Čeprav je Windows 11 za imetnike prejšnje verzije operacijskega sistema na voljo brezplačno, ima manj kot enoodstotni tržni delež. Konec novembra ga je imelo 0,2 odstotka računalnikov, kar je celo manj od Windows XP (3,6 odstotka) ali Windows 8 (0,95 odstotka).

Razlogov je gotovo več, med katerimi je eden pomembnejših izbirčnost sistema. TPM preprečuje namestitev na številne starejše naprave, čeprav je Microsoft nekoliko omilil začetne zahteve. Drugi razlog je vztrajnost uporabnikov. Kdor ima Windows 10, je verjetno z njim povsem zadovoljen, medtem ko imajo uporabniki Windows XP ali Windows 7 - ki sploh nista več podprta - druge razlog za vztrajanje, denimo združljivost z drugo programsko ali strojno opremo.

Microsoft medtem nadalje pili Windows...

87 komentarjev

DRM nekaterih iger ne deluje na 12. generaciji Intelovih procesorjev

Slo-Tech - Večina moderni iger uporablja eno izmed vrst sistema DRM, ki je namenjen preprečevanju zlorabe licenc in igranju na več računalnikih. Izkazalo pa se je, da DRM podjetja Denuvo ne razume delovanje novih Intelovih procesorjev 12. generacije (Alder Lake), zato se več deset iger na Windows 10 ali Windows 11, kadar tečejo na novih procesorjih, pritoži in ugasne zaradi zaznane kršitve DRM-ja. Težavo bo odpravila posodobitev v prihodnosti.

Intelov dizajn big.little je nadvse podoben ARM-jevemu. Niti, ki tečejo na procesorju, se odvisno od potratnosti razporedijo na hitra in požrešna ali(P) učinkovita in počasna (E) jedra. Omenjeni sistem DRM pa to deljenje niti, ki sestavljajo isti program, razume kot poganjanje programa na različnih sistemih z eno licenco, kar ni dovoljeno. Zato sistem ustavi delovanje programske opreme, torej v tem primeru igre. Trenutno je znanih 22 iger, ki ne delujejo na Windows 11 (in tudi 10), ter 29 iger, ki ne delujejo na Windows 10 (jih pa usposobi nadgradnja...

16 komentarjev

Microsoft bo popravil težave AMD-jev v Windows 11

Slo-Tech - Ko je ta teden uradno izšel Windows 11, smo opazili, da zaradi težav z izrabo AMD-jevih procesorjev Ryzen 7 in 9 na njih deluje do 15 odstotkov počasneje. V praksi naj bi bile povprečne upočasnitve od 3 do 5 odstotkov, kar ni tragično, je pa za nov operacijski sistem neprijetno. Prvi popravki, ki so izšli za Windows 11, so problem še poslabšali. Težave izvirajo iz izrabe tretjenivojskega predpomnilnika (L3), ki ima zaradi hrošča trikrat daljše dostopne čase, in iz tehnologije za premik niti programov na trenutno najhitrejše jedro.

Meritve so pokazale, da so se dostopni časi do L3 na Ryznu 7 2700X v Windows 11 povečali z 10 ns na 17 ns, zadnji popravek pa jih je podaljšal še do 32 ns. To težavo naj bi Microsoft odpravil v izrednem paketu popravkov ta torek, težavo z jedri pa v novem AMD-jevem gonilniku še dva dni pozneje.

To nista edina hrošča v Windows 11. Nekateri uporabniki po nadgradnji ne vidijo nove orodne vrstice (Taskbar), hrošč v PowerShellu lahko disk napolni z...

37 komentarjev

Zbogom, Internet Explorer

Microsoft - Pred četrt stoletja je Microsoft predstavil spletni brskalnik Internet Explorer, ki je tedaj tekmoval z bistveno bolj uveljavljenim Netscape Navigatorjem. Brskalniško vojno je tudi zaradi brezplačnosti in integracije v operacijski sistem dobil Microsoft, zato je Internet Explorer z nami vztrajal leta. Čeprav ga je že zdavnaj povozil čas, tako da ima danes manj kot enoodstoten tržni delež, je še vedno aktivno vzdrževan. Zadnja verzija je izšla lani, a drugo leto bo zgodbe vendarle nepreklicno konec. S 15. junijem 2022 se bo končala podpora za Internet Explorer.

Sean Lyndersay, ki skrbi za naslednji Microsoftov brskalnik Edge, je dejal, da je prihodnost v Windows 10 brskalnik Edge. Internet Explorer 11 za Windows 10 bo prihodnje leto junija upokojen. Ostal bo le še v verzijah LTSC (Long-Term Servicing Channel), medtem ko običajne verzije Windows 10 domače uporabnike ne bodo imele več znamenitega brskalnika. Bo pa Edge imel funkcijo IE mode, v kateri bo spletne strani prikazoval...

51 komentarjev

Apple z visokim dobičkom, a nižjim od pričakovanj

vir: CNet
Apple - Apple je včeraj razkril poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki je 29. septembra tudi zaključilo Applovo fiskalno leto 2012. V treh mesecih so zbrali 36 milijard dolarjev prihodkov in ustvarili rekordnih 8,2 milijarde dolarjev dobička, kar je 24 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Bruto marža se je sicer znižala za 0,3 odstotne točke na 40,0 odstotkov.

Najbolj so šli za med iPhoni, saj so jih prodali skoraj 27 milijonov, kar je 58 odstotkov več kot lani. Povečala se je tudi prodaja iPadov, in sicer za 26 odstotkov na 14 milijonov ter iMacov za odstotek na 4,9 milijona. Opešala pa je prodaja iPodov, ki so jih...

16 komentarjev

Zaobita PVP zaščita v Visti

Slashdot - Ob izidu Microsoftovega najnovejšega operacijskega sistema so lastniki pregrešno dragih monitorjev, projektorjev in zvočnih sistemov, opremljenih z nevarnimi priključki tipa DVI in SPDIF, kar omedlevali, ko so izvedeli, da na svojih napravah ne bodo mogli predvajati moderne vsebine visoke ločljivosti z Blu-ray in HD-DVD ploščkov. Tovrstni izhodi namreč omogočajo potencialno zlorabo avtorske vsebine, saj se podatki po njih potekajo kar v, pa saj ni res, nekriptirani obliki!

Microsoft se je odločil temu zlobnemu početju narediti konec, zato so v Visto vgradili PVP, sistem, ki drastično poslabša kvaliteto z DRMjem zaščitene vsebine, če jo uporabnik poskuša prikazati na izhodni napravi, ki sama po sebi ne podpira digitalnega nadzora nad avtorskimi pravicami. No, kot vsaka zaščita, ki množicam ni po godu, tudi ta ni zdržala prav dolgo - varnostni strokovnjak Alex Ionescu jo je nedavno lastnoročno zaobšel, o podvigu pa lahko več izveste na Slashdotu ter avtorjevi strani.

33 komentarjev