»

Twitter prepovedal objavo fotografij posameznikov brez njihovega dovoljenja

Slo-Tech - Twitter je danes posodobil pravile uporabe in po novem prepoveduje objavljanje fotografij ali videoposnetkov oseb brez njihovega dovoljenja. Že doslej je bilo prepovedano razkrivanje osebnih podatkov, denimo naslova, zdravstvenih, finančnih in drugih informacij. Sedaj pa so prepovedane vsakršne grafične objave, na katerih je osebo možno identificirati. Seveda s podčrtnimi opombami.

S Twitterja seveda ne bodo čez noč izginile fotografije ljudi niti ne bo fizično onemogočeno nalaganje. Daje pa sprememba posamezniku možnost, da po objavi posnetka zahteva in doseže njegov umik, če se z objavo ne strinja. To velja za običajne ljudi, ki upravičeno pričakujejo visoko raven zasebnosti. Ta seveda ni absolutna, tako da objava fotografij množice z nogometne tekme, s protestov ali drugih javnih dogodkov ni problematična, ker tam posamezniki pač ne morejo pričakovati zasebnosti.

Javne osebnosti, denimo politiki, pa morajo trpeti hujše posege v zasebnost in bodo iz omejitev izvzeti. Enako...

6 komentarjev

Meta ugaša prepoznavo obrazov na Facebooku

Facebook - Iz podjetja, ki-se-je-še-pred-tedni-imenovalo-Facebook, so sporočili, da se odrekajo funkciji prepoznave obraza pri označevanju oseb na fotografijah na največjem svetovnem družbenem omrežju. Toda odločitev glede tehnologije, ki je velikana pahnila v kar nekaj sodnih procesov, skriva še dosti nejasnosti.

Na začetku preteklega desetletja so pri Facebooku na svojem družbenem omrežju lansirali funkcijo, ki je skozi strojno prepoznavo obraza omogočala preprostejše označevanje (tag) oseb na fotografijah. Uporabnikom je samodejno predlagala, koga označiti, toda še zanimivejše so bile nekatere dodatne zmogljivosti; na primer opozarjanje, ko je kdo na omrežje naložil naše fotografije brez naše vednosti in pa označevanje oseb z namenom boljšega podajanja vsebin fotografij slepim in slabovidnim uporabnikom. Kdor se zdaj praska po glavi, da se takšne funkcije ne spomni, ni pozabljiv, kajti v Evropi je imela precej omejeno rabo. Že leta 2011 so v Nemčiji proti Facebooku sprožili postopek za...

11 komentarjev

Twitter kmalu tudi s plačljivo storitvijo?

vir: Pixabay

Slo-Tech - Storitev naj bi se imenovala Twitter Blue in bo veljala 2,99 ameriškega dolarja mesečno, z njo pa bi uporabniki dobili nekaj dodatnih funkcionalnosti. Omenja se Collections, torej možnost urejanja tvitov v nekakšne zaznamke, pa Undo Tweets, pri katerem gre za nekajsekundni zamik pri objavljanju tvitov, v katerem si lahko glede objave premislimo. Kot pri Gmailu. Proti koncu leta naj bi za plačnike omogočili še storitev, ki so jo pridobili od nedavno prevzetega startupa Scroll. Ti vam v zameno za pet dolarjev mesečne naročnine umaknejo oglase s spletnih medijev, ki sodelujejo v njihovem projektu, pri čemer slednji od tega dobijo tudi nekaj sredstev.

Novica sicer prihaja iz povsem neuradnih virov, pri Twitterju je za zdaj še ne želijo ne potrditi ne ovreči. So pa v zadnjih tednih v podjetju najavili kar nekaj novosti, denimo prenovljena obvestila o potencialno žaljivih tvitih, aplikacija po novem omogoča polno prikazovanje "visokih" fotografij na mobilnih napravah, iskanje po...

8 komentarjev

Twitter fotke niso v javni lasti

Reuters - Newyorško sodišče ima trenutno pred sabo zelo zanimiv primer o pravni naravi preko Twitterja (Facebooka, idr.) objavljenih fotografij, predvsem v kontekstu žurnalizma. Vprašanje je zelo aktualno. Medtem, ko so nekateri mnenja, da je objavljanje uporabniških fotografij nedostojno za ta resne časopise, drugi k temu celo vabijo, tretji pa kar potihoma kradejo in potem pod "vir" napišejo "Twitter". No, sodišče je zdaj odločilo, da je pravo glede tega vendarle jasno - da se to slednje pač ne sme.

Spor je sprožil Haitijski fotoreporter Daniel Morel, sicer nekdanji dolgoletni fotograf za ameriško tiskovno agencijo AP. Leta 2010, po uničujočem potresu na tej otoški državi, je na svojem Twitter streamu...

35 komentarjev

ACLU sprožil obsežno raziskavo policijske uporabe lokacijskih podatkov mobitelov

Lokalni odbori ACLU so poslali zahtevke v 34 državah; preostale sledijo še kmalu.

vir: ACLU
ACLU - Ameriška organizacija za civilne svoboščin ACLU je minili ponedeljek policijskim organom v 34 zveznih državah poslala obsežen zahtevek za dostop do informacije javnega značaja (primer po FOIA, primer po ZDIJZ), in sicer za to, kdaj, kako in zakaj uporabljajo lokacijske podatke uporabnikov mobilne telefonije za sledenje osumljencev kaznivih dejanj. Gre za eno prvih resnih raziskav pogojev, pod katerimi lahko policija od mobilnega operaterja pride do podatkov, kje se je oziroma se trenutno nahaja določen mobilec. To so izrazito podrobni podatki o gibanju posameznika, vendar ameriška administracija v odsotnosti ustrezne zakonske/sodne regulacije ostaja na stališču, da dostop do njih ne predstavlja posega v zasebnost in zato sodni nalog ni potreben.

Po...

4 komentarji

Wikileaks saga: kateri podatki s Facebooka so na voljo policiji

Assange v nedavnem intervjuju* označil Facebook za 'najbolj strašljiv vohunski stroj od vseh'. Slika je parodija na titulo Time Magazine's 'Person of the Year', ki jo je lani prejel Mark Zuckerberg.

vir: Slashdot
Slashdot -

Wikileaks je nedavno preko twitterja objavil Facebookov priročnik za pravosodne organe (pdf, 180kb), ki našteva podatke, ki jih policija in drugi pravosodni organi lahko dobijo o uporabniku popularnega socialnega omrežja.

In ti so:

  • User ID (številčni) in/ali kratko ime
  • e-poštni naslov
  • datum in čas...

83 komentarjev