»

Rekordne prodaje pametnih telefonov v letu 2009

IDC letno poročilo

vir: CNET News
CNET News - IDC, podjetje za raziskavo trga je v torek podalo poročilo o rekordnih prodajah pametnih telefonov v zadnjem četrtletju leta 2009, ko so proizvajalci telefonov prodali 54.4 milijonov naprav.
Kot navajajo je rast 39% glede na prodajo naprav v istem obdobju leta prej.

Proizvajalec z največjo rastjo prodaje v letu 2009 je Apple.
Apple je v letu 2009 prodal 25.1 milijonov telefonskih naprav in le leto prej 13.8 milijonov naprav. Tržni delež iz leta 2008, je 9.1%, in je v letu 2009 narasel na 14.4%, kar pomeni, da je imel Apple 81.9% letno rast.

Po poročanju IDC, je imel Apple največji letni prirastek med proizvajalci mobilne tehnologije.
Zadnje četrtletje v letu 2009 je bila prodaja in tržni delež še bolj ugodna za Apple. Podjetje je prodalo 8.7 milijonov iPhonov v zadnjem četrtletju, za razliko od leta poprej z le 4.4 milijonov. Tako se je...

9 komentarjev

Stanje na trgu grafičnih procesorjev

Slo-Tech - JPR je objavil analizo trga grafičnih procesorjev v drugegem četrtletju letošnjega leta. V primerjavi s prvim četrtletjem je bilo v drugem prodanih za slabega pol odstotka manj grafičnih procesorjev. Največji tržni delež je pripadel Intelu, saj je bilo z njegovim logotipom opremljenih 47,3% grafičnih procesorjev. Sledita mu nVidia s 31,4%in AMD z 18,1%. VIA v navezi s S3 je izgubila 6,6 % delež napram tistemu v drugem četrtletju lanskega leta, oziroma kar 84 odstotkov svojega deleža in tako pristala na petem mestu, saj je z 1,9 % deleža pred njo še SiS.

Na trgu grafičnih procesorjev za prenosne računalnike je največji, 57,1 odstotni, delež pravtako pripadel Intelu, ki mu sledita nVidia in AMD s 23,6% oziroma 17,9% tržnim deležem.

Več o tem si preberite na Jon Peddie Reseach.

39 komentarjev

Intel v tretjem kvartalu spet bolje

Hartware.net - Po dveh slabših četrtletjih so se kazalci za Intel spet zasukali na bolje. Nemški Hartware tako poroča, da je Intel spet okrepil svoj tržni delež na področju procesorjev x86, ki se je povzpel s 73 na 76 odstotkov, kar pripisujejo novim procesorjem Core 2. Na trgu namiznih računalnikov je Intel pridobil šest odstotkov, na strežniškem pa dva; prva rast gre tudi na račun nižjih cen Celeronov D in Pentiumov 4.

Prav tako je rast zaznal tudi AMD, predvsem na področju prenosnih računalnikov, kjer je bila kar štiriodstotna. Ker se VIA počasi umika s procesorskega trga, je za eno odstotno točko z 22 na 23 zrastel tudi skupni AMD-jev delež na trgu procesorjev.

7 komentarjev

Največji delež AMDja doslej

Slo-Tech - V drugem četrtletju letošnjega leta je AMD dosegel doslej največji tržni delež na trgu procesorjev v svoji zgodovini. Le-ta je po podatkih Mercury Research-a znašal 22 odstotkov. Dosedanji največji AMD-jev tržni delež je znašal 21,8% v drugem četrtletju leta 2001. Njegov veliki konkurent Intel obvladuje 73 odstotkov trga s procesorji za namizne in prenosne računalnike ter strežnike. Ostalim majhnim proizvajalcem procesorjev, kot sta VIA in Transmeta je pripadel petodstotni tržni delež.

Na trgu serverskih procesorjev je delež AMD-ja po zaslugi procesorjev Opteron 200 znašal kar 33 odstotkov. Po prihodu Core 2 Duo procesorjev in močnem znižanju cen dosedanjih Pentiumov naj bi Intel v tretjem četrletju bolj povečal svoj delež.

Več o tem na IBTimes.

17 komentarjev

AMD pred Intelom v ZDA

Slo-Tech - Zadnje analize kažejo, da je AMD pridobil kar nekaj odstotkov tržnega deleža med procesorji za osebne računalnike napram Intelu. Od letošnjega januarja se je njegov delež povečal skoraj za tretjino in se ustalil rahlo nad 50 %. Intelov delež je za enak odstotek padel in je trenutno rahlo pod 50 %. Poudariti velja, da gre pri teh odstotkih le za osebne računalnike prodane neposredno domačim uporabnikom, ne pa tudi za strežnike, prenosnike, delovne postaje in računalnike za podjetja.

Na ostalih področjih je Intel še vedno krepko pred AMD-jem, predvsem zaradi tega, ker se nekateri veliki proizvajalci računalnikov odločajo za Intel. Kakorkoli že, analitiki se strinjajo, da ima AMD še velik potencial in da bo Intelu gotovo še mešal štrene na vseh področjih. Več o tem.

Opozorilo: tržni deleži predstavljajo razmerje prodaje in ne razmerje vseh računalnikov v uporabi!

10 komentarjev

Acer prenosniki vodilni v Zahodni Evropi

Acer Ferrari

več strani - Acer je po lanski izenačitvi vodilnega tržnega deleža pri prodaji prenosnih računalnikov v Zahodni Evropi v prvem trimesečju letošnjega leta dokončno prevzel prvo mesto.

V primerjavi s prvim trimesečjem lanskega leta je Acer zabeležil več kot 100% rast prodaje prenosnih računalnikov (po nekaterih podatkih preko 130%) in s tem dosegel kar 20,5% tržni delež v Zahodni Evropi in 19,5% tržni delež v EMEA regiji. Na področju prodaje prenosnih računalnikov je Acer na prvem mestu v Italiji, Avstriji, Španiji, Nemčiji, Belgiji in na Češkem, na drugem pa v Franciji, Švici, Grčiji, na Poljskem, Danskem in v Južni Afriki.

Novice neodvisnih virov si lahko preberete...

14 komentarjev

AMD napada iz vseh strani

CNet - Na CNETu sem prebral, da je AMD v zadnjem letu dvignil svoj tržni delež povsod po svetu. Po izjavi podjetja, naj bi na Japonskem na trgu izdelovalca čipov dvignil svoj delež na 54% iz 24%, ki jih je imel ob istem času lani. Tržni delež je dvignil tudi v zahodni Evropi, kjer se je njegov delež povečal iz 25% na 49%. AMD je dvignil svoj delež tudi na skupnem ameriškem trgu in sicer iz 17% na 27%. Če bi bil jaz Intel, bi me, glede na podatke, že pošteno skrbelo.
Če hočete o AMDjevem vzponu prebrati kaj več, vam predlagam, da odsurfate na CNET in si novico sami preberete.

3 komentarji

Speedcorp DSL tuning utility!

uebertakten.de - Za vse lastnike DSL modemov. Speedcorp je na trg poslal freeware program SpeedCorp 9x Enhancer, ki naj bi poskrbel za tiste dodatne bajte pri DL. Sama inštalacija naj ne bi bila problem vendar iz varnostnih razlogov pripoočajo, da si prej naredite varnostno kopijo svojega registra. Za vse, ki bi hoteli program preizkusit ga dobite tukaj : SpeedCorp 9x Enhancer. Za vsa vprašanja in informacije glede programa pa odsurfajte na njihovo domačo stran Speedcorp.net.

3 komentarji

Napovedi o pomnilniku

Sillicon Strategies - Na Sillicon Strategies si lahko preberete zanimive izsledke in napovedi o pomnilniškem trgu v prihodnjih letih. Sodeč po uglednih analitikih, kot je Semico Research, bo v prihodnjih dveh letih DRAM trg nadziralo kvečjemu 10 velikih podjetij. Majhna podjetja bodo prenehala s poslovanjem, velikani, kot so Infineon, Micron, Samsung (ki že sedaj nadzorujejo okoli 80% trga) pa bodo morali precej prilagoditi svoje tržne in proizvodne strategije.
Tudi napovedi glede pomnilniških standardov so precej jasne: to leto bo DDR DRAM okupiral 10-15% tržni delež, RDRAM pa 5% delež. Ogromna večina bo še vedno pripadala SDRAMu. Do leta 2005 bi naj RDRAM popolnoma izginil s trga, DDR DRAM pa končno prevzel vodilni tržni delež. Očitno nas na pomilniškem področju čaka še par let dominacije SDRAMa...

0 komentarjev