»

Apple v ZDA pred protimonopolnim postopkom

Slo-Tech - Po poročanju časnika The Information se h koncu bliža preiskava Applovih praks, ki jo je ameriško pravosodno ministrstvo začelo leta 2019. V zadnjem času se je preiskava zelo okrepila, iztekla pa se bo v sodni postopek, pravijo viri z ministrstva.

Pravosodno ministrstvo je v zadnjem času Applu poslalo več zahtevkov, prav tako pa je na primer razporedilo več uradnikov. Odkrili naj bi bili več resnih kršitev, zaradi katerih preiskava ostaja odprta. Osredotoča se predvsem na Applov prevladujoč položaj na trgu, zlasti v povezavi z App Storom, vpisnim sistemom (Sign in with Apple) in pravicami do dostopa do lokacije, ki so za aplikacije tretjih proizvajalcev bistveno strožje kot za Apple. Zato je v prihodnjih tednih pričakovati, da bo ministrstvo vložilo tožbo, ki za Apple ne bo prijetna. Na prelomu tisočletja so v takšnem postopku skorajda razkosali Microsoft.

Na razvoj postopka utegne vplivati tudi potrditev novega vodje protimonopolne komisije. Jonathan Kanter, ki čaka le še uradno...

20 komentarjev

Prizivno sodišče potrdilo odločitev, da ameriška sodišča ne morejo do podatkov v tujini

Slo-Tech - Zvezno prizivno sodišče je odločilo, da ne bo ponovno razsojalo o pravici ameriških oblasti, da od ameriških podjetij zahtevajo izročitev uporabniških podatkov, ki so fizično izven ZDA. Julija lani je Microsoftu uspela pomembna zmaga proti pravosodnemu ministrstvu, ki je bilo pridobilo sodno odredbo za izročitev uporabniških podatkov, ki jih je imel Microsoft na irskih strežnikih. Po pritožbi je prizivno sodišče odločilo, da od Microsofta ni mogoče zahtevati teh podatkov. Pravosodno ministrstvo je zahtevalo ponovno sojenje pred velikim senatom, ki pa ga ne bo. Edina možnost za spremembo razsodbe ostaja vrhovno sodišče.

Spomnimo, da je Microsoft v preiskavi v zvezi s prometom z mamili dobil sodno odredbo po zakonu Stored Communications Act. Tožilstvu bi bil moral izročiti...

6 komentarjev

FBI in sodišče želita odklep iPhona, Apple odklanjajoče opozarja na posledice

vir: Apple
Apple - Ameriško tožilstvo, policija in obveščevalne službe niso nikoli skrivali, da jim je Applovo šifriranje podatkov na iPhonu (in ostalih napravah z iOS 8 in novejšim) trn v peti, saj jim učinkovito preprečuje dostop do njih. Zadnji dogodki pa kažejo, da dejansko ne razpolagajo z načinom za razbitje teh šifer oziroma z drugimi besedami da je Apple šifriranje izvedel pravilno in brez (znanih) stranskih vrat.

Pred dvema mesecema je v strelskem pohodu dveh napadalcev v mestu San Bernardinu 14 ljudi izgubilo življenje. Napadalca sta pobegnila, a ju je policija v vsega nekaj urah izsledila in v obračunu tudi ubila. Za njima pa je ostal kup elektronike in orožja, med čemer je tudi iPhone s šifrirano vsebino. Ameriški organi...

22 komentarjev

Saga o navijanju cen e-knjig se bliža koncu tudi onstran Luže

AllThingsD - Decembra je Evropska komisija najavila poravnavo z Applom in petimi največjimi knjižnimi založniki Hachette Livre, HarperCollins, Simon & Schuster in Macmillan, ker so delovali usklajeno in s tem izsilili dvig cen e-knjig nad Amazonovih nekdanjih 9,99 dolarjev za kos. Poravnava je bila sorazmerno blaga, beri brez denarnih kazni, saj se je šesterica obvezala zgolj k opustitvi sedanjega "agencijskega" modela prodaje knjig.

Kot smo že pisali pred tremi leti, je vse skupaj nastalo kot odgovor na Amazonove "prenizke" cene. Amazon je namreč knjige kupoval na debelo in s tem dobil znatni popust, nato pa jih prodajal v svojem imenu in za svoj račun, po svoji ceni. Založniki - sprva predvsem HarperCollins, tj. Murdochova bajta - so bili mnenja, da lahko za izvod dobijo več, zato so se zmenili med sabo in z Applom, da jih bodo prodajali za med 12 in 15 dolarji, pri tem pa ceno postavili sami. Apple bo deloval zgolj kot njihovo agent, se pravi jim bo skozi svojo dvojico iPad + iBooks...

3 komentarji

Google, Apple, Intel, Adobe in drugi obtoženi kartelnega dogovarjanja

The Wall Street Journal - V ZDA se več večjih računalniških podjetij, med njimi tudi Google, Apple, Intel, Adobe, zagovarja pred pravosodnim ministrstvom zaradi očitkov o kartelnem dogovarjanju. Podjetjem očitajo skriven dogovor, da ne bodo druga drugemu novačila zaposlenih in s tem zviševala plač.

Podjetjem je v interesu pravosodno ministrstvo prepričati, da ni šlo za noben tajen dogovor, saj v primeru negativnega mnenja sledi tožba. To bi bilo za podjetja zelo tvegano, saj bi se v primeru izgube tožbe lahko vsul plaz civilnih in skupinskih tožb. Iz godlje se trenutno najlaže lahko izvijejo s poravnavo s pravosodnim ministrstvom, s katero bi omenjeno prakso končali, ne da bi podjetja eksplicitno priznala krivdo.

Dokaze o nezakoniti praksi so na pravosodju odkrili v toku več kot enoletne preiskave, ki je pokazala, da so podobni dogovori sklenjeni tudi v drugih branžah. Izid tega postopka bo zato pomembno vplival na razvoj dogodkov v drugih panogah.

Medtem obtožena podjetja vztrajajo, da niso ravnala...

33 komentarjev

Se Applu nemara obeta protimonopolni postopek?

Tržni delež iPhona

New York Post - Ameriško pravosodno ministrstvo in Zvezna trgovinska komisija se po poročanju New York Posta dogovarjata, katera institucija bo začela poizvedbo zoper Apple. Zbodla jih je predvsem zadnja Applova odločitev, da bodo razvijanje aplikacij za iPhone in iPad omejili le na uporabo njihovih lastnih orodij za programiranje. Z začetno poizvedbo bodo ugotavljali, ali nova politika na nedovoljen način ovira konkurenco.

Preiskava še ne pomeni, da bodo zoper Apple sprožili tudi postopek. Z začetno poizvedbo namreč organi le preverijo, ali je začetek polne in temeljite preiskave utemeljen. V tem primeru bi pristojna agencija Applu vročila nalog za predajo potrebne dokumentacije, preiskava pa bi lahko...

105 komentarjev