»

Nvidia prehitela Google in Amazon

Reuters - Eksplozivna rast cene Nvidiinih delnic se na valovih razmaha umetne inteligence nadaljuje, s čimer je Nvidia postala že tretje največje podjetje v ZDA in četrto največje na svetu, če štejemo le tista, za katere so podatki javno dostopni. Ta teden je Nvidiina tržna kapitalizacija prehitela Googlovo (oziroma Alphabetovo), saj je dosegla 1,83 bilijona dolarjev. Google je vreden 1,82 bilijona dolarjev, Amazon pa 1,75 bilijona dolarjev. Amazon je prehitela dan pred tem.

Nvidia je vse od začetka zadnjega buma umetne inteligence najljubše podjetje vlagateljev, ker je povpraševanje po njenih čipih izjemno. Prihodki podjetja temu ustrezno rastejo in so se v minulem četrtletju v primerjavi z lanskim obdobjem povečali za več kot 200 odstotkov. Zato ni presenetljivo, da je tudi cena delnice v zadnjih 12 mesecih pridobila 221 odstotkov. Čeprav je Google porasel za 55 odstotkov, je to v primerjavi z Nvidio zanemarljivo.

Prihodnji teden v sredo bo Nvidia objavila poslovne izide za zadnje...

37 komentarjev

Hertz prodaja 20.000 električnih vozil, ker se ljudje preveč zaletavajo

Slo-Tech - Velikan na področju izposoje avtomobilov Hertz je sporočil, da bodo predčasno odprodali tretjino električnega voznega parka, kar pomeni približno 20.000 vozil. Pred trem leti jih je Hertz množično naročal, ko je želel elektrificirati 20 odstotkov svojega voznega parka, a so imeli tedaj obratne probleme. Tesla in Polestar nista mogla dovolj hitro izpolniti naročil, ki so bila res ogromna. Hertz je želel 100.000 Teslinih modelov 3 in 65.000 Polestarjevih 2s. Na koncu je uspel Hertz pridobiti 60.000 avtomobilov oziroma 11 odstotkov vseh svojih vozil.

Zakaj torej sprememba? Že jeseni je Hertz dejal, da so znižanja cen električnih vozil povzročila višje stroške amortizacije. To je pomembno, ker avtomobile po nekaj letih prodajo, njihova vrednost ob prodaji pa je ključni del finančne enačbe. Druga težava pa so pogosta popravila, ker so se ljudje z električnimi vozili pogosteje zapletali v prometne nesreče. Popravila vozil Tesla so bila v povprečju 20 odstotkov dražja od drugih...

98 komentarjev

Apple ni več največje podjetje na svetu

Slo-Tech - Zatem ko je Apple pred slabima dvema letoma postal največje podjetje na svetu, merjeno s tržno kapitalizacijo, se je trenutno od titule poslovil. Zaradi vojne in grozeče krize so tečaji delnic v glavnem upadli, pri čemer so na udaru zlasti tehnološki velikani, medtem ko naftni giganti blestijo. Saudski koncern Saudi Aramco se je ponovno zavihtel na vrh, saj je imel ob polletju tržno kapitalizacijo 2,3 bilijona dolarjev. Apple je z 2,2 bilijona dolarjev pristal na drugem mestu.

Na borzah sicer vse leti k tlom. Sto največjih podjetij je v prvem polletju izgubilo 17 odstotkov vrednosti oziroma 6,1 bilijona dolarjev (sedaj so vredna okoli 30 bilijonov dolarjev). Tehnološki giganti so izgubili kar 28 odstotkov, medtem ko so naftni in plinski velikani pridobili 19 odstotkov. Na prvih mestih so sicer še vedno večinoma ameriška podjetja: Apple, Microsoft, Google, Amazon, Tesla, Berkshire Hathaway (holding), Unitedhealth, Johnson & Johnson in Meta (Facebook). Največje evropsko podjetje je...

22 komentarjev

Tesla se pridružuje klubu bilijon

Slo-Tech - Prvi je bil Apple, kmalu pa so mu sledili še Amazon, Google in Facebook. Klubu podjetij, ki so (bila) vredna bilijon dolarjev, se je pridružila tudi Tesla. Danes, dobro desetletje po začetku kotacije, je tržna kapitalizacija podjetja presegla magično mejo in se znašla v elitni druščini tehnoloških velikanov. Delnice podjetja so dan končale pri 1024,86 dolarjih, kar predstavlja tržno kapitalizacijo 1,02 bilijona dolarjev.

Povod za današnjo rast so bile dobre novice, med drugim naročilo Hertza, da bo kupil 100.000 električnih vozil Tesla. S 4,2 milijarde dolarjev težkim poslom bo Hertz elektrificiral 20 odstotkov svojega voznega parka. Prve Tesle 3 bodo nudili že prihodnji mesec. To ni edina pozitivna novica, saj je Tesla med drugim razveselila z rekordnim čistim dobičkom in 13,76 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 56 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in 15 odstotkov več kot v prejšnjem četrtletju. V letu dni je delnica pridobila 140 odstotkov vrednosti.

58 komentarjev

Bitcoin prvič nad 50.000 dolarjev

Slo-Tech - Danes okrog poldneva po slovenskem času je bitcoin dosegel nov rekord, saj je njegov tečaj prvikrat v zgodovini presegel 50.000 dolarjev. Samo letos je tečaj pridobil 75 odstotkov, kar pa sploh ni največ med popularnejšimi kriptovalutami. Ether je letos pridobil že 140 odstotkov. Tečaj bitcoina je popoldne nekoliko upadel in se trenutno nahaja približno pet odstotkov pod rekordom.

Rast, ki smo ji priče v zadnjih tednih, ima zelo jasne povode. Kriptovaluto so letos javno podprli milijarder Paul Tudor Jones, upravljavec enega izmed večjih hedge skladov Stan Druckenmiller in Elon Musk iz Tesle. Slednja je v bitcoin vložila poldrugo milijard dolarjev, kar so razkrili 8. februarja in tečaj takoj katapultirali za 16 odstotkov. Kasneje sta načelo podporo in skorajšnji začetek uporabe napovedala še Mastercard in Bank of New York Mellon, ta vikend pa še Morgan Stanley. Nekatera podjetja se za bitcoin tudi zadolžujejo, denimo MicroStrategy, ki bo izdal za 600 milijonov dolarjev zamenljivih...

40 komentarjev

Apple postal najvrednejše podjetje na svetu

CNBC - Ko je Applova tržna kapitalizacija presegla vrednost enega bilijona dolarjev, je javnost postala pozornejša na dejstvo, da je bil z naskokom najvrednejše podjetje na ameriški in tudi ostalih borzah. A to ne pomeni, da je bil Apple tudi največje podjetje na svetu, saj nekateri mastodonti sploh ne kotirajo na borzah. Tak primer je Saudi Aramco, saudski naftni gigant, katerega vrednost so lahko le ocenili. Sedaj ga je Apple prehitel.

Delnice Saudi Aramco so namreč decembra začele kotirati na borzi in že drugi dan je tržna kapitalizacija podjetja presegla dva bilijona ameriških dolarjev. Podjetje je sicer še vedno trdno v državni lasti, saj prosto kotirata le slaba dva odstotka delnic. A vseeno - sedaj lahko vrednost podjetja ocenimo z enakim vatli kakor za Apple.

V petek se je Applova tržna kapitalizacija povzpela na 1,762 bilijona dolarjev in za las prehitela Saudi Aramco z 1,759 bilijona dolarjev. To pomeni, da je Apple prvikrat uradno prevzel naziv najvrednejšega podjetja na...

32 komentarjev

Amazon ob visokem dobičku spet v klubu bilijon

Slo-Tech - Po dveh letih je Amazonova tržna kapitalizacija ponovno presegla bilijon dolarjev, k čemur so jo pognali dobri poslovni rezultati minulega četrtletja in celotnega leta 2019. Z 11-odstotno rastjo tečaja se je Amazon pridružil Applu, Microsoftu in Alphabetu (Google) v bilijonskem klubu.

V zadnjem kvartalu so prihodki dosegli 87 milijard dolarjev, kar je 20 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. V celotnem minulem letu pa je Amazon ustvaril 280 milijard dolarjev prihodkov ali petino več kot leta 2018.

Čisti dobiček podjetja se je nekoliko povečal, in sicer je za kvartal znašal 3,27 milijarde dolarjev, za celo leto pa 11,6 milijarde dolarjev. To predstavlja 23 dolarjev na delnico, kar predstavlja pri tečaju 2000 dolarjev vrednost kazalnika P/E na 87. To je visoko nad dolgoletnim povprečjem delniškega trga, kar kaže na visoko ceno delnice.

Ob tem je direktor Jeff Bezos dodal, da ima Amazon Prime že 150 milijonov naročnikov. Amazon namreč čedalje več zasluži s storitvami. V AWS...

9 komentarjev

Amazon se pridružuje bilijonskemu klubu

The New York Times - Potem ko je v začetku avgusta Apple postal prvo ameriško podjetje s tržno kapitalizacijo več kot 1000 milijard (bilijon) dolarjev, se je klubu danes pridružil Amazon. Tečaj njegovih delnic je danes za hip presegel vrednost 2050,27 dolarja, kar je ravno dovolj za bilijonsko tržno kapitalizacijo. V nadaljevanju je delnica izgubila nekaj desetink odstotka, v prihodnjih dneh pa pričakujemo, da bo spet presegla to mejo.

Prvo podjetje, ki je preseglo magično mejo 1000 milijard dolarjev, je PetroChina, ki mu je to uspelo že leta 2007. Toda to je bilo v drugačnih razmerah, saj je PetroChina ravno začel kotirati na šanghajski borzi in že prvi dan skoraj potrojil svojo vrednost. Na hongkonški borzi, kjer je bil kotiral že pred tem, je dogajanje sledilo razmeram v...

21 komentarjev

Dell ima več snubcev

Ars Technica - Kot strela z jasnega je priletela novica, da bo Dell bržkone že zelo kmalu prodan. Vesti so sicer še neuradne, a zgodbo je lansiral Bloomberg, ki ima zelo zanesljive vire. Ni presenetljivo, da je tečaj Dellovih delnic že poletel v nebo.

Za podjetje naj bi se zanimala sklada TPG Capital in Silver Lake, ki sta že stara znanca prevzemov. TPG se je leta 2010 zelo zanimal za nakup Seagata, a so ga naposled zavrnili. Silver Lake pa je bil do nedavnega lastnik Skypa, ki so ga potem prodali Microsoftu, med njegovimi večjimi IT-naložbami pa je še Facebook. Snubitev Yahooja jim ni uspela. TPG Capital in Silver Lake sta portfeljska vlagatelja, kar pomeni, da ju zanima predvsem dobiček, ki ga prevzeto podjetje izplača...

7 komentarjev