»

Težki časi za rudarje kriptovalut

Slo-Tech - Potem ko je lani Kitajska praktično prepovedala kriptovalute, so se rudarji množično preselili v Kazahstan. A tam imajo ta teden povsem drugačne težave, zaradi česar je rudarjenje onemogočeno. Zaradi pomanjkanja elektrike pa ga preganjajo tudi drugod, denimo na Kosovu in Islandiji.

V Kazahstanu so izbruhnili protesti zaradi rasti cen energentov, ki so eskalirali v nasilje. Medtem ko je Rusija v državo napotila svoje enote, da bi pomagale obvladati protestnike, so oblasti ugasnile dostop do interneta. To so storile na dovolj nizkem nivoju, da niti uporaba VPN-ja ne pomaga. To pa predstavlja težavo za rudarje kriptovalut, ki potrebujejo dostop do interneta. Lanskega avgusta, po kitajski prepovedi, je Kazahstan predstavljal 18 odstotkov vse računske moči, kar je 10 odstotnih točk kot pred prepovedjo. Po kazahstanskem odklopu je računska moč v večjih skupinah (AntPool in F2Pool) padla za 14 odstotkov. Kazahstan je sicer že lani napovedal, da bo preganjal neregistrirane rudarje, ki...

49 komentarjev

Primat pri rudarjenju bitcoinov vnovič prevzele ZDA

Financial Times - Po kitajski prepovedi ukvarjanja s kriptovalutami se je glavnina rudarjenja preselila na drugo stran Pacifika. Kitajski delež v računski moči, ki se troši za rudarjenje bitcoina (hashrate), je v zadnjih mesecih strmoglavil s 44 odstotkov na ničlo. Na vrhuncu konec lanskega leta je delež Kitajske presegel dve tretjini. Sedaj se je okrepil položaj ZDA, ki po novem narudarijo dobro tretjino vseh bitcoinov. Na drugem mestu je Kazahstan z 18 odstotki, sledita pa Rusija in Kanada.

Nekoliko paradoksalno je kitajska prepoved rudarjenja bitcoina pozitivna za ekosistem. Kdor bi nadzoroval 51 odstotkov računske moči, bi lahko izvedel napad na omrežje in večkratno porabljal iste bitcoine (double spending). Kitajski izstop iz igre je premešal karte in računsko moč bolj pestro razporedil po svetu, zato je ta nevarnost sedaj manjša. Hkrati je kitajski padec začasno povečal dobičkonosnost rudarjenja drugod, a si je računska moč do danes že opomogla, zato ta efekt ni več opazen.

Kitajski rudarji...

20 komentarjev

Rudarji bitcoina počasi obupujejo

Slo-Tech - Bitcoin je 80 odstotkov niže kot pred letom dni, ko je bila mrzlica na vrhuncu in so trgovali ter rudarili skoraj vsi. Upad njegove vrednosti ni povzročil glavobolov le ljudem, ki so ga kupili blizu vrha, temveč tudi tistim, ki so investirali v opremo za rudarjenje. Pri trenutnih vrednostih namreč rudarjenje bitcoina ni več ekonomsko smiselno, če moramo za elektriko plačevati pošteno ceno. Posledica je zniževanje števila rudarjev in računske moči, ki je temu namenjena.

Novembrsko gibanje bitcoina je bilo najbolj negativno v zadnjih sedmih letih, saj je kriptovaluta izgubila 37 odstotkov. Tako slabo ni bilo vse od avgusta 2011, ko je bitcoin padel za 40 odstotkov. Podobno so se gibale tudi vse ostale kriptovalute, ki so...

131 komentarjev

Napadi z 51 odstotki postajajo resničnost

Ocenjeni stroški enournega napada z 51 odstotki

Slo-Tech - Kriptovalute, ki za potrjevanje transakcij uporabljajo računsko moč (proof-of-work), so zaradi svoje zasnove občutljive na napad z 51 odstotki računske moči. Poenostavljeno gre za situacijo, v kateri ima usklajena skupina napadalcev nadzor na večino računske moči, ki se troši za rudarjenje, kar jim omogoča, da bloke rudarijo hitreje od konkurence in s tem gradijo najdaljšo verigo, ki je lahko tudi nepravična. Na tak način lahko iste kovance porabijo večkrat ali sistem kako drugače pretentajo. V preteklosti je bil to zgolj teoretičen vektor napada, ker nihče ni bil niti blizu nadzora tolikšne računske moči. Sedaj pa so manjše kriptovalute že tarče.

Monacoin, bitcoin gold, zencash, verge in...

19 komentarjev

Ko je Kodak napovedal kriptovaluto, je delnica poskočila

Slo-Tech - Pred dvajsetimi leti so podjetja omenila internet in tečaji njihovih delnic so ponoreli. Dandanes v podobni vlogi najdemo kriptovalute in kriptožetone, ki so obnoreli svet. Kodak, ki je pred leti skoraj umrl, je sporočil, da bodo izdali lastno kriptovaluto in hkrati omogočili najem strojev za rudarjenje bitcoinov. Delnica je takoj po objavi zrasla za več kot sto odstotkov.

Kodak bo izdal kriptovaluto z imenom KodakCoin. Namenjena bo fotografom, ki jo bodo lahko uporabljali pri zaščiti svojih del. KodakCoin bodo žetoni v novem sistemu KodakOne za zaščito digitalnih del, saj bodo podatke o avtorstvu fotografij hranili z veriženjem blokov (blockchain). V izjavi za javnost je še cel kup drugih popularnih izjav, med drugim da bo to omogočalo novo ekonomijo za plačevanje...

55 komentarjev

Za rudarje odslej dvakrat manj bitcoinov

Slo-Tech - Včeraj popoldne se je nagrada, ki jo dobijo rudarji bitcoina za svoje delo, prepolovila. Ker gre za pričakovan, a redek dogodek, ki se je nazadnje zgodil pred štirimi leti (28. novembra 2012), si ob tej priložnosti poglejmo kondicijo ekosistema bitcoina.

Ustroj bitcoina predvideva, da se vsakih 210.000 narudarjenih blokov nagrada za uspešno najden blok razpolovi. Satoshi Nakamoto je to pravilo v bitcoin vgradil zato, ker je s tem omejeno število bitcoinov, ki sploh lahko nastanejo. Potrjevanje transakcij poteka z rudarjenjem blokov, kakor se imenuje izračunavanje zgoščenih vrednosti iz zadnjih transakcij in sledi vseh prejšnjih blokov, rudarji pa za nagrado za to računsko in energetsko potratno početje dobijo sveže bitcoine. To je tudi edini način, na katerega...

51 komentarjev

Ena skupina pridobila nadzor nad 51 odstotki rudarjenja bitcoinov

Ars Technica - Skupina bitcoinskih rudarjev GHash.IO je v zadnjem času s pridobivanjem novih članov postala tako močna, da čedalje pogosteje prispeva več kot 50 odstotkov računske moči za rudarjenje bitcoinov. Čeprav samo po sebi to ne vpliva na bitcoin, zbuja nekatere pomisleke, ker omrežje v takem trenutku ni več decentralizirano.

Ena izmed glavnih prednosti in osnovnih zamisli bitcoina je njegova neodvisnost oziroma decentraliziranost. Dokler je računska moč, ki se uporablja za rudarjenje novih bitcoinov, enakomerno razporejena, namreč noben deležnik ne more izvajati prevlade nad bitcoinom. Prepoved dvojnega zapravljanja istih bitcoinov (double spending), razumno nizke provizije potrjevanja transakcij in ostali mehanizmi, ki so potrebni za stabilnost ekosistema, so neposredna posledica...

5 komentarjev