»

Windows 10 22H2 je bila zadnja večja posodobitev

Slo-Tech - Microsoft je v posodobljenem načrtu za življenjski cikel Windows 10 sporočil, da je velikih posodobitev konec. Pravzaprav je bilo nenavadno, da so kljub izidu Windows 11 že leta 2021 še vedno izhajale. Verzija Windows 10 22H2, ki je izšla konec minulega leta, je zadnja.

To seveda ne pomeni, da se bo Windows 10 takoj odpravil po poti Windows 7 in postal nepodprt. Varnostne posodobitve bo še vedno dobival do 14. oktobra 2025, ki se bo izteklo obdobje podpore. Zatem bo na voljo še podaljšana podpora, ki bo na voljo ob plačilu in za posebne odjemalce. Čeprav na prvi pogled konec podpore za Windows 10 čez dve leti ne bo pomembno vplival na uporabnike, bo vendarle pomembna prelomnica.

Trenutno je v uporabi cel kup računalnikov, ki formalno ne podpirajo Windows 11. Čeprav je bilo s triki možno nanje vseeno namestiti Windows 11, Microsoft uradno vztraja, da to ni predvideno. To pomeni, da bo cel kup strojne opreme tedaj ostal brez operacijskega sistema, ki še prejema varnostne...

74 komentarjev

Windows 11 je možno namestiti tudi na nepodprte računalnike

The Verge - Pravzaprav ni presenetljivo, da lahko Windows 11 namestimo na bistveno računalnikov, kot to dovoljuje Microsoft. Od nekdaj so sicer obstajali minimalni standardi, ki so bili povezani z minimalnimi pogoji, da bo strojna oprema sploh zmogla poganjati operacijski sistem, a Microsoft je šel z novo različico še korak dlje. Nepodprti so starejši procesorji (nujni so Intel Core osme generacije ali AMD Ryzen 3000 s podporo za Secure Boot in TPM 2.0), potrebna sta tudi internetna povezava in Microsoftov račun. A že ko je Microsoft pomotoma pripustil eno izmed beta verzij na vse računalnike, je bilo jasno, da so nekatere omejitve kozmetične narave. In res obstaja kopica načinov, da se omejitvam izognemo.

Če na Windows 11 nadgrajujemo, pritožbe namestitvenega programa o nezdružljivosti strojne opreme niso ovira. Prenesti je treba datoteko ISO z Windows 11, popraviti nekaj ključev v registru ter odpreti ISO in pognati namestitvenega čarovnika. Microsoft teh trikov ne namerava preganjati,...

24 komentarjev

Ali Windows 11 res ne more delovati na starih procesorjih?

Slo-Tech - Do pojava Windows 7 je moral biti procesor le dovolj hiter, pa je bil Microsoft zadovoljen. Windows je deloval na vseh združljivih procesorjih, dokler so zmogli dovolj hitro izvajati ukaze, medtem ko generacija ni bila zelo pomembna. Windows 7 se je prvi, a šele z namestitvijo ene izmed posodobitev, začel pritoževati, da je procesor prestar. Windows 11 pa je že zelo izbirčen. Zahteva Intelove procesorje Core osme generacije ali AMD-jev Ryzen 3000 oziroma novejše ter Secure Boot in TPM 2.0. V praksi to pomeni, da računalniki iz leta 2018 z Windows 11 ne bodo imeli težave, za starejše pa ni nujno, da bodo imeli dovolj novo strojno opremo. Microsoft pojasnjuje, da je to nujno, ker le novejši podpirajo varnostne funkcionalnosti.

V praksi je seveda malce drugače. Windows 11 je možno na silo namestiti na vse računalnike, ki zmorejo poganjati 64-bitni Windows 10. Večjih težav ni, le da nekatere možnosti avtomatičnega nameščenja, recimo obnovitve sistema, če gre kaj narobe, ne delujejo....

59 komentarjev

Okleščeni Windows 11 SE za šole je tu

Slo-Tech - Microsoft je pripravil še okleščeno verzijo Windows 11 SE, ki bo namenjena šibkim prenosnikom. V tem segmentu trenutno vodijo Googlovi chromebooki, za kar Microsoft ni bil našel odgovora. Zaprti Windows 10 S, ki je dovoljeval nameščanje zgolj aplikacij iz Microsoft Stora, je bil pravcata polomija, zato sedaj poizkušajo znova, nekako v slogu kasneje odpovedanega Windows 10X.

Windows 11 SE bo namenjen počasnim poceni napravam, na voljo pa bo le šolam in ostalim izobraževalnim ustanovam. Windows 11 SE je sicer optimiziran za Microsoftove programe, a podpira tudi nekatero programsko opremo tretjih proizvajalcev. To je za šole skorajda nujno, saj je na primer Zoom med epidemijo postal izjemno priljubljen. Operacijski sistem sploh ne bo imel Microsoft Stora, temveč bodo programe odobravali administratorji. Izbirali jih bodo lahko s seznama preverjenih.

Sicer je Windows 11 SE sorazmerno podoben večjemu bratu. Manjkata Snap Layouts in Widgets, programi se vedno odpirajo maksimirano, Edge...

42 komentarjev

DRM nekaterih iger ne deluje na 12. generaciji Intelovih procesorjev

Slo-Tech - Večina moderni iger uporablja eno izmed vrst sistema DRM, ki je namenjen preprečevanju zlorabe licenc in igranju na več računalnikih. Izkazalo pa se je, da DRM podjetja Denuvo ne razume delovanje novih Intelovih procesorjev 12. generacije (Alder Lake), zato se več deset iger na Windows 10 ali Windows 11, kadar tečejo na novih procesorjih, pritoži in ugasne zaradi zaznane kršitve DRM-ja. Težavo bo odpravila posodobitev v prihodnosti.

Intelov dizajn big.little je nadvse podoben ARM-jevemu. Niti, ki tečejo na procesorju, se odvisno od potratnosti razporedijo na hitra in požrešna ali(P) učinkovita in počasna (E) jedra. Omenjeni sistem DRM pa to deljenje niti, ki sestavljajo isti program, razume kot poganjanje programa na različnih sistemih z eno licenco, kar ni dovoljeno. Zato sistem ustavi delovanje programske opreme, torej v tem primeru igre. Trenutno je znanih 22 iger, ki ne delujejo na Windows 11 (in tudi 10), ter 29 iger, ki ne delujejo na Windows 10 (jih pa usposobi nadgradnja...

16 komentarjev

Windows 11 na AMD-jevih procesorjih spet do sape

AMD - Microsoft in AMD sta izdala ustreza popravka za težave Windows 11 na novejših procesorjih Ryzen, ki so delovali do 15 odstotkov počasneje od zmožnosti. Podjetji sta držali besedo in v manj kot mesecu dni pripravili nove gonilnike in programske popravke.

AMD je izdal novi gonilnik za vezni nabor (chipset), ki odpravlja težavo pri izbiri jedra, zaradi česar so sistemi z veliko jedri delovali neoptimalno. Tudi kogar težava ne pesti, ker na primer uporablja Windows 10, bo nekaj pridobil z drugimi izboljšavami v gonilniku, ki bolje izkoristi procesorje Ryzen in Threadripper. Nova verzija gonilnika nosi oznako 3.10.08.506.

Druga težava je tičala v izrabi tretjenivojskega predpomnilnika (L3), kar je odneslo 3-5 odstotkov, pri igrah pa vse do 15 odstotkov. Napaka je odpravljena v verziji Windows 11 22000.282 ter kot popravek v Windows Update. Popravek odpravlja tudi nekaj drugih težav, denimo zatikanje pri vnosu črk prek tipkovnic za Bluetooth in podobno.

29 komentarjev

Microsoft bo popravil težave AMD-jev v Windows 11

Slo-Tech - Ko je ta teden uradno izšel Windows 11, smo opazili, da zaradi težav z izrabo AMD-jevih procesorjev Ryzen 7 in 9 na njih deluje do 15 odstotkov počasneje. V praksi naj bi bile povprečne upočasnitve od 3 do 5 odstotkov, kar ni tragično, je pa za nov operacijski sistem neprijetno. Prvi popravki, ki so izšli za Windows 11, so problem še poslabšali. Težave izvirajo iz izrabe tretjenivojskega predpomnilnika (L3), ki ima zaradi hrošča trikrat daljše dostopne čase, in iz tehnologije za premik niti programov na trenutno najhitrejše jedro.

Meritve so pokazale, da so se dostopni časi do L3 na Ryznu 7 2700X v Windows 11 povečali z 10 ns na 17 ns, zadnji popravek pa jih je podaljšal še do 32 ns. To težavo naj bi Microsoft odpravil v izrednem paketu popravkov ta torek, težavo z jedri pa v novem AMD-jevem gonilniku še dva dni pozneje.

To nista edina hrošča v Windows 11. Nekateri uporabniki po nadgradnji ne vidijo nove orodne vrstice (Taskbar), hrošč v PowerShellu lahko disk napolni z...

37 komentarjev

Windows 11 je tu

Slo-Tech - Ta teden je s precej manj pompa kot v preteklosti izšla nova verzija Windows 11. Enajstica je zanimiva žival, skorajda samorog, saj je ob izidu Windows 10 Microsoft sprva trdil, da je to zadnja verzija vseh časov, ki bo imela inkrementalne nadgradnje v neskončnost. A če ne prej je letos dokončno postalo jasno, da bo izšel tudi Windows 11. Šest let po Desetici je Enajstica tu.

Windows 11 je za licenčne uporabnike Windows 10 na voljo kot brezplačna nadgradnja, podobno kot je bil Windows 10 nadgradnja - in to mestoma kar vsiljena - za imetnike Osmice. Windows 11 pa ne bo na voljo za vse, saj je pri strojni opremi precej izbirčen, zlasti pri procesorjih (osma generacija Intel Core ali druga generacija AMD Ryzen) in TPM 2.0. A kdor bo zahteve izpolnil, lahko v Windows Update pridobi novo verzijo. Toda ne vsi takoj, saj se je Microsoft odločil za postopno sproščanje.

Najprej pade v oči prenovljen grafični vmesnik, v katerem so osveženi meni Start in začetni zaslon, opravilne vrstice,...

257 komentarjev

Microsoft zlomil delovanje Windows 11 z oglasom

Slo-Tech - Čez manj kot mesec dni izide nova verzija Mirosoftovega operacijskega sistema, zato so verzije na kanalu Insider že zelo blizu končne. Zadnja inačica (build) je imela nenavadno težavo, saj se orodna vrstica, namizje in nekaj drugih ključnih komponent ni naložilo. Microsoft je hitro objavil navodila, kako lahko iz Task Managerja vstopimo v Urejevalnik registra in odpravimo težavo, s čimer pa se zgodba ni zaključila. Podrobna analiza je namreč odkrila, da je za težave kriva - reklama.

Da, v Windows 11 bodo prisotne reklame. Zadnja težava je koreninila v IrisService, ki je del Windows Spotlighta. To je del namizja Bing, ki prikazuje datum, promocije, predloge, namige in tudi reklame. Težave torej ni povzročila kakšna posodobitev, ki bi jo Windows Update naložil samodejno, temveč reklama za Microsoft Teams. To pa razkriva dve veliki težavi, ki ju ima Windows 11. Prva je ta, da neumorno prioritizira lastne aplikacije in storitve, česar smo se navadili tudi že v Windows 10. Druga težava...

80 komentarjev

Windows 11 izidejo 5. oktobra

The Windows Blog - Microsoft bo Windows 11 lansiral 5. oktobra - oziroma s tem pričel, kajti posodabljanje bo do uporabnikov vnovič prihajalo postopno in naj bi trajalo do sredine prihodnjega leta. Na štartu tudi še ne bodo na voljo Androidne aplikacije.

Ko so v Redmondu junija najavili Windows 11, so izid nedoločeno postavili nekam v jesen, a že takrat smo zaradi kopice namigov vedeli, da je najverjetnejši datum v oktobru. Včeraj so potrdili, da končna različica prispe 5. oktobra, toda kot je praksa v zadnjih generacijah operacijskega sistema, ne bo vsem na voljo na isti dan, obenem pa takrat tudi ne bo vsebovala vsega, kar so sprva najavili. Oktobra se tako brezplačne nadgradnje z desetke lahko nadejajo imetniki najnovejših naprav, nakar naj bi postopno prihajali na vrsto še tisti s starejšimi in šibkejšimi, vse do nekje sredine leta 2022. Kdaj približno bomo na vrsti, lahko poizvemo skozi funkcijo Windows Update ali prenovljeno aplikacijo PC Health Check. Prav vsi pa bomo še čakali na Androidne...

66 komentarjev

Windows: po desetki vendarle enajstica

vir: Microsoft

Slo-Tech - Po tednih ugibanja smo tudi uradno dočakali novo iteracijo operacijskega sistema Windows. Satya Nadela, predsednik uprave in izvršni direktor Microsofta je novost pospremil z besedami, da gre za prvo različico nove dobe Windows. Zeh, skoraj enako kot prejšnjič. Mimogrede, Microsoft je te dni po tržni kapitalizaciji postal drugo podjetje na svetu, vredno več kot dva bilijona ameriških dolarjev, prvemu je to lani uspelo Applu.

Windows 11 bo sicer na voljo kot brezplačna nadgradnja za obstoječe uporabnike Windows 10, bo pa za delovanje potrebno izpolniti nekaj zahtev, denimo najmanj 4 GB pomnilnika, 64 GB prostora na disku in čip z varnostno platformo TPM 2.0. Zaradi slednjega mora biti procesor po novem združljiv z Microsoftovimi zahtevami in to pomeni, da izdelki iz dobe pred 8. generacijo Intel Core in AMDjevimi Ryzeni 2000 najverjetneje ne bodo delovali. TPM čip sicer strojnem nivoju skrbi za varnost šifrirnih ključev, poverilnic in vsega drugega zaupnega. Mogoče ga je uporabiti...

107 komentarjev

Windows 11 pobegnil, Microsoft pripravlja dogodek

Slo-Tech - Na internet niso ušle samo informacije, da Microsoft bržkone pripravlja novo verzijo Windows, ki bo kljub zaklinjanju, da je 10 zadnja verzija, ki jo bomo kdajkoli potrebovali, nosila ime 11. Odtekli so tudi posnetki in na koncu je na internetu pristala celo datoteka ISO z verzijo, ki jo je moč namestiti. Microsoftu seveda to ni všeč.

Strani, ki so gostile pobeglo kopijo Windows 11, so dobile zahtevke po DCMA, da jo morajo takoj odstraniti. Ob tem je zanimivo, da je to trajalo dlje kot običajno, hkrati pa Microsoft uradno sploh še ni komentiral dogodka. Sprva je to dajalo misliti, da gre morebiti za raco, a sedanji zahtevki DCMA pričajo o avtentičnosti. Medtem je ISO pobegnil v divjino, na več spletnih strani in torrent, torej ga ni možno več ustaviti. Drugo vprašanje pa seveda je, zakaj bi želel kdo namestiti nepreverjeno verzijo Windows iz neznanega vira.

In kdaj bo znanega kaj več? V četrtek popoldne po slovenskem času se obeta dogodek, na katerem bo Microsoft predstavil novo...

78 komentarjev

Prihaja nova generacija Windows 10 - ali 11?

Slo-Tech - Microsoft je ob izidu operacijskega sistema Windows 10 večkrat povedal, da je to zadnja verzija, ki jo bomo potrebovali, saj se bo v neskončnost posodabljala. Več let je to veljalo, sedaj pa se glasno špekulira o Windows 11, ki naj bi ga redmondski velikan pripravljal. Nekaj več bo znanega 24. junija, ko bo potekal dogodek o Windows, kjer Microsoft obljublja informacije o tem, kaj je novega in kaj prihaja. Poleg novega logotipa, seveda.

V Redmondu so seveda mojstri PR, zato ne presenečajo drobci informacij, ki so jih dostavili medijem. Podpredsednik Yusuf Mehdi je dejal, da vse od izida Windows 95 ni bil tako navdušen kakor sedaj. Prvikrat po izidu Windows 10 je nekdo iz Microsofta omenil novo verzijo. Izvršni direktor Satya Nadella pa je javno povedal, da testira "novo generacijo Windows". Ta naj bi bila najvidnejša v zadnjem desetletju. Ali bo nova različica Windows 11 ali pa samo nadgradnja Windows 10, je bolj ali manj semantično vprašanje. Vemo namreč, da bo sprememb precej.

...

71 komentarjev