»

John Deere lahko na daljavo onesposobi traktorje v Rusiji

Slo-Tech - John Deere, znan predvsem kot proizvajalec kmetijske mehanizacije, je eno izmed najbolj visokotehnoloških podjetij, ki to svojo stran dobro skriva. A njihovi stroji so v resnici računalniki na kolesih, kar med drugim pomeni tudi, da jih lahko popravljajo le pooblaščeni serviserji, da jih ni možno predelovati in da jih lahko na daljavo onesposobijo. Slednje so spoznali tudi Rusi med vojno v Ukrajini. Ukradena mehanizacija namreč ne deluje.

Iz prodajnega salona v okupiranem mestu Melitopol so odpeljali vso kmetijsko mehanizacijo v več kot tisoč kilometrov oddaljeno Čečenijo. Med vojno so plenili tudi druge vire in opremo, a kmetijska mehanizacija John Deere je visokotehnološki izdelek. Odpeljali so za pet milijonov dolarjev opreme, med katero so 300.000 dolarjev vredni kombajni in podobno. Skupno so odpeljali 27 večjih kosov, nekaj v bližnje vasi, nekaj pa daleč proč v Čečenijo v vas Zakan Jurt, kar so lahko v podjetju opazovali zaradi vgrajenih čipov za GPS. A s traktorji si v...

164 komentarjev

Samsung lahko na daljavo onesposobi prodane televizorje

Samsung - Da pametne naprave, ki so priključene v internet, v resnici nikoli niso povsem naša last, ugotavljajo tudi lastniki Samsungovih televizorjev. Povod za ugotovitev je bila sicer velika tatvina televizorjev iz skladišč v južnoafriški provinci KwaZulu-Nata, ki so je neznanci izvedli 11. julija letos. Kdor ima doma televizor iz tega ropa, bo ob priključitvi na internet razočarano strmel v črn zaslon, saj je Samsung blokiral serijske številke teh televizorjev in jih na daljavo onesposobi.

Kot so pojasnili v izjavi za javnost z začetka tega meseca, imajo vsi novi televizorji funkcijo blokiranja. Ta se aktivira, če Samsung ugotovi, da je bil posamezen televizor pridobljen nezakonito. Vsak televizor ob povezavi z internetom pokliče tudi Samsungove strežnike in to preveri. Tehnologija je že v vseh novih televizorjih.

V konkretnem primeru ni bilo težko poiskati pobeglih televizorjev, saj so poznali njihove serijske številke. Ni pa še jasno, ali bo storitev na voljo tudi običajnim...

135 komentarjev

Samsung s posodobitvijo onesposobil nove televizorje

Slo-Tech - Samsung je naslednje v vrsti podjetij, ki jim je uspelo na daljavo posodobiti svoje izdelke na tak način, da so kupci ostali z nedelujočimi nabiralci prahu. Minuli teden smo pisali, da je nekaj podobnega uspelo LockStatu, ki je na daljavo onemogočil svoje pametne ključavnice, ta teden pa je veliko prahu dvignila napoved, da bo DJI namerno onemogočil delovanje letalnikov, ki do prihodnjega meseca ne bodo posodobljeni. Samsung pa je minuli teden posodobil svoje nove televizorje, ki so potem nehali delovati, kupci v Veliki Britaniji pa so še danes brez delujočih naprav.

Žalostno je, da gre za nove in precej drage televizorje. Na Guardian se je obrnilo več kupcev 1400 funtov vrednih televizorjev, ki že teden dni strmijo v prazne zaslone, potem...

66 komentarjev

Evropska komisija bo preiskala morebitno goljufanje proizvajalcev televizorjev

BBC - Afera Dieselgate o Volkswagnovem goljufanju pri emisijah dušikovih oksidov, ki se še vedno ni polegla, je odprla Pandorino skrinjico. Postalo je jasno, da je velika pomanjkljivost standardiziranih testov vseh naprav prav - standardizacija. Resda omogoča primerljivost, a po drugi strani lahko proizvajalci svoje naprave optimizirajo na te teste in pri tem včasih prestopijo mejo legalnega, čeprav potem raba v resničnem življenju s testi nima veliko skupnega. Evropska komisija zaradi suma sorodnega goljufanja preiskuje proizvajalce televizorjev, poroča BBC.

Povod za preiskavo so izsledki dveh študij, ki kažejo sumljivo znižanje porabe električne energije po začetku predvajanja standardiziranega testnega posnetka. V eni izmed študij so odkrili, da Samsungovi...

69 komentarjev

Ne šepetajte skrivnosti pred televizorji

The Daily Beast - Pogojev uporabe še pri računalniških programih navadno ne beremo, kaj šele pri pametnih televizorjih. Pa bi jih morali. Če se poglobimo v Samsungove pogoje uporabe SmartTV, uvidimo, da pred televizorjem ni dobro šepetati skrivnosti, so prvi opazili pri Daily Beastu.

Samsungove televizorje Smart TV lahko krmilimo z zvokom, kar je praktično, a seveda mora v tem primeru televizor ves čas poslušati zvoke v prostoru. V pogojih uporabe je sterilen in suhoparen stavek: "[...] če govorjene besede vsebujejo osebne ali druge občutljive informacije, bodo te med podatki, ki jih [naprava] zajame in pošlje tretjim...

101 komentar

CES 2014: Sonyjev PlayStation Now za igranje iger kjerkoli

Slo-Tech - Sony je prepričan, da prihodnost igranja iger niso konzole, temveč igranje iger kjerkoli in kadarkoli. Na CES-u so predstavili storitev PlayStation Now, ki bo omogočila igranje iger v oblaku.

Uporabniki bodo igro dejansko igrali v oblaku, medtem ko bo njihov vmesnik konzola (PlayStation 3, 4 ali Vita), pametni telefon, tablični računalnik ali kar pametni televizor iz Sonyja. Na CES-u so obiskovalci lahko preizkusili, kako je na ta način mogoče igrati The Last of Us.

Storitev bodo najprej dobili v ZDA, kjer bo poleti z njo mogoče uporabljati PlayStation 3 in 4, podpora za Vito pa pride pozneje. V vseh primerih bo na začetku mogoče igrati le naslove za PlayStation 3, četudi jih bomo igrali na drugih napravah. Sony obljublja, da bo večina novih televizorjev serije Sony Bravia podpirala PlayStation Now že letos. Na koncu, v neki nedoločeni časovni točki, bo storitev...

8 komentarjev

Največji televizor predstavljen

PC World - Samsung je predstavil največji televizor na svetu. Njegova diagonala meri kar 57 inčev. Televizor, ki je širok 130 in visok 110 cm ter podpira ločljivost 1920 x 1080 pikslov, spada med HDTV (High Definition Television) televizorje in najverjetneje ne bo ugledal masovne produkcije. Po Samsungovi uradni izjavi naj bi bil samo testni primerek, s katerim so preizkusili zmožnosti pete generacije TFT LCD tehnologije.
Samsungov trenutni adut je 46-palčni televizor, ki stane več kot 5.000 dolarjev, torej tudi cena za 57-palčni model ne bo pretirano nizka. Za več informacij pa Klik!

Na to novičko nas je prijazno opozoril tomaxxx.

Mami, a lahko dodam na božični seznam tudi to?

5 komentarjev