»

Rusija bo na ISS po posadko poslala novega sojuza

Slo-Tech - Ruska vesoljska agencije je danes sporočila, da bodo prihodnje mesec na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) poslali novo plovilo sojuz, ki bo na Zemljo pripeljalo dva ruska in enega ameriška astronavta. Kapsula Sojuz MS-22, ki jih je pripeljala tja, je namreč izgubila hladilno tekočino v zunanjem plašču, zato povratni let z njo ne bi bil varen. Čeprav luknjica meri manj kot milimeter, izdolbel pa jo je mikrometeorid, je to dovolj, da je ušlo vso hladilno sredstvo. Zato bo tja 20. februarja poletel Sojuz MS-23.

Ta bi po prvotnih načrtih moral poleteti marca in tja peljati novo posadko, a so se načrti sedaj morali spremeniti. Sojuzi so sicer edina plovila, ki jih ima Rusija na razpolago za dostavo posadk do ISS. Ko so leta 2011 nehali leteti raketoplani Space Shuttle, so bila to nekaj let tudi sploh edina plovila, ki so vozila ljudi v vesolje. Medtem se bo poškodovani Sojuz MS-22 na Zemljo vrnil brez posadke, a s tovorom, ki ni zelo občutljiv na temperature.

Čeprav trenutno na ISS...

1 komentar

V Sojuzu MS-22 odkrili luknjo, ki je ne bodo popravljali

Slo-Tech - Po podrobnem pregledu so ruski strokovnjaki ugotovili, zakaj je Sojuz MS-22, ki je trenutno spojen z Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), izgubil vso hladilno tekočine iz zunanjega tokokroga. Predvsem pa so se odločili, da napake ne bodo odpravljali, ker da ni kritična. V nedeljo so z robotsko roko Canadarm2 pregledali zadnji del sojuza in našli 0,8 milimetra široko luknjo, skozi katero je iztekla hladilna tekočina. To je bila edina poškodba, ki so jo odkrili med pregledom.

Tudi zato so se odločili, da sojuz ne potrebuje kakšnih nujnih popravil ali ukrepov. Za zdaj tako ostajata le dve možnosti. Bodisi bodo tri prebivalce ISS, ki so tja prispeli s sojuzom septembra letos, z istim plovilom tudi odpeljali domov bodisi bodo v ta namen na ISS poslali Sojuz MS-23. V skrajnem primeru bi ta lahko poletel že 19. februarja, a bi to povzročilo dodatne stroške, čemur se želijo izogniti. Roskozmus zato želi astronavte vrniti kar z istim plovilom.

Sojuzi so žilava plovila, ki prebrodijo tudi...

7 komentarjev

Sojuzu na ISS iztekla hladilna tekočina zunanjega krogotoka

NASA - Nadaljuje se ugotavljanje vzroka in posledic puščanja hladilne tekočine iz vesoljskega plovila sojuz (Sojuz MS-22), ki so ga opazili v noči na četrtek, ko je bil sojuz že spojen z Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) in je bil načrtovan kasneje odpovedani vesoljski sprehod ruskih kozmonavtov Sergeja Prokopjeva in Dimitrija Petelina. Skupaj z ameriškim astronavtom Frankom Rubiom so na ISS pripotovali 21. septembra letos v tem istem sojuzu.

Roskozmos je ugotovil, da hladilna tekočina curlja iz zunanjega hladilnega krogotoka. Da nekaj teče iz sojuza, so opazili v četrtek ob 1.45 zjutraj po slovenskem času. Tedaj sta se kozmonavta že pripravljala na vesoljski sprehod, med katerim bi prestavili grelno telo iz modula Rassvet v Nauko. A še preden sta se podala iz ISS, so ruski kontrolorji na posnetkih opazili neznano substanco, ki izteka iz zadnjega dela sojuza. Hkrati so senzorji zaznali znižanje tlaka v zunanjem hladilnem krogotoku. Puščanje se je ustavilo šele, ko je hladilne tekočine...

1 komentar

So se Rusi le odločili zapustiti ISS?

Space News - Danes je novi vodja Ruske vesoljske agencije sporočil, da naj bi po letu 2024 zapustili projekt Mednarodne vesoljske postaje. Toda novica pušča odprtih veliko vprašanj.

Projekt Mednarodne vesoljske postaje (ISS) je plod sodelovanja petih vesoljskih agencij; največji delež pridodata ameriška in ruska, poleg pa prisostvujejo še Evropejci, Kanadčani in Japonci. Toda odkar je pred štirimi leti na čelo ruske agencije Roscosmos stopil Dimitrij Rogozin, je bilo slišati vse glasnejše pomisleke z ruske strani glede prihodnosti postaje, oziroma njihovega sodelovanja. Problematika se je še posebej izkristalizirala lani, ko so se Američani, Evropejci, Kanadčani in Japonci zedinili, da želijo postajo uporabljati vsaj do leta 2030, medtem ko jim Rusi niso pritegnili. Namesto tega snujejo lasten projekt po vzoru svoje nekdanje slovite postaje Mir in modul Nauka, ki so ga nedavno priklopili na ISS, naj bi bil že zasnovan tako, da bi ga lahko uporabili tudi zanjo. Ruska invazija na Ukrajino pred...

143 komentarjev

Rusija za luknjo v ISS obtožuje ameriško astronavtko

Serena Aunon-Chancellor, vir: Flickr

Space - Saga o luknji, ki se je pred skoraj tremi leti pojavila v plašču orbitalnega modula vesoljskega vozila Sojuz MS-09, parkiranega na Mednarodni vesoljski postaji (ISS), se nadaljuje. Pred dnevi je namreč ruska tiskovna agencija TASS objavila članek, v katerem se sklicuje na neimenovanega visokega uradnika ruske vesoljske agencije Roskozmos in v katerem navajajo, da je ameriška astronavtka Serena Auñón-Chancellor tedaj doživela živčni zlom in namenoma poškodovala plovilo Sojuz, da bi se lahko predčasno vrnila na Zemljo.

29. avgusta 2018 so nadzorniki v NASINEM centru v Houstonu opazili manjši padec tlaka na ISS. Posadko so opozorili na težavo in ta je pozneje našla luknjico premera 2 mm v plovilu Sojuz, ki je na ISS pristalo že dva meseca prej. Kozmonavt Sergej Prokopjev, ki je poveljeval posadki, je problem rešil z nekaj gaze in epoksija ter luknjico uspešno zamašil. Posadka pri tem ni bila v nobenem trenutku v posebni nevarnosti so pozneje sporočili. Roskozmos je nato sprožil...

49 komentarjev

Prvi Sojuz brez posadke po 33 letih s seboj nosi robota

vir: Space
Space - V četrtek je z izstrelišča Bajkonur v vesolje uspešno poletela raketa Sojuz-2.1a. V orbito je ponesla plovilo Sojuz MS-14, ki je prvo po 33 letih, na katerem ni žive posadke. Namesto tega je v poveljnikovem sedežu robot Skybot F-850, s katerim Rusi začenjajo preizkušanje svojih humanoidnih robotov na Mednarodni vesoljski postaji.

Ruska vesoljska agencija Roscosmos posadke na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) prevaža s plovili Sojuz, ki jih v krožnico ponese istoimenska nosilna raketa. V zadnjih desetletjih so uporabljali raketo Sojuz-FG, ki pa jo načenjajo leta, zato skušajo preiti na novejši tip Sojuz-2.1a. Toda ena od izstrelitev te rakete, pred štirimi leti, se je končala z eksplozijo, v kateri so izgubili tovorni modul Progress 59. Zato so pri živih...

8 komentarjev

Sojuzi spet uspešno vozijo ljudi

Slo-Tech - Pred slabima dvema mesecema je ruska raketa sojuz pri izstrelitvi odpovedala, zaradi česar sta se morala evakuirati dva astronavta, ki sta potovala na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS). V vmesnem času so Rusi odkrili, katera komponenta se je pokvarila, zato z današnjo izstrelitvijo ni bilo težav. Američanka Anne McClain, Kanadčan David Saint-Jacques in Rus Oleg Kononenko so uspešno prileteli do ISS. Polet je trajal šest ur. To je že četrta uspešna izstrelitev sojuza po oktobrskih težavah, a prva s posadko. Pri oktobrski izstrelitvi je bil problem v sestavljanju zadnje stopnje rakete. Pri sestavljanju so deformirali krogelni zglob, s katerim je na raketo pritrjen potisnik (booster). Zaradi tega se pokrov na šobi iz tanka D z oksidantom...

8 komentarjev

Rusi odkrili razlog za neuspelo izstrelitev astronavtov

Slo-Tech - Ruski preiskovalci so dognali razlog za ponesrečeno izstrelitev rakete sojuz minuli mesec, zaradi katere sta se morala ruski kozmonavt in ameriški astronavt v plovilu zasilno vrniti na Zemljo. Zagodel jo je senzor, ki ni pravilno registriral ločitve prve in druge faze. Čeprav so tako iz Rusije kakor ZDA prihajale pomirjujoče vesti, da imajo popolno zaupanje v ruski vesoljski program, je bilo vsem jasno, da sta imela kozmonavt in astronavt tudi veliko sreče. Neuspela misija je imela posledice tudi za urnik preostalega vesoljskega prometa, saj je bil za včeraj načrtovani polet tovorne kapsule odpovedan, prav tako bo odpadel novembrski vesoljski sprehod.

...

10 komentarjev

ZDA kljub nezgodi Sojuza zaupajo v ruski vesoljski program

vir: AFP
AFP - Nesreča vesoljskega vozila Sojuz MS-10 s človeško posadko, ki se je minuli teden primerila med izstrelitvijo v Bajkonurju v Kazahstanu, kot kaže ne bo imela večjih posledic za vesoljsko sodelovanje ZDA in Rusije. Čeprav preiskava incidenta še ni končana, pa je izvršni direktor NASE, Jim Bridenstine med razgovorom na ameriškem veleposlaništvu v Moskvi novinarjem povedal, da se vsaka ponesrečena misija ne konča tako srečno, kot se je ta. Zato pričakuje, da bodo decembra, ko je načrtovana zamenjava posadke na Mednarodni vesoljski postaji (ISS), astronavti in kozmonavti tja znova potovali na krovu Sojuza. Polet je bil sicer doslej načrtovan za 20. december.

Izvršni direktor Roskozmosa, Sergej Krikaljov...

17 komentarjev

Saga o poškodbi ISS se nadaljuje

Kommersant - Zgodba o tem, kako je v plašču orbitalnega modula vesoljskega vozila Sojuz MS-09 nastala luknjica premera 2 mm, zaradi katere je 30. avgusta v Mednarodni vesoljski postaji (ISS) rahlo upadel tlak, dobiva novo razlago, s tem pa tudi povsem nov zaplet.

Ruski časnik Kommersant se namreč sklicuje na dobro obveščene vire pri ruski vesoljski agenciji Roskosmos, ki trdijo, da so luknjo zvrtali ameriški astronavti in sicer z namenom, da bi se lahko predčasno vrnili domov. Eden od njih naj bi namreč resneje zbolel in preostali del ameriške posadke naj bi mu želel omogočiti popolno zdravstveno oskrbo na zemlji. Del Sojuza, v katerem se nahaja poškodba, pa bi med vračanjem na zemljo takointako zgorel v atmosferi.

Teorija je...

26 komentarjev